5 πράγματα που θα δεις διαφορετικά στην πόλη αυτό το καλοκαίρι

Γιάννης Κονταξής
5 πράγματα που θα δεις διαφορετικά στην πόλη αυτό το καλοκαίρι
Ας το παραδεχτούμε. Η Αθήνα δεν είναι η Αθήνα που είχαμε γνωρίσει. Η Αθήνα έχει αλλάξει. Και οφείλουμε να την εξερευνήσουμε.

Τι μας έμεινε; Λίγος Απρίλης, ο Μάης και να που έφτασε και φέτος το καλοκαίρι. Όσοι μένουμε στην πρωτεύουσα, η αλήθεια είναι ότι το καλοκαιράκι το περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία. Όχι μόνο για τα μπάνια και τις διακοπές, αλλά και γιατί με τέτοιον υπέροχο καιρό και τόσα events που γίνονται, δεν θες στιγμή να μένεις στο σπίτι. Θες να βγαίνεις, να βρίσκεις φίλους, να πίνεις cocktails, να ανακαλύπτεις νέα στέκια, να πηγαίνεις βόλτες, να βλέπεις συναυλίες, ναι... ναι... μην βιάζεστε, να βλέπεις και μπαλίτσα.

Όρεξη να 'χεις, καλή παρέα και το φετινό καλοκαίρι μπορεί να γίνει ένα από τα καλύτερα της ζωής σου. Χωρίς υπερβολή. Σωστή οργάνωση θέλει και να δεις που θα έχεις να το διηγείσαι για χρόνια. Ιδίως αν είσαι αρρωστάκι με τη μουσική, αγαπάς τη νύχτα και τρελαίνεσαι για μπάλα.

Για αυτό και εμείς σκεφτήκαμε 5 απλούς τρόπους για να μάθουμε καλύτερα την πρωτεύουσα στο πιο ζωντανό καλοκαίρι των πιο πρόσφατων ετών. Φτιάξαμε δηλαδή το πρόγραμμά σου!

1. Συναυλίες, συναυλίες, συναυλίες, συναυλίες και συναυλίες

Το πρώτο δίμηνο του φετινού καλοκαιριού είναι με διαφορά το πιο πολυαναμενόμενο των τελευταίων ετών. Αν τα βάλατε κάτω και μετρήσετε πόσες συναυλίες έχει, αλλά κυρίως ποια ονόματα έρχονται, είναι να σε πιάνει ζαλάδα και να ψάχνεις κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο να πας σε όλες. Ξεκινάς με τους πάντα απολαυστικούς Dropkick Murphys. Κατασκηνώνεις στην Πλατεία Νερού με το Release Athens Festival για να δεις Iggy Pop, Manowar, New Order, Alice In Chains, Clutch, Cypress Hill, Hozier και Disturbed. Κλείνεις θέση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για να δεις Jethro Tull και Dead Can Dance. Πετάγεσαι μέχρι την Τεχνόπολη για ατέλειωτο πάρτι στο Plisskën 2019. Ανεβαίνεις Αμπελόκηπους για το AthensRocks Festival με Slayer και Rotting Christ και κατεβαίνεις ξανά στην Πλατεία Νερού για το Ejekt Festival και τους The Cure. Πας για κανά μπανάκι και επιστρέφεις στην Πλατεία Νερού για να κλείσεις το συναυλιακό σου καλοκαίρι με τον πιο επικό τρόπο στο UNITE With Tomorrowland. Εντάξει, σας αρκούν αυτά; Θυμάστε άλλο καλοκαίρι πού να ήταν τόσο γεμάτο με τόσα πολλά και συγκροτήματα τόσων διαφορετικών μουσικών σκηνών; Να δείτε που το καλοκαίρι του 2019 θα το θυμόμαστε για πάντα.

Photo credit: εδώ

2. Athens by... day & night

Δεν ξέρουμε, αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά το κέντρο της Αθήνας έχει αλλάξει πολύ. Μία βόλτα κατεβαίνεις να κάνεις ένα ωραίο πρωινό με ήλιο και ξαφνικά βλέπεις νέες καφετέριες, νέα εστιατόρια και νέα bruchάδικα. Βγαίνεις για ένα ποτό και ανακαλύπτεις νέα bars, νέα wine bars, νέα στέκια με ταράτσες και μικρούς κήπους, νέα μαγαζιά που σερβίρουν all day long. Έχει γίνει ένα τεράστιο... μπαμ στο χώρο της εστίασης την τελευταία διετία και ξαφνικά οι επιλογές μας είναι τόσες πολλές που οριακά μπερδευόμαστε και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε που θα πάμε. Φαντάσου δηλαδή το εξής πρόγραμμα: Ξεκινάς από το Μοναστηράκι με υπεργευστικό brunch στο «Harvest», ανεβαίνεις Αμπελόκηπους για καφέ στο σκιερό «My Hood», γυρνάς σπίτι να ξεκουραστείς λιγάκι, πηγαίνεις Χαλάνδρι για ωραιότατο cocktail στο «Mr. Peacock» και καταλήγεις στο «Μπρίκι» στην πλατεία Μαβίλη χωρίς να ξέρεις τι ώρα θα φύγεις. Και εμείς τώρα που σου παρουσιάσαμε τον τρόπο για να γεμίσεις μόνο τη μία μέρα σου! Αυτό το καλοκαίρι θα βγαίνεις και θα έχεις έναν τρομερά ευχάριστο πονοκέφαλο από τις πολλές επιλογές.

3.Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία

Τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε μερικά από τα πιο όμορφα φεγγάρια του χρόνου. Φέτος, πρέπει να συγκρατήσουμε τις εξής τρεις ημερομηνίες: 17 Ιουνίου, 17 Ιουλίου και 15 Αυγούστου. Οι τρεις ημέρες που ένα ολόγιομο φεγγάρι θα φωτίσει τον αττικό ουρανό και θα θέλει την απόλυτη προσήλωσή μας. Λυκαβηττός, Ακρόπολη, Φιλοπάππου, Πάρνηθα, Σούνιο ή μια οποιαδήποτε παραλία μακριά από τα φώτα της πόλης, θα γίνει το ιδανικό σκηνικό για να έρθετε πιο κοντά στο αστρολογικό φαινόμενο που έχει τραγουδηθεί όσο ελάχιστα άλλα.

4. Γρήγορη και ασφαλής μετακίνηση με Ουμπερόταξο

Βέβαια, Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο. Σχεδόν κάθε γειτονιά έχει αποκτήσει πλέον τα δικά της στέκια. Είτε μένεις στους Αμπελόκηπους, είτε στο Χαλάνδρι, είτε στα Πετράλωνα, είτε στα Νότια, είτε στα Δυτικά, μπορείς άνετα να γίνεις το απόλυτο «λοκάλι» και να μάθεις απ' έξω τα μυστικά της περιοχής σου. Αλλά μωρέ, πάντα θα θες να ανακαλύπτεις κάτι καινούριο, να βλέπεις άλλον κόσμο, να δοκιμάζεις νέα πράγματα. Και το καλοκαίρι υπάρχει πάντα η εξής δυσκολία: Θες να απολαμβάνεις την αθηναϊκή νύχτα μέχρι αργά και να μετακινείσαι από τη μία περιοχή στην άλλη με ασφάλεια και ευκολία, χωρίς να σκέφτεσαι μονίμως «πού στο @#$ θα βρω να παρκάρω;» και να τη βγάζεις μόνο με χυμό γιατί είσαι ευσυνείδητος και δεν θες να οδηγάς ενώ έχεις πιει. Ευτυχώς, η Uber είναι εδώ για να σου προσφέρει την απόλυτη εμπειρία ανακάλυψης της πρωτεύουσας με τον πιο άνετο και ασφαλή τρόπο. Το μόνο που θα σε νοιάζει είναι το που θα συνεχίσεις τη βραδιά σου και τίποτε άλλο. Ο ορισμός του αχαλίνωτου night life δηλαδή!

5. Καλοκαίρι θα πει μπαλίτσα

Προκριματικά ελληνικών ομάδων για το Champions League και το Europa League, φιλικά προετοιμασίας για το νέο πρωτάθλημα, φιλικά προετοιμασίας της Εθνικής Ελλάδας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Κίνα, ξένα πρωταθλήματα που ξεκινούν νωρίς, Super League από τον Αύγουστο, Copa America, φουλ αγωνιστική δράση στα πρωταθλήματα της Λατινικής Αμερικής. Απ' όλα έχει και αυτό το καλοκαιράκι που σίγουρα θα το περάσουμε κολλημένοι μπροστά σε μια τηλεόραση για να χαζεύουμε το τόπι να πηγαίνει πάνω κάτω και να πανηγυρίζουμε κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη μας φορά. Άλλωστε, κάθε καλοκαίρι που ξέρεις ότι θα παίζει η «Επίσημη Αγαπημένη», θα είναι πάντα σαν την πρώτη φορά. Υπάρχει δηλαδή άνθρωπος που δεν θυμάται σε ποιο σπίτι φίλου είδε το EURO 2004 ή σε ποια καφετέρια πανηγύρισε το «Βαλ' το αγόρι μου!»; Υπάρχει περίπτωση να μην ψάχνουμε εναγωνίως μαγαζιά με μεγάλη αυλή ή ταράτσα για να δούμε άνετοι το ποδοσφαιράκι μέσα στον Ιούλιο; Ή μήπως δεν θα περιβάλλουμε με δόξα και τιμές όποιον μας αποκαλύψει το καλύτερο μαγαζί δίπλα σε θάλασσα που θα έχει τηλεόραση και θα συνδυάσουμε βουτιές με πανηγυρισμούς;

*** Photo credit κεντρικής φωτογραφίας: by why kei on Unsplash