Bikes vs Cars

Gazzetta team
Bikes vs Cars
Από το Σάο Πάολο ως το Λος Άντζελες και την Μπογκοτά, ακτιβιστές ανά τον κόσμο προσπαθούν να επιβάλουν την κουλτούρα της αστικής μετακίνησης με ποδήλατο. Απλό στη σύλληψη και τις ιδέες του οικολογικό ντοκιμαντέρ με κινηματογραφική ματιά.

Ο τίτλος υπόσχεται μια μονομαχία, αλλά η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι από τους «ουδέτερους» (αν υπάρχουν αυτοί… ) σε τούτη τη διαμάχη θα έπιαναν κάμερα για να τη μετατρέψουν σε ταινία. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής αυτού του σουηδικού ντοκιμαντέρ είναι, φυσικά, το ποδήλατο, το οποίο διεκδικεί το χώρο που του αναλογεί στις σύγχρονες μητροπόλεις. Μια φοιτήτρια από το Σάο Πάολο και ένας 40άρης εργαζόμενος από το Λος Άντζελες μας περιγράφουν την ασφυκτική έως επικίνδυνη, ακόμη και θανατηφόρα πραγματικότητα όσων προσπαθούν να κινηθούν μακριά από την αυτοκινητική κουλτούρα, ενώ στοιχεία για τη δράση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών αποκαλύπτουν τα οικονομικά συμφέροντα που συνοδεύουν τη διαρκώς αυξανόμενη ασφαλτοποίηση κάθε γωνιάς πρασίνου.

Η κάμερα ταξιδεύει ως την τριτοκοσμική πραγματικότητα της Μπογκοτά και τη βερολινέζικη ευταξία, ανακαλύπτοντας μια απρόσμενα διαφορετική οπτική όταν φτάνει στο Τορόντο, όπου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ξηλώνει τους ποδηλατοδρόμους, και στην Κοπεγχάγη, όπου οι πολυάριθμοι ποδηλάτες κάνουν τη ζωή ενός ταξιτζή κόλαση! Καλομονταρισμένο, το πληροφοριακό υλικό διατηρεί μια κινηματογραφική οπτική, καταλήγει όμως σε προφανείς, οικολογικά ορθές απόψεις, οι οποίες απλώς ενισχύουν την ενημερωτική ευαισθητοποίηση.

Σουηδία. 2015. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: CINEDOC.

Πηγή: athinorama.gr