Ένα ταξίδι στην κόλαση με τους Satyricon (pics & vids)

Γιάννης Κονταξής
Ένα ταξίδι στην κόλαση με τους Satyricon (pics & vids)
Οι Satyricon επέστρεψαν και απέδειξαν ότι παραμένουν ένα metal συγκρότημα γεννημένο για μεγάλα πράγματα.

Aπό τον Γιάννη Κονταξή

Τόσο ορεξάτη εμφάνιση από συγκρότημα που κάνει το πρώτο του live για το 2018 σίγουρα δεν την περίμενε κανείς. Και αυτό που μας παρέδωσαν χθες, στο Fuzz Live Music Club, οι Satyricon δεν ήταν απλώς μία τέλεια συναυλιακή βραδιά, αλλά ένα υπέροχο ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά του ακραίου ήχου. Πλέον, οι Satyricon αποτελούν ένα μεγάλο heavy metal act και όχι απλώς μία black metal μπάντα και ίσως για αυτό, ακόμα και αν προτιμάς την πρώτη τους περίοδο, δεν γίνεται να μην περάσεις τέλεια, όταν τους βλέπεις live.

Στις 20.50, το support group της βραδιάς, οι Έλληνες On Thorns I Lay ανέβηκαν στη σκηνή και για 30 λεπτά μας κράτησαν προσηλωμένους με το στιβαρό ατμοσφαιρικό metal τους. Έχοντας ήδη 7 LPs στο ενεργητικό τους, ένα 8ο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο, δεκάδες συναυλίες στην πλάτη τους και αρκετούς πειραματισμούς στον ήχο τους, οι On Thorns I Lay κατάφεραν να μεταδώσουν τη σκοτεινότητα των συνθέσεών τους. Παρότι είχαμε χρόνια να τους δούμε live, οι ίδιοι απέδειξαν ότι όταν το σκότος και η θλίψη βρουν την κατάλληλη μουσική φόρμα. η παρακολούθηση μίας συναυλίας μπορεί να μετατραπεί σε μυσταγωγία.

Στις 22:05, έφτασε η στιγμή που περίμεναν όλοι εδώ και 9 χρόνια. Βλέπετε, 9 χρόνια αναμονής για να δεις ένα συγκρότημα του βεληνεκούς των Satyricon είναι πάρα πολλά. Τα φώτα έσβησαν, οι πρώτες νότες του intro ακούστηκαν και στη συνέχεια ήρθε το καταιγιστικό «Midnight Serpent» για να μας μπάσει για τα καλά στη μυσταγωγία που θα ακολουθούσε. Ακολούθησαν κολλητά τα «Our World», «Black Crow On A Tombstone» και «Deep Calleth Upon Deep», πριν το πρώτο «διάλειμμα» του σετ και τα μυαλά μας να πονάνε από το δυναμικό χτύπημα των ντραμς από τον τρελάρα Frost.

Οι Νορβηγοί επιστρέφουν, με το λαμπερό μαλλί του Satyr να μένει ατάραχο στη θέση του παρά τη συνεχή κίνηση επί σκηνής, και τα «Walker Upon The Wind», «Repined Bastard Nation» και «Die By My Hand» σπέρνουν τον όλεθρο. Οι κιθαρίστες και ο μπασίστας δεν σταματούν λεπτό το headbanging, ενώ ο keyboardίστας καταφέρνει να συνθέτει μεγαλειώδεις ατμόσφαιρες.

«Όλα αυτά τα χρόνια έλεγα στο crew μας ότι πρέπει να έρθουμε να παίξουμε ξανά στην Ελλάδα, αλλά μου έλεγαν ότι είναι πολύ δύσκολο λόγω της οικονομικής συνθήκης. Να σας πω τι σκέφτομαι εγώ για αυτή τη συνθήκη. Η Ελλάδα υπήρχε πολύ πριν την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υπάρχει και μετά τη διάλυση της ΕΕ», λέει ο Satyr και το κοινό ξεσπά σε χειροκροτήματα -αν και είμαστε σίγουροι ότι δεν φταίει μόνο η κρίση για την απουσία τους από τα συναυλιακά δρώμενα της χώρας μας. Οι Satyricon δράττονται της ευκαιρίας και μας «πυροβολούν» με το «Diabolical Now», μπροστά σε ένα κοινό που χοροπηδά, τραγουδά και δείχνει με κάθε τρόπο πόσο ευχάριστα περνά.

Δεύτερο μίνι διάλειμμα για την απαραίτητη ανασύνταξη όλων μας και το «Walk The Path Of Sorrow» μπαίνει ξαφνικά και μας μεταφέρει στα ερέβη και τις αβύσσους, με τα οποία μας είχαν συστηθεί οι Satyricon το μακρινό 1994. Ακολουθούν τα «To Your Brethren In The Dark», «Ghost Of Rome», και «Transcendental Requiem Of Slaves», με τα δύο πρώτα να αναδεικνύονται τεραστίων διαστάσεων έπη, όταν παίζονται τόσο σφιχτοδεμένα. Τοο κοινό συνεχίζει να κινείται εκστασιασμένα στους ρυθμούς των black metallers. Άλλωστε, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε και ο Satyr, «the less you mourn, the more you mosh», συνοψίζοντας σε 6 λέξεις τη φιλοσοφία των Satyricon, όταν παίζουν live. Αυτό ακριβώς που έγινε, όταν ακούστηκε το «Mother North».

Το τέλος της βραδιάς πλησιάζει σιγά σιγά και οι Νορβηγοί αποφάσισαν, πριν μας στείλουν σπίτια μας, να μας αποτελειώσουν με ένα encore-όνειρο. Στα «Pentagram Burns», «Fuel For Hatred» και «K.I.N.G.» επικράτησε καθολικός πανικός και το κοινό ανέλαβε να τραγουδά αυτό τα ρεφρέν. Έτσι, 100 λεπτά μετά την πρώτη νότα τους, οι Satyricon μας αποχαιρέτησαν ευχόμενοι να μας ξανάρθουν. Το ίδιο ευχηθήκαμε και όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί.

«Αυτή ήταν η πρώτη μας συναυλία για το 2018 και θέλαμε να έχει ενέργεια για να μας γεμίσει δύναμη για τη συνέχεια. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσαστε ένα τόσο υπέροχο κοινό», αναφώνησε ο Satyr και η σημερινή φωτογραφία τους στο facebook απέδειξε περίτρανα πόσο πολύ ευχαριστήθηκαν το χθεσινό βράδυ. Αν θυμάστε τις αντιδράσεις του και το πόσο εύκολα ένα νεύμα του γινόταν ιαχή, τότε ξέρετε ότι έτσι ήταν.

***Όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο έχουν δημοσιευτεί στο επίσημο event της συναυλίας στο Facebook.