Τα μουσικά παραμύθια της Eddi Reader έχουν το δικό τους «Perfect» τέλος

Gazzetta team
Τα μουσικά παραμύθια της Eddi Reader έχουν το δικό τους «Perfect» τέλος
Η θρυλική τραγουδίστρια των Fairground Attraction μιλά στο Reader.gr λίγο πριν την πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα...

Κείμενο: Ραφέλλα Ράλλη

Εύκολα κερδισμένο στοίχημα ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που ενδέχεται να μην αναγνωρίσει το Perfect της Eddi Reader, το ντεμπούτο single των Fairground Attraction δηλαδή πριν από 31(!) χρόνια. Έκτοτε βέβαια, εκείνη ακολούθησε τον δικό της δρόμο που το τελευταιο ειδικά χρονικό διάστημα οδηγεί σε πιο folk ήχους, ενώ στο ενεργητικό της μεσολάβησαν συνεργασίες με ηχηρά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, εκ των οποίων οι Eurythmics και οι Waterboys. Ειδικά οι τελευταίοι, ταιριάζουν πολύ σε αυτό που ακούς σήμερα, στο καινούριο της άλμπουμ Cavalier που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Eddi Reader, πριν κάνει στάση στο Gazarte στο πλαίσιο της προώθησής του, επιστρετεύοντας όλη της την θετική ενέργεια μου μίλησε -μεταξύ άλλων- για μουσικά παραμύθια... από εκείνα που μπορούν να σιγοτραγουδηθούν.

Αρχικά, τί το ξεχωριστό έχει η λέξη Cavalier και «βάφτισε» το νέο σας άλμπουμ;
Το συγκεκριμένο τραγούδι μιλάει για τη δική μου έννοια της ελευθερίας και την ελευθερία να προχωράς, εξερευνείς και να ζεις τη ζωή σου στο έπακρο χωρίς να είσαι παγιδευμένος από οποιοδήποτε συμπέρασμα. Οπότε, Cavalier για μένα είναι μία ακόμη λέξη για την ελευθερία.

Στον εν λόγω δίσκο εστιάζετε στα παραμύθια ή είναι αποκύημα της δικής μου φαντασίας;
Δεν είμαι πολύ σίγουρη για αυτό. Τα τραγούδια ανήκουν στη φύση μας και υπάρχουν τόσα πολλά στη δική μας φύση που δεν κατανοούμε... Αλλά το ότι το άκουσες αυτό είναι υπέροχο. Το τι ακούς ή αισθάνεσαι σε ένα τραγούδι είναι εντελώς δικό σου θέμα. Δεν είναι φοβερό ότι τα τραγούδια μας ενεργοποιούν τόσο πολύ; Υποσυνείδητα, τα τραγούδια βγάζουν τόσα πολλά πράγματα... Όταν το άκουσα για πρώτη φορά ένιωσα απελευθέρωση.

Αλήθεια, πιστεύετε στα παραμύθια;
Τα παραμύθια είναι ζωτικής σημασίας για τα δημιουργικά μυαλά- η μυθολογία και οι ιστορίες που λέμε ο ένας στον άλλον μας συνδέουν όλους μέσω των γενεών. Η μαγεία, ο τρόμος, η δόξα, ο σπαραγμός... Λατρεύω τα παραμύθια. Μου προκάλεσε τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι αναγνώρισα σε ένα ιρλανδικό παραμύθι που είχα ακούσει κάποτε από έναν Ιρλανδό παραμυθά, ένα αρχαίο γιαπωνέζικο παραδοσιακό παραμύθι· είναι ο τρόπος που μιλάμε ο ένας στον άλλον πριν μεσολαβήσουν το χαρτί και το στυλό. Τα παραδοσιακά παραμύθια δείχνουν ποιοι είμαστε.

Εσείς, πώς και καταπιαστήκατε με πιο παραδοσιακούς ήχους στη σόλο καριέρα σας;
Πιθανόν οι λόγοι να εμπεριέχονται σε όσα σου είπα μόλις. Μου αρέσει να βλέπω εκείνους που έχουν περάσει από το μυαλό μου και να ακούω τις σοφίες τους.

Έχετε καταλήξει πως και το «Perfect» πέρασε τόσο εύκολα το τεστ του χρόνου; Πάνε περίπου 30 χρόνια από όταν κυκλοφόρησε και όποτε το ακούμε μοιάζει σα να βγήκε χθες.
Γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από αγάπη σε αυτό το τραγούδι, από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Αισθάνεστε μήπως άβολα όταν κάποιοι από εμάς -όπως κι εγώ τώρα- σας ρωτάμε για κάτι που συνέβη πριν από 31 χρόνια; Ή το έχετε αποδεχθεί ως αναπόφευκτο;
Όχι, ίσα ίσα. Με τιμά, αισθάνομαι κολακευμένη και ευλογημένη. Όσο μεγαλώνω μάλιστα, αισθάνομαι ακόμα καλύτερα σε σχέση με αυτό.

Όταν το πρωτοτραγουδήσατε, γνωρίζατε κάπου βαθιά μέσα σας ότι θα άντεχε τόσο στον χρόνο ως τεράστια επιτυχία;
Όχι, αλλά με... παραδέχομαι ότι τουλάχιστον άκουσα πόσο σπουδαίο ήταν και πως επέμεινα να το ηχογραφήσουμε.

Πόσο πιθανό είναι για έναν καινούριο καλλιτέχνη να κάνει μία τόσο μεγάλη επιτυχία στις μέρες μας; Σαφώς και μπορεί να έχει επιτυχία, αλλά θα έχει τόση διάρκεια μέσω των υπηρεσιών streaming όπως το spotify;
Χμ... Δεν είμαι ειδικός... Μου συνέβη και καθ' όλη τη διάρκεια της δημιουργικής μου ζωής στο τραγούδι, πρέπει να σου πω ότι ότι πάντα όταν παίζω, αισθάνομαι την ίδια χαρά σα να είναι η πρώτη φορά.. Έρχομαι για πρώτη φορά στη ζωή μου στην Αθήνα και στην Ελλάδα γενικότερα και είμαι τόσο ενθουσιασμένη σα να γεννήθηκα χθες!

Και τί σας κρατούσε τόσα χρόνια μακριά μας;
Δεν ξέρω, ίσως τα '80s και τα '90s δεν έφεραν κάποια ευκαιρία στον δρόμο μου για να έρθω. Θα επανορθώσω όμως και ίσως το καθιερώσω ως τακτικό ταξίδι πια.

Πριν σας ρωτήσω ποια είναι τα σχέδιά σας στο εξής, θέλω να μου πείτε πόσο «Perfect» είναι μέχρι σήμερα η ζωή σας. Έχετε μετανιώσει για πράγματα;
Όπως έχει πει η αγία Εντίθ Πιαφ, δε μετανιώνω για τίποτα!

Και τα σχέδιά σας;
Να παραμείνω ανοιχτή σε όλα όσα φέρνει αυτή η ζωή!

*H Eddi Reader των θρυλικών Fairground Attraction εμφανίζεται αυτήν την Παρασκευή 22 Μαρτίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Main Stage του Gazarte. Περισσότερα, διαβάζεις εδώ.