4 λόγοι που το "The Terror" είναι η σειρά που δεν χάνεται παρότι σου «παγώνει» το αίμα

Γιάννης Κονταξής
4 λόγοι που το "The Terror" είναι η σειρά που δεν χάνεται παρότι σου «παγώνει» το αίμα
Μία από τις καλύτερες σειρές τρόμου ever έρχεται επιτέλους στην ελληνική τηλεόραση. Του Γιάννη Κονταξή.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν έχεις πάρει απόφαση ότι δεν ζούμε σε ένα αγγελικό κόσμο γεμάτο αγάπη, προδέρμ και φροντίδα, ξέρεις πολύ καλά ότι γύρω μας συμβαίνουν αναρίθμητες μακάβριες καταστάσεις. Το βασικό ζήτημα λοιπόν είναι αν μέσα σε αυτό το μακάβριο περιβάλλον μπορούμε να παραμείνουμε άνθρωποι. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε. Δηλαδή, ακόμα και όταν μας περιβάλλει θάνατος, μιζέρια και μίσος, εμείς να αντιπαραβάλλουμε την αγάπη, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται ηθικοπλαστικά ή ακόμα ακόμα και όνειρα θερινής νυκτός, αλλά δεν είναι. Μια ματιά στην ιστορία της Ανθρωπότητας αποδεικνύει ότι ακόμα και στις πιο ζοφερές τις περιόδους, υπήρξαν άνθρωποι που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να επικρατήσει το Καλό. Ε, λοιπόν κάτι τέτοιο πραγματεύεται και το "The Terror", μία από τις καλύτερες σειρές τρόμου που είδαμε ποτέ και που κάνει πρεμιέρα στις 13 Αυγούστου στο COSMOΤΕ CINEMA 4HD. Και πλέον, όλες οι Τρίτες του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη θα μας βρίσκουν κολλημένους σε αυτή τη συχνότητα.

Γιατί όμως μας έχει εξιτάρει τόσο πολύ το "The Terror"; Ιδού:

1. Είναι βασισμένο σε πραγματική ιστορία του 19ου αιώνα

Το 1848, δυο πλοία του βρετανικού βασιλικού στόλου, το «Έρεβος» και ο «Τρόμος» (ναι, αυτά ακριβώς τα «μακάβρια» ονόματα είχαν) ξεκίνησαν ένα ταξίδι με στόχο ν’ ανακαλύψουν το «Βορειοδυτικό Πέρασμα», τη διαδρομή από την Ευρώπη προς την Αμερική, μέσω της Αρκτικής, που θα συντόμευε τις διαδρομές των εμπορικών πλοίων. Κάποια στιγμή όμως, τα πλοία κόλλησαν στον πάγο, τα ναυάγιά τους ανακαλύφθηκαν μόλις το 2014 και κανείς δεν ξέρει πώς πέρασαν το τελευταίο διάστημα της ζωής τους οι 150 άνδρες του πληρώματος που βρέθηκαν εκεί. Όπως καταλαβαίνετε, ενώ ουσιαστικά ξέρουμε το προδιαγεγραμμένο τέλος όλων, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί όλα όσα γίνονται και στα 10 επεισόδια της σειράς, όπου όλα τα συναισθήματα του ανθρώπου, από το κατώτερο μέχρι το πλέον εξιδανικευμένο, «παλεύουν» συνεχώς μεταξύ τους για την επικράτηση.

2. Αντλεί τον... τρόμο του από το μυθιστόρημα "The Terror"

Το 2007, ο συγγραφέας Dan Simmons, εμπνευσμένος από τα όσα συνέβησαν στη χαμένη αποστολή του Captain Sir John Franklin, αποφασίζει να γράψει σε 748 σελίδες, όσα ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να συνέβησαν 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νήσου King William, στην Αρκτική. Εκεί, τα δύο βρετανικά πλοία παγιδεύονται από τον πάγο της και αντιμετωπίζουν την πείνα, την ανταρσία, τον κανιβαλισμό και... μια δαιμονική πολική αρκούδα. Το βιβλίο του Dan Simmons έρχεται να προστεθεί, έστω και ετεροχρονισμένα, στη μακρά παράδοση της λογοτεχνίας του 19ου αιώνα που ασχολήθηκε επισταμένα με τα υπερπόντια ταξίδια, τους αξιακούς κώδικες της θάλασσας, τον πολιτισμό και τη ζωή των ναυτικών. Μέσα από τις 748 σελίδες του, ο Dan Simmons βάζει στο παιχνίδι της επιβίωσης, όχι μόνο την ανθρώπινη φύση, αλλά και την άγρια ζωή. Και κάπου εκεί αντιλαμβανόμαστε ότι επειδή δεν ζούμε μόνοι στον πλανήτη, πρέπει πάντα να σεβόμαστε τη Φύση.

3. Την παραγωγή την είχε αναλάβει ο θρυλικός Ridley Scott

"Alien", "Blade Runner", "Thelma & Louise", "Gladiator", "Hannibal" και ο κατάλογος των αριστουργημάτων της 7ης Τέχνης που φέρουν την υπόγραφη του ΡίντλεΪ Σκοτ, δεν έχει τελειωμό. Αλήθεια δηλαδή, υπήρχε περίπτωση να εμπλακεί με κάτι πιο σκοτεινό και από την Άβυσσο την ίδια (ναι, στο "The Terror" αναφερόμαστε) και να μην το απογειώσει; Καμία! Κυρίες και κύριοι, βαθιά υπόκλιση σε αυτόν τον καλλιτέχνη που κατάφερε να μας παρουσιάσει μια σειρά πιο ζοφερή και από την ίδια τη ζοφερή πραγματικότητα που βίωσαν πριν 171 χρόνια εκείνα τα άτυχα 150 μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων.

4. Καταφθάνει και το "The Terror: Infamy"

Τον Φεβρουάριο του 1942, τρεις μήνες μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ διέταξε των εγκλεισμό των Ιαπώνων που βρίσκονταν επί αμερικανικού εδάφους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι περισσότεροι – πάνω από 110.000 – ζούσαν στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, ενώ 80.000 από αυτούς ήταν Αμερικανοί πολίτες, γεννημένοι στις ΗΠΑ. Αυτή η μαύρη σελίδα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί το φόντο στο οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση του «The Terror: Infamy». Έτσι λοιπόν, ο 2ος κύκλος εξελίσσεται κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν μια σειρά παράξενων θανάτων στοιχειώνουν μια αμερικανοϊαπωνική κοινότητα και ένας νεαρός άνδρας προσπαθεί να καταλάβει και να καταπολεμήσει την υπεύθυνη κακόβουλη οντότητα. Με το κλασικό στυλ των ιαπωνικών ιστοριών με φαντάσματα, δηλαδή με αυτό το στυλ που σε κάνει πάντα να κοιτάς πίσω σου ιδρωμένος από τον φόβο, η δεύτερη σεζόν του "The Terror" μάς υπόσχεται επεισόδια ακόμη πιο ανατριχιαστικά από αυτά της πρώτης. Ανυπομονούμε!