Οι κανόνες «δεοντολογίας» του business lunch

Gazzetta team
Οι κανόνες «δεοντολογίας» του business lunch
Είτε πρόκειται για ενδοεταιρικό brunch, γεύμα ή δείπνο είτε είστε προσκεκλημένοι σε εστιατόριο από κάποια εταιρεία, υπάρχουν βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για να δείξετε σεβασμό στον οικοδεσπότη.

Είτε πρόκειται για ενδοεταιρικό brunch, γεύμα ή δείπνο είτε είστε προσκεκλημένοι σε εστιατόριο από κάποια εταιρεία, υπάρχουν αρκετοί βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για να δείξετε σεβασμό στον οικοδεσπότη. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στην Ασία είναι αρκετά διαφορετικά τα πράγματα...

Ο Γιάννης Δεβετζόγλου, κριτικός εστιατορίων των Reader.gr και Insider.gr μάς ενημερώνει και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Πριν το γεύμα

Κάνουμε χειραψία με όλους όσους είναι προσκεκλημένοι στο τραπέζι. Αν είναι απαραίτητο, δηλαδή στις περιπτώσεις που είναι δείπνο γνωριμίας, συστηνόμαστε.

Δεν καθόμαστε στο τραπέζι μέχρι να καθίσει πρώτος ο οικοδεσπότης, που συνήθως είναι ο υπεύθυνος μιας εταιρείας ή ενός τμήματος.

Τοποθετούμε την πετσέτα στα πόδια μας μόλις καθίσουμε στο τραπέζι.

Στην περίπτωση που το μενού δεν είναι φιξ και υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές, δεν ζητάμε από τον σερβιτόρο να μας εξηγήσει με λεπτομέρειες οτιδήποτε υπάρχει σε κάθε πιάτο.

Αν το μενού είναι α λα καρτ, αφήνουμε τον οικοδεσπότη να παραγγείλει πρώτος. Έτσι, θα καταλάβουμε αν μπορούμε να παραγγείλουμε για παράδειγμα ένα πρώτο και μία σαλάτα πριν το κυρίως ή αν θα υπάρχουν διάφορα πιάτα στη μέση του τραπεζιού.

Είτε είναι μεσημέρι, είτε βράδυ, καλό θα είναι να παραγγείλουμε πιάτα ελαφριά για το στομάχι, όπως είναι το ψάρι ή το κοτόπουλο. Τα ζυμαρικά και το λιπαρό κρέας προκαλούν υπνηλία σε οποιαδήποτε φάση της ημέρας.

Δεν είναι καλό να παραγγείλουμε τα πιο ακριβά πιάτα του μενού, ούτε επίσης και φαγητά τα οποία τα οποία μας είναι παντελώς άγνωστα.

Αποφεύγουμε το αλκοόλ ή περιοριζόμαστε σε ένα ποτήρι κρασί ή μία μπύρα.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος

Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα μαχαιροπίρουνα και δεν γνωρίζουμε με ποιοι πρέπει να ξεκινήσουμε, απλώς επιλέξτε αυτό που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά, είτε είναι μαχαίρι είτε πιρούνι.

Κοιτώντας μπροστά σας όπως κάθεστε, θυμηθείτε ότι σκεύη που σερβίρονται στερεά όπως είναι το πιατάκι για το ψωμί βρίσκεται στα αριστερά σας, ενώ στα δεξιά σας θα βρείτε ποτήρια και οτιδήποτε άλλο σερβίρονται υγρά (κούπα για καφέ, για τσάι κ.λπ.)

Κόβουμε το κάθε κομμάτι κρέας ή ψάρι και καταναλώνουμε το εκείνη τη στιγμή. Δεν κόβουμε για παράδειγμα όλο το φιλέτο κοτόπουλο με τη μία σε δώδεκα κομμάτια και ακολούθως τα τρώμε ένα ένα.

Όταν υπάρχει πιάτο που έχει σος και θα πρέπει να τη μοιραστούμε με άλλους, τη βάζουμε με το κουτάλι στο πιάτο μας. Δεν βουτάμε το ψωμί σε πιάτο κοινής χρήσης.

Όταν αφήνουμε τα μαχαιροπίρουνα να ακουμπούν στην άκρη του πιάτου και το τραπέζι, σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να το φαγητό μας. Όταν τα βάζουμε ολόκληρα μέσα στο πιάτο τοποθετημένα στην τέταρτη ώρα, σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει, άρα ο σερβιτόρος μπορεί να το αποσύρει.

Ειδικά σε τραπέζια που οι παρευρισκόμενοι είναι από διάφορες εθνικότητες, αποφεύγουμε τις συζητήσεις για θέματα θρησκευτικά, πολιτικά και ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσει αντιπαράθεση.

Μετά το γεύμα

Δεν χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδα μπροστά σε κόσμο.

Δεν συζητάμε ποτέ για τον λογαριασμό, ούτε για το φιλοδώρημα. Για όλα είναι υπεύθυνος ο οικοδεσπότης.

Φεύγοντας χαιρετάμε όλους όσους παραβρίσκονται και ευχαριστούμε τον οικοδεσπότη μας για την πρόσκληση και την όμορφη βραδιά.

Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε φαγητό για το σπίτι.