Τίμα: Οι λόγοι της εκτόξευσης με τη Χίμκι (vids)

Τίμα: Οι λόγοι της εκτόξευσης με τη Χίμκι (vids)

bet365

Ο Γιάνις Τίμα κάνει θραύση στην VTB League με τη Χίμκι και το gazzetta.gr γράφει για την άνοδο του Λετονού, συγκρίνοντας την παρουσία του στον Ολυμπιακό.

Ο Γιάνις Τίμα ήλθε στον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι για να προσφέρει μέγεθος, ποιότητα και καλό σουτ από την περιφέρεια στη θέση του σμολ φόργουορντ όμως βρέθηκε... παρκαρισμένος πριν παραχωρηθεί στη Χίμκι με τη μορφή δανεισμού ως το τέλος της σεζόν. Το συμβόλαιο του Λετονού φέτος προέβλεπε 900.000 ευρώ ωστόσο δεν πρόσφερε παρά ελάχιστα πράγματα στον Ολυμπιακό, μένοντας ουσιαστικά εκτός rotation του Ντέιβιντ Μπλατ πριν πάρει το ταλέντο του και μετακομίσει στη VTB League τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα δεν είχε δικαίωμα να αγωνιστεί στην EuroLeague αφού ο δανεισμός του επισημοποιήθηκε αφού παρήλθε η σχετική προθεσμία κι έτσι κλήθηκε να βοηθήσει την ομάδα του Ρίμας Κουρτινάιτις ώστε να επιστρέψει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Η Χίμκι πέτυχε τον μεγάλο στόχο και η εμφάνιση του Γιάνις Τίμα στο Game 4 της σειράς με την Ούνικς Καζάν ήταν η τελευταία σημείωση σε ό,τι έχει να κάνει με τις επιδόσεις του το τελευταίο δίμηνο. Ο Λετονός άσος σμπαράλιασε την άμυνα της Ούνικς με 24 πόντους (6/9 σουτ εντός πεδιάς, 4/6 τρίποντα) κι έστειλε τη Χίμκι στους τελικούς της VTB League όπου θα διεκδικήσει τον τίτλο απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αναφέρθηκε, δε στο μέλλον του, εξηγώντας πως «δεν σκέφτομαι ακόμη για το αν θα παίζω με τη Χίμκι και την επόμενη σεζόν στην EuroLeague, καθώς αυτό θα το αποφασίσω στο τέλος της σεζόν». Στην τέταρτη χρονιά του στη διοργάνωση έπειτα από τις θητείες του στη Ζενίτ (2015-17) και τη VEF Ρίγα (2014-15), ο Τίμα μετράει career highs σε ό,τι αφορά τους πόντους (16.1) και την αξιολόγηση (17.5), έχοντας καθοριστική συμβολή στην πορεία της Χίμκι κι αποτελώντας τον δεύτερο σκόρερ της ομάδας πίσω από τον Αλεξέι Σβεντ (23.6)!

Το catch-and-shoot του Κουρτινάιτις και ο Σβεντ

Που οφείλεται, όμως η αγωνιστική εκτόξευση του Λετονού με τη φανέλα της Χίμκι; Αρχικώς, η ρωσική ομάδα παίζει πιο ελεύθερα και πιο γρήγορα στα 24". Δεν μένει τόσο πολύ στο σύστημα και δεν έχει... υπομονή. Οι περιφερειακοί έχουν τον πρώτο λόγο ενώ το στοιχείο που έχει αλλάξει με τον Ρίμας Κουρτινάιτις στην άκρη του πάγκου σε σχέση με τον Γιώργο Μπαρτζώκα είναι ότι στηρίζεται πολύ στο catch-and-shoot όπου ο Τίμα είναι ιδανικός! Σουτάρει πολύ καλά, αυτό ακριβώς είναι το παιχνίδι του, να πιάσει την μπάλα στην αδύνατη πλευρά και να σουτάρει απευθείας.

Ο Λετονός δεν θα βγει από τα σκριν για να σουτάρει, είναι περισσότερο στατικός αφού ο Σβεντ έχει περισσότερη ώρα την μπάλα στα χέρα του. Η μπάλα θα πάει στην αδύνατη πλευρά, την πιάνει και σουτάρει. Επίσης έχει πλεονέκτημα απέναντι στους αντίπαλους περιφερειακούς λόγω της δύναμής του ενώ σουτάρει καλύτερα από τους έτερους περιφερειακούς της Χίμκι, τον Τζένκινς και τον Κρόκερ. Ένα σημαντικό κομμάτι που αφορά την άνοδό του έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, στη Ζενίτ έπαιζε πολύ και ήταν επίσης καλός ενώ δεν μπορεί να παίζει με άλλον τη θέση.

Οι επιδόσεις του στις τρεις διοργανώσεις είναι ενδεικτικές

Ο Τίμα στη VTB League (13 αγώνες)
16.1 πόντοι
3.5 ριμπάουντ
1.8 ασίστ
1.6 κλεψίματα
1.7 λάθη
83.3% στις βολές
68.4% στο δίποντο
52.4% στο τρίποντο
17.5 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης
25:17 λεπτά

Ο Τίμα στην EuroLeague (23 αγώνες)
3.4 πόντοι
0.9 ριμπάουντ
0.7 ασίστ
0.3 κλεψίματα
0.8 λάθη
50% στις βολές
47.4% στο δίποντο
40% στο τρίποντο
11:31 λεπτά

Ο Τίμα στην Basket League (14 αγώνες)
6 πόντοι
2.4 ριμπάουντ
0.6 ασίστ
0.5 κλεψίματα
0.4 λάθη
72.7% στις βολές
55.5% στα δίποντο
38% στα τρίποντο
15:15 λεπτά

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

VTB LEAGUE Τελευταία Νέα