Αυτά είναι τα 10 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο για το 2017 (pics & vid)

Χριστίνα Βραχάλη
gazzetta default image fallback
Εντυπωσιακά πιάτα, αριστοτεχνικές δημιουργίες, εμπνευσμένοι σεφ και αριστουργηματικοί χώροι που κάνουν την όρεξή σου να ανοίγει σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να φάει κανείς είναι και επίσημα πλέον το εστιατόριο «Eleven Madison Park» στη Νέα Υόρκη.

Στην τελετή απονομής των Βραβείων των Καλύτερων 50 Εστιατορίων του Κόσμου (World's 50 Best Restaurants 2017) που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη, 1.500 επαγγελματίες της εστίασης (σεφ, ιδιοκτήτες εστιατορίων και κριτικοί γεύσης) έδωσαν το πρώτο βραβείο στο νεοϋορκέζικο εστιατόριο του σεφ Ντάνιελ Χουμ.

Για να γευτεί κανείς το μενού των 11 πιάτων που έχει σχεδιάσει – ανάμεσά τους και η κρέμα αχινού με καλαμαράκι, χτένι και μήλο – αυτή την εποχή θα πρέπει να ξοδέψει 295 δολάρια.

To «Eleven Madison Park» πέρυσι είχε έρθει τρίτο και φέτος έγινε το πρώτο αμερικανικό εστιατόριο που κατακτά την κορυφή μετά το 2004. Από τότε όλοι οι νικητές προέρχονται από την Ευρώπη.

Ο περσινός, το «Osteria Francescana» στη Μόντενα της Ιταλίας, έπεσε στη δεύτερη θέση της λίστας, αλλά παρέμεινε το καλύτερο εστιατόριο της Ευρώπης.

Στη 15η χρονιά του θεσμού, στη λίστα των βραβείων μπήκαν έξι νέα εστιατόρια καθώς και τρία που ήταν και παλιότερα σε αυτή. Συνολικά εκπροσωπούνται 22 χώρες.

Αυτή είναι η λίστα με τα κορυφαία:

10. Steirereck (Βιέννη, Αυστρία). Σεφ: Heinz Reitbauer. Κουζίνα: Σύγχρονη αυστριακή.

9. Mugaritz (Ερρεντερία, Ισπανία). Σεφ: Andoni Luis Aduriz. Κουζίνα: Αποδομημένη ισπανική.

8. Maido (Λίμα, Περού). Σεφ: Mitsuharu “Micha” Tsumura. Κουζίνα: Ιαπωνική με περουβιανές πινελιές.

7. Gaggan (Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη). Σεφ: Gaggan Anand, Rydo Anton. Κουζίνα: Προοδευτική ινδική.

6. Asador Etxebarri (Ατσόντο, Ισπανία). Σεφ: Victor Arguinzoniz. Κουζίνα: Ισπανικό μπάρμπεκιου σε ξύλα.

5. Central (Λίμα, Περού). Σεφ: Virgilio Martinez, Pia Leon. Κουζίνα: Σύγχρονη περουβιανή.

4. Mirazur (Μεντόν, Γαλλία). Σεφ: Mauro Colagreco. Κουζίνα: Μεσογειακή.

3. El Celler de Can Roca (Χιρόνα, Ισπανία). Σεφ: Joan Roca. Κουζίνα: Σύγχρονη καταλανική με διεθνείς πινελιές.

2. Osteria Francescana (Μόντενα, Ιταλία). Σεφ: Massimo Bottura. Κουζίνα: Σύγχρονη ιταλική.

1. Eleven Madison Park (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ). Σεφ: Daniel Humm, Dmitri Magi. Κουζίνα: Σύγχρονη ευρωπαϊκή με πινελιές Νέας Υόρκης.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο και τους 50 φετινούς διακριθέντες.