Η αλήθεια πίσω από την ταινία του Netflix για τον συνταγματάρχη των SS, Άντολφ Άιχμαν (pics & vid)

Gazzetta team
Η αλήθεια πίσω από την ταινία του Netflix για τον συνταγματάρχη των SS, Άντολφ Άιχμαν (pics & vid)
Το Netflix έκανε ταινία την υπόθεση της σύλληψης και της εκτέλεσης του μακελάρη συνταγματάρχη των SS, Άντολφ Άιχμαν που ευθύνεται για τον θάνατο 6 εκατομμυρίων Εβραίων, από πράκτορες της Μοσάντ στην Αργεντινή όπου ζούσε την «δεύτερη» ζωή του ως πωλητής αυτοκινήτων.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Άντολφ Άιχμαν έπεσε στα χέρια της Μοσάντ, παρέπεμπε σε σενάριο ταινίας κατασκοπίας και το Netflix δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη, βγάζοντας την στις αίθουσες τον περασμένο Αύγουστο.

Το Operation Finale με τον αρχιτέκτονα του Ολοκαυτώματος που στοίχισε την ζωή σε 6 εκατομμύρια Εβραίους, την πρώτη εβδομάδα προβολής της έφτασε τα 9,5 εκατομμύρια στο Box Office, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στην σχετική λίστα.

Η ταινία βασίστηκε στις μαρτυρίες δύο εκ των γιων του ναζιστή συνταγματάρχη, οι οποίοι ακολούθησαν τα πιστεύω το διάστημα μετά την είδηση της εκτέλεσης του πατέρα τους, συνέστησαν ναζιστική ομάδα με σκοπό να επιτεθούν εναντίον εβραϊκών στόχων και συναγωγών.

Η δράση του συνταγματάρχη Άιχμαν κι η «Τελική Λύση» με θύματα εκατομμύρια Εβραίους

Ο Άντολφ Άιχμαν ήταν μόλις 26 ετών όταν οι ναζί πήραν την εξουσία στην Γερμανία. Ανελήχθηκε γρήγορα στις τάξεις των διαβόητων SS, ενώ πήρε μία ιδιότυπη εξειδίκευση πάνω στην διαχείριση και τον εκτοπισμό εβραϊκών πληθυσμών των περιοχών που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Χίτλερ. ]

Αρχικά στην Γερμανία, την Αυστροουγγαρία και την Τσεχοσλόβακία κι εν συνεχεία στην Πολωνία, την Ουκρανία και την Σοβιετική Ένωση, ο Άιχμαν έδωσε τα διαπιστευτήριά του στην ναζιστική ηγεσία, καταφέρνοντας να εκτοπίσει εκατομμύρια Εβραίων της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, που αργότερα οδηγήθηκαν στα κρεματόρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, στο Νταχάου και στο Μπέλζεκ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Operation Finale netflix

Ο Άιχμαν θεωρείται, επιπλέον, κι ο εμπνευστής των περίφημων γκέτο (Βαρσοβία, Λοτζ) στα οποία κλείνονταν σε τραγικές συνθήκες μεγάλοι πληθυσμοί Εβραίων μέχρι να οδηγηθούν σιδηροδρομικώς στους θαλάμους αερίων.

Αυτός είναι, τέλος, εκείνος που θα αναλάβει την διεκπεραίωση της «Τελικής Λύσης», μεταφέροντας όλους τους πληθυσμούς Εβραίων από τις χώρες που κατείχαν οι δυνάμεις του Άξονα (Γαλλία του Βισύ, Ιταλία, Ρουμανία, Φινλανδία) στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η διαφυγή του στην Αργεντινή κι η διπλή ζωή

Μετά τη λήξη του πολέμου, ο Άιχμαν κατάφερε να περάσει απαρατήρητος αλλάζοντας όνομα, ενώ η περίπου τριετής παραμονή του σε στρατόπεδο αιχμαλώτων έλαβε τέλος με την απόδρασή του το 1948.

Στη συνέχεια με τη βοήθεια του Ερυθρό Σταυρού κατάφερε να αποκτήσει ιταλικό διαβατήριο κι με αυτό ταξίδεψε στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, ξεκινώντας μία νέα ζωή ως Ρικάρντο Κλεμέντ, έχοντας αποκτήσει ήδη τρία παιδιά.

Στο μεταξύ, η δράση του είχε γίνει ήδη γνωστή μετά την δίκη της Νυρεμβέργης, με τους Εβραίους «Εκδικητές» να ψάχνουν γη και ουρανό για να τον συλλάβουν.

Η σύλληψη, η καταδίκη κι η εκτέλεση στο Ισραήλ

Η διπλή ζωή του Άιχμαν ανακαλύφθηκε κατά τύχη, όταν ο ίδιος παρακολουθούμενος από πράκτορες της Μοσάντ πιάστηκε να γιορτάζει διαφορετική ημερομηνία επετείου με την σύζυγό του, η οποία ταίριαζε με αυτήν που ήταν καταγεγραμμένη στα κατάστιχα των ναζί.

Αφού απήχθη από πράκτορες της Μοσάντ με τη συνδρομή των «Εκδικητών», μεταφέρθηκε αναίσθητος στο Ισραήλ, όπου δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο για εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας κι εν τέλει εκτελέστηκε δια απαγχονισμού στις 31 Μαϊου 1962.

Αποτέλεσμα εικόνας για Operation Finale netflix