Οι top-5 κινηματογραφικές παρουσίες του David Bowie (vids)

Γιάννης Κονταξής
Οι top-5 κινηματογραφικές παρουσίες του David Bowie (vids)
Ήταν ο David Bowie μόνο ένας τεράστιος μουσικός; Φυσικά και όχι! Από τον «Τελευταίο Πειρασμό» μέχρι το «Zoolander», (ΚΑΙ) η μεγάλη οθόνη τον αγαπούσε.

Από τον Γιάννη Κονταξή

Σαν σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου 2016, ο David Bowie, ένας εκ των κορυφαίων και πλέον επιδραστικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, ανέβηκε στο διαστημόπλοιό του και μας αποχαιρέτησε για πάντα.

Άφησε πίσω μια ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστική κληρονομιά και ένα καλλιτεχνικό όραμα που δύσκολα θα βρει ισάξιο αντικαταστάτη.

Ωστόσο, ο Bowie δεν έγινε γνωστός μόνο για μερικά από τα πιο υπέροχα τραγούδια της ροκ μουσικής, αλλά και για τις κινηματογραφικές του επιτυχίες, καθώς έλαβε μέρος σε περισσότερες από 30 ταινίες και σε δεκάδες ντοκιμαντέρ.

1976 - Ο ιδιόρυθμος και ιδιοφυής Βρετανός σκηνοθέτης Νίκολας Ρεγκ, βλέπει στο πρόσωπο του Bowie τον ιδανικό πρωταγωνιστή για την ταινία του «The Man Who Fell To Earth». O Bowie καθηλώνει κριτικούς και κοινό και αποσπά το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού από την Ακαδημία Ταινιών Επιστημονικής Φαντασίας και Τρόμου.

1983 - Ο David Bowie πρωταγωνιστεί στο «The Hunger» και όλοι οι άντρες του κόσμου τον ζηλεύουν που θα παίζει μαζί με την Καθρίν Ντενέβ και τη Σούζαν Σάραντον.

1988 - Ο Μάρτιν Σκορτσέζε σοκάρει τους θρησκευόμενους ανά την υφήλιο με την ταινία του «Ο Τελευταίος Πειρασμός» και ο Bowie αποσπά διθυραμβικά σχόλια για τον τρόπο που υποδύεται τον Πόντιο Πιλάτο.

1996 - Το «Basquiat» εξιστορεί την άνοδο του νεαρού καλλιτέχνη Jean-Michel Basquiat, που είχε ως πρότυπο τον Άντι Γουόρχολ. Και ποιος θα μπορούσε να υποδυθεί καλύτερα έναν τόσο πρωτοπόρο καλλιτέχνη, αν όχι ο άνθρωπος που έχει γράψει τραγούδι για αυτόν;

2001 - Μπεν Στίλερ και Όουεν Ουίλσον διακωμωδούν απολαυστικά τον κόσμο της μόδας στο «Zoolander», αλλά όταν βγαίνει ο David Bowie στην πασαρέλα, όλοι καταλάβαμε ποιος είναι ο πραγματικός σταρ της ταινίας.

Τέλος, σε περίπτωση που θέλετε να εντρυφήσετε παραπάνω στην κινηματογραφική πορεία του David Bowie, μπορείτε να δείτε τις παρακάτω ταινίες.