Editors: Στην Ελλάδα, πάντα βρίσκουμε μέρη για να φάμε ωραίο σουβλάκι! (pics & vids)

Γιάννης Κονταξής
Editors: Στην Ελλάδα, πάντα βρίσκουμε μέρη για να φάμε ωραίο σουβλάκι! (pics & vids)
Οι Editors επιστρέφουν στο EJEKT Festival και μιλάνε στο Gazzetta για το πόσο ενθουσιασμένοι είναι, τα σουβλάκια που θα φάνε και τι ομάδα υποστηρίζουν.

Από τον Γιάννη Κονταξή

Ήδη από το χειμώνα ξέραμε ότι το φετινό EJEKT Festival αναμένεται να είναι μια μικρή συναυλιακή βόμβα. Nick Cave & The Bad Seeds, Editors και Wolf Alice έφτιαχναν μια εξαιρετική τριάδα για να γεμίσει το καλοκαιρινό βράδυ με κομματάρες και ατέλειωτο sing along. Αργότερα, μάθαμε ότι το και το line-up ολοκληρώνεται με δύο ακόμα εξαιρετικά συγκροτήματα: τους Protomartyr και τον Jack Heart. Για ακόμη ένα καλοκαίρι δηλαδή, το EJEKT φέρνει τα top ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής και χιλιάδες μουσικόφιλοι θα βρεθούν στην Πλατεία Νερού για να βιώσουν από κοντά το καλύτερο Σάββατο του Ιουνίου.

Το fun fact της βραδιάς είναι ότι οι Editors θα παίξουν στην Ελλάδα για 10η φορά τα τελευταία 12 χρόνια! Είναι αλήθεια τελικά ότι οι Βρετανοί είναι ίσως η πιο αγαπημένη ροκ μπάντα των Ελλήνων! Για αυτό, το Gazzetta επικοινώνησε με τον Έλιοτ, τον άνθρωπο πίσω από τα keyboards και τα synthesizers των Άγγλων rockers, για να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω για το νέο δίσκο του συγκροτήματος, το πως αισθάνονται που θα παίξουν ξανά στην Ελλάδα, αλλά και τις ποδοσφαιρικές τους προτιμήσεις.

Στον φετινό σας δίσκο -τον 6ο συνολικά της καριέρας σας- συνεργάζεστε με τον Blanck Mass, ο οποίος κάνει «πολύ brutal ηλεκτρονική μουσική», όπως έχετε δηλώσει σε συνέντευξή σας. Το ευχαριστηθήκατε;

Φυσικά! Ήταν μια παραγωγική διαδικασία και μας άνοιξε νέους τρόπους σκέψης. Ανταλλάξαμε υλικό και ιδέες μέσω του διαδικτύου, καθώς δεν βρεθήκαμε από κοντά. Έπαιρνε το υλικό μας, το επεξεργαζόταν βασισμένος στο δικό του στυλ και μας το έστελνε πίσω. Όταν τελείωσε αυτή η διαδικασία, είχαμε στα χέρια μας δύο δίσκους. Έτσι, με την πολύτιμη βοήθεια του υπερταλαντούχου Leo Abrahams, μπήκαμε στο στούντιο για τις ηχογραφήσεις και την παραγωγή, διαλέξαμε τα καλύτερα σημεία, προσθέσαμε κάποια ακόμα και βγάλαμε το αποτέλεσμα που έχετε όλοι ακούσει.

Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε μαζί στη σκηνή κάποια στιγμή;

Θα θέλαμε πολύ να δώσουμε μια κοινή συναυλία με τον Blanck Mass. Ελπίζουμε στο μέλλον να τα καταφέρουμε.

Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από την κυκλοφορία του «Violence» και μέχρι στιγμής, κοινό και κριτικοί έχουν να πουν μόνο καλά λόγια. Πώς νιώθετε κάθε φορά που παίζετε ζωντανά τα νέα σας κομμάτια; Ακούγονται τόσο συναρπαστικά όπως και στο δίσκο;

Είναι πάντα ένα μεγάλο στοίχημα να καταφέρεις να κάνεις τα κομμάτια του δίσκου να ακούγονται το ίδιο καλά και στις συναυλίες. Προσπαθούμε πολύ με τα νέα τραγούδια για να καταφέρουμε να βγάλουμε σωστά τον ήχο,ιδίως στα πιο ηλεκτρονικά μέρη και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε μια χαρά. Τα «Violence» και «Magazine» έχουν γίνει τα νέα συναυλιακά μας hits.

Από το «In Dream» μέχρι το «Violence» μεσολάβησαν τρία χρόνια. Τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας; Γιατί διαλέξατε για τίτλο του άλμπουμ μια τόσο «σκοτεινή» λέξη;

Μέχρι το καλοκαίρι του 2015 δίναμε συναυλίες για την προώθηση του «In Dream». Ύστερα πήγαμε στην Οξφόρδη και ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε το «Violence». Ο τίτλος αναφέρεται στον κόσμο τον οποίο ζούμε, από τον τρόπο που καταναλώνουμε τις πληροφορίες των ΜΜΕ μέχρι την πολιτική πραγματικότητα που βιώνουμε. Ο δίσκος δεν αναφέρεται τόσο στη βία καθεαυτή, αλλά στο πως να την εκμεταλλευτείς για να εστιάσεις στην πραγματική επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω σου.

Interpol, Joy Division, U2, R.E.M., Bruce Springsteen, Mogwai, μέχρι και Depeche Mode. Στη διάρκεια της καριέρας σας, διάφοροι κριτικοί έχουν τονίσει τις ομοιότητες του ήχου σας με τα παραπάνω ονόματα. Πόσο κολακευτικό είναι κάτι τέτοιο;

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτά. Κάποιες φορές γίνεται με καλή πρόθεση και άλλες φορές είναι κακία. Φυσικά, μερικές φορές ακούμε, θαυμάζουμε και μιλάμε για αυτά τα συγκροτήματα, αλλά ποτέ δεν προσπαθήσαμε να ακουγόμαστε σαν αυτά.

Και πώς καταφέρατε να δημιουργήσετε τον δικό σας ήχο;

Είναι δύσκολο να απαντήσεις σε κάτι τέτοιο, καθώς ποτέ δεν ξέρεις ακριβώς τι θες να κάνεις. Απλώς το βρίσκεις στην πορεία.

Κατάγεστε από το Μπέρμιγχαμ, πιθανώς την πιο επιδραστική πόλη στην ιστορία της βρετανικής μουσικής. Black Sabbath, Judas Priest, UB40, Napalm Death, Godflesh και άλλα πολλά συγκροτήματα έχουν δημιουργήσει το δικό τους ηχοτοπίο σε αυτή την πόλη. Πώς είναι να δημιουργείς τη δική σου μουσική σε μια τέτοια πόλη;

Το Μπέρμιγχαμ παραμένει το επίκεντρο της δραστηριότητάς μας, καθώς εκεί κάνουμε τις πρόβες μας. Αρχικά, είχαμε γνωριστεί στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντ και έπειτα «μετακομίσαμε» στο Μπέρμιγχαμ, το οποίο είναι μια υπέροχη πόλη γεμάτη αντιθέσεις. Οι περισσότεροι, όταν αναφέρονται στην Αγγλία, μιλάνε για το Λονδίνο και το Μάντσεστερ. αλλά το Μπέρμιγχαμ μπορεί πλέον μπει ισάξια στο χάρτη. Πλέον, εκεί μένει μόνο ο Ράσελ και οι υπόλοιποι είμαστε διασκορπισμένοι στη χώρα.

Να πούμε και κάτι ποδοσφαιρικό. Ξέρουμε ότι ο Ράσελ είναι οπαδός της Βίλα, αλλά οι υπόλοιποι τι ομάδα υποστηρίζετε;

Εντάξει, λόγω του Ράσελ, όλοι έχουμε μια συμπάθεια προς τη Βίλα, όμως ο καθένας μας είναι και διαφορετική ομάδα. Ο Τομ είναι Άρσεναλ, ο Εντ είναι Ίπσουιτς και εγώ είμαι Λίβερπουλ. Ο μάνατζέρ μας είναι με την Μπέρμιγχαμ και όπως καταλαβαίνετε, έχει μεγάλη κόντρα με τον Ράσελ.

Το Σάββατο θα εμφανιστείτε για 10η φορά τα τελευταία 12 χρόνια στην Ελλάδα! Είναι πασιφανές ότι το ελληνικό κοινό σας αγαπάει. Να περιμένουμε κάποια έκπληξη;

Έχουμε νέο άλπουμ και νέο live show άρα σίγουρα να περιμένετε νέα πράγματα! Λατρεύουμε να παίζουμε στην Ελλάδα και το EJEKT είναι πάντα ένα σημαντικό γεγονός για εμάς. Ε, λοιπόν, ναι, είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε στη χώρας σας.

Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να πολιτογραφηθείτε Έλληνες πολίτες; Πλέον, ξέρετε πολλά πράγματα για τη χώρα μας, τόσες φορές που μας έχετε επισκεφτεί. Θέλετε να μας πείτε ποια είναι τα τρία πράγματα που σας αρέσει να κάνετε, όταν έρχεστε εδώ;

Μου αρέσει πολύ να περπατώ κοντά στην Ακρόπολη και να ακούω μουσική. Επίσης, μου αρέσει πολύ η ελληνική κουζίνα και πάντα προσπαθώ να βρίσκω νέα μέρη για να φάω ωραίο σουβλάκι. Το μόνο κακό είναι ότι δεν έχω το χρόνο να επισκεφτώ τα νησιά σας, αλλά θα το κάνω και αυτό κάποια στιγμή.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα παίξετε με τον Νικ Κέιβ. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία, έτσι;

Ναι! Ο Νικ Κέιβ είναι ένας θρύλος και θα είναι υπέροχο το ότι θα παίξουμε μαζί του. Γενικά, θα είναι μια υπέροχη βραδιά στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες για εισιτήρια και ώρες εμφάνισης στο EJEKT Festival 2018:

Web: EJEKT FESTIVAL

Facebook: Ejekt Festival

Twitter: Detox Events

Youtube: Ejekt Festival

Instagram: ejektfestival