«Ελάτε να κάνουμε ένα τεράστιο πάρτι»!

Βασίλης Τσίγκας
«Ελάτε να κάνουμε ένα τεράστιο πάρτι»!
Οι Dub Inc ετοιμάζονται για τα live τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ο Βασίλης Τσίγκας και το entertainment του gazzetta.gr μίλησε με τον Ζίγκο για τη ρέγκε, το μήνυμά της και την κοινωνική αφύπνιση.

Την Παρασκευή (10/3) και το Σάββατο (11/3), οι Dub Inc θα ξεσηκώσουν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, όπως μόνο αυτοί ξέρουν. Με τη ρέγκε ως βάση και έξι δίσκους στην πλάτη τους, το γαλλικό συγκρότημα επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο έντονες βραδιές.

Στο πλαίσιο αυτών των συναυλιών, μιλήσαμε με τον Gregory «Zigo» Mavridorakis για όσα πρεσβεύουν οι Dub Inc ως συγκρότημα, αλλά φυσικά και την ελληνική καταγωγή του.

Λοιπόν, Ζίγκο, το «So What» είναι ο έκτος δίσκος σας. Μπορείς να μας πεις μερικά πράγματα γι’ αυτόν;
Είναι η φυσική συνέχεια των υπόλοιπων δίσκων. Είναι το ίδιο κόνσεπτ: και οι επτά μουσικοί και τραγουδιστές του γκρουπ δουλεύουμε μαζί, χρησιμοποιούμε τις επιρροές μας από ρέγκε, χιπ χοπ και αραβική μουσική πάντα με ένα κοινωνικό μήνυμα και αναμειγνύοντας τη γαλλική, την αγγλική και την αραβική γλώσσα.

Ως γκρουπ, προφανώς πειραματίζεστε και εξελίσσετε τον ήχο της ρέγκε. Πώς βλέπεις την θέση της ρέγκε στη σημερινή mainstream μουσική σκηνή;
Η ρέγκε ήταν πάντα ένας πιο underground ήχος, όμως όλοι σε έναν βαθμό την αγαπούν και τους αρέσει. Τα φεστιβάλ ρέγκε στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλα και σχεδόν κάθε χώρα έχει το δικό της. Πιστεύω ότι το κίνημα της ρέγκε είναι ακόμα εδώ και μεγαλώνει και ειδικά τα τελευταία 2-3 χρόνια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει μία αναγέννηση. Υπάρχουν νέα συγκροτήματα που προσθέτουν φρέσκους ήχους κι εμείς προσπαθούμε να τους ακολουθήσουμε και απολαμβάνουμε το γεγονός ότι υπάρχουν αυτοί οι νέοι καλλιτέχνες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη σας συναυλία στην Ελλάδα. Πώς βλέπεις το ελληνικό κοινό;
Μοιάζει πολύ με το γαλλικό κοινό. Ερχόμαστε στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια σχεδόν και πάντα περνάμε καλά. Το κοινό ξέρει τα περισσότερα τραγούδια μας, ακόμα κι αυτά που είναι στα γαλλικά. Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες, που πραγματικά απολαμβάνουμε να ερχόμαστε.

Τι να περιμένουμε από τις συναυλίες στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη; Θα υπάρξει κάποια έκπληξη;
Δεν θα υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις. Όταν είμαστε σε περιοδεία, προσπαθούμε να κάνουμε κάθε βράδυ την ίδια παράσταση, το καλύτερο που μπορούμε να δώσουμε. Θα παίξουμε τραγούδια από όλους τους δίσκους, όχι μόνο από το «So What». Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το κοινό να χοροπηδήξει, να χαμογελάσει και να περάσει καλά.

Από το όνομά σου, είναι προφανές ότι η καταγωγή σου είναι από την Ελλάδα. Από πού ακριβώς;
Η καταγωγή μου είναι από ένα μικρό χωριό έξω από τα Χανιά στην Κρήτη.

Έχεις ζήσει καθόλου εδώ στην Ελλάδα;
Όχι όχι. Ο παππούς μου ήρθε από εκεί, όμως δεν έμαθε ποτέ ελληνικά στον πατέρα μου, οπότε ούτε εγώ μιλάω ελληνικά. Όμως μεγάλωσα με την ελληνική κουλτούρα, γιατί η οικογένειά μου είχε ενεργό ρόλο στην ελληνική κοινότητα της πόλης στην οποία μεγάλωσα. Κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, τα γιορτάζαμε με τις ελληνικές παραδόσεις.

Ακολουθείς καθόλου τις εξελίξεις εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;
Ναι, φυσικά, γιατί έχουμε πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Πάντα προσπαθούμε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις και η αλήθεια είναι ότι δεν αισθανόμαστε καλά με τα όσα γίνονται. Την πρώτη φορά που ήρθαμε στην Ελλάδα, ήταν οι πρώτες μεγάλες απεργίες στα ΜΜΜ και τα ταξί, την περίοδο που ξεκινούσε η μεγάλη κρίση. Και από τότε ακολουθούμε τα όσα γίνονται στην Ελλάδα. Ανησυχούμε, αλλά προσωπικά προσπαθώ να δω αυτή την κρίση ως μια ευκαιρία για μια αναγέννηση.

Νιώθεις ότι η μουσική και συγκεκριμένα η ρέγκε, μπορούν να παίξουν κάποιο ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνική αφύπνιση;
Ναι, φυσικά! Εγώ προσωπικά συμμετέχω σε πολλές διαδηλώσεις εδώ στην Γαλλία και η μουσική με ακολουθεί, μου δίνει κίνητρο να βγω στους δρόμους. Όταν ακούω τον Μπομπ Μάρλεϊ να τραγουδάει: «Get up, stand up, stand up for your rights» (μτφ. Σήκω όρθιος, υπεράσπισε τα δικαιώματά σου), φυσικά με παροτρύνει να συμμετέχω στις διαδηλώσεις. Όταν ακούμε τα δικά μας τραγούδια σε διαδηλώσεις, τότε αισθάνομαι πολύ όμορφα, γιατί καταλαβαίνω ότι ο κόσμος μας ακούει και αντιλαμβάνεται το μήνυμα που προσπαθούμε να του περάσουμε.

Έχεις κάποιο μήνυμα για τον κόσμο εδώ στην Ελλάδα;
Ναι, έχω ένα μήνυμα. Βρισκόμαστε μέσα σε μια κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως κοινωνική. Σε αυτές τις περιόδους, τα αντανακλαστικά του κόσμου είναι να μείνει σπίτι του. Εγώ όμως θέλω να σας πω να κλείσετε τους υπολογιστές σας, τα κινητά σας, τις τηλεοράσεις σας και βγείτε έξω, ελάτε να κάνουμε ένα τεράστιο πάρτι. Θα είναι μια θετική ατμόσφαιρα και θα περάσουμε όλοι πολύ καλά.

Πληροφορίες για το live στην Αθήνα (10//3)

Χώρος : PIRAEUS 117 ACADEMY
Πόλη : ΑΘΗΝΑ
Διεύθυνση : Πειραιώς 117
Πόρτες Ανοίγουν : 19:00
Ώρα Έναρξης : 21:30
Τιμή Προπώλησης :
Τα πρώτα εισιτήρια κοστίζουν 19 €
Μετά την εξάντληση τους η τιμή των εισιτηρίων θα διαμορφωθεί στα 23 €
Τιμή Ταμείου : 25 €
Σημεία Προπώλησης :
Ticket House, Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς), τηλ.210 3608366

Πληροφορίες για το Lve στη Θεσσαλονίκη (11/3)

Χώρος: Principal Club Theater
Πόλη: Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση: Ανδρέου Γεωργίου 56
Ώρα έναρξης: 21.00
Εισιτήρια: Προπώληση 15 & 17 ευρώ
Υπόλοιπα εισιτήρια / Ταμείο 20 ευρώ