Συλλέκτες Στιγμών

Gazzetta team
Συλλέκτες Στιγμών
Μια ωδή στα Φτηνά Τσιγάρα του Ρένου Χαραλαμπίδη. Από τον Σπύρο Σμυρνή.


Είμαι από τους ανθρώπους που λατρεύουν το περπάτημα. Τις περισσότερες φορές λοιπόν περιφέρω δια ασήμαντον αφορμή τα πόδια μου στα μέρη που ζω και αγαπώ τα τελευταία 30 χρόνια. Όταν με ρωτούν τι κάνω, χωμένος σε κάποιο δισκάδικο, αρωματοπολείο, σουβλατζίδικο, μπακάλικο, τυροκομείο, βιβλιοπωλείο, Print-άδικο, περπατώντας ώρες ολόκληρες τους απαντώ πως μαζεύω στιγμές! «Το πιο σκληρό και άγριο πράγμα του κόσμου»

-Φτηνά Τσιγάρα ε; Τι ταινία ρε φίλε; Κάθε φορά η άνωθεν απάντηση μου, ξετρυπώνει ακόμα ένα φαν της ταινίας του Ρένου Χαραλαμπίδη. Μια σέχτα ανθρώπων που αγαπούν τα Φτηνά Τσιγάρα ακόμη και αν δεν καπνίζουν από αυτά. Μια σέχτα ανθρώπων που μαζεύουν στιγμές. Θυμάμαι όταν είχα δει πριν αρκετά χρόνια για πρώτη φορά στην προθήκη του βίντεοκλαμπ την ταινία του Ρένου σε DVD έκδοση. Ήμουν μικρός για να καταλάβω τι σημαίνει «μοιάζουν με έναν τζαζ αυτοσχεδιασμό,» όπως υπαγόρευε το οπισθόφυλλο. Δεν γνώρισα τι θα πει μποέμ. Τα Φτηνά Τσιγάρα λοιπόν ήταν αφορμή μετέπειτα να δω Καουρισμάκι και να λατρέψω εξίσου το La Vie de Boheme ανάμεσα σε άλλα.

Την έχω δει πολλές φορές έκτοτε την ταινία του Ρένου. Σε μια προβολή της επόμενης χρονολογικά ταινίας του «Η Καρδιά του Κτήνους» είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να δηλώσω μπροστά του πιστός ακόλουθος και οπαδός της ταινίας του. Η λέξη αυτή ενοχλεί τους καθώς πρέπει, τους πολιτικά ορθούς, μα περιγράφει με την ηχώ της όσα νιώθω για αυτή την ταινία. Εμένα τα Φτηνά Τσιγάρα μου θυμίζουν την Αθήνα. Μια συρραφή ιστοριών με φόντο την ομορφάσχημη πόλη μας. Ένα ανθρώπινο κολάζ που γεννά στιγμές, μέσα από ατελέσφορους έρωτες, καφέδες, μποξέρ, τρυφερούς παρανόμους, αναγνώσεις του Μέγα Ανατολικού και ένα παλιό μπλε λεωφορείο που χει στις θέσεις των καθημένων επιβατών περιστέρια και στα χερούλια των ορθίων πλαστικές σακούλες με χρυσόψαρα.

Τα Φτηνά Τσιγάρα μοιάζουν με την Αθήνα! Μοίαζουν με τα κτίρια της, τους φοιτητές και όσους τη διασχίζουν για να ανέβουν στα Εξάρχεια, τα φαγάδικα που μένουν ανοιχτά όλο το 24ωρο, τις πόρνες και τα πρεζάκια που μας υπενθυμίζουν ότι αυτή η Αθήνα υπάρχει. Ζωντανεύει όταν κλείσουμε τα φώτα του σπιτιού και ανοίξουμε την τηλεόραση. Περιμένει κάποιο ρομαντικό από αυτούς που λένε στα παραμύθια να της δώσει το φιλί της ζωής και να αναστηθεί. Κάποιον από τους πολλούς που στους δρόμους της φώναξε, έπαιξε ξύλο, ερωτεύθηκε, φιλήθηκε, γέλασε, έκλαψε. Κάποιοι από αυτούς καπνίζουν Φτηνά Τσιγάρα, κάποιοι όχι. Όλοι τους ωστόσο είναι συλλέκτες στιγμών. Μαζεύουν το πιο σκλήρο και άγριο πράγμα του κόσμου. Κάποιοι το γνωρίζουν, κάποιοι όχι.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης, γιορτάζει τα 25 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση, μέσα από μια μουσική παράσταση.

Ο ανατρεπτικός, πολυμήχανος και πολυτάλαντος καλλιτέχνης ξανασυστήνεται στο Γυάλινο – Up Stage με 2 μοναδικές εμφανίσεις τις Παρασκευές, 18 και 25 Νοέμβρη. Τον συνοδεύει "Το Πλήρωμα Του Χρόνου", μια ευφάνταστη ορχήστρα δεξιοτεχνών, με τη μουσική επιμέλεια του ενορχηστρωτή και κιθαρίστα Ηλία Κατελάνου και η ταλαντούχα Τζαζ τραγουδίστρια Δώρα Τσίγκα. Πριν από κάθε παράσταση θα προβάλλονται τα Φτηνά Τσιγάρα.

Ώρα Έναρξης 21:30

Τιμές
12 ευρώ (με μπύρα ή κρασί)
14 ευρώ με ποτό
50 ευρώ φιάλη κρασί ανά 2 άτομα
100 ευρώ φιάλη ποτό ανά 4 άτομα

Προπώληση εισιτηρίων
www.viva.gr
11876
σε όλα τα καταστήματα
Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευρυπίδης
Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Λεωφόρος Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη,
Τηλ. 210 9315600