New Order: 5 τραγούδια τους που έγιναν... soundtrack (vids)

Γιάννης Κονταξής
New Order: 5 τραγούδια τους που έγιναν... soundtrack (vids)
Από το «Trainspotting» μέχρι το «American Psycho», έχεις ακούσει πολλές περισσότερες φορές τους New Order από ό,τι νόμιζες. Γράφει ο Γιάννης Κονταξής.

Την Κυριακή, το Release Athens παρουσιάζει δύο από τα επιδραστικότερα ονόματα στην ιστορία της Βρετανικής (και όχι μόνο) σκηνής! Οι θρυλικοί New Order και o Johnny Marr - συνθέτης, κιθαρίστας και ψυχή των Smiths - θα εμφανιστούν την Κυριακή 16 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού! Μαζί τους, οι υπέροχοι Morcheeba, ένα από σημαντικότερα και διαχρονικότερα ονόματα που αναδείχτηκαν από τη σκηνή του trip-hop, και οι Fontaines D.C., μία από τις πιο καυτές indie / post-punk μπάντες των τελευταίων μηνών!

Για τους New Order δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Μιλούν από μόνα τους τα τραγούδια τους. Από το "Blue Monday", αυτό το μοναδικό - σκοτεινό και ταυτόχρονα απίστευτα ρυθμικό - κομμάτι που έχει χαρακτηρίσει τον ηλεκτρονικό / dance ήχο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, μέχρι το απόλυτο pop διαμάντι, "True Faith", οι New Order μεγαλούργησαν δίνοντας στη σύγχρονη μουσική τη δική τους, πάντα μελαγχολική και ιδιαίτερη, απόχρωση. "Temptation", "Everything's Gone Green", "Your Silent Face", "Age Of Consent", "Thieves Like Us", "The Perfect Kiss", "Subculture", "Bizarre Love Triangle", "Regret", "Singularity", "Tutti Frutti" είναι μόνο μερικά ακόμα από τα υπέροχα τραγούδια που έχουν γράψει μέσα στα χρόνια και που, μαζί με πολλά ακόμα, στέκουν δίπλα στα αθάνατα τραγούδια των Joy Division, μερικά εκ των οποίων θα ακούσουμε ζωντανά το βράδυ της 16ης Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού: "Love Will Tear Us Apart", "Transmission", "Disorder", "Atmosphere", "Decades"...

Για αυτό σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε 5 στιγμές από ταινίες, όπου (μάλλον) είχαμε/είχατε ξεχάσει ότι ακούμε/ακούτε τραγούδια των New Order.

Το «Confusion» στην opening scene του «Blade»

Το πρώτο «Blade», με διαφορά το καλύτερο της τριλογίας, ξεκινά με ένα από τα καλύτερα intro στην ιστορία των horror films. Κουφάρια ζώων, δυνατή μουσική, ξέφρενος χορός, πολύ αίμα, βρικόλακες και ξαφνικά ο Γουέσλεϊ Σνάιπς στο πιο ψαρωτικό βλέμμα του 1998. Αν υπήρχε ένας τρόπος να απογειωθεί ακόμα περισσότερο αυτή η σκηνή, αυτός ήταν το «Confusion» των New Order σε ένα ξέφρενο reconstruction mix από τους Pump Panel. Αδυνατείς να μείνεις στον καναπέ σου, ενώ βλέπεις αυτή τη σκηνή.

Το «Ceremony» στο «Marie Antoinette»

Μπορεί η «Μαρία Αντουάνετα» της Σοφίας Κόπολα να μην σάρωσε στις κριτικές όπως η αμέσως προηγούμενη δουλειά της «Χαμένοι στη Μετάφραση» (Lost in Translation), αλλά είχε σίγουρα το καλύτερο soundtrack που ακούσαμε σε ταινία το 2006. Adam Ant, Bow Wow Wow, Gang of Four, The Cure, Siouxsie and the Banshees και φυσικά New Order έδεναν αρμονικά με τα υπέροχα κοστούμια και το επιβλητικό σκηνικό των περασμένων αιώνων. Ιδίως ο διάλογος «I love your hair. What's going on there?», «Everything. It's full of secrets» είναι η πεμπτουσία όλης της σοβαροφάνειας εκείνης της περιόδου.

Το «Elegia» στο «Stranger Things»

Δεν γίνεται να αγαπάς τα '80s και τις sci-fi ταινίες και να μην κόλλησες με το μοναδικά εθιστικό «Stranger Things». Όλα κυλάνε τέλεια σε αυτή τη σειρά φαινόμενο και μοναδικής αφοσίωσης στην pop κουλτούρα των '80s. Ατελείωτες αναφορές σε όλες τα sci-fi αριστουργήματα εκείνων των ετών, από τον «E.T.» μέχρι τα «Goonies» και ένα soundtrack να σου θυμίζει τι κομματάρες έβγαιναν τότε.

To «True Faith» στο «American Psycho»

«You're a fucking ugly bitch. I want to stab you to death, and then play around with your blood». Πείτε αλήθεια: Δεν σας παγώνει το αίμα, όταν βλέπετε τον Κρίστιαν Μπέιλ να το λέει αυτό; Και φανταστείτε ότι είναι η αρχή της ταινίας και ακόμα δεν ξέρουμε τι μας περιμένει.

Το «Temptation» στο «Trainspotting»

Και να θέλαμε να γράψουμε κάτι για αυτή την ταινία, δεν χρειάζεται. Τα ξέρετε ήδη όλα. Επική ταινία. Επικό βιβλίο. Επικό soundtrack. Επικό cast. Επική και αυτή εδώ η σκηνή που η Diane σιγοτραγουδά το «Temptation» στον Rent, όταν αυτός είναι κλειδωμένος στο δωμάτιό του για να κάνει αποτοξίνωση από τα ναρκωτικά. (Σημείωση: Πολύ σωστό το σχόλιο του αναγνώστη Craven πιο κάτω που μας υπέδειξε ποιο είναι τοσωστό όσον αφορά τη σκηνή στο μπαρ που είχαμε βάλει πρώτα. Ευχαριστούμε!)

Για εισιτήρια, τρόπο μετάβασης στην Πλατεία Νερού και περισσότερες πληροφορίες:

Website: Release Athens - official site

Facebook: Release Athens Festival

Instagram: release_athens

Youtube: Release Athens

Twitter: Release Athens

Διαβάστε επίσης: