Αποκλειστική συνέντευξη με τον Gabriel Byrne: «Η απειλή έρχεται από μέσα μας»

Gazzetta team
Αποκλειστική συνέντευξη με τον Gabriel Byrne: «Η απειλή έρχεται από μέσα μας»
Το Gazzetta βρέθηκε στο Παρίσι για την πρεμιέρα της νέας σειράς του FOX, ''War of the Worlds'', μίλησε με τους πρωταγωνιστές και έχει όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Από την Κατερίνα Καλού

Τα γράψαμε και εδώ. Ξέρεις ότι μια σειρά είναι καλή όταν έχει τουλάχιστον 3 από τα 5 στοιχεία που ψάχνεις.

Το «War of the Worlds», λοιπόν τα έχει όλα: επιστημονική φαντασία (με μέτρο), σκηνοθεσία που δεν θυμίζει Spielberg, σενάριο που είναι βασισμένο στο διαχρονικό, ομώνυμο μυθιστόρημα του H.G. Wells, τον Gabriel Byrne και την Elizabeth McGovern.

Η νέα σειρά του FOX είναι βασισμένη στο διαχρονικό, ομώνυμο μυθιστόρημα του H.G. Wells χωρίς όμως να θυμίζει την ομώνυμη ταινία του 2005 με τον Τομ Κρουζ ή καθαρόαιμο sci-fi. Η νέα σειρά 8 επεισοδίων είναι μια δημιουργία του βραβευμένου με BAFTA Howar Overman, σε συμπαραγωγή των Urban Myth Films, CANAL+, FOX Networks Group (FNG) Europe & Africa και AGC Television και περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό cast με τους Byrne, McGovern, Léa Drucker, Natasha Little, Daisy Edgar Jones, Stéphane Caillard, Adel Bencherif και Guillaume Gouix. Και το πιο σημαντικό; Είναι χρονικά τοποθετημένη στην Ευρώπη του σήμερα.

Ποια είναι η υπόθεση;

Οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν μια μετάδοση από άλλο γαλαξία και αποδεικνύεται η ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Μέσα σε λίγες ημέρες, η ανθρωπότητα έχει εξοντωθεί, με ελάχιστους διασωθέντες διάσπαρτους σε έναν έρημο νέο κόσμο. Όταν εξωγήινα σκάφη κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό, τους επιζώντες βαραίνουν αναπάντητα ερωτήματα: ποιοι τους επιτέθηκαν και γιατί έχουν βαλθεί να τους καταστρέψουν; Είναι απλά τα θύματα μιας βίαιης επίθεσης; Ή όπως σύντομα θα αντιληφθούν, η εισβολή των εξωγήινων δεν ήταν αυθαίρετη;

Το Gazzetta ταξίδεψε τον Οκτώβριο στο Παρίσι για την επίσημη πρεμιέρα, είδε τα δύο πρώτα επεισόδια και μίλησε με τους πρωταγωνιστές.

Εδώ μπορείς να δεις περισσότερα, αλλά σε αυτό το άρθρο καταγράφουμε όσα μας είπαν οι πολυβραβευμένοι Gabriel Byrne (''In Treatment'', ''The Usual Suspects'') και Elizabeth McGovern (''Downton Abbey'', ''The Wife'').

Οι δύο ηθοποιοί μπήκαν στο δωμάτιο –ο Byrne πιο σοβαρός, η McGovern πιο χαμογελαστή–, πήραν τη θέση τους απέναντί μας και τα μαγνητοφωνάκια έδωσαν το «κόκκινο» φως.

Η συνέντευξη με τους μεγάλους πρωταγωνιστές, που υποδύονται το εν διαστάσει ζευγάρι Bill και Helen, είχε ξεκινήσει.

Γιατί η σειρά είναι επίκαιρη;

Elizabeth McGovern: «Για εμένα δεν έχουμε βρεθεί ποτέ σε πιο σχετική εποχή για να πούμε αυτή την ιστορία. Και είναι μία πολύ δυνατή ιστορία που μπορεί να ξαναγεννηθεί σε διαφορετικές στιγμές. Είναι αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο: ένας εξωτερικός εχθρός εμφανίζεται και ενώνει έναν ολόκληρο κόσμο. Έναν κόσμο που το 2019 έχει διχαστεί αρκετά. Η ιστορία μας, λοιπόν, φέρνει αυτόν τον εχθρό που δρα σαν δύναμη επανένωσης και ξαφνικά η μεσοαστική βρετανική οικογένεια και ο μετανάστης δένονται μεταξύ τους με μοναδικό στόχο να καταφέρουν να επιβιώσουν. Όλοι οι τοίχοι πέφτουν και αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε πολλά περισσότερα κοινά σημεία από αυτά που νομίζουμε. Είμαστε άνθρωποι στον τεράστιο καμβά του σύμπαντος. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτοί οι τοίχοι είναι δικές μας δημιουργίες που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα όταν γυρνάμε στην πρωταρχική ανάγκη της επιβίωσης. Οπότε, σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε πιο κατάλληλη εποχή για να πεις μια τέτοια ιστορία».

Gabriel Byrne: «Συμφωνώ. Επίσης, πιστεύω ότι πάντα η απειλή δεν έρχεται από έξω, αλλά από μέσα. Πιστεύω ότι είναι μάλλον απίθανο οι εξωγήινοι να είναι αληθινοί και να έρθουν να μας πάρουν όλους. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, μιας πυρηνικής έκρηξης, μιας περιβαλλοντικής καταστροφής. Όλα αυτά είναι πιο επικίνδυνα».

Φαντάζεστε πώς θα αντιδρούσατε σε ένα παρόμοιο σενάριο στην πραγματική ζωή;

G.B.: «Το βασικό στοιχείο του ότι είμαστε άνθρωποι είναι ότι δεν είμαστε το ένα πράγμα ή το άλλο. Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδρούσαμε σε μια τέτοια περίπτωση. Αν χτυπήσεις έναν άνθρωπο με το αμάξι, θέλεις να πιστεύεις ότι θα σταματούσες και θα καλούσες ασθενοφόρο, αλλά υπάρχουν ορισμένοι που συνεχίζουν την πορεία τους. Θα γυρνούσες άραγε σε ένα αεροπλάνο που θα εκρήγνυτο για να σώσεις κάποιον, αν εσύ ο ίδιος μπορούσες να τρέξεις να σωθείς; Δεν ξέρεις στην πραγματικότητα τι είσαι ικανός να κάνεις. Κανείς δεν ξέρει».

Τι σας τράβηξε σε αυτή τη σειρά;

E.M.: «Αυτό που μου αρέσει σε αυτή την ιστορία είναι ότι φέρνει διλλήματα στην επιφάνεια με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Για παράδειγμα στη σκηνή που μια μάνα συναντά έναν μετανάστη τραυματισμένο, εκείνη λέει στα παιδιά της: ''Δεν με νοιάζει αυτός, με νοιάζετε εσείς''. Και τα παιδιά θέλουν να τον βοηθήσουν και διαφωνούν. Αλλά μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου και στις δυο πλευρές. Μπορώ να ταυτιστώ με τη μητέρα που βάζει το καλό των παιδιών της πάνω από όλα και με τα παιδιά, που δεν έχουν στους ώμους τους αυτό το βάρος της ευθύνης της μητρότητας και θέλουν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι στο τέλος της ημέρας αυτό που κρατά τους χαρακτήρες να προχωρούν, να σηκώνονται ξανά και ξανά, να βρίσκουν δύναμη είναι το πιο απλό πράγμα: η αγάπη για τους δικούς τους ανθρώπους.

Και ακόμη και στους δικούς μας χαρακτήρες. Σε αυτή τη σχέση όταν φτάνουν στο χείλος της καταστροφής καταλαβαίνουν ότι έχουν έναν δεσμό. Για τον δικό μου χαρακτήρα ξέρω ότι αυτό που της δίνει δύναμη είναι η σχέση της με τον Bill πέρα από καθετί που γίνεται. Και παρά το ψέμα που της έχει πει στα πρώτα επεισόδια και επανέρχεται αργότερα να τους στοιχειώσει, μόνο η αγάπη φαίνεται να της δίνει ώθηση να προχωρήσει. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ότι στο τέλος της ημέρας αν σου έχουν στερήσει τα πάντα, η αγάπη είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σου. Αυτό είναι ένα στοιχείο που ξεχωρίζω σε αυτή την ιστορία».

G.B.: «Αυτό, βέβαια, που έχει μια δόση αντίφασης είναι ότι μπορεί ό,τι πιο σημαντικό έχουμε να είναι η αγάπη, αλλά μάλλον δεν θα μας σώσει στο τέλος».

E.M.: «Ωχ όχι!» (σ.σ. το λέει απογοητευμένη κρύβοντας το πρόσωπό της με τα χέρια της).

G.B.: «Είναι αυτό που πιστεύω. Μπορείς να αγαπάς κάποιον με όλη σου την καρδιά και την ψυχή, αλλά δεν θα σε σώσει από το ποιος είναι αυτός που έχεις απέναντί σου».

E.B.: «Η αγάπη του Bill προς την Helen είναι αυτή που φέρνει τα λάθη. Γιατί η θέλησή του να μοιραστεί τον πόνο της αλλά και να μείνει μέσα σε αυτή τη σχέση οδηγούν στο ψέμα που δηλητηριάζει τη σχέση τους. Και αυτό πηγαίνει και ανάποδα. Γιατί η αγάπη του είναι αυτό που τα διαλύει όλα. Διαλύει τη στενή σχέση τους και τελικά, όσο προχωράει η ιστορία, διαλύει και την ίδια την Έλεν».

G.B.: «Είναι μέρος της αντίθεσης του συγκεκριμένου χαρακτήρα. Μπορείς να πεις ψέματα και να είσαι ένοχος και παράλληλα να αγαπάς κάποιον. Σου δείχνει ότι η αγάπη δεν είναι αυτό το τρυφερό, ζεστό, μοναδικό πράγμα που φωλιάζει στις ψυχές των ανθρώπων. Έχουμε μειονεκτήματα και αντιφάσεις. Και πολλοί από εμάς κουβαλάμε ενοχές, τύψεις και συναισθήματα θαμμένα για κάποιον άλλον. Και έχει ενδιαφέρον το σενάριο που φορτώνει τον έναν χαρακτήρα με ένα μυστικό που το γνωρίζει ο κόσμος, αλλά όχι η γυναίκα που αγαπά. Όλο αυτό δίνει άλλη ένταση και διάσταση στην κάθε σκηνή».

E.B.: «Και αυτό που είναι καθολικό, κοινό σε όλον τον κόσμο, είναι ότι προσπαθείς σε μια σχέση να έχεις αυτό το δέσιμο και να έρθεις κοντά, αλλά παράλληλα προσπαθείς να κρατήσεις πράγματα και από τη δική σου ταυτότητα. Το πόσα μοιράζεσαι από τη δική σου πραγματικότητα όμως είναι ένα βασικό ζήτημα. Το ότι αγαπάς κάποιον ας πούμε σημαίνει απαραίτητα ότι θα μοιράζεσαι τα πάντα μαζί του; Είναι καλό ο Bill να της αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό του; Δεν θα μπορούσε να είχε πράξει αλλιώς μέσα στην καταστροφή. Δεν θα προλάβαινε. Και από το να την επιβαρύνει με όλο αυτό απλώς της αποκρύπτει όλες τις πληροφορίες. Αλλά αυτό καταστρέφει την πίστη της απέναντι σε εκείνον μια για πάντα. Είναι ερωτήσεις σαν αυτές που κάνουν τη σειρά ενδιαφέρουσα. Δεν κοιτάμε έναν πλαστικό εξωγήινο. Δεν εστιάζουμε εκεί, αλλά στα διλήμματα της ανθρώπινης φύσης. Εξετάζουμε αν αυτό ήταν μια πράξη αγάπης ή εγωισμού –το γεγονός ότι δεν το μοιράστηκε με τη γυναίκα του την αλήθεια».

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη της σειράς, Gilles Coulier;

E.B.: «Την αγάπησα τη δουλειά του. Η ματιά του ήταν φρέσκια και μας έδωσε τον χρόνο να εντρυφήσουμε στην ανθρώπινη συμπεριφορά, να εστιάσουμε στις λεπτομέρειες της κάθε σκηνής. Δεν άφηνε απ’ έξω όσα δεν ήταν σημαντικά για την πλοκή, αλλά είχαν ενδιαφέρον για την εξέλιξη του κάθε χαρακτήρα. Για παράδειγμα, όταν ξεκινούν το ταξίδι για την επιβίωση, η Helen θέλει να πάει στον δρόμο να κάνει την ανάγκη της μπροστά στον Bill και εκείνος ξέρει ακριβώς πώς πρέπει να αντιδράσει, αφού το ζευγάρι ήταν παντρεμένο χρόνια. O Gilles ενδιαφερόταν για τις λεπτομέρειες στη συμπεριφορά του κάθε χαρακτήρα. Και κάτι τέτοιο σε ξεχωρίζει από τη μετριότητα».

G.B.: «Είναι πολύ λίγοι οι σκηνοθέτες που καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνουν οι ηθοποιοί. Άλλοι το αγνοούν, άλλοι αισθάνονται ότι απειλούνται, άλλοι δεν πιστεύουν ότι είναι σημαντικό. Ο Gilles καταλαβαίνει και ακολουθεί την αλήθεια της κάθε σκηνής».

Γιατί επιλέξατε να πείτε το «ναι» σε αυτή τη σειρά και να υποδυθείτε αυτούς τους χαρακτήρες;

E.M.: «Εγώ ήθελα να εξερευνήσω μέσα από τον ρόλο διάφορα ερωτήματα: τι σημαίνει αγάπη, τι σημαίνει τρυφερότητα, τι ενώνει τον κόσμο σε τέτοιες ακραίες συνθήκες; Αυτά τα ερωτήματα με τράβηξαν, αλλά και το γεγονός ότι η σειρά προσπαθεί να τα απαντήσει μέσα από διαφορετικές ιστορίες και διαφορετικούς πολιτισμούς».

G.B.: «Ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι ένας επιστήμονας. Ενδιαφέρεται για συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα έχει μια περίπλοκη συναισθηματική ζωή και πολλά μειονεκτήματα. Και κουβαλά και ένα μυστικό. Αυτός είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός».

Πώς προετοιμαστήκατε για τον ρόλο σας;

G.B.: «Για να παίξεις έναν επιστήμονα δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Αν περάσεις δίπλα από έναν επιστήμονα στον δρόμο δεν θα καταλάβεις κάτι, αλλά αν περάσεις δίπλα από έναν ταχυδρόμο αμέσως θα ξέρεις το επάγγελμά που ασκεί από τη στολή. Στο τέλος της ημέρας, ο επιστήμονας είναι ένας άνθρωπος καθημερινός, που κάνει μια δουλειά».

E.M.: «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε καλά τους χαρακτήρες μας πριν την εισβολή. Η δουλειά μας ήταν να δούμε πώς θα αντιδράσουν σε όλη αυτή την επίθεση. Ήταν δουλειά μας να περπατάμε σε εκείνον τον δρόμο με τα πτώματα και να βγάζουμε το συναίσθημά μας. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά για να προετοιμαστείς για τέτοια γεγονότα είτε στη ζωή είτε στην υποκριτική –πέρα από το να είσαι εκεί, μέσα στη στιγμή, όσο πιο πολύ γίνεται. Μέσα στη στιγμή».

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;

E.M.: «Επειδή γυρίσαμε τα επεισόδια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για εμένα ήταν επίπονο μέχρι και για το σώμα. Και καταλαβαίνω ότι η δουλειά ενός ηθοποιού δεν είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο –συνήθως δηλαδή είναι πιο εύκολη από τις υπόλοιπες–, αλλά το κρύο και η ορθοστασία μάς δυσκόλεψαν. Παράλληλα, βέβαια, μας βοήθησαν να μπούμε στον ρόλο. Δεν αισθανόμασταν καλά και αυτό λειτούργησε καλά από μόνο του».

G.B.: «Γυρίζαμε τις σκηνές μας μαζί με την Elizabeth. Στα διαλείμματα πηγαίναμε στη σκηνή μας, ανάβαμε τη σόμπα, πίναμε τσάι και μιλούσαμε για τη ζωή. Κουβεντιάζαμε για όλα: από τα παπούτσια που μας άρεσαν μέχρι το αν υπάρχει Θεός».

E.M.: «Έτσι επιβίωσα».

Το «War of the Worlds» έκανε πρεμιέρα αποκλειστικά στο FOX τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 21.50.

Το FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω COSMOTE TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision.