Sónar Athens 2019: 5 remixes των Modeselektor που μας άρεσαν περισσότερο από τα original τραγούδια (vids)

Γιάννης Κονταξής
Sónar Athens 2019: 5 remixes των Modeselektor που μας άρεσαν περισσότερο από τα original τραγούδια (vids)
Οι Modeselektor έχουν κάνει μερικά remixes που θα ορκιζόσουν πως είναι δικά τους τραγούδια! Του Γιάννη Κονταξή.

Το Sónar Athens είναι η ελληνική εκδοχή του μεγάλου, πρωτοποριακού φεστιβάλ της Βαρκελώνης και φέτος θα το απολαύσουμε και στη χώρα μας, στις 11 και 12 Οκτωβρίου 2019, στο Gazi Music Hall!

Στόχος του Sónar Athens είναι να απεικονίσει τον μοναδικό ρυθμό της σύγχρονης ελληνικής πρωτεύουσας. Όντας σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η Αθήνα είναι μια από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ευρώπης, με μια ακμάζουσα μουσική και καλλιτεχνική σκηνή.

Το πρόγραμμά του Sónar Athens συνδυάζει μεγάλα ονόματα της ηλεκτρονικής μουσικής και πειραματικά συγκροτήματα από ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ παράλληλα παρουσιάζει αναγνωρισμένους αλλά και ανερχόμενους εγχώριους καλλιτέχνες.

Το Gazzetta, πιστό στο ραντεβού του με κάθε μεγάλο μουσικό γεγονός, σάς παρουσιάζει τα 5 αγαπημένα του remixes από τους Modeselektor, τους οποίους θα απολαύσουμε και στο Sónar Athens.

Roots Manuva - Witness (Modeselektor's Troublemaker Remix)

2001: Ο Βρετανός rapper Roots Manuva κυκλοφορεί το LP "Run Come Save Me" από όπου ξεχωρίζει το single "Witness (1 Hope)". To single σκαρφαλώνει στο Νο.1 των UK Dance Charts, στο Νο.5 των UK Indie Charts, στο Νο.11 των UK R&B Charts και στο Νο.45 των UK Singles Charts. Το video-clip του τραγουδιού που δείχνει τον Roots Manuva να επιστρέφει στο δημοτικό σχολείο που είχε φοιτήσει, αποθεώνεται από το NME με τη φράση «Το "Witness (1 Hope)" αξίζει να μείνει στην αιωνιότητα μόνο και μόνο για το video-clip του».

2010: Εκείνη τη χρονιά, η ανεξάρτητη βρετανική δισκογραφική εταιρεία Ninja Tune συμπλήρωσε 20 χρόνια ζωής και αποφάσισε να κυκλοφορήσει την τρομερή συλλογή "Ninja Tune XX: 20 Years Of Beats & Pieces". Εκεί, ανάμεσα σε 6 CD's, 6 7'''s, 2 αφίσες, 20 αυτοκόλλητα και 1 βιβλίο, θα βρει κανείς όλα όσα την έκαναν μία από τις πιο επιδραστικές εταιρείες της βρετανικής μουσικής σκηνής. Ανάμεσα στα δεκάδες τραγούδια, βρίσκουμε και το remix των Modeselektor στο εμβληματικό τραγούδι του Roots Manuva. Ένα remix που αποπνέει φρέσκο αέρα, σκοτεινή ατμόσφαιρα και έντονη χορευτική διάθεση.

Björk - Dull Flame Of Desire (Modeselektor's Rmx for Girls)

2008: Το "The Dull Flame of Desire" ήταν το πέμπτο και τελευταίο single από το έβδομο LP της Björk, "Volta", που κυκλοφόρησε την προηγούμενη χρονιά. Είναι βασισμένο σε ένα ποίημα του Ρώσου Fyodor Tyutchev, ενώ συμμετέχει και ο Αγγλος Anohni, frontman του συγκροτήματος Antony and the Johnsons.

2008: Στο single συνεισφέρουν και οι Modeselektor με δύο remixes του τραγουδιού, ένα για... αγόρια και ένα για... κορίτσια. Η ξεχωριστή τους πινελιά καταφέρνει να μεταμορφώσει το "The Dull Flame of Desire" και να το κάνει αρκετά πιο χορευτικό και λιγότερο απόμακρο, μιας και η απόκοσμη φωνή της Björk μετριάζεται από το beat.

Boys Noize - Jeffer (Modeselektor Remix)

2009: Ο Γερμανός μουσικός και DJ Alexander Ridha, γνωστός και ως Boys Noize, κυκλοφορεί το LP "Power" και καταφέρνει να αναρριχηθεί μέχρι το Νο.23 του Billboard των US Top Dance/Electronic Albums. Εκεί μέσα βρίσκεται και το Jeffer, ένα τετράλεπτο ηλεκτρονικό έπος που συναρπάζει ακόμη και σήμερα.

2009: Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το "Jeffer Remixes", με δύο remixes του "Jeffer" από τους Modeselektor και Para One. Οι Modeselektor ουσιαστικά μάς παρουσιάζουν ένα άλλο τραγούδι, ένα δικό τους τραγούδι!

Radiohead - Good Evening Mrs Magpie Rmx

2011: Διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και κοινό, είσοδος στο TOP-10 των charts σε 18 χώρες και άλλη μια υπέροχη χρονιά ξεκινά για τους Radiohead και το όγδοο κατά σειρά δίσκο τους με τίτλο "The King of Limbs". Το "Morning Mr Magpie", το δεύτερο τραγούδι του δίσκου, θυμίζει κάτι από σιτάρ και Ινδία, δείγμα του συνεχούς πειραματισμού της μπάντας και του Thom Yorke να παράγει συνεχώς κάτι νέο.

2011: Αργότερα μέσα στη χρονιά, οι Radiohead θα κυκλοφορήσουν το remix LP "TKOL RMX 1234567", που περιλαμβάνει 19 remixes των τραγουδιών του "The King of Limbs". Ανάμεσα σε αυτά, φιγουράρει και το "Good Evening Mrs Magpie" των Modeselektor, με διπλάσια διάρκεια από το αρχικό τραγούδι και μια αρκετά υποβλητική ατμόσφαιρα σε μια μόνιμη λούπα που μπορεί να σε τρελάνει.

Trentemøller - Tide (Modeselektor's Last Remix Ever)

2010: Ο Δανός μουσικός Trentemøller κυκλοφορεί το δεύτερο LP του με τίτλο "Into the Great Wide Yonder" και καθιερώνεται σιγά σιγά στην ελίτ του ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού ήχου. Το "Tide", με τη μαγική φωνή της Solveig Sandnes, αποτελεί ένα από τα πιο εσωστρεφή κομμάτια που μας έχει δώσει μέχρι στιγμής.

2011: Αυτό το εσωστρεφές κομμάτι, οι Modeselektor το παίρνουν και το μετατρέπουν σε ένα beat που οριακά δεν θυμίζει τίποτα από το πρωτότυπο κομμάτι, πλην της μελωδικής φωνής της Solveig Sandnes.

Περισσότερες πληροφορίες για το Sónar Athens 2019:

Website: sonarathens.gr

Facebook: Sónar Athens

Instagram: sonar.athens

Youtube: Sónar Festival

***Photo credit κεντρικής φωτογραφίας: © Birgit Kaulfuss || Πηγή: εδώ