Το «1968» και οι ταινίες της εβδομάδας (vids)

Gazzetta team
Το «1968» και οι ταινίες της εβδομάδας (vids)
Ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα (25-31/01), υπογράφοντας μία ταινία βασισμένη στη θρυλική νίκη της ΑΕΚ το 1968 και σκιαγραφώντας την τότε εποχή.

1968

Μέσα σε μία λαμπερή νύχτα, ξετυλίγεται μια ιστορία εθνικής ανάτασης, με επίκεντρο το θρυλικό αγώνα στο Καλλιμάρμαρο που άκουσε ολόκληρη η Ελλάδα από το ραδιόφωνο και παρακολούθησαν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι από κοντά («σπάζοντας» το ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη συνάθροιση σε αγώνα μπάσκετ). Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας συνθέτουν έναν πολύχρωμο μικρόκοσμο, αλλά και τον καμβά μιας συγκλονιστικής εποχής, μιας ολόκληρης χώρας. Ο Τάσος Μπουλμέτης εμπνέεται από τον επικό αγώνα ΑΕΚ - Σλάβια Πράγας του 1968 και, 50 χρόνια μετά, επιστρατεύει ένα πλούσιο και ταλαντούχο καστ για να αποκαλύψει το συναρπαστικό παρασκήνιο πίσω από το άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

The Disaster Artist

Η ιστορία της δημιουργίας της ταινίας «The Room» του αινιγματικού και φιλόδοξου Τόμι Γουαϊζό, που καταφθάνει στο Χόλιγουντ αποφασισμένος να εκπληρώσει το καλλιτεχνικό του όραμα. Γυρίζει την πρώτη του ταινία, η οποία έγραψε ιστορία ως η «καλύτερη χειρότερη ταινία όλων των εποχών» και αναδείχθηκε σε κλασσικό cult φιλμ.

Ο Θάνατος Του Στάλιν

Το εσωτερικό πολιτικό τοπίο της Σοβιετικής Ρωσίας, τη δεκαετία του 50, παίρνει μία «μαύρη» κωμική μορφή στη νέα ταινία του βραβευμένου με Έμμυ και υποψήφιου για Όσκαρ σεναριογράφου/σκηνοθέτη, Αρμάντο Ιανούτσι. Τη νύχτα της 2ας Μαρτίου του 1953, ένας άνδρας πεθαίνει. Ένα τρομαχτικό εγκεφαλικό επεισόδιο ταράζει ολόκληρο το σώμα του. Αυτός ο άνδρας δεν είναι άλλος από τον Ιωσήφ Στάλιν – δικτάτορας, τύραννος και Γενικός Γραμματέας της ΕΣΣΔ. «Ο Θάνατος του Στάλιν» είναι μία σάτιρα για τις ημέρες, πριν από τις κηδείες του Εθνοπατέρα.

Ένας Ακέραιος Άνθρωπος

Ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης που ζει σε ένα απόμακρο χωριό στο Βόρειο Ιράν έρχεται αντιμέτωπος με ένα οργανωμένο σύστημα διαφθοράς. Αντιστέκεται στα συμφέροντα μιας φιλικά προσκείμενης στην κυβέρνηση ιδιωτικής εταιρείας, που έχει εξουσία και κρύβει πολλά.

Tom of Finland

Η αληθινή ιστορία μιας από τις πιο πρώιμες φιγούρες του κινήματος για τα δικαιώματα της LGBT παγκόσμιας κοινότητας, το πορτρέτο ενός ζωγράφου που έγινε γνωστός στη μεταπολεμική Ευρώπη με την υπογραφή «Tom of Finland». Είναι ταυτόχρονα μια ιστορία για την πραγματική αποστολή της τέχνης που αμφισβητεί, εξεγείρεται, προσφέρει καταφύγιο και απελευθερώνει.

Ο Λαβύρινθος: Η Τελική Δοκιμασία

Σε αυτό το μεγαλειώδες φινάλε της εποποιίας του Λαβύρινθου, ο Τόμας πρέπει να οδηγήσει την ομάδα των Γκλέιντερς που έχουν αποδράσει, στην τελευταία τους και πιο επικίνδυνη αποστολή μέχρι τώρα. Για να σώσουν τους φίλους τους, θα πρέπει να καταφέρουν να μπουν στη θρυλική Τελευταία Πόλη, έναν λαβύρινθο ελεγχόμενο από τη WKCD, που ίσως αποδειχτεί ο πιο θανάσιμος λαβύρινθος από όλους.

Εγώ, Η Τόνια

Η Τόνια Χάρντινγκ κυριάρχησε στον πάγο με απαράμιλλη χάρη. Κυριάρχησε και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για τελείως διαφορετικό λόγο. Η αληθινή ιστορία της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας η οποία κατηγορήθηκε για τη μεγαλύτερη συνωμοσία στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ.

Πηγή: Reader.gr