Κιριλένκο: «Μπορώ να δω πολλά θετικά πράγματα στα "παράθυρα"»

Κιριλένκο: «Μπορώ να δω πολλά θετικά πράγματα στα "παράθυρα"»

Κιριλένκο: «Μπορώ να δω πολλά θετικά πράγματα στα "παράθυρα"»

Ο Αντρέι Κιριλένκο αναφέρθηκε στα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων.  

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ

Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας τόνισε μεταξύ άλλων: «Μην ξεχνάτε ότι το νέο αυτό σύστημα αποφασίστηκε το 2010 - πριν από οκτώ χρόνια. Και όλοι συμφώνησαν και το αποδέχτηκαν. Αλλά όταν ήρθε η ώρα να γίνουν οι Προκριματικοί, η EuroLeague προγραμμάτισε έτσι τα παιχνίδια της ώστε να αντιμετωπίσει τους αγώνες των Εθνικών ομάδων. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του νέου συστήματος είναι ότι οι φίλαθλοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αγώνες των Εθνικών ομάδων καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Και τους αρέσει πολύ. Για παράδειγμα, ακόμα κι αν εμείς δεν συγκεντρώσαμε την ισχυρότερη ομάδα, οι φίλαθλοι στο Νόβγκοροντ έκαναν σαν τρελοί και τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε λίγες μέρες. Οι τηλεοπτικές μετρήσεις ήταν επίσης τεράστιες. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι φίλαθλοι θέλουν και αξίζουν να δουν τις εθνικές ομάδες και όχι μόνο το καλοκαίρι. Νομίζω ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους Λιθουανούς.

Συμφωνώ ότι υπάρχουν και μερικά μειονεκτήματα. Ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να βασίζονται στους παίκτες του NBA (και έχουν πολλούς από αυτούς). Η κατάσταση όμως, είναι διαφορετική ανά χώρα. Εξετάζουμε πρώτα τη δική μας χώρα. Και για μένα αυτό το σύστημα είναι καλό, διότι δίνει στις Ομοσπονδίες τη δυνατότητα να φέρει τις εθνικές ομάδες σε πολλές μικρότερες πόλεις, όπου ορισμένοι φίλαθλοι μπορούν να δουν τις εθνικές ομάδες για πρώτη φορά στη ζωή τους».

Ο Κιριλένκο επισήμανε ότι το σύστημα των «παραθύρων» αποφασίστηκε το 2010 ωστόσο... παρέκαμψε το γεγονός ότι το καλεντάρι της EuroLeague είναι το ίδιο τα τελευταία 18 χρόνια, καθώς οι αγώνες της διεξάγονται από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο, με τη FIBA να τοποθετεί τους αγώνες των Εθνικών Ομάδων μεσούσης της σεζόν. Ανέφερε, επίσης, ότι «όλοι συμφώνησαν και το αποδέχτηκαν» ωστόσο η EuroLeague Basketball ουδέποτε συμφώνησε, εκφράζοντας την αντίθεσή της όχι στο πρότζεκτ αλλά στο καλεντάρι του νέου συστήματος διεξαγωγής των αγώνων των Εθνικών Ομάδων, αξιώνοντας τον ίδιο σεβασμό με το ΝΒΑ.

Σε σχετική επισήμανση για το γεγονός ότι μιλάει πολύ συχνά για το θέμα των «παραθύρων» σε αντίθεση με τον ομόλογό του στην ομοσπονδία της Λιθουανίας, Άρβιντας Σαμπόνις, είπε:

«Βλέπετε, όλοι μπορούν να έχουν τη δική τους γνώμη. Για μένα, ως πρόεδρος της Ρώσικης Ομοσπονδίας, το νέο σύστημα είναι πολύ καλό και μπορώ να δω πολλά θετικά πράγματα σε αυτό. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν Ομοσπονδίες (και επίσης μερικοί αξιοσέβαστοι άνθρωποι του μπάσκετ, όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς), που δεν τους αρέσει το νέο καλεντάρι και θα ήθελαν να επιστρέψουν στο παλιό σύστημα. 

Νομίζω ότι αν καθόμασταν γύρω από ένα τραπέζι θα δινόταν σε όλους η ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και είμαι βέβαιος ότι θα υπήρχαν σκληρές και θερμές συζητήσεις. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιες οργανώσεις που καθορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.

Εάν η FIBA εγκρίνει τους κανόνες, αλλά δεν τους ακολουθούν όλοι, δεν είναι καλό. Ειδικά αφού όλοι συμφώνησαν με αυτό το σύστημα και αργότερα αποφάσισαν να το σπάσουν.

Μην με παρεξηγείτε… Μου αρέσει η Ευρωλίγκα και μου αρέσει ο τρόπος που παίζεται το μπάσκετ στα παιχνίδια της. Είμαι επίσης βέβαιος ότι η Ευρωλίγκα μπορεί εύκολα να κάνει αυτά τα δύο διαλείμματα στο πρόγραμμά της. Και κανείς δεν θα είχε πρόβλημα. Αντίθετα, νομίζω ότι αν ο Ναντό ντε Κολό έπαιζε για τη Γαλλία, ο Ροντρίγκεζ για την Ισπανία ή ο Κουρμπάνοφ για τη Ρωσία, αυτό θα έφερνε ακόμα περισσότερους φιλάθλους στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας. Κάποιοι φίλαθλοι, που θα έβλεπαν τους παίκτες με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας την Κυριακή θα ήθελαν να τους δουν και στην Ευρωλίγκα αργότερα. Δεν θα έβλαπτε την Ευρωλίγκα με κανέναν τρόπο. 

Για τους παίκτες θα υπήρχε ο ίδιος φόρτος εργασίας, αλλά θα είχαν την ευκαιρία να έρθουν στα σπίτια τους, να ανανεώσουν το μυαλό τους, να πάρουν θετική ενέργεια. 

Συμφωνώ, υπάρχει ένα μειονέκτημα για τους παίκτες στο NBA. Αλλά μπορούν ακόμα να παίξουν σε δύο παράθυρα. Και νομίζω ότι πρέπει να το δοκιμάσουμε και να δούμε πώς λειτουργεί. Ή εάν λειτουργεί. Αλλά τώρα η ECA δεν θέλει καν να δοκιμάσουν. Το αρνούνται βάναυσα. Φαίνεται σαν σαμποτάζ για μένα».

Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας επισήμανε επίσης ότι η EuroLeague δεν είναι διατεθειμένη να βρει λύσεις ωστόσο η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση έχει παρουσιάσει περισσότερες από πέντε διαφορετικές προτάσεις στη FIBA και δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση, υπενθυμίζοντας πως οι πόρτες της παραμένουν ανοιχτές προς αυτή την κατεύθυνση. Σε ό,τι αφορά τους παίκτες που είναι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο κλαμπ και την εθνική ομάδα, ο Κιριλένκο απουσίασε από τους προκριματικούς αγώνες 2001-2003, το EuroBasket 2009 και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010...

Best of internet