Η Παγκόσμια κούπα και η απόλυτη αποτυχία!

Η Παγκόσμια κούπα και η απόλυτη αποτυχία!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η Παγκόσμια κούπα και η απόλυτη αποτυχία!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Α.Ε.Κ. του Αγγελόπουλου που φανέρωσε συνέχεια και συνέπεια στους τίτλους σε αντίθεση με την ποδοσφαιρική που απέτυχε στο πρωτάθλημα και έχει υστερόγραφα

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Είναι κρίμα κι άδικο να κατακτάει η ΑΕΚ στο μπάσκετ την κορυφή του κόσμου, κάτι που έχουν πανηγυρίσει (το ίδιο ακριβώς) και οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, και όμως να μην μπορείς να το χαρείς με την καρδιά σου επειδή έχει προηγηθεί μια τεράστια φάπα στο ποδόσφαιρο από τους «ερυθρόλευκους» σε ένα από τα πλέον «ανώμαλα» ματς που έχουν γίνει. Αυτό όμως ισχύει... Θα ήμουν ψεύτης αν σημείωνα ότι χάρηκα με τη ψυχή μου και με όλη την καρδιά μου την κατάκτηση της Παγκόσμιας κούπας από την Ένωση στην Βραζιλία, αφού δυστυχώς η ήττα με τέσσερα γκολ σε ένα ημίχρονο είχε προλάβει να με... εκνευρίσει αφάνταστα!

Θα ξεκινήσουμε όμως να... μιλάμε για την επιτυχία. Αυτή έχει σίγουρα μεγαλύτερη αξία αφού πρόκειται για κατάκτηση κούπας και μια τεράστια ιστορική στιγμή και όχι για μια βαριά ήττα που αποφέρει σαν κέρδος απλά τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα. Εννοείται πως θα εστιάσουμε και στο ποδόσφαιρο, αυτό αγαπάμε περισσότερο άλλωστε (δεν θα γίνουμε κωλοτούμπες), όμως αξίζει για τον Μάκη Αγγελόπουλο και όλους τους ανθρώπους του τμήματος μπάσκετ που έχει κατακτήσει όλες τις κούπες που έφτασε να διεκδικεί (Κύπελλο και ευρωπαϊκό πέρυσι και φέτος το Διηπειρωτικό) ανεξαρτήτως αντιπάλων.

Η αξία της ομάδας αυτής επιβεβαιώθηκε στα ματς Κυπέλλου όταν για να το κατακτήσει απέκλεισε τον τωρινό κάτοχο του τίτλου, τον Παναθηναϊκό, αλλά και στον τελικό επικράτησε της δεύτερης καλύτερης ομάδας στο άθλημα, τον Ολυμπιακό. Όσοι είδαν χθες τον τελικό στην Κρήτη μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ φαντάζομαι αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλη ήταν η επιτυχία της ΑΕΚ να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου και φυσικά ότι μόνο η Ένωση θα μπορούσε να το πετύχει λόγω ονόματος ομάδας, βαριάς φανέλας και κυρίως λόγω της ιστορίας που κουβαλάει αυτό το club και στο μπάσκετ... Το σημειώναμε πως δεν έγινε καλύτερη από τους πράσινους, ή τους κόκκινους, όμως αυτή μπορούσε μόνο να τους κοιτάξει κατάματα και να καταφέρει να τους στερήσει κούπα!

Η συνέχεια για την ΑΕΚ του Αγγελόπουλου ήταν το Champions League που κατέκτησε στην Αθήνα και το final 4. Για να φτάσει εκεί... μάτωσε αλλά τα κατάφερε. Έπειτα δεν υπήρχε περίπτωση να μην κατακτήσει την κούπα στο ΟΑΚΑ. Όταν έχει ραντεβού με την ιστορία της και με την επιτυχία είναι πάντα συνεπής σαν club η ΑΕΚ. Έφτασε στην κατάκτηση (και) του ευρωπαϊκού τροπαίου για να απογειώσει την περσινή σεζόν και να επιβεβαιώσει ότι έχει επιστρέψει για τα καλά στο μπάσκετ και όσο μπορεί θα διεκδικεί κούπες. Σημειώνω όσο μπορεί και της δίνεται η δυνατότητα γιατί υπάρχει δεδομένα διαφορά αλλά ταυτόχρονα και διαφορετικά δεδομένα σε οικονομικό επίπεδο μεταξύ των Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού και των υπολοίπων ομάδων.

Στην Βραζιλία και στη διεκδίκηση του Διηπειρωτικού η ΑΕΚ όφειλε να αποδείξει ότι χαρακτηρίζεται από συνέπεια στην κατάκτηση τίτλων και πως η ομάδα πλέον έχει μάθει να ανταποκρίνεται στις αναμετρήσεις με μεγάλο βαθμό απαιτήσεων. Και το έκανε με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Υπενθυμίζω ότι τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ακριβώς την ίδια, έχουν κατακτήσει μόλις άλλες δυο ελληνικές ομάδες: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός... Δεν γινόταν να μην το πετύχει και η ΑΕΚ, δεν ήταν δυνατό να μην υπάρξει και στη δική της τροπαιοθήκη η συγκεκριμένη παγκόσμια κούπα.

Όσο και να προσπάθησαν να την απαξιώσουν όλα τα ΜΜΕ αφού ΚΑΝΕΝΑ δεν έδωσε – έδειξε την αξία και τη σημασία που έπρεπε, κάτι που όφειλαν να πράξουν από σεβασμό πρωτίστως στη δική τους δουλειά σαν επαγγελματίες και έπειτα στο club, απλά γελοιοποιούν το μέσο τους και τίποτα παραπάνω. Πρόκειται για μια διοργάνωση της FIBA, μια κούπα που είναι η ακριβώς η ίδια με εκείνη που έχουν κατακτήσει και οι άλλοι. Κι αν μοιάζει και είναι εύκολη τότε θαρρώ πως μπορούν να την κατακτήσουν και άλλα ελληνικά club, αφού πρώτα φτάσουν να κερδίσουν το Champions League, ή κάποια άλλη κούπα στο μέλλον αν έχει αλλάξει η διοργάνωση. Συγχωρέστε με μα τα τελευταία πολλά χρόνια δεν θυμάμαι να κατακτά ΚΑΜΙΑ ομάδα το οτιδήποτε εκτός συνόρων...

Αξίζουν μόνο συγχαρητήρια και μόνο μπράβο στον Μάκη Αγγελόπουλο και σε όλα τα μέλη της μπασκετικής ΑΕΚ που το πέτυχαν. Να το χαρούν και να το ακούσουν: τα ονόματά τους αποδείχθηκαν αντάξια της ιστορίας του συλλόγου που εκπροσωπούν. Ότι έπρεπε να κατακτήσουν το έχουν ήδη πανηγυρίσει! Τώρα ευχή μας είναι η ομάδα να προσπαθήσει έως το τέλος για το back to back στο Champions League και φυσικά για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην Α1 και να προσπαθήσει να πετύχει προκρίσεις στα πλέι οφ όσο δύσκολοι κι αν είναι οι αντίπαλοι.

Μόνο χαρά και υπόκλιση για την ομάδα μπάσκετ και ένα τεράστιο ευχαριστώ που πρέπει βέβαια να μετατραπεί σε μαζική παρουσία στα ματς που έρχονται, ειδικά για Ευρώπη που πρέπει να αποκλείσει η ΑΕΚ τον ΠΑΟΚ, αλλά και εντός συνόρων.

Από την χαρά πάμε στην απόλυτη θλίψη που μας προσφέρει το ποδοσφαιρικό τμήμα στο φετινό πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να μας είναι δύσκολο να στεκόμαστε στην περσινή υπέροχη σεζόν που έκανε ο σύλλογος σε πρωτάθλημα, Ευρώπη και Κύπελλο. Η πρωταθλήτρια απέτυχε από τον Νοέμβριο στον θεσμό που κατέκτησε, στο πρωτάθλημα κοινώς, ενώ το πρόβλημα που είχε από την αρχή της σεζόν σε κάθε δεύτερο 45λεπτο (έσβηνε συνέχεια η... μηχανή μετά το 55' με 60') μοιάζει να είναι ένα πρόβλημα που δεν λύνεται φέτος! Γεγονός πολύ σημαντικό και για τον θεσμό του Κυπέλλου που είναι το μόνο που απέμεινε να διεκδικεί η ΑΕΚ.

Στο Φάληρο τέτοια κατάρρευση και τόσο μεγάλη διαφορά σε εικόνας ομάδας από ημίχρονο σε ημίχρονο δεν έχω να θυμάμαι ξανά! Εύκολα θα βρούμε τα προβλήματα, τους κακούς όπως ο Τσόσιτς, ο Μάνταλος, ο Οικονόμου, ο Μπακάκης, ο Μπάρκας, ο Σιμόες (όταν έμεινε από... ρυθμό και δυνάμεις) αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μόνο. Το επίπεδο συγκέντρωσης, δύναμης και φυσικής κατάστασης στο δεύτερο ημίχρονο ήταν συγκλονιστικά αστείο για την ΑΕΚ του Χιμένεθ. Δεν ευθύνεται μόνο ο προηγούμενος προπονητής, ή το τεχνικό τιμ που έφυγε αποκλειστικά, προφανώς και έκαναν λάθη αλλιώς θα ήταν ακόμη εδώ. Έχει ευθύνες για τη βαριά ήττα και ο Ισπανός...

Δεν γίνεται με τέτοιο πρόβλημα στο να διατηρήσει η ομάδα την μπάλα στην κατοχή της να μην βάζεις από το ημίχρονο τον Κρίστισιτς και αντί αυτού να επιλέγεις να βγάλεις τον Άλεφ για να βάλεις τον Γαλανόπουλο που έχει να παίξει ματς από τον Δεκέμβριο του 2018. Απλά απαγορεύεται... Όλοι έχουν δικαίωμα στο λάθος εννοείται. Απλά στη διαχείριση του ματς ο Χιμένεθ τα έκανε μαντάρα στον άξονα και φάνηκε ότι είναι μόλις λίγες μέρες εδώ και δεν έχει αξιλογήσει σωστά όλους όσους διαθέτει το ρόστερ του. Λογικό είναι... Η αλλαγή έπρεπε να ήταν στο 50' με 55' και να αφορούσε τον Σιμόες και στη θέση του να περνούσε ο Κρίστισιτς γιατί και ο Πορτογάλος φανέρωσε στο γήπεδο το διάστημα που τον είχαν ανενεργό στην πρωταθλήτρια.

Σε αυτά τα ματς που ο αντίπαλος σου δίνει το δικαίωμα πρέπει να κάνεις τη νίκη από το πρώτο 45λεπτο. Ο Ολυμπιακός σ' αυτό το σημείο ήταν τραγικός και οι ποδοσφαιριστές του έμοιαζαν και ήταν συμβιβασμένοι με την ήττα. Όμως η ΑΕΚ χάρισε τη... ζωή στον αντίπαλό της. Δεν τον αποτελείωσε με ένα ακόμη γκολ αφού ο Μάνταλος δεν ήταν στη μέρα του χθες και ο Σα διόρθωσε το λάθος του με τρεις σπουδαίες επεμβάσεις (αντίστοιχα στο αντίπαλο τέρμα δεν είδαμε ούτε μισή τέτοια, άρα πώς να μην χάσεις;). Εκεί και στο 48' στην εκδήλωση αντεπίθεσης με 3 κιτρινόμαυρους απέναντι σε 2 ερυθρόλευκους που η Ένωση δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί λόγω καθυστέρησης και κάκιστης πάσας του Πόνσε (του κορυφαίου της) στον Κλωναρίδη και ενώ υπήρχε και η επιλογή Λιβάια (εκεί πάει η μπάλα, στον παικταρά) κρίθηκαν και τελείωσαν όλα...

Ο Ολυμπιακός βρήκε γκολ σε ανύποπτη φάση, του δόθηκε δώρο ένα ακόμη από τους Μάνταλο και Σιμόες και κατάφερε να φτάσει σε ακόμη δυο (το τέταρτο δεν έπρεπε ποτέ να μετρήσει αφού προηγείται φάουλ στον Αλμπάνη, αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια από ένα άριστο διαιτητή) με τον Φορτούνη να κάνει τη διαφορά και να συνεχίζει μια εξαιρετική σεζόν. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου στο δεύτερο 45λεπτο τη στιγμή που στο πρώτο έψαχνες να τον βρεις αν έχει ξεκινήσει στο παιχνίδι. Αυτό φανερώνει πόσο ακυρώθηκε ένα σωστό πλάνο που είχε η ΑΕΚ στο πρώτο 45λεπτο και για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η όποια προβληματική φυσική κατάσταση και οι αντοχές.

Η Ένωση θα ψάξει να σώσει τη σεζόν μέσω του Κυπέλλου. Δεν αλλάζει όμως ότι ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος απέτυχε απόλυτα και η ευθύνη είναι εξ' ολοκλήρου της διοίκησης για αυτό που δεν είδε το δάσος, κοίταξε το δέντρο και πέταξε μια σεζόν (στο πρωτάθλημα) στα σκουπίδια...

Υγ: Διαφωνώ με την αδυναμία μου Μανόλο Χιμένεθ ο οποίος στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι στο πρώτο μέρος η ομάδα του έπαιξε σαν πρωταθλήτρια στο Φάληρο και στο δεύτερο 45λεπτο δεν... χωρούσαν στα παπούτσια τους οι παίκτες και οι πρωταθλητές. Καταλαβαίνω όμως το λόγο που το είπε και το υπερβολικό του παραδείγματος. Η ΑΕΚ δεν ήταν καλή ούτε στο πρώτο ημίχρονο στον βαθμό που έπρεπε και έχοντας έναν τόσο κακό αντίπαλο απέναντί της θα έπρεπε να τελειώσει το ματς πιο εύκολα. Γι' αυτό είσαι προπονητής για να διαβάσεις σωστά την ανάγκη σου εκείνη την ώρα. Αν εξαιρέσουμε τον Πόνσε που έκανε ματσάρα και τον Λιβάια που γνώριζε τι έπρεπε να κάνει και το πώς να το κάνει όταν είχε την μπάλα στα πόδια, ήταν πασιφανές ότι χρειαζόταν ποδοσφαιριστή να του κρατήσει μπάλες, να παίξει σωστά την πρώτη πάσα και να βγάλει σε υπεραριθμία στην κόντρα την ομάδα. Δεν υπήρχε τέτοιος στην 11άδα και έπρεπε να μπει στο ημίχρονο. Εμείς όμως έχουμε τη τύχη και την ευτυχία να κρίνουμε από το αποτέλεσμα.

Υγ2: Η καλύτερη άμυνα, η οποία είχε δεχθεί μόλις 8 τέρματα στο σύνολο έως και το ματς στο Φάληρο, δέχτηκε τέσσερα σε ένα ημίχρονο. Προφανώς και ξαφνικά δεν έγιναν άμπαλοι οι κεντρικοί της αμυντικοί (άσχετα που Οικονόμου και Τσόσιτς ήταν τραγικοί σε όλο το ματς και ένα κλικ παραπάνω ο Σέρβος στόπερ που δεν δικαιολογεί την επιθυμία του να παίζει βασικός) και δεν έγινε κάκιστος ο τερματοφύλακάς της όπως και τα χαφ της. Οι ίδιοι άλλωστε, αν εξαιρέσουμε τη φάση δώρο του Τσόσιτς στον Χασάν (και την κακή του πάσα για τον Φορτούνη), ακύρωσαν όλο το παιχνίδι του Ολυμπιακού που δεν πάτησε περιοχή για ολόκληρο ημίχρονο. Όμως τέτοια κατάρρευση δεν έχει προηγούμενο! Και δεν ευθύνεται μόνο ένα ή δυο στόπερ, ή τα χαφ, ή όποιος άλλος θέλετε. Ευθύνονται όλοι μαζί γιατί εκτός των άλλων απουσίασε η συγκέντρωση και κυρίως η προσωπικότητα του καθενός.

Υγ3: Μπράβο αγωνιστικά στον Ολυμπιακό για τη νίκη του και με τέτοιο τρόπο. Έδειξαν και έβγαλαν αντίδραση σε ένα ματς που το πρώτο 45λεπτο έκλεισε με γιούχα και γκρίνια απ' όλο το γήπεδο για μια κάκιστη και άθλια εικόνα. Έβγαλαν όμως χαρακτήρα και προσωπικότητα με οδηγό τον Φορτούνη... Την ποιότητα που έβγαλε η ομάδα τους στο χορτάρι δεν την έβγαλε εννοείται το club τους που μικραίνει όπως πάντα από τους εκπροσώπους του. Χλευασμός και τραγουδάκι του Πειραιά επίσημα και χαίρομαι διάολε που τόσες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, τόσες αγωνιστικές φάπες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, δεν έκαναν τους ανθρώπους της ΑΕΚ να μικρύνουν το ίδιο μας το club με τέτοιες συμπεριφορές. Αντίθετα η εικόνα του Μάνταλου και Μπακάκη πάνω από τον Λάζαρο είναι αυτό που εκφράζει την Ένωση και όσα πρεσβεύει ο σύλλογός μας. Πόσο τον μικραίνουν όμως τον Ολυμπιακό έχει μεγάλη αξία! Απλά θυμάμαι που μας έλεγαν «εσείς ζείτε για να μας κερδίσετε» εκεί μετά το 1996. Ρόδα είναι και γυρίζει και σας έχει εκθέσει όσο δεν πάει...

Υγ4: Η ΑΕΚ χρειάζεται να μάθει τις ανάγκες της. Θα τα γράψουμε άμεσα για τα μεταγραφικά αλλά απαιτούνται δυο σούπερ εξτρέμ, ένα εξαιρετικό φορ (ο Πόνσε αν μείνει), ένας χαφ καλύτερος του Άλεφ εννοείται, στόπερ και ακραίος μπακ αφού ο Γκάλο δεν ανανεώνει. Αυτά μίνιμουμ και συνεχίζουμε... Αλλά θα εστιάσουμε άμεσα σε αυτό το θέμα με κάθε λεπτομέρεια σε επόμενο άρθρο.

Υγ5: Δύσκολη και η 3η θέση έγινε για την ΑΕΚ αφού ο Ατρόμητος είναι στον πόντο και μας υποδέχεται στο Περιστέρι. Βέβαια έχει πιο δύσκολο πρόγραμμα αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα αφού και η Ένωση στο δύσκολο πρόγραμμά της χάλια τα πήγα με ένα βαθμό με τον ΠΑΟΚ και ήττα για πλάκα σε ένα ημίχρονο από τον Ολυμπιακό. Για να δούμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...