H αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
H αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού

bet365

O Nίκος Παπαδογιάννης γράφει για τη βραδιά καριέρας του Νικ Καλάθη και για την Εθνική που καίει ξανά καρδιές.

Ο παππούς του Νικ Καλάθη έφυγε από τη Λήμνο για την ξενιτιά πριν από 100 χρόνια. Έζησε στη Νέα Υόρκη και διετέλεσε πρόεδρος της «Παλλημνιακής Αδελφότητας Ήφαιστος».

Ο γιος του γεννήθηκε και ενηλικιώθηκε στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού, όπως και τα εγγονάκια, που μεγάλωσαν στη Φλόριντα με μητρική γλώσσα τα αγγλικά.

Έναν αιώνα από τότε που ο παππούς Καλάθης μετανάστευσε στην Αμερική («μαζί με τη Μαρίκα, τον Δούσια τον Κωστή…»), ο μικρούλης Νικ, εγκατεστημένος πια στον τόπο του εμιγκρέ παππού, φόρεσε το αόρατο περιβραχιόνιο του αρχηγού της Εθνικής Ελλάδας, μίας από τις πιο δοξασμένες ομάδες που γνώρισε το σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Τα ελληνικά του δεν τον βοηθάνε για να εξηγήσει με ακρίβεια πόσο τον τιμά η τιμή, αλλά οι πράξεις του, σε αυτό το ντεμπούτο του ως κάπτεν, μίλησαν πιο εύγλωττα από οποιοσδήποτε κοσμητικό επίθετο.

Σε μία άλλη απομακρυσμένη «μητρόπολη» του απόδημου ελληνισμού, την Τιφλίδα, ο Νικ Καλάθης έγινε Νίκος και έκανε τη γαλανόλευκη φανέλα να του ταιριάζει σαν γάντι.

Ήταν για τον 29χρονο νέο βραδιά καριέρας, αν όχι βραδιά ζωής.

Συγχωρήστε μου την έξαρση και την υπερβολή, αλλά ορισμένα πράγματα είναι μεγαλύτερα από τον αθλητισμό και από το μπάσκετ. Και έτσι πρέπει.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός αυτή η εκτυφλωτική εμφάνιση του Καλάθη, τη μέρα που κληρονόμησε -έστω προσωρινά, ελλείψει Μπουρούση και Πρίντεζη- τον τίτλο του καπετάνιου.

Αφήνω στην άκρη όλα τα υπόλοιπα (τους 31 πόντους, τις 7 ασίστ, τα 7 τρίποντα, τα 5 ριμπάουντ, τα 2 κλεψίματα, τα 35 λεπτά συμμετοχής) και απομονώνω μόνο τη διαύγεια που έδειξε ο πρωταγωνιστής του κρίσιμου αγώνα στα τελευταία δευτερόλεπτά του.

Όταν παρέλαβε τη μπάλα από τον Παπανικολάου (αμέσως μετά την άμυνα που ο ίδιος ο Νικ έπαιξε στον Σενγκέλια), είχε στη διάθεσή του λιγότερα από 5 δευτερόλεπτα, για να διασχίσει το γήπεδο και να φτάσει στο νικητήριο καλάθι.

Παράλληλα, γνώριζε ότι έπρεπε να αποφύγει κάθε επαφή με αντίπαλο στη σέντρα, αφού η Γεωργία διέθετε φάουλ για ξόδεμα.

Ο Καλάθης μέτρησε τα δευτερόλεπτα και τα βήματα μέσα στο φαλακρό κρανίο του, έφτασε κοντά στον στόχο με πέντε δρασκελιές και έδωσε μία τέλεια σκαστή πάσα μέσα στο μποτιλιάρισμα, στον μοναδικό γοργοπόδαρο που είχε την εγρήγορση να ακολουθήσει την κούρσα του συμπαίκτη του.

Η αιώνια λιακάδα, όχι ενός, αλλά δύο καθαρών μυαλών.

Εάν ο Καλάθης επιχειρούσε λέι-απ, μάλλον θα κέρδιζε φάουλ, με αβέβαιη έκβαση, αφού το ποσοστό του από τη γραμμή είναι λίγο πάνω από το 50 τοις εκατό.

Ο Παπανικολάου υποδέχθηκε τη μπάλα, πάτησε γερά στο παρκέ και πέτυχε το καλάθι που σφράγισε το εισιτήριο της Εθνικής για το Μουντομπάσκετ, έναν ολόκληρο χρόνο πριν τα τελικά.

Η ιστορία αυτού του προκριματικού γύρου γράφτηκε με δύο buzzer beaters, ένα του Γιάννη Αθηναίου στην πρεμιέρα στο Λέστερ και ένα απόψε στην Τιφλίδα. Στις δύο αντικρυστές εσχατιές της Ευρώπης.

Ποιο είναι πιο μακριά από την Τιφλίδα, το Λέστερ ή το Πεκίνο; Η «επίσημη αγαπημένη» βρήκε τρόπο να μικρύνει τον χάρτη και να κάψει καρδιές, από το πρώτο μέχρι την (ουσιαστικά) τελευταίο βήμα της πορείας της.

Εκτός από την ίδια, μοναχά οι Γερμανοί και οι Λιθουανοί συνεχίζουν με μηδέν παθητικό. Οι πρώτοι το προστάτευσαν απόψε με χίλια ζόρια, απέναντι στο αδύναμο Ισραήλ.

Όσο χαμηλότερα κρατήσει το παθητικό της η ελληνική ομάδα στις 4 αγωνιστικές που υπολείπονται, έστω χωρίς τους Ευρωλιγκάτους, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει να μπει στην κληρωτίδα του Μουντομπάσκετ ως επικεφαλής Ομίλου. Δεν είναι αμελητέος αυτός ο στόχος.

Η Εθνική κέρδισε ένα χαμένο ματς επειδή έπαιξε 90 δευτερόλεπτα τελειότητας, μετά το τελευταίο τάιμ-άουτ του Θανάση Σκουρτόπουλου. Η αφετηρία ήταν το δυσοίωνο 85-79.

Ο 36χρονος Βαγγέλης Μαργαρίτης έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και τη δικαίωσε απόλυτα, με δύο ποσταρίσματα, μία ασίστ (για κάρφωμα του Θ.Αντετοκούνμπο) και μία άμυνα στον καυτό Τζάνινγκ.

Ο Κώστας Σλούκας έκλεψε τη μπάλα στη σέντρα και τη σέρβιρε στον Παπανικολάου για ένα «εύκολο» τρίποντο αυτοπεποίθησης στα 1:11.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έκλεισε τον καταπονημένο Σενγκέλια, ο οποίος περπάτησε. Μία άμυνα με αλλαγές ανάγκασε τους Γεωργιανούς να εκτοξεύσουν σουτ-προσευχή από τα 8 μέτρα.

Απέμεναν 5 σκάρτα δευτερόλεπτα και το σκηνικό για το τελικό ανδραγάθημα των Καλάθη-Παπανικολάου είχε στηθεί.

Το 7-0 με το οποίο οι Έλληνες διεθνείς έκλεισαν το ματς (μετά το 14-3 των γηπεδούχων) θύμισε ανατροπές άλλων εποχών. Πού ήταν αυτή η Εθνική, πέρυσι που την ψάχναμε στο Ελσίνκι;

Ήταν δύσκολο το ματς, πολύ δύσκολο. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες δεν είναι δα τόσο μεγάλη όσο υπονοεί το «βιογραφικό» τους.

Η απουσία των αναντικατάστατων Μπουρούση, Πρίντεζη και η ηχηρή αποτυχία των παικτών που κλήθηκαν να μπαλώσουν τα κενά στη θέση «5» (Παπαγιάννη, Μήτογλου) έφερε τη Γεωργία στο +17, αφού ο Ηλίας Ζούρος χτύπησε κατ’ευθείαν στο ψαχνό με τους αξιόλογους ψηλούς του.

Για μια φορά, ήταν το τρίποντο αυτό που κράτησε την ελληνική ομάδα στην επιφάνεια (14/28). Από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, έγινε εμφανές ότι οι Καλάθης, Σλούκας δεν θα έπαιρναν ούτε ανάσα μετά την ανάπαυλα.

Οι δυό τους πρόσφεραν 45 πόντους, 15 ασίστ, 13 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα και 7+1 τρίποντα, με 15/27 σουτ εντός παιδιάς και 100% ευστοχία στις βολές. Προσθέστε όσα θαυμαστικά λαχταράει η ψυχή σας.

Ο Ζούρος άφησε τον Καλάθη να σουτάρει ανενόχλητος και κατέληξε να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο των αποδυτηρίων. Αλλά -για να είμαστε δίκαιοι- το ίδιο θα έκανε οποιοσδήποτε στη θέση του.

Η Εθνική μας έφερε το ματς στα μέτρα της όταν επιστράτευσε σχήμα-καμικάζι χωρίς σέντερ. Προτίμησε να θυσιάσει κάποια φάουλ στα όρια του αντιαθλητικού πάνω στους Γεωργιανούς ψηλούς, παρά να έχει τρύπα στην πεντάδα.

Τη βρώμικη δουλειά μοιράστηκαν οι έξοχοι Αντετοκούνμπο-Παπαπέτρου (με ολίγο Βασιλόπουλο και «πασπαρτού» τον Παπανικολάου), αλλά θα πρέπει να χειροκροτηθεί ξανά η συνεισφορά των δύο γκαρντ, οι οποίοι μάζεψαν 8+5 ριμπάουντ και βοήθησαν στα μπαλώματα.

Το small ball μετά το 62-53 έφερε αστραπιαίο σερί 0-10 και άλλαξε την εικόνα του αγώνα, απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε αξιόλογες μονάδες αλλά όχι βάθος στον πάγκο.

Μία αδικαιολόγητη τεχνική ποινή που -σωστά- χρεώθηκε στον ελληνικό πάγκο 2:14 πριν το φινάλε (με το σκορ στο 80-79) έφερε την Εθνική σε μειονεκτική θέση, αλλά το τελευταίο 1,5 λεπτό επιβεβαίωσε το μέταλλο και την πείρα της ελληνικής ομάδας.

Εάν έχανε, θα κινδύνευε να εγκλωβιστεί σε σενάριο-ύφαλο, όπου θα έπαιζε την πρόκριση σε μία ζαριά, τον Φεβρουάριο απέναντι στους ίδιους Γεωργιανούς στο Ηράκλειο, χωρίς Ευρωλιγκάτους παίκτες.

Τώρα, δεν έχει παρά να φορέσει τις σαγιονάρες της και να ξεκινήσει μαθήματα κινεζικής εν όψει Μουντομπάσκετ.

Στα τελευταία 4 παιχνίδια της, δεν θα χρειαστεί καν να επιστρατευτεί ο «Κινέζος» Μπουρούσης. Ποιος έχει σειρά, να φορέσει -για λίγο έστω- το περιβραχιόνιο;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.