Πόσο έχει συμβάλει ο άνθρωπος στην καταστροφή του περιβάλλοντος; (quiz)

Gazzetta team
Πόσο έχει συμβάλει ο άνθρωπος στην καταστροφή του περιβάλλοντος; (quiz)
Το μέλλον του πλανήτη -δυστυχώς- προμηνύεται εξαιρετικά δυσοίωνο, αν δεν αλλάξουμε άρδην τη συμπεριφορά μας προς την φύση χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.

Ο πλανήτης έχει ήδη αρχίσει να νιώθει στο «πετσί» του τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρεμβατικότητας στο περιβάλλον και την φύση, καθώς η κλιματική αλλαγή δεν βρίσκεται απλώς ante portas αλλά έχει ήδη αρχίσει να κάνει σαφές ότι το μείζον ζήτημα για την ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες θα είναι το κατά πόσο θα μπορέσει αναστρέψει την ζημιά που έχει γίνει ήδη.

Δεκάδες είδη άγριων ζώων έχουν εκλείψει για πάντα, ενώ εκατοντάδες άλλα βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα του αφανισμού, καθώς η ανθρώπινη ασέβεια προς το περιβάλλον κατέστησε πλάσματα που έχουν ιστορία εκατομμυρίων χρόνων πάνω στην Γη, σχεδόν «ανεπιθύμητα».

Επιπλέον, η παρέμβαση των ανθρώπων στο φυσικό περιβάλλον, με την ολοκληρωτική εξαφάνιση τεράστιων δασικών εκτάσεων, την εκτροπή αλλά και την μόλυνση ποταμών για τις διάφορες ανάγκες του πληθυσμού, τα πειράματα κι οι δοκιμές καταστροφικών όπλων σε εκτάσεις ξηράς και θάλασσας αλλά και η ολοκληρωτική απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών έχουν οδηγήσει τον πλανήτη σε οριακό σημείο, με τη μοναδική ρεαλιστική προοπτική για την επιβίωση όλων μας να είναι η εκπόνηση ενός καθολικού σχεδίου για την αναστροφή των καταστροφικών επιπτώσεων στον πλανήτη.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το gazzetta.gr δημιούργησε ένα κουίζ, μέσα από το οποίο θα γίνει σαφές ότι η ώρα για δράση δεν είναι κάποια στιγμή στο μέλλον αλλά τώρα...

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σωτηρόπουλος