«Η Φενέρμπαχτσε δε θα έχει πρόβλημα με την υποτίμηση της λίρας»

«Η Φενέρμπαχτσε δε θα έχει πρόβλημα με την υποτίμηση της λίρας»

«Η Φενέρμπαχτσε δε θα έχει πρόβλημα με την υποτίμηση της λίρας»

bet365

Οι δημοσιογράφοι Γιοκάν Τουρέ και Καν Ισμπακάν, μιλούν στο gazzetta.gr για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας και τη Φενέρ που μένει ανεπηρέαστη.

Τα προβλήματα στην Τουρκία με την ραγδαία αλλαγή στην ισοτιμία λίρας με δολάριο και ευρώ, έχουν άμεσο αντίκτυπο και στο μπάσκετ της χώρας.

Το gazzetta.gr συνεχίζοντας την έρευνα πάνω το συγκεκριμένο θέμα και ύστερα από την ενδελεχή ανάλυση του Στέφανου Δέδα, ζήτησε και τη βοήθεια δύο Τούρκων συναδέλφων.

ΓΙΟΚΑΝ ΤΟΥΡΕ – Αναλυτής μπάσκετ

Το πρόβλημα έχει γενικευτεί αρκετά αφού δεν είναι μόνο οι πέντε ομάδες που έχουν αποσυρθεί, αλλά υπάρχουν και γυναικείες ομάδες που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν. Σε αυτό το σημείο να αναφέρω πάντως πως πλην της Εσκίσεχιρ, οι υπόλοιπες ομάδες θα αγωνίζονταν στην δεύτερη κατηγορία και περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί με την Τράμπζονσπορ.

Η βασική αιτία είναι φυσικά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα συμβόλαια των ξένων παικτών πληρώνονται σε ευρώ ή δολάρια και σίγουρα η ισοτιμία παίζει ρόλο. Δεν είναι όμως η μοναδική αιτία. Προσωπικά θεωρώ πως πληρώνουν λάθη ετών Τούρκων πολιτικών. Εκτός από προβλήματα με τη λίρα, υπάρχουν ακόμη προβλήματα στην παιδεία, στη δικαιοσύνη και σε άλλες πτυχές της κοινωνίας μας.

Πάντως για να επιστρέψουμε στο μπάσκετ δεν έχω αντιληφθεί ανησυχία των ξένων παικτών να υπογράψουν σε τουρκικές ομάδες. Το δολάριο εκτοξεύεται σε σχέση με τη λίρα με εξωφρενικό ρυθμό. Ουσιαστικά τους συμφέρει αφού τα λεφτά τους θα έχουν περίπου τριπλάσια αξία σε σχέση με αυτά που θα έπαιρναν πέρυσι και πρόπερσι. Νομίζω πως οι παίκτες καλοπερνάνε στην Τουρκία ειδικά στις ομάδες της Κωνσταντινούπολης ή των άλλων μεγάλων πόλεων.

Σε ό,τι αφορά τη Φενέρμπαχτσε και τα χρέη για τα οποία μίλησε ο νέος της πρόεδρος... Τα χρέη υπάρχουν και δεν αμφισβητούνται από κανέναν. Ο Αλί Κοτς πάντως λατρεύει το μπάσκετ και εγγυήθηκε στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς πως όσα έχουν συμφωνηθεί με όλα τα μέλη της ομάδας θα τηρηθούν κατά γράμμα.

ΚΑΝ ΙΣΜΠΑΚΑΝ – Μπασκετικός αναλυτής Bein Sports

Οι περισσότερες ομάδες που δήλωσαν αδυναμία συμμετοχής είναι από την δεύτερη κατηγορία και ο βασικός λόγος είναι πως όταν υποβιβάστηκαν είχαν ήδη χρέη και δεν ήταν δυνατόν να ανταποκριθούν σε αυτά. Έφτιαξαν ρόστερ με υψηλό προϋπολογισμό ο οποίος βρισκόταν μόνο στη φαντασία τους. Υπέγραφαν παίκτες με μεγάλη αμοιβή γνωρίζοντας πως δύσκολα θα βρουν τα χρήματα να τους πληρώσουν.

Από την άλλη η Εσκίσεχιρ ήταν ομάδα της πρώτης κατηγορίας και απλά δε βρήκε τρόπο να φτιάξει ομάδα ανταγωνιστική. Συνεπώς οι λόγοι ήταν και οικονομικοί και λόγω της απουσίας χορηγών. Με όσα συμβαίνουν στην τουρκική οικονομία δεν είναι εύκολο να βρεις επενδυτή για το μπάσκετ.

Φυσικά η ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας κάνει τα πάντα πιο δύσκολα. Πλέον ένας παίκτης των 100.000 δολαρίων μπορεί να ακούγεται φθηνός, αλλά στο ταμείο της ομάδας θα κοστίσει 650.000 λίρες. Μέχρι πέρυσι θα κόστιζε περίπου 250.000.

Το ευχάριστο είναι πως αρκετοί παίκτες συνεχίζουν να έρχονται στις ομάδες μας. Το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό και μέσω αυτού πολλοί Αμερικανοί έχουν βρει συμβόλαιο σε σημαντικότερες ευρωπαϊκές ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τη Φενέρμπαχτσε δε νομίζω να υπάρξει πρόβλημα. Τα χρέη έχουν να κάνουν με το ποδοσφαιρικό τμήμα και όχι με το μπάσκετ. Μπορεί ο Dogus να αποχώρησε, ωστόσο και ο Αλί Κοτς έχει χρήματα να επενδύσει.

Η Φενέρ στο μπάσκετ έχει μπάτζετ περίπου 30.000.000 ευρώ και τα έσοδά της είναι περίπου 15.000.000. Τα άλλα μισά θα βρεθούν μέσα από χορηγίες που θα βρει η διοίκηση. Σε αυτά τα χρήματα των χορηγών ίσως υπάρξει κάποιο πρόβλημα λόγω της ισοτιμίας, αλλά αυτό είναι κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα.

 

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΟΥΡΚΙΑ Τελευταία Νέα