1000Mods και VIC... τζαμάρουν στο gazzetta!

Gazzetta team
1000Mods και VIC... τζαμάρουν στο gazzetta!
Πριν την παρουσία τους στο Manifest 2018 της Πάτρας, δύο ξεχωριστές ελληνικές μπάντες, οι 1000Mods και οι Villagers of Ioannina City απαντούν στις κοινές ερωτήσεις του gazzetta.gr!

ΤΩΝ ΘΑΝΟΥ ΣΑΡΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΜΑΡΑ

Ποιος είπε ότι φεστιβαλάρες γίνονται μόνο στην Αθήνα και τη Θεσαλονίκη; Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στο Εργοστάσιο τέχνης Πάτρας οι 1000 Mods και οι Villagers κατεβαίνουν ως headliners, έχοντας μαζί τους Nightstalker, Naxatras, Monovine και 32Bastards. Μια σύνθεση, έτοιμη να καταδαφίσει τα πάντα στο Manifest, που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Από τη μία τα «χιολιομόδια», που με το βανάκι τους έχουν γυρίσει Ευρώπη και Αμερική, κάνοντας θραύση με τον σκληρό τους ήχο, από την άλλη oι Vic, οι οποίοι συνδυάζουν το ροκ με κλαρίνα και άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα, με το αποτέλεσμα να αφήνει με το στόμα ανοιχτό όσους τους ακούν. Δύο μπάντες που τα τελευταία χρόνια αγκαλιάζονται από τον κόσμο και αποδεικνύουν ότι στην εγχώρια σκηνή γίνονται πραγματάκια, κάνουν πρόβα στο gazzetta.gr, πριν ανεβούν στη σκηνή του Μanifest!

Κοινές ερωτήσεις, διαφορετικές απαντήσεις, χιούμορ και δημιουργία!

Έχετε συνυπάρξει μουσικά φέτος στο Under The Sun Rock Festival αλλά και σε άλλες περιπτώσεις. Θα μπορούσατε να μας πείτε δύο λόγια για αυτήν σας την εμπειρία και τις συνεργασίες σας;

Mods: Το Under The Sun ήταν ένα από τα καλύτερα διήμερα που περάσαμε φέτος το καλοκαίρι. Δύο μέρες σε ένα beach bar με πολλούς φίλους και τρομερές μουσικές. Ήταν ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε το καλοκαίρι μας. Με τους VIC γνωριζόμαστε εδώ και κάποια χρόνια και από την πρώτη στιγμή ήρθαμε πολύ κοντά σε μουσικό αλλά κυρίως προσωπικό επίπεδο.

VIC: Στο under the sun περάσαμε σούπερ! Ήταν και άλλες μπάντες και κοινοί μας φίλοι εκεί. Ήταν ένα διήμερο με καλές μουσικές και καλή παρέα. Πέρα από την πλάκα, τους εκτιμούμε πολύ σαν συγκρότημα, γνωριζόμαστε χρόνια και πάντα γουστάρουμε να παίζουμε μαζί.

Είστε δύο μπάντες που σας αρέσουν τα μουσικά... παντρέματα και οι πειραματισμοί για το τελικό προϊόν. Πόσο κοντά θεωρείτε ότι είστε στην προσέγγιση της μουσικής σας;

Mods: Στην βάση της η μουσική προσέγγιση μας είναι κοινή, καθώς και οι δύο μπάντες είμαστε επηρεασμένοι από τις ίδιες περιόδους τις ροκ μουσικής όπως είναι τα 70ς και τα 90ς και λάτρεις της ψυχεδέλειας και των μακρόσυρτων τζαμαριστών κομματιών. Σίγουρα η μεγάλη μας διαφορά με τους VIC είναι η έλλειψη πνευστών στην μουσική μας, η οποία ίσως κάνει τον ήχο μας λίγο πιο straightforward.

VIC: Άλλα θα πάρεις ακούγοντας Vic και άλλα ακούγοντας mods μάλλον, αλλά νομίζω πως έχουμε και κοινές μουσικές καταβολές, στο ροκ των '70 σίγουρα αλλά και στο ροκ γενικότερα.

Bλέπουμε αρκετά τελευταία τον συνδυασμό παραδοσιακής μουσικής με άλλα στιλ, είτε αυτό είναι το rock είτε το hip hop κτλπ. Εκτός από ένα πολύ ενδιαφέρον μουσικά αποτέλεσμα, θεωρείτε ότι είναι στην ουσία και ένας τρόπος να περάσει η παραδοσιακή μουσική στις νεότερες γενιές; Με την έννοια ότι κάποιος που δεν θα άκουγε ποτέ Ηπειρώτικα, πλέον θα τα ακούσει μαζί με τα αγαπημένα του reefs.

Mods: H ροκ/μέταλ μουσική παγκοσμίως, πάντα πειραματιζόταν με την εκάστοτε παραδοσιακή μουσική. Είτε το folk rock σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με χρήση τοπικών παραδοσιακών πνευστών και εγχόρδων, είτε το χαρακτηριστικό παράδειγμα των Sepultura που χρησιμοποιούσαν έγχορδα όργανα φυλών της περιοχής καταγωγής τους. Θεωρώ πως στην Ελλάδα ακόμα είναι πολύ σύνηθες από μικρή ηλικία να έχουμε ερεθίσματα από την παραδοσιακή μουσική σε γιορτές/πανηγύρια κλπ, οπότε δεν είναι το ροκ που θα “σώσει” την παραδοσιακή μουσική, αλλά ίσως να την κάνει πιο προσιτή και εύκολη για τις νεότερες γενιές.

VIC: Σίγουρα κόσμος που δεν είχε ακούσει ηπειρώτικα ή γενικά παραδοσιακή μουσική, μεσώ των VIC να τα έμαθε και να το έψαξε και πιο βαθιά αλλά δεν ήταν αυτοσκοπός, εμείς απλά κάναμε αυτό που νιώθαμε. Δεν το κάναμε για να φέρουμε τον νέο κόσμο πιο κοντά στην παραδοσιακή μουσική ή αυτούς που ακούνε παραδοσιακά πιο κοντά στις πιο heavy μουσικές.

Πότε να περιμένουμε νέες δουλειές από εσάς και τι στιλ; Θα συνεχίσετε στο ίδιο μουσικό τέμπο ή θα πάτε σε αλλαγή πλεύσης;

Mods: Ουσιαστικά μετά το Manifest αλλά και την συναυλία μας στο Θέατρο Βράχων στην Αθήνα, κλείνει για εμάς ο κύκλος του Repeated Exposure to... αναφορικά με τις συναυλίες στην Ελλάδα και θα μπούμε σε μία πιο στοχευμένη διαδικασία σύνθεσης για νέο δίσκο. Ελπίζουμε το νέο άλμπουμ να ειναι έτοιμο μέσα στο 2019. Μας αρέσει να είμαστε αυθόρμητοι όταν γράφουμε νέο υλικό χωρίς να θέτουμε από πριν κατευθύνσεις και να μαστε σίγουροι για το στιλ, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά.

VIC: Ο καινούριος μας δίσκος είναι σχεδόν έτοιμος, γυρνώντας από την ευρωπαϊκή μας περιοδεία θα τον κυκλοφορήσουμε, μέσα στο '18 ελπίζω. Θα είναι λίγο διαφορετικός σε σχέση με το Riza, έχει άλλη θεματική. Δεν ξέρω αν θα το έλεγα αλλαγή πλεύσης, το καράβι είναι ένα και λέγεται VIC, και οι θάλασσες και τα πέλαγα αν και είναι πολλά επί της ουσίας ενώνονται και είναι ένα, η μουσική είναι μια, οπότε παμε και όπου βγει, απολαμβάνουμε το ταξίδι.

Οι 1000mods έχουν το αγαπημένο τους βανάκι. Οι VIC έχουν κάτι ανάλογο ως... σήμα κατατεθέν;

Mods: -

VIC: Τα κουμπούρια ίσως;

Black Sabbath με Bill Ward. Αυτό είχατε πει εσείς οι 1000mods ως απάντηση στα μουσικά σας πρότυπα. Οι VIC ποιους έχουν ψηλά και πόσο κοντά βρίσκονται οι επιρροές σας;

Mods: Tα είπατε τα δικά μας.

VIC: Τόσο straight απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε σαν τα παιδιά αν και συμφωνούμε σε ένα βαθμό, αλλά έχουμε πολλές επιρροές και δεν μπορούμε να αναφέρουμε μόνο μια. Από black sabbath, tool, rage against the machine μέχρι pink floyd, zeppelin, maiden και πολλές πολλές ακόμα.

Ποιο τραγούδι των Mods είναι το αγαπημένο των VIC και ποιο των VIC για τους Mods;

Mods: Προσωπικά το πιο αγαπημένο μου τραγούδι των VIC είναι το Zvara, όχι μόνο μουσικά αλλά και στιχουργικά.

VIC: Πολλά μας αρέσουν, τον τελευταίο καιρό το “Loose”.

Είστε δύο μπάντες που δεν ξεκινήσατε στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Πόσο δύσκολο είναι να καθιερωθείς αν είσαι από την επαρχία και ποια πλεονεκτήματα υπάρχουν σε σχέση με τα παιδιά των μεγαλουπόλεων;

Mods: Η αλήθεια είναι πως ξεκινήσαμε σε μια πολύ μεταβατική περίοδο για την ελληνική σκηνή λόγω της τεράστιας άνθισης του ίντερνετ, η οποία ουσιαστικά συρρίκνωσε τις αποστάσεις και έκανε την μουσική άμεσα διαθέσιμη για όλο τον κόσμο χωρίς να παίζει ρόλο η καταγωγή ή η βάση μίας μπάντας. Σίγουρα στην αρχή ήταν πιο δύσκολο να κλείσουμε κάποιες συναυλίες στα “γνωστά” κλαμπ των μεγάλων πόλεων, αλλά και αυτό ξεπεράστηκε γρήγορα. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του να έχεις βάση στην επαρχία, είναι ότι είναι πιο εύκολο να βρεθούν κάποια μέρη μακριά από σπίτια κλπ να στήσεις τον εξοπλισμό σου και να παίξει για σένα και τους φίλους σου. Κάτι το οποίο το κάναμε πολύ συχνά παλιότερα.

VIC: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα αλλά ούτε και τρομερά μειονεκτήματα πλέον, σίγουρα θα είναι λίγο πιο δύσκολο μια επαρχιακή μπάντα να ακουστεί παντού αλλά σε σχέση με παλιότερα δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Η μουσική είτε μεσώ ίντερνετ κατά κύριο λόγο άλλα και στόμα με στόμα από κόσμο που σε έχει δει ζωντανά σε διάφορα φεστιβάλ που όλο και αυξάνονται στην επαρχία, μπορεί να φτάσει στα αυτιά του κόσμου. Μετά έχει να κάνει καθαρά με την μουσική σου και αν τους αρέσει ή όχι.

Θα σκεφτόσασταν, πέρα από τουρ, να την κάνετε μόνιμα για εξωτερικό; Υπάρχουν καταστάσεις στην Ελλάδα που να σας κουράζουν;

Mods: Νομίζω ότι πια δεν υπάρχει η ανάγκη του να μετακομίσουμε στο εξωτερικό κυνηγώντας καλύτερες συνθήκες και περισσότερες ευκαιρίες. Μπορείς να προωθείς την μουσική σου ίδιο καλά με βάση την Ελλάδα σαν να έμενες στο εξωτερικό. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν καταστάσεις που μας κουράζουν αλλά σίγουρα τα τελευταία χρόνια η κατάσταση βελτιώνεται σε όλους τους τομείς γύρω από την εναλλακτική μουσική στην Ελλάδα, οπότε αυτό μας κάνει ακόμα πιο αισιόδοξους στο μην υπάρχει καμία διαφορά αν μένεις εδώ ή στο εξωτερικό.

VIC: Ποιος ξέρει, σαν άνθρωποι μας αρέσουν οι αλλαγές και τα ταξίδια και σίγουρα θα θέλαμε να ζήσουμε και άλλου, αλλά όχι ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη να φύγουμε από την Ελλάδα, κάθε τόπος έχει τα καλά του και τα κακά του, και στον παράδεισο να ζεις θα βαρεθεί κάποια στιγμή, αν και δύσκολα αφήνεις τον ήλιο που έχουμε εδώ.

Θα σας δούμε κάποια στιγμή μαζί στη σκηνή;

Mods: Αν ήσουν στα ΤΕΙ της Λάρισας το 2014 θα μας είχες δει ήδη! Ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε με τους VIC και στο τέλος ανεβήκαμε και οι δύο μπάντες στην σκηνή τζαμάροντας για πολλή ώρα.

VIC: Είχαμε τζαμάρει σε ένα φεστιβάλ στη Λάρισα πριν χρόνια, ελπίζω πως θα επαναληφθεί και γιατί όχι να βγάλουμε και μουσική παρέα!

Πόσο σημαντικό είναι να γίνονται φεστιβάλ όπως το Manifest σε άλλες πόλεις πέραν της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης;

Mods: Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες προσπάθειες σε μικρότερες πόλεις (αν και δεν θεωρούμε την Πάτρα μία μικρή επαρχιακή πόλη) και ο βασικός λόγος είναι ότι πια υπάρχει πολύς κόσμος σε όλη την Ελλάδα που ακούει αυτό το είδος και στηρίζει την σκηνή μας. Παλιότερα ήταν αναγκαστικό για αυτούς τους ανθρώπους να πρέπει να ταξιδέψουν σε μια μεγαλύτερη πόλη να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική, κάτι το οποίο σίγουρα δούλευε αποτρεπτικά. Τώρα όχι μόνο έχει γίνει ευκολότερο αλλά χτίζονται και τα θεμέλια για την δημιουργία τοπικής underground σκηνής στην εκάστοτε πόλη.

VIC: Είναι πολύ σημαντικό που γίνονται προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα για πιο εναλλακτικά φεστιβάλ και το θετικό είναι ότι όλο και αυξάνονται οι προσπάθειες. Το έχει ανάγκη ο κόσμος στην επαρχία αλλά και τα συγκροτήματα. Εκεί είναι η ουσία, να γίνονται συναυλίες παντού και κόσμος και μπάντες να μοιράζονται ενέργεια.

Θα θέλαμε για κλείσιμο μια αξέχαστη στιγμή από live...

Mods: Η παρουσίαση τους πρώτου μας δίσκου στο AN Club. Ήταν η πρώτη φορά που παίζαμε ένα headline show στο AN και ουσιαστικά ήταν η συναυλία πριν φύγουμε για την πρώτη μας ευρωπαϊκή περιοδεία. Το μαγαζί γέμισε, ο κόσμος ήταν υπερβολικά δοτικός και περάσαμε ένα από τα πιο ωραία και αξέχαστα βράδια της ζωής μας.

VIC: Είναι πολλές ειλικρινά, η πρώτη που μου έρχεται τώρα είναι τα καπνογόνα και ο παλμός γενικά φέτος στο Los almiros fest.

Πρόγραμμα-Πληροφορίες

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου

1000MODS

NAXATRAS

MONOVINE

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου

VILLAGERS OF IOANNINA CITY

NIGHTSTALKER

32BASTARDS

Προπώληση Εισιτηρίων:

Τα εισιτήρια διημέρου κοστίζουν 22€

Τα εισιτήρια ημέρας κοστίζουν 13€

Τα εισιτήρια ημέρας στην πόρτα θα κοστίζουν 15€

Σημεία Προπώλησης:

Γωνία του Βιβλίου - Βιβλιοπωλεία Παπαχρίστου

Το Θρανίο

Discover Bookstore

FIFTY-FIFTY Boardshop

Le Patron

Ηλεκτρονικά

https://bit.ly/2LfaEyA

Τηλεφωνικά

11876