Η πιο τρελή συναυλιακή βραδιά της χρονιάς! Οι Foo Fighters στο Ηρώδειο! (vid)

Βασίλης Τσίγκας
Η πιο τρελή συναυλιακή βραδιά της χρονιάς! Οι Foo Fighters στο Ηρώδειο! (vid)
Το gazzetta.gr βρέθηκε στο Ηρώδειο για τη συναυλία των Foo Fighters και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από την μαγική βραδιά στους πρόποδες της Ακρόπολης!

Του Βασίλη Τσίγκα

«Έχουμε κάνει πολλά τρελά πράγματα ως μπάντα, όμως νομίζω ότι αυτό είναι το πιο τρελό απ’ όλα». Αυτό το είπε o Dave Grohl, στη σκηνή του Ηρώδειου. Ακούγεται σαν ψέμα, όμως αυτή η υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά στη σκιά της Ακρόπολης ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Οι Foo Fighters εμφανίστηκαν στην Αθήνα, σε μια συναυλία που μόλις πριν λίγες ημέρες ήταν ακόμα στον αέρα κι απέδειξαν για ποιο λόγο βρίσκονται στον αφρό της παγκόσμιας μουσικής σκηνής για 22 ολόκληρα χρόνια.

Δεν ξέρω αν ήταν η τοποθεσία, η ίδια η μπάντα ή η προσμονή να δούμε επιτέλους από κοντά μία από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες της τελευταίας 30ετίας, όμως από τη στιγμή που ο Dave Grohl πάτησε το πόδι του πάνω στη σκηνή, μέχρι το standing ovation μετά το τέλος του Everlong, έπειτα από δύο και κάτι ώρες, η αίσθηση που υπήρχε διάχυτη καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας, ήταν πως αυτό που ζούσαμε ήταν κάτι σπάνιο. Κάτι ιδιαίτερο. Κάτι μαγικό. Λίγα μέτρα κάτω από την Ακρόπολη, σε ένα θέατρο χτισμένο πριν από χιλιάδες χρόνια, πέντε χιλιάδες άνθρωποι απολαμβάναμε μια ροκ συναυλία. Ακόμα και ο ίδιος ο Grohl το παραδέχθηκε παραπάνω από μία φορές. «Έκλεισα τα μάτια μου και νόμιζα πως βρισκόμουν σε ένα ακόμη σόου των Foo Fighters, όμως τα άνοιξα και κατάλαβα ότι αυτό δεν είναι ένα ακόμη σόου των Foo Fighters», είπε κάποια στιγμή. Πράγματι, δεν ήταν.

Αυτοί οι πέντε χιλιάδες τυχεροί που βρεθήκαμε στους πρόποδες της Ακρόπολης, ζήσαμε μια επική βραδιά, χωρίς καμία αμφισβήτηση την κορυφαία φετινή συναυλιακή και μία από τις σημαντικότερες της τελευταίας δεκαετίας. Λίγες μόλις ημέρες μετά το headline slot του Glastonbury, οι Foo Fighters, ακούραστοι, μαχητικοί, υπέροχοι, παρέδωσαν μαθήματα επαγγελματισμού, σε ένα κοινό που σεβάστηκε απόλυτα τον χώρο στον οποίο βρισκόταν.

Πιο ξεκάθαρο παράδειγμα του ότι αν θέλουμε, μπορούμε να είμαστε η καλύτερη πλευρά του εαυτού μας, δεν υπήρχε από το χθεσινό. Σε συναυλία των Foo Fighters, που διήρκησε δύο και κάτι ώρες, δεν άναψε ούτε ένα τσιγάρο στο Ηρώδειο! Ούτε ένα! Ούτε μπουκάλια πετάχτηκαν, ούτε μπύρες χύθηκαν. Ναι, σε έναν βαθμό, όλα αυτά αφαίρεσαν ίσως την αίσθηση μιας ροκ συναυλίας, όμως ο σεβασμός στον χώρο και στο κοινό και στον σκοπό της βραδιάς (βιντεοσκόπηση για την εκπομπή Landmarks Live In Concert), προσέθεσαν πολλά περισσότερα!

Στο καθαρά συναυλιακό κομμάτι, οι Foo Fighters ήταν απλά υπέροχοι! Πιστοί στον εαυτό τους, έπαιξαν όσο τους το επέτρεψαν, μας αφιέρωσαν όλες τους τις μεγάλες επιτυχίες, μας παρουσίασαν και καινούργια κομμάτια από το ένατο άλμπουμ τους κι έδειξαν να το απολαμβάνουν κι αυτοί όσο κι εμείς. Από το Times Like These, που άνοιξε τη βραδιά, μέχρι το Everlong που την έκλεισε, έπαιξαν 19 κομμάτια. Για την ακρίβεια 20, αν υπολογίσουμε και το We Will Rock Υοu των Queen, στο οποίο ντραμς έπαιξε η 8χρονη κορούλα του Grohl, την οποία μας παρουσίασε ο περήφανος μπαμπάς της.

Για τον ίδιο τον Grohl, τα λόγια περισσεύουν. Ο άνθρωπος είναι η ζωντανή προσωποποίηση της ροκ μουσικής τα τελευταία 30 χρόνια. Από ντράμερ των Nirvana, μέχρι frontman των Foo Fighters, χωρίς να είναι ο καλύτερος ντράμερ ή ο καλύτερος κιθαρίστας ή ο καλύτερος τραγουδιστής ή συνθέτης, ο Grohl βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, πάντα χαρούμενος, ζωντανός, επαγγελματίας, έτοιμος να προσφέρει στο κοινό του χαρά και rock ’n’ roll. Απαιτεί και δικαιούται τον σεβασμό όλων και σίγουρα χθες το βράδυ, αυτόν τον σεβασμό τον ένιωσε μετά τα ανεπάλληλα standing ovations και τα sing alongs στα Best of You, My Hero, Walk, The Pretender, Learn to Fly και φυσικά το Everlong. Δεν υπήρξε επιτυχία των Foo Fighters που δεν τραγούδησε ο κόσμος, που δεν χειροκρότησε, που δεν χόρεψε, όσο τέλος πάντων μπορούσε να ψορέψει μέσα στο Ηρώδειο.

Δεν ξέρω αν θα ξαναδούμε ποτέ τους Foo Fighters στην Ελλάδα. Ο Grohl είπε ότι θα μας επισκεφτούν ξανά στο μέλλον. Μακάρι, για να έχουν τη δυνατότητα να τους απολαύσουν όλοι οι φίλοι τους και όχι μόνο 5.000 υπερτυχεροί. Ό,τι και αν γίνει, όμως, στο μέλλον, το μόνο σίγουρο είναι ότι βραδιά σαν τη χθεσινή, πολύ δύσκολα θα ξαναζήσουμε. Κι αυτό το αποδεικνύουν οι αναφορές κορυφαίων μουσικών ΜΜΕ του εξωτερικού, όπως το ΝΜΕ, το οποίο αναφέρθηκε στη βραδιά ως τεράστια! Ήταν, πράγματι, τεράστια!

Setlist (Foo Fighters, 10/7/2017, Ηρώδειο)
Times Like These
All My Life
Learn to Fly
The Pretender
Cold Day in the Sun
La Dee Da
Walk
These Days
My Hero
Dirty Water
This Is a Call
Arlandria
Rope
Arrows
Monkey Wrench
Sunday Rain
Best of You
Run
Everlong