ΕΠΙΛΕΞΕ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ

Νοοτροπία, διάθεση, κίνητρο

Ο Απόλλων είναι τελευταίος στο πρωτάθλημα, όμως έχει δείξει (κυρίως απέναντι στον Ολυμπιακό) ότι αποτελεί μια ομάδα που μπορεί να μπλοκάρει τα επιθετικά ατού του αντιπάλου της και να του προκαλέσει άγχος. Η άφιξη του Γιάννη Ματζουράκη θεωρητικά ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο την αμυντική συνοχή της ομάδας και το κλείσιμο των διαδρόμων. Ο Παναθηναϊκός όμως εμφανίστηκε απόλυτα έτοιμος και κατάφερε πολύ νωρίς να μετατρέψει την αναμέτρηση του ΟΑΚΑ σε πάρτι. Δεν είναι μόνο τα πέντε γκολ, αλλά ο τρόπος που αυτά προήλθαν.

Οι τρεις λέξεις του τίτλου προέρχονται από τις δηλώσεις του Γιώργου Δώνη αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα. Όταν το κεφάλι δεν έχει προλάβει ακόμα να κρυώσει, όπως γίνεται συνήθως στη συνέντευξη Τύπου. Η αναμέτρηση με την «Ελαφρά Ταξιαρχία» είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα όσα έχει καταφέρει να χτίσει στα αποδυτήρια και για τον τρόπο που κάνει τους παίκτες του να παίζουν και γι' αυτόν, βγάζοντάς τους όλες τις δεύτερες σκέψεις από τη στιγμή που πατούν χορτάρι. Η νοοτροπία τους στις προπονήσεις, στην οποία αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη συγκέντρωση στις συνθήκες του κάθε αγώνα και στα σημεία που πρέπει να χτυπήσουν τον αντίπαλο. Η διακοπή μπορεί να προσφέρεται για ανάσες, όμως ας μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να δουλέψει για αρκετές μέρες χωρίς τον προπονητή του, ο οποίος απουσίαζε λόγω επέμβασης, αλλά και χωρίς αρκετούς διεθνείς. Ο ρυθμός δεν επηρεάστηκε καθόλου, ούτε και η διαδικασία λήψης αποφάσεων, η οποία έφερε τον Παναθηναϊκό αρκετές φορές σε θέση για γκολ. 

Στον Παναθηναϊκό του Δώνη δεν υπάρχει αδιάφορος παίκτης, ή αδιάφορα ματς.  Και είναι χαρακτηριστικό δείγμα της διάθεσης πως με τη νίκη «κλειδωμένη» στο 2-0, οι «πράσινοι» δεν μπήκαν στο δεύτερο μέρος για να ροκανίσουν το χρόνο, αλλά για να παίξουν ακόμα καλύτερα. Η περίπτωση του Οικονόμου -που ήταν εκτός 11άδας για αρκετό καιρό-, στην οποία αναφέρθηκε συγκεκριμένα ο Έλληνας προπονητής, αντανακλά το κίνητρο που υπάρχει σε κάθε ποδοσφαιριστή, ο οποίος διψά για να δώσει το 100%. Είναι χαρακτηριστικό το ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, όσοι έρχονται από τον πάγκο παίζουν ακριβώς με την ίδια λογική.

Στο τέλος, με το σκορ στο 4-1 και τη μπάλα στημένη έξω από την περιοχή του Απόλλωνα, υπήρξαν αρκετοί που πήγαν να χτυπήσουν το φάουλ. Ο Κάτσε τελικά ανέλαβε την εκτέλεση. Ο Χατζηγιοβάνης στις πρώτες αγωνιστικές... παρακαλούσε τον προπονητή του να βαρέσει πέναλτι. Κάποιες φορές είναι ενοχλητικό και ο Δώνης έχει προσπαθήσει να το κόψει. Από την άλλη όμως δείχνει το ισχυρό κίνητρο και την διάθεση αυτών των παιδιών να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούν.

Θάνος Σαρρής

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ