5 πράγματα που μας έμαθε το «The Disaster Artist» για την αντρική φιλία (gifs & vids)

Γιάννης Κονταξής
5 πράγματα που μας έμαθε το «The Disaster Artist» για την αντρική φιλία (gifs & vids)
Σαν την αντρική φιλία δεν έχει. Και εξηγούμε το γιατί.

Του Γιάννη Κονταξή

Υπάρχουν ταινίες καλές, ταινίες κακές και ταινίες που παλαντζάρουν εκεί ανάμεσα και γίνονται cult. Το «The Disaster Artist» αφηγείται μία τέτοια ταινία, καθώς πρόκειται για το χρονικό της δημιουργίας του «The Room», της «καλύτερης χειρότερης ταινίας όλων των εποχών». Ένας διασκεδαστικός φόρος τιμής στο «όραμα» των Τόμι Γουάιζο και Γκρεγκ Σεστέρο, με έναν Τζέιμς Φράνκο να μας προσφέρει μια εκπληκτική ερμηνεία, που βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα.

«"Ο Πολίτης Κέιν" των κακών ταινιών», όπως έχει χαρακτηριστεί το «The Room», κατάφερε να αποκτήσει ένα φανατικό κοινό παγκοσμίως, με τις μεταμεσονύκτιες προβολές να συγκεντρώνουν υπερβολικά πολύ κόσμο. Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, χρειάστηκε να λάβει σάρκα και οστά το όραμα του Τόμι Γουάιζο να φτιάξει τη δική του ταινία για να παίξει αυτός και ο φίλος του Γκρεγκ Σεστέρο. Με παρτενέρ τον αδερφό του Ντέιβ Φράνκο στον ρόλο του Σεστέρο, ο Τζέιμς Φράνκο μάς φέρνει αντιμέτωπους με μια πραγματική ιστορία που έγινε θρύλος στον κόσμο του κινηματογράφου.

Το «The Disaster Artist», που θα προβληθεί στη Nova τη νέα σεζόν, δεν είναι μόνο μια ταινία για μια πραγματικά κακή ταινία. Είναι μια ταινία - φόρος τιμής στην ανδρική φιλία, στο πως δοκιμάζονται οι σχέσεις των ανδρών και ως καταλήγουν να γίνονται πιο δυνατές και πιο μεστές. Βλέποντας λοιπόν την ταινία, καταλήξαμε στα εξής 5 συμπεράσματα, που -λίγο πολύ- όλοι τα έχουμε βιώσει με τον κολλητό μας.

Όταν δίνεις μια υπόσχεση, πρέπει να την κρατάς. Πάντα.

Αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο γύρω από το οποίο γυρνούν όλες οι ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως αυτές μεταξύ των best friends for ever, είναι η εμπιστοσύνη. Είναι ίσως το πιο βασικό συστατικό της αντρικής φιλίας. Να ξέρεις ότι ο κολλητός σου θα είναι πάντα δίπλα σου, σε ό,τι και αν συμβεί και θα είναι διατεθειμένος να σε βοηθήσει σε κάθε σου δυσκολία. Μπορεί να ακούγεται πιαδιάστικο, αλλά είναι μεγάλη αλήθεια.

Πότε δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η συγκατοίκηση

- Ρε 'συ, δεν έρχεσαι να μείνουμε μαζί; Θα τα πληρώνουμε όλα μισά-μισά και θα κάνουμε ζωάρα

- Σοβαρά το λες;

- Ναι ρε!

- Εννοείται! Να ξεφύγω και από τους δικούς μου και να γίνουμε θρύλοι της νυχτερινής ζωής!

(Πάντα όμως έρχεται μια κοπέλα να μπει στη μέση)

Όποιος έχει συγκατοικήσει με τον κολλητό του, ξέρει ότι ενώ στην αρχή είναι όλα ρόδινα, στην αρχή αλλάζουν τα πράγματα. Δεν θα περνάς πάντα όλη σου τη μέρα παίζοντας videogames, βλέποντας σειρές και μπάλα και τρώγοντας πιτόγυρα. Σε κάποια νυχτερινή έξοδο, ίσως κάποιος από τους δυο σας γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του. Και ξέρεις πόσο άβολες είναι εκείνες οι στιγμές που τρία άτομα (συ)ζουν σε ένα μικρό σπίτι. Κανείς δεν θέλει να το ζήσει αυτό! Όσο και να τον αγαπάς, θες λίγο χώρο για εσένα, βρε αδερφέ. Θέλει όμως και σωστή διαχείριση γιατί καμιά φορά μπορεί να προκύψει παρεξήγηση από το πουθενά. Και δεν θες τέτοιες σκηνές.

Οι εντάσεις κάνουν πιο δυνατή μια φιλία

Όποιος λέει πως δεν έχει τσακωθεί ποτέ με τον κολλητό του, είναι μεγάλος ψεύτης. Δεν υπάρχουν κολλητοί που να μην έχουν να διηγηθούν στιγμές που έφτασαν στο... αμήν, που δεν μιλούσαν ο ένας στον άλλο για λίγες μέρες, που είπαν πράγματα που μετάνιωσαν αμέσως. Ωστόσο, αυτές οι καταστάσεις σε χαλυβδώνουν, σε κάνουν πιο δυνατό και δημιουργούν μια ακόμη πιο γερή σχέση με τον κολλητό. Άλλωστε, η ειλικρίνεια, ακόμα και όταν εκφράζεται με άσχημο τρόπο, είναι πάντα ευεργετική. Και ας χρειάζεται μερικές φορές να βασανίζεσαι για το πως θα το πεις. Μπορεί να το πάρει άσχημα, αλλά στο τέλος θα ευγνωμονεί. Been there, done that, έτσι;

Να έχεις ιώβεια υπομονή για όλα. Ακόμα και για αυτά που κάνει λάθος συνεχώς και δεν θέλει να διορθώσει.

«Πάλι τα ίδια;». Πόσες φορές έχεις πει αυτή τη φράση για κάτι που έκανε ο κολλητός σου; Να σου πούμε εμείς. Χιλιάδες φορές! Και ίσως την πεις άλλες τόσες. Είναι αυτό που πας σπίτι του να αράξετε και μπορεί να σου πει η μάνα του «Πες του κάτι και εσύ που σε ακούει...». Αλλά που να 'ξερε η καημένη ότι ο γιόκας της δεν ακούει κανέναν και κάνει πάντα του κεφαλιού του... Η ζωή μας όλη τέτοια σκηνικά...

Ο σωστός κολλητός βρίσκει πάντα τρόπο να παρουσιάσει την αποτυχία σαν επιτυχία

Το βασικότερο δίδαγμα της συγκεκριμένης ταινίας είναι το πως μπορείς να κάνεις τον κολλητό σου να νιώσει σαν να κατέκτησε το Champions League, ακόμα και αν έφαγε 8 γκολ στον τελικό. Η επιτυχία και η αποτυχία έχουν διαφορά μόλις τριών γραμμάτων. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Είναι κάτι πολύ εύκολο να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Και ιδίως όταν τον βλέπεις στα πατώματα,

Η Nova έχει βάλει στο πρόγραμμά της τις καλύτερες βραβευμένες ταινίες για να μην χάσετε ούτε δευτερόλεπτο από τις σκηνές που συζητά όλος ο πλανήτης.

Bonus: 10 πράγματα που δεν ξέρεις για τον Τόμι Γουάιζο

Επειδή, ο Τόμι Γουάιζο είναι τόσο τρελός χαρακτήρας που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι υπάρχει στ' αλήθεια, ας τον γνωρίζουμε λιγάκι παραπάνω γιατί η περίπτωσή του είναι πραγματικά μοναδική!