Στην Επιτροπή Παικτών της FIBA ο Παπαμακάριος

Στην Επιτροπή Παικτών της FIBA ο Παπαμακάριος

Στην Επιτροπή Παικτών της FIBA ο Παπαμακάριος

Ο Μανώλης Παπαμακάριος, ένας από τους εμπειρότερους εν ενεργεία παίκτες του ελληνικού πρωταθλήματος επιλέχθηκε για να στελεχώσει την Επιτροπή Παικτών της FIBA μαζί με τον Φατί Ελ Χατίμπ!  

Είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας γίνεται μέλος αυτής της επιτροπής και είναι ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός ότι ο Παπαμακάριος, εκτός από εν ενεργεία παίκτης είναι και εκλεγμένος Πρόεδρος της Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμοιβομένων Καλαθοσφαιριστών.

Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής τα οποία θα πλαισιώσουν ο γκαρντ του Γ.Σ.Λ. Φάρου και ο Ελ Χατίμπ, είναι:
Βλάντε Ντίβατς - Πρόεδρος
Τζιμ Αλαπάγκ - Φιλιππίνες
Ελίζαμπεθ Ιγκνελ - Σουηδία
Ιλόνα Κορστίν - Ρωσία
Χάνο Μότολα - Φινλανδία
Μπονιφάς Ντονγκ - Σενεγάλη
Ράσο Νεστέροβιτς - Σλοβενία
Φαμπρίτσιο Ομπέρτο - Αργεντινή
Ολουμίντε Ογεντέζι - Νιγηρία
Τζένιφερ Σκριν - Αυστραλία
Κέιτι Σμιθ - ΗΠΑ
Μανταριάγκα Βαλντεμόρο - Ισπανία

Αναλυτικά...
Ο μπασκετικός θρύλος του Λιβάνου, Fadi El Khatib και ο πρώην διεθνής Ελληνας γκαρντ, Μανώλης Παπαμακάριος, είναι τα νεότερα μέλη που ορίστηκαν στην επιτροπή παικτών της FIBA για το υπόλοιπο της θητείας 2014-2019. 

Ο El Khatib, που αποχώρησε από την εθνική ομάδα μετά το FIBA Asia Cup 2017 αλλά εξακολουθεί να παίζει στη Λιβανέζικη Champville, προσβλέπει στο να κάνει το καλύτερο δυνατό μέσω του ρόλου του προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα των παικτών και του αθλητισμού παγκοσμίως.

«Είναι χαρά μου να συνεργάζομαι με τη FIBA, να είμαι μέρος αυτής της επιτροπής για να βοηθήσω τους παίκτες και στην ανάπτυξη του αθλήματος σε όλο τον κόσμο», δήλωσε. «Είμαι παρών στο μπάσκετ τα τελευταία 20 χρόνια και αυτή η εξέλιξη είναι ένα τεράστιο βήμα για εμένα».

Ο El Khatib, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ασία, οδήγησε τρεις φορές τον Λίβανο στην κατάκτηση του Ασημένου Μεταλλίου στο FIBA Asia Championship (2001, 2005 και 2007) και συμμετείχε σε τρία Παγκόσμια Κύπελλα Μπάσκετ της FIBA (2002, 2006 και 2010).

«Ξέρω ότι υπάρχουν τεράστια ονόματα στην επιτροπή και θα είναι χαρά μου να να συνεργαστώ μαζί τους. Ανυπομονώ για αυτό. Δεν πρόκειται για τα ονόματα όμως, πρόκειται για τη γνώση που έχουν οι παίκτες και μπορούν να τη φέρουν στο τραπέζι. Είμαι βέβαιος ότι θα προσθέσω πολλά πράγματα σε αυτή την επιτροπή», είπε ο El Khatib.

Αυτή η διαδικασία στη μεταβίβαση συμβουλών και γνώσης με βάση τις εμπειρίες του δεν είναι ξένη στον El Khatib.

«Ως δημόσιο πρόσωπο με συγκεκριμένη φήμη, πολλά από αυτά που η Επιτροπή Παίκτων θέλει να κάνει - ειδικά όσον αφορά στην παροχή στους αθλητές των μέσων και των εργαλείων για να μεγιστοποιήσουν το χρόνο εντός κι εκτός γηπέδου, προσωπικά τα κάνω στα σχολεία και σε συνέδρια», εξήγησε. «Είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της καθοδήγησης που προσφέρω στους νέους στο Λίβανο και στην Ασία».

«Τώρα πρέπει να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τους παίκτες. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα για τους παίκτες. Έχω πολλές απόψεις σχετικά με την ανάπτυξη της νέας γενιάς αλλά και πρόταση νέων ιδεών για αυτή».

Ο ορισμός του El Khatib στην Επιτροπή Παίκτων βοηθά τους παίκτες από την Ασία, μία περιοχή που το μπάσκετ γίνεται ολοένα και πιο επαγγελματικό, να έχουν τη δική του φωνή μέσα στη FIBA. 

Όπως ο El Khatib, έτσι κι ο Παπαμακάριος κάνει ακόμα αισθητή την παρουσία του στα γήπεδα, παίζοντας για τον Γυμναστικό Λάρισας Φάρο.

O Παπαμακάριος έπαιξε με τις αναπτυξιακές ομάδες της Ελλάδας (U18, U19 και U20) και στη συνέχεια έφτασε στο ανώτερο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής καριέρας του, ο πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού, συγκέντρωσε επαρκέστατη εμπειρία παίζοντας στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, όπως στο ελληνικό και το ισπανικό πρωτάθλημα.

Ο ορισμός του στην Επιτροπή Παίκτων της FIBA αποτελεί μια λογική κίνηση για τον 37χρονο, ο οποίος έχει υπηρετήσει τόσο ως Πρόεδρος όσο και ως Αντιπρόεδρος της Ένωσης Παίκτων στην Ελλάδα.

Ο Παπαμακάριος φέρνει στην επιτροπή  την απαιτούμενη ευρωπαϊκή εμπειρία δεδομένου ότι ο Thomas Van den Spiegel βρίσκεται σε ειδική άδεια απουσίας ως Πρόεδρος του ULEB.

«Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην επιτροπή των παικτών της FIBA, ειδικά όταν βλέπω όλα τα ονόματα των μελών που είναι ήδη σε αυτήν. Θα κάνω ό, τι μπορώ για να βελτιώσω τις συνθήκες των μπάσκετ και των παικτών με όλες τις δυνάμεις μου», είπε.

Ως αποτέλεσμα της εμπειρίας που έχει μέσα από τους ρόλους που έχει επιτελέσει με την Ένωση Παίκτων στην Ελλάδα, ο Παπαμακάριος μόνο ξένος δεν είναι στο έργο που έχει κάνει η Επιτροπή Παίκτων της FIBA από τη δημιουργία της, το 2015.

«Έχω ενημερωθεί για την επιτροπή των παικτών της FIBA από τη δημιουργία της κιόλας. Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και τα μέλη της είναι πραγματικά σπουδαία», είπε.

«Έχω διατελέσει δύο φορές ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Παίκτων στην Ελλάδα και δύο φορές ως Αντιπρόεδρος. Εχω επιστρέψει πια ως Πρόεδρος της Ένωσης Παίκτων. Αυτό είναι πολύ καλό γιατί μπορώ να εμπεδώσω τις ερωτήσεις και τις σκέψεις των παικτών και να τα μεταφέρω όλα αυτά στην επιτροπή», είπε ο Παπαμακάριος.

Στον El Khatib και τον Παπαμακάριο, η Επιτροπή Παικτών της FIBA βρίσκει δύο εν ενεργεία παίκτες μεταξύ των μελών της. Και η αξία αυτού δεν έχει χαθεί στους Έλληνες.

«Πιστεύω ότι είναι καλό να έχουμε ενεργούς παίκτες που μπορούν να μεταφέρουν όλες τις σκέψεις και τις ερωτήσεις που έχουν οι παίκτες, ώστε η επιτροπή να μπορεί να τα φροντίσει και να βρει την καλύτερη λύση», πρόσθεσε.

«Προσωπικά, αισθάνομαι ότι πρέπει να περάσω όλες τις σκέψεις και τις ερωτήσεις μου στην επιτροπή. Μιλώ πολύ σε όλους τους τύπους παικτών και μέσα εμού μπορούν τα μηνύματα να μεταφερθούν στην επιτροπή. Στη συνέχεια, μετά από συζητήσεις και συνομιλίες με την επιτροπή, ελπίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να χειριστούμε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίσουν οι παίκτες μπάσκετ. Πρέπει να θέσουμε στόχους που μπορούμε να φτάσουμε και να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για τα πάντα».

Ο ρόλος του El Khatib και του Παπαμακάριο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Best of internet