5 λόγοι για να μη χάσετε την ταινία «Ευτυχία»

Gazzetta team
5 λόγοι για να μη χάσετε την ταινία «Ευτυχία»
Η ταινία που βασίζεται στη ζωή της σπουδαίας στιχουργού κάνει πρεμιέρα στις 19 Δεκεμβρίου.

H Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είχε σπουδαίο ταλέντο. Και δεν χρειάζεται να σας το πούμε εμείς. Το λένε τα ίδια της τα τραγούδια, τα οποία, παρότι γράφτηκαν πριν από μισό αιώνα, εξακολουθούν να τραγουδιούνται και να συγκινούν. Η αριστουργηματική ταινία «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή σε συμπαραγωγή COSMOTE TV είναι πραγματικά μια ταινία που δεν πρέπει να χάσεις. Και να γιατί:

1) Γιατί Άγγελος Φραντζής + Κατερίνα Μπέη = Εγγύηση

Ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Άγγελος Φραντζής (Ακίνητο Ποτάμι, Σύμπτωμα, Μέσα στο Δάσος, Το Όνειρο του Σκύλου, Polaroid) δεν χρειάζεται συστάσεις. Μας έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να αφηγείται την κάθε ιστορία παραμένοντας πιστός στο προσωπικό και -πλέον- διακριτό του ύφος.

Από πλευράς σεναρίου, η ταινία είχε πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις και η Κατερίνα Μπέη (Θηλυκή Εταιρία, Φούσκα, Η Λίζα κι όλοι οι άλλοι, Η Καρδιά του Κτήνους) καταφέρνει να αναδείξει με εξαιρετικό τρόπο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της μεγάλης δημιουργού και να αφηγηθεί την έντονη και ταραχώδη ζωή της.

2) Γιατί το cast είναι ΕΠΙΚΟ

Το σενάριο και η σκηνοθεσία απογειώνονται χάρη στην εξαιρετική επιλογή ηθοποιών, μεταξύ άλλων: Η Κάτια Γκουλιώνη και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη υποδύονται την Ευτυχία (σε διαφορετικές ηλικίες), η Ντίνα Μιχαηλίδου τη Μαριόγκα, μητέρα της Ευτυχίας, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, ο Παύλος Ορκόπουλος τον Κώστα Νικολαϊδη, πρώτο σύζυγο της Ευτυχίας, οι Ευαγγελία Συριοπούλου και Λίλα Μπακλέση υποδύονται τις δυο κόρες της, Μαίρη και Καίτη και η Ευγενία Σαμαρά την εγγονή της, Ρέα. Συναντάμε επίσης τη Χρύσα Ρώπα ως Σωτηρία Μπέλλου, τον Λεωνίδα Κακούρη ως Βασίλη Τσιτσάνη, τον Κρατερό Κατσούλη ως Μανώλη Χιώτη, τον Αντώνη Λουδάρο ως Μάνο Χατζιδάκι, τη Ματθίλδη Μαγγίρα ως Ρένα Βλαχοπούλου και την Κατερίνα Διδασκάλου ως Μαρίκα Κοτοπούλη.

3) Γιατί όντως πολλοί γνωρίζουν τα τραγούδια της, λίγοι τ' όνομά της

Δεκάδες οι λαϊκές επιτυχίες της που όλοι ξέρουμε και σιγοτραγουδούμε μέχρι σήμερα και πολύ περισσότερες εκείνες που θα παραμείνουν για πάντα άγνωστες, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος αυτών που έγραψε είναι καταχωρημένο στο όνομά της, αφού η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την αναγνώριση του έργου της και την οικονομική εκμετάλλευσή του. Η ταινία μας συστήνει τη δημιουργό πίσω από αυτά τα τραγούδια, την πραγματική Ευτυχία, μια γυναίκα αντισυμβατική και πρωτοπόρο με πάθη και αδυναμίες, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο λαϊκό τραγούδι.

4) Γιατί είναι απρόσμενα νοσταλγική

Πρόκειται για μια βουτιά στην ιστορία, για μια εξερεύνηση ενός σπουδαίου προσώπου, για την κινηματογραφική αποτύπωση πέντε δεκαετιών που ανήκουν σε μια άλλη εποχή, για το αριστοτεχνικό «δέσιμο» των τραγουδιών της σπουδαίας Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου με την ιστορική μνήμη και τα βιώματα ενός λαού. Τι άλλο θέλετε;

5) Γιατί ανεβάζει κατά πολύ τα standards του εγχώριου κινηματογράφου

Για πολλούς, η ταινία αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα του ελληνικού σινεμά για φέτος. Εμείς το μόνο που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι το «Ευτυχία» θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ώστε να σημειώσει ρεκόρ εισπράξεων -όχι άδικα- και αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή που δεν πέφτει στις γνωστές παγίδες των έργων εποχής. Δεν μας πιστεύετε; Μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Η ταινία, που αποτελεί παραγωγή της Tanweer Productions, σε συμπαραγωγή της COSMOTE TV, θα βγει στις αίθουσες στις 19 Δεκεμβρίου. Και για όσους τη δείτε και συμφωνήσετε μαζί μας ότι μια φορά δεν είναι αρκετή, η Α’ τηλεοπτική προβολή της θα γίνει το 2020 αποκλειστικά στα κανάλια COSMOTE CINEMA.