Πόσα ξέρεις για τις Ευρωεκλογές; (quiz)

Πόσα ξέρεις για τις Ευρωεκλογές; (quiz)
Ημέρα εκλογών η σημερινή και το gazzetta.gr τεστάρει τις γνώσεις του σχετικά με τις Ευρωεκλογές και την ιστορία τους.

Για πολλούς αποτελούν την πεμπτουσία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς σε καμία άλλη ήπειρο του πλανήτη, οι πολίτες δεν ψηφίζουν και δεν εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους σε κάποιο συλλογικό διεθνές όργανο λήψης αποφάσεων.

Οι Ευρωεκλογές, επιπλέον, αποτελούν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκατοντάδες κόμματα και παρατάξεις από τις 27 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και την απήχησή του στους ψηφοφόρους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται από μία ολοένα και μειούμενη συμμετοχή.

Αρχής γενομένης από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν ποιοι και πόσοι θα εκπροσωπήσουν την πατρίδα τους στα έδρανα της Ευρωβουλής, ενώ η χρονική διάρκεια μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων ποικίλει από τα τέσσερα ως και τα έξι χρόνια.

Οι τελευταίες Ευρωεκλογές έλαβαν χώρα τον Μάιο του 2014, με την Ελλάδα να εκλέγει 21 Ευρωβουλευτές (από επτά διαφορετικά κόμματα), ενώ την μερίδα του λέοντος κατέλαβε η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 26,56% κι εκλέγοντας 6 αντιπροσώπους, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 22,72% και πέντε έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, το gazzetta.gr ξεσκόνισε τα κιτάπια του σχετικά με τις Ευρωεκλογές και μάζεψε 10 ερωτήσεις, καλώντας τους αναγνώστες να κάνουν μαζί του την αναδρομή στο πρόσφατο και λίγο πιο μακρινό παρελθόν...

Επιμέλεια: Παναγιώτης Σωτηρόπουλος