Ολυμπιακός –Παναθηναϊκός ή Χημεία και Αλχημεία!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Ολυμπιακός –Παναθηναϊκός ή Χημεία και Αλχημεία!

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για την... αλχημεία του Παναθηναϊκού που στο υψηλό επίπεδο της Euroleague δεν μπορεί να υποκαταστήσει την χημεία, ενώ στέκεται στον Ολυμπιακό που φιγουράρει δεύτερος στην κατάταξη, έχοντας σταθεί όρθιος στα δύσκολα.

Όταν ο Νικ Καλάθης πρωταγωνιστεί στο παρκέ η ομάδα λειτουργεί. Ο «μετασχηματιστής» Καλάθης μεταφέρει την ενέργεια στο σύνολο. Ως πάροχος προσφέρει στον Παναθηναϊκό πόντους , δημιουργία , άμυνα , εμπνεύσεις. Απ’ αυτόν ξεκινούνε και τελειώνουν όλα! Τις βραδιές που ο διεθνής γκαρντ δεν τραβάει , αργεί να ξημερώσει.

Ο δεύτερος παίκτης των πρασίνων ως σημείο αναφοράς είναι ο Γκίστ.

Αυτός θα παίξει άμυνα , θα μαζέψει τα ριμπάουντ στα μετόπισθεν , θα κάνει την διαφορά στα επιθετικά, αυτός θα βγει στο «χαμηλό» να μαρκάρει τους αντίπαλους, αυτός κυρίως θα συνδεθεί με τον Καλάθη για την παραγωγή πόντων στην επίθεση.

Με τους δύο αυτούς παίκτες στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού ο Παναθηναϊκός δεν έχει καμία τύχη. Τι κάνουν υπόλοιποι και τι επιδόσεις πετυχαίνουν κυρίως στα εκτός έδρας παιχνίδια εκεί που η ομάδα όχι απλά πονά αλλά σφαδάζει; Ο Θεός και ψυχή τους όπως συνηθίζουμε ένα λέμε. Όλα εξαρτώνται από τις διαθέσεις. Οι πράσινοι πάντως μακριά από το ΟΑΚΑ ως σύνολο παρουσιάζουν υστέρηση. Στηρίζονται κυρίως στις επιδόσεις προσώπων παρά στην συγκροτημένη λειτουργία ενός συνόλου.

Το είδαμε και στην Μαδρίτη σε μια από τις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις. Από την μια είχαμε μια ομάδα την Ρεάλ η φυσική θέση της οποίας με βάση την απόδοση της είναι το φαιναλ φορ και από την άλλη μια ομάδα τον Παναθηναϊκό για τον οποίο η τελική φάση των τεσσάρων ομάδων αποτελεί την υπέρβαση της υπέρβασης.

Γιατί δεν γίνεται να παίζεις μπάσκετ αλά κάρτ. Σήμερα έχει ΟΑΚΑ παίζω και αύριο ρεπό.

Καιρός να καταλάβουμε επιτέλους ότι υπάρχουν ομάδες καλύτερες , ακριβότερες με περισσότερες προσωπικότητες και ταλέντα στο ρόστερ τους αλλά ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΑΔΕΣ.

Σύνολα εκπαιδευμένα να λειτουργούν ακόμα και όταν βαριά τους ονόματα όπως ο Γιούλ και ο Ντόντσιτς στέκονται παροπλισμένα στη εξέδρα.

Με παίκτες που έρχονται από τον πάγκο ΑΠΟΛΥΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ και αποφασισμένοι να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους.

Είτε αυτός λέγεται Κοζέρ με τα συνεχή του ντράιβ από την αριστερή πλευρά , η μεταγραφή του οποίου από την σεμνή και ταπεινή Μπάμπεργκ πέρασε για μας στα ψιλά , ενώ η απόκτηση του Λεκαβίτσιους από την Ζαλγκίρις απετέλεσε μεταγραφή πρώτου μεγέθους!

Είτε αυτός λέγεται Καμπάτσο, που μετρά εργατοώρες στο παρκέ ελέω Ντόντσιτς και Γιούλ ,με απόλυτη συνέπεια και υπευθυνότητα στον ρόλο του , είτε Κάρολ που η συνεχή του παρουσία για χρόνια θεωρείται πολύτιμος κρίκος στην αλυσίδα της Ρεάλ , είτε Τόμπκινς, είτε Τέιλορ.

Την ίδια ώρα όσοι έρχονται από τον πάγκο των πρασίνων τους συνοδεύει η φράση « άντε να δούμε». Και συνήθως βλέπουμε λιγότερα από όσα περιμένουμε.

Δεν γίνεται μια ομάδα που διεκδικεί το πολλαπλάσιο στα εκτός έδρας παιχνίδια να εξαφανίζεται, η άμυνα της να παρουσιάζεται χάρτινη, οι προσωπικότητες να αποσυντίθενται. Δεν γίνεται να υπάρχει Παναθηναϊκός ΜΟΝΟ στο ΟΑΚΑ.

Εκτός αν κάποιοι πιστεύουν ότι με τις τρελές επινοήσεις τους Τζέιμς και την αναμφισβήτητη ικανότητα του στο ένας εναντίον ενός η ομάδα μπορεί να φτάσει στην υπέρβαση.

Εις μάτην! Αν ο Παναθηναϊκός δεν γίνει ομάδα μακριά από το σπίτι του, αν δεν μάθει να κοντρολάρει το ρυθμό του και να φέρνει το παιχνίδι στα μέτρα του , αν οι προσωπικότητες δεν ενταχθούν στην στρατηγική του συνόλου τότε η μοίρα του είναι προδιαγεγραμμένη. Τα ευτελή μέταλλα δεν μεταμορφώνονται σε πολύτιμα. Στο υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκας η ΑΛΧΗΜΕΙΑ δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ΧΗΜΕΙΑ.

Και μια που μιλάμε για χημεία ο λόγος στον έτερο εκπρόσωπο της διοργάνωσης. Γιατί Ολυμπιακός μπορεί να μην παίζει το μπάσκετ που ξεσηκώνει τον κόσμο , μπορεί στην επίθεση να μην βγάζει φλόγες και να πετυχαίνει τις κατοστάρες για πλάκα , μπορεί να εμφανίζεται εμμονικός με την αμυντική του λειτουργία και προβλέψιμος όταν τα επιθετικά του όπλα μπλοκάρουν , αλλά είναι ομάδα και σαν ομάδα εμφανίστηκε στις περισσότερες αναμετρήσεις εντός και εκτός έδρας.

Η βαθμολογία δεν λέει ψέματα. Ο Ολυμπιακός φιγουράρει δεύτερος συγκατοικώντας με την Φενέρ έχοντας το απόλυτο πλεονέκτημα στα μεταξύ τους παιχνίδια, γιατί πάλεψε και στάθηκε όρθιος στα δύσκολα. Γιατί πέτυχε σημαντικές νίκες μακριά από το σπίτι του, γιατί στις απουσίες το σύνολο θυσιάστηκε για να τις καλύψει, γιατί έμεινε πιστός στην στρατηγική του ακόμα και όταν τα αποτελέσματα στράβωσαν.

Γιατί πέρασε την περίοδο κάμψης- όπως όλες οι ομάδες- παραμένοντας ψύχραιμος και κυρίως επειδή στήριξε την ανασυγκρότηση του όχι μόνο στα πρόσωπα αλλά κυρίως στην επανεκκίνηση λειτουργίας του συνόλου.

Αντίθετα σε ατομικό επίπεδο ο Ολυμπιακός «προδόθηκε» αρκετές φορές φέτος αλλά τις λύσεις τις έδωσε η ομάδα, με την νοοτροπία και το χαρακτήρα της.

Έτσι έφτασε στο σημείο να κερδίζει παιχνίδια όπως αυτό με την Μπάμπεργκ κάνοντας σωστή διαχείριση προσώπων, χρόνου και ενσωμάτωσης παικτών.

Ανεξάρτητα από τις ατομικές επιδόσεις και εξάρσεις (Σπανούλης-Πρίντεζης-Μιλουτίνοβ) την νίκη υπογράφουν 11 παρουσίες. Δηλαδή η σύνθεση και η δομή της ύλης. Αυτό που επιστήμη ονομάζει ΧΗΜΕΙΑ!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!