Εθνική... φόβητρο για δύο αγώνες!

Εθνική... φόβητρο για δύο αγώνες!

Εθνική... φόβητρο για δύο αγώνες!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί μία πρώτη «ακτινογραφία» στο προσκλητήριο του ομοσπονδιακού τεχνικού, Θανάση Σκουρτόπουλου κι εξηγεί γιατί τον Σεπτέμβριο θα δούμε στα παρκέ το πιο πλήρες ρόστερ που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Εθνική ομάδα.

Το Final 4 μας τελείωσε, οι τελικοί των playoffs πλησιάζουν, σε τρεις εβδομάδες το πολύ, η εφετινή σεζόν θα περάσει στην ιστορία και πριν καλά-καλά αρχίσουμε τα μπάνια, στη ζωή μας θα μπουν τα σενάρια, οι φήμες και η ακατάσχετη μεταγραφολογία, που κάθε χρόνο καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο «χώρο» στα ρεπορτάζ των μεγάλων ομάδων στην off season!

Τι είναι αυτό, που εν μέσω καλοκαιριού, κρατάει ζωντανά τα «κύτταρα» των απανταχού μπασκετικών και ανεβάζει στα ύψη τις αντοχές της προσμονής μας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, που δεν υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα; Μα φυσικά η «επίσημη αγαπημένη», που από το 1986 και εντεύθεν, μονοπωλεί το θερινό ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των Ελλήνων φιλάθλων και όπως τραγουδούσε και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, «μας ενώνει και μας δονεί»...

Ε λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι, φίλες και φίλοι, χάσαμε! Η αλλαγή στο καλεντάρι της FIBA όσον αφορά στις διεθνείς διοργανώσεις, αφήνει πλέον ένα καλοκαίρι κενό ανά τέσσερα χρόνια κι έτσι εμείς οι «οπαδοί» της Εθνικής ομάδας, για τους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να συμβιβαστούμε με μόλις τέσσερις αγώνες της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019!

Για την ακρίβεια τα δύο τελευταία ματς της 1ης φάσης, στο Τελ Αβίβ με το Ισραήλ (28/06) και στο Ταλίν με την Εσθονία (02/07) και τα δύο πρώτα της 2ης φάσης, κατά πάσα πιθανότητα στην Τυφλίδα με την Γεωργία (13/09) και επί ελληνικού εδάφους (Ηράκλειο;) με μία εκ των Γερμανία (το πιθανότερο) ή Σερβία (16/09). Κοινώς, μέσα σε διάστημα 2,5 μηνών, θα δούμε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε δύο διαφορετικές εκδόσεις, με φόντο πάντα την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης που θα διεξαχθεί από τις 31 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2019 στην Κίνα.

Από που προκύπτει η παραπάνω διαπίστωση; Μα φυσικά από τις επιλογές του ομοσπονδιακού τεχνικού για το τρίτο παράθυρο των προκριματικών αλλά και από το ρεπορτάζ γύρω από τα δεδομένα που χαρακτηρίζουν τις ξεχωριστές περιπτώσεις των τριών παικτών (Πρίντεζης, Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννης), οι οποίοι δεν βρίσκονται στη λίστα που δήλωσε η ΕΟΚ στην FIBA.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Όσον αφορά στον 23χρονο superstar των Μπακς, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος και ο team manager της Εθνικής, Κώστας Κώτσης, βρίσκονται εδώ και καιρό σε ανοιχτή γραμμή με το περιβάλλον του Γιάννη και σεβόμενοι την επιθυμία της ομάδας του να μείνει μακριά από αγωνιστικές υποχρεώσεις, για τουλάχιστον δύο μήνες, δεν μπήκαν στην διαδικασία να τον καλέσουν απλά και μόνο για τις εντυπώσεις. Στις αρχές Ιουνίου, άλλωστε, ο Αντετοκούνμπο θα έρθει για λίγες μέρες στην Αθήνα, οπότε θα συναντηθεί με το επιτελείο της «επίσημης αγαπημένης» και από κοντά θα επιβεβαιώσει την παρουσία του στους δύο πρώτους αγώνες της 2ης φάσης, στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Το ίδιο ισχύει, λίγο-πολύ και από τη στιγμή πάντα που θα είναι απολύτως υγιείς και για τους άλλους δύο διεθνείς. Ο ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς (πρόσφατα υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση) Γιώργος Πρίντεζης, θα έχει μόλις ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στους τελικούς της Basket League και επειδή θα είναι καταπονημένος, κρίθηκε να πάρει ανάσες, έτσι ώστε να είναι φρέσκος στην προετοιμασία τη νέας σεζόν και να δώσει το παρών στα δύο παιχνίδια με Γεωργία και Γερμανία. Ο Γιώργος Παπαγιάννης θα ήταν παρών, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Πόρτλαντ για τις τελευταίες προπονήσεις της ομάδας που θα εκπροσωπήσει τους Τρέϊλ Μπλέϊζερς στο Summer League του Λας Βέγκας (6-17 Ιουλίου). Κι αυτός υπολογίζεται για την 12άδα των αγώνων του Σεπτεμβρίου.

Έχοντας, λοιπόν το 1/4 του ρόστερ με το οποίο – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα παραταχθεί η Ελλάδα στο 4ο «παράθυρο» της προκριματικής φάσης, εκτός των προσεχών υποχρεώσεων, πάμε να δούμε ποιοι από τους παίκτες που κλήθηκαν από τον 53χρονο τεχνικό, έχουν πιθανότητες να πάρουν χρόνο συμμετοχής.

Για 3ο συνεχόμενο «παράθυρο» η Εθνική ομάδα αρχίζει και τελειώνει από τον αρχηγό Γιάννη Μπουρούση. Ο διεθνής Καρδιτσιώτης σέντερ επέλεξε να μην υπογράψει σε ομάδα της Ισπανίας (είχε προτάσεις από Βαλένθια και Μπαρτσελόνα) και για να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ενόψει Εθνικής ομάδας και εδώ και καιρό, γυμνάζεται καθημερινά στο ΟΑΚΑ, υπό την επίβλεψη του γυμναστή Γιάννη Μεριχωβίτη.

Με δεδομένο ότι οι διεθνείς θα αρχίσουν προπονήσεις, πιθανότατα την Τετάρτη 20 Ιουνίου, δηλαδή λίγες μέρες αφότου θα έχουν τελειώσει τα playoffs (αν πάνε σε 4 ματς) ή ανήμερα του 5ου τελικού, καταλαβαίνετε ότι οι Καλάθης, Βουγιούκας, Μήτογλου και Θανάσης Αντετοκούνμπο από τον Παναθηναϊκό και οι Παπαπέτρου, Μάντζαρης και Παπανικολάου από τον Ολυμπιακό, θα μπουν απευθείας στο πρόγραμμα της Εθνικής ομάδας, με μοναδικό ερωτηματικό τον τελευταίο, η συμμετοχή του οποίου θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο έχουν υποχωρήσει οι ενοχλήσεις από την τενοντίτιδα που τον ταλαιπωρεί εδώ καιρό.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Κώστας Σλούκας που αναμένεται να έχει τον ρόλο του βασικού point-guard, με μοναδικό πρόβλημα το ότι οι τελικοί του τουρκικού πρωταθλήματος θα ολοκληρωθούν στις 25 του μηνός, αν κι εφόσον φτάσουν στα 5 παιχνίδια.

Στο επόμενο group ανήκουν οι παίκτες που μαζί με τον «Μπούρου», σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας της «επίσημης αγαπημένης» στα δύο «πρώτα παράθυρα» και «συνυπέγραψαν» το μέχρι στιγμής αήττητο (4/4), που έχει φέρει την ελληνική ομάδα μία ανάσα από την πρόκριση στο Mundobasket. Ειδικότερα, οι Αθηναίου, Λαρεντζάκης, Σάκοτα, Βασιλόπουλος, Γιαννόπουλος και Μαργαρίτης, είχαν σημαντική συνεισφορά στις 4 νίκες του περασμένου Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου αντίστοιχα, οπότε λογικά, θα έχουν ένα μικρό προβάδισμα στις προτιμήσεις της τεχνικής ηγεσίας.

Αφήσαμε για το τέλος, το «αμερικάνικο» δίδυμο του ΝΒΑ, για ευνόητους λόγους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του gazzetta.gr, τα ονόματα των Κουφού και Ντόρσεϊ, συμπεριελήφθησαν στην προεπιλογή καθαρά για λόγους διατήρησης της επαφής, καθώς και με τους δύο, η επικοινωνία δεν είχε καταστεί δυνατή πριν την ανακοίνωσή των 24 ονομάτων!

Ο πρώτος άλλωστε, ποτέ δεν αρνείται αλλά σπάνια έρχεται, ενώ ο δεύτερος, η αλήθεια είναι ότι μετά το περυσινό ατόπημα, είναι απαραίτητο να αντιληφθεί την τεράστια διαφορά που χαρακτηρίζει έναν οποιοδήποτε οργανισμό του ΝΒΑ από την Εθνική ομάδα μίας χώρας και πόσω μάλλον της Ελλάδας, που έχει τεράστια παράδοση στο παγκόσμιο μπάσκετ. Και οι δύο υπολογίζονται, αλλά είναι δεδομένο ότι η υπομονή των ανθρώπων της ΕΟΚ δεν θα διαρκεί αιώνια... O 22χρονος guard των Χοκς, πάντως, κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς το draft της 21ης Ιουνίου, δεν αποκλείεται να επηρεάσει το μέλλον του στην Ατλάντα, σε αντίθεση με τον ψηλό των Κινγκς, που αυτό το καλοκαίρι, δεν έχει υποχρεώσεις.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η Εθνική θα κάνει το πολυπόθητο 6/6 για να μπει επικεφαλής, ως πρώτη και αήττητη, στην βαθμολογία του νέου ομίλου που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της 2ης φάσης. Κατά συνέπεια, στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε πλήρη σύνθεση για δύο αγώνες, που θα αποτελέσουν ένα πρώτο δείγμα γραφής για την προοπτική με την οποία θα ταξιδέψουμε στην Κίνα, έναν χρόνο αργότερα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!