Όταν… τρακάρεις την επιτυχία στο Youtube!

Βασίλης Τσίγκας
Όταν… τρακάρεις την επιτυχία στο Youtube!
Το gazzetta μίλησε με τον Ανδρέα Σκιάνη, τον άνθρωπο πίσω από το επιτυχημένο κανάλι «CrashBoomPunk», που μετρά πάνω από 600.000 συνδρομητές στο Youtube!

Δύο χρόνια πριν, ο Ανδρέας Σκιάνης ήταν μεταξύ δουλειών, όταν αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο Yotube.

Φαν των ηλεκτρονικών παιχνιδιών από μικρό παιδί, ο Ανδρέας ποτέ δεν περίμενε ότι πολύ σύντομα, αυτό το κανάλι θα είχε πάνω από 600.000 συνδρομητές και θα είχε μετατραπεί σε full-time δουλειά!

Το gazzetta μίλησε μαζί του για την πλατφόρμα που κερδίζει καθημερινά όλο και περισσότερους θεατές, αλλά και το μέλλον του σε αυτήν.

Ανδρέα, πώς προέκυψε η ιδέα;
Κατ’ αρχήν, είμαι gamer, σχεδόν από τότε που γεννήθηκα, οπότε έτσι κι αλλιώς το μικρόβιο υπήρχε. Παλαιότερα, αυτό δεν μπορούσε να σημαίνει τίποτα περισσότερο από το να ασχολούμαστε με τον υπολογιστή μας, να διασκεδάζουμε με τους φίλους μας κλπ. Στην πορεία, από το 2008 περίπου, έβλεπα video στο Youtube και ο αδερφός μου, ο οποίος έχει μία εταιρεία που ασχολείται με τα digital media, μου είπε μια μέρα ότι η Google έχει ξεκινήσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα, όπου μπορείς να φτιάχνεις videos και να τα ανεβάζεις. Έτσι ξεκίνησα το κανάλι και βεβαίως τελείως ερασιτεχνικά, χωρίς να έχω βλέψεις να γίνει κάτι παραπάνω.

Το όνομα από πού προέκυψε;
Δεν είμαι τελείως σίγουρος, για να είμαι ειλικρινής. Το «Crash» επειδή μου άρεσε να φτιάχνω τα τρακαρίσματα με τα αυτοκίνητα, το «Boom» για τις εκρήξεις και το «Punk» δεν ξέρω. Ίσως από την ατάκα του Κλιντ Ίστγουντ…

Είχες από την αρχή στο μυαλό σου ότι αυτό το κανάλι δεν θα… περιορίζεται στην Ελλάδα και θα είναι πιο global;
Σαφώς! Η όλη ιδέα ξεκίνησε από ένα βίντεο που είδα σε ένα άλλο μεγάλο κανάλι, για ένα παιχνίδι που ήδη έπαιζα. Είχε κάτι εκατομμύρια views και είπα από μέσα μου: «Κοίτα να δεις, ωραίο βίντεο, θα ήθελα να το κάνω κι εγώ». Και τότε δοκίμασα να κάνω ένα βίντεο. Η Youtube με βοήθησε στην πορεία και το βίντεο προωθήθηκε. Το gaming γενικότερα δεν απευθύνεται μόνο στην Ελλάδα, παντού υπάρχουν gamers. Έτσι, το κανάλι προχωρούσε πάντα με γνώμονα την παγκόσμια αγορά, όχι μόνο την Ελλάδα.

Πριν πόσο καιρό ξεκίνησε το κανάλι να μεγαλώνει;
Πριν δύο χρόνια. Ξεκίνησα στις 19 Ιανουαρίου του 2016 και αρκετά γρήγορα πήγε καλά, κάτι που ήταν ενθαρρυντικό.

Είναι full-time δουλειά;
Ναι, είναι full-time, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει χρόνος να κάνω κάτι άλλο. Είναι πολλές οι ώρες που δαπανώ σ’ αυτό, οπότε δεν έχω κι άλλη επιλογή.

Πάμε λίγο στα videos. Αυτά που βλέπουμε είναι simulations, που φτιάχνεις εσύ;
Όχι, είναι παιχνίδι που υπάρχει. Πρόκειται για ένα sandbox simulator με αυτοκίνητα, όπου μπορείς να κάνει ό,τι θέλεις. Τελικά, βέβαια, κατέληξαν όλοι να κάνουν τρακαρίσματα γιατί είναι τόσο ρεαλιστικό. Έτσι κι εγώ. Βέβαια, δεν σκόπευα να κάνει όλο το κανάλι αποκλειστικά γι’ αυτό το παιχνίδι κι ακόμα δεν το σκοπεύω, αλλά αφού πάει καλά αυτό κι αρέσει στον κόσμο κι αρέσει και σε μένα κυρίως, το συνεχίζω.

Πάει καλά, όμως δεν νιώθεις την ανάγκη ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξεις περιεχόμενο;
Τα κανάλια, όπως το δικό μου, που ασχολούνται με το gaming, έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν περιεχόμενο, αλλάζοντας παιχνίδι. Κι έχοντας μια καλή βάση συνδρομητών, είναι πιο εύκολο να προσθέσεις κι άλλα παιχνίδια και να δεις ποιο θα πάει καλά.

Ξέρεις από πού είναι οι subscribers σου;
Οι περισσότεροι, σχεδόν το 20%, είναι από την Αμερική και οι υπόλοιποι είναι απ’ όλο τον κόσμο.

Το περιεχόμενο των videos σου είναι τα πλάνα από το παιχνίδι και μουσική. Δεν εμφανίζεσαι, δηλαδή, εσύ καθόλου. Στο μέλλον σκέφτεσαι να το αλλάξεις αυτό ή φοβάσαι ότι μπορεί να χάσεις κοινό, λόγω της γλώσσας π.χ.;
Όχι, δεν φοβάμαι, απλά έχει να κάνει με το περιεχόμενο. Τα videos που φτιάχνω είναι ουσιαστικά ένα μοντάζ, οπότε δεν θα προσέδιδε κάτι παραπάνω ο σχολιασμός. Για το ίδιο παιχνίδι, υπάρχουν άλλα κανάλια που έχουν και σχολιασμό, όμως είναι διαφορετικό περιεχόμενο. Αν προσθέσω άλλο παιχνίδι, που θα απαιτεί σχολιασμό, φυσικά θα το κάνω.

Στα ελληνικά ή στα αγγλικά;
Στα αγγλικά.

Υπάρχει κάποιο παιχνίδι, που αυτή τη στιγμή σκέφτεσαι να προσθέσεις;
Το Grand Theft Auto είναι σίγουρα ένα παιχνίδι που το σκέφτομαι. Έχει πάρα πολλές δυνατότητες και σίγουρα πολλές περισσότερες απ’ αυτό με το οποίο ασχολούμαι τώρα. Ήδη ασχολούμαι με κάποια videos πάνω στο GTA, όμως ακόμα δεν είμαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.

Πριν από το Youtube, τι δουλειά έκανες;
Πάντα είχα το μικρόβιο των υπολογιστών μέσα μου. Αρχικά, είχα σπουδάσει πολιτικός μηχανικός στην Αγγλία, στη συνέχεια computer science στην Αθήνα και ήμουν στο help desk της IBM έναν καιρό στην εταιρεία Pfizer. Στη συνέχεια είχα ένα δικό μου κατάστημα και είχα δουλέψει και στην τεχνική υποστήριξη μιας εταιρείας ΚΤΕΟ. Πάντα, όμως, ασχολούμουν με τους υπολογιστές.

Και κάπου εκεί άρχισες να ανεβάζεις videos;
Videos έφτιαχνα από παλαιότερα για προσωπική μου ευχαρίστηση. Όταν έμεινα κάποια στιγμή χωρίς δουλειά, άρχισα να ασχολούμαι πιο εντατικά με το ίντερνετ, σχεδιάζοντας σελίδες κλπ. Αυτό για περίπου τρία χρόνια, όταν άρχισα να ασχολούμαι αποκλειστικά με το Youtube.

Και ανεβάζοντας τα videos, είδες ότι ανεβαίνουν σιγά σιγά και οι subscribers, τα views. Εκεί σκέφτηκες ότι μπορεί αυτό να γίνει η νέα σου δουλειά;
Ασφαλώς όχι. Υπάρχουν τόσοι πολλοί εκεί έξω που μπορούν να φτιάξουν ωραία videos και πάντα υπήρχε η σκέψη: «Γιατί να δουν τα δικά μου videos;». Εγώ, όμως, πάντα είχα μία αρχή: ήθελα το κάθε video να είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Αυτό φαίνεται πως βοήθησε κι άρχισαν να μαζεύονται περισσότεροι θεατές.

Και πότε έγινε το «κλικ»; Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς full-time;
Περίπου 1,5 μήνα αφού είχα αρχίσει να ανεβάζω τα videos, άρχισαν να αυξάνονται τα views.

Μικρό χρονικό διάστημα, πάντως. Συνήθως ακούμε ότι απαιτείται ένας χρόνος για να αρχίσει να ανεβαίνει ένα κανάλι.
Ναι, βέβαια εγώ είχα κάνει μία… έρευνα αγοράς. Για το συγκεκριμένο παιχνίδι, δεν υπήρχαν πολλά κανάλια, οπότε αν κάποιος έψαχνε να βρει videos, δεν είχε μεγάλη ποικιλία. Και τότε σκέφτηκα ότι ήταν ευκαιρία.

Είσαι κατασταλαγμένος ότι θα συνεχίσεις με το Youtube;
Ναι, δεν με ενδιαφέρει κάτι άλλο, γιατί θεωρώ ότι δίνει καλές δυνατότητερς, πάρα πολλές επιλογές και κυρίως είναι κάτι που μ’ αρέσει. Δεν θα ήθελα ποτέ να αφήσω αυτό, που μ’ αρέσει να κάνω.

Σε κάποιον που θα ήθελε να ξεκινήσει τώρα στο Youtube, τι θα του έλεγες;
Θα πρέπει να κοιτάξει να κάνει κάτι που του αρέσει. Όχι να ξεκινήσει κάτι, επειδή είναι πιασάρικο! Αυτό θα φέρει πολλά προβλήματα στο μέλλον, γιατί αν ασχολείσαι με κάτι που δεν σου αρέσει, τότε δεν θα μπορείς να αποδίδεις και δεν θα βελτιώνεσαι. Άρα η συμβουλή μου είναι πρώτα να βρει κάτι που να του αρέσει και μετά να δει αν αυτό έχει κοινό. Θέλει και λίγο ψάξιμο προτού ξεκινήσεις.

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου πάνω από τον υπολογιστή και να τσεκάρεις τα στατιστικά με το F5;
Ευτυχώς, το έχω ξεπεράσει αυτό. Τον πρώτο καιρό, τα τσέκαρα όλη την ώρα. Πλέον, έπαψα να ασχολούμαι.

Και τα σχόλια; Τα διάβαζες όλα;
Ναι, τα διαβάζω όλα.

Ακόμα και τώρα τα διαβάζεις όλα;
Ναι! Όλα! Και απαντάω και σε όσους με ρωτούν κάτι.