Παγκόσμιο Κύπελλο: Τα 10 πράγματα που «είδαμε» στην Κίνα...

Αντωνία Σπανού
Παγκόσμιο Κύπελλο: Τα 10 πράγματα που «είδαμε» στην Κίνα...
Το Παγκόσμιο Κύπελλο έφτασε στο τέλος του και το gazzetta.gr ξεχωρίζει τα 10 σημεία που θα έχουμε να θυμόμαστε από το τουρνουά της Κίνας.

Η 15η του Σεπτέμβρη του 2019 ανήκει στο παρελθόν, μαζί της και ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τον κόσμο να υποκλίνεται στην νέα πρωταθλήτρια κόσμου, που είναι η Ισπανία. Μετά από δύο χρόνια, πολλούς αγώνες, πολλούς και διαφορετικούς παίκτες, μεγάλη προσπάθεια, 32 ομάδες που έφτασαν στην τελική φάση και όλος ο κόσμος προετοιμάστηκε για μπάσκετ υψηλού επιπέδου, είχαμε δράση και κανείς δεν πρέπει να έμεινε ανικανοποίητος. Η Κίνα... φόρεσε τα καλά της και υποδέχτηκε την «αφρόκρεμα» του μπάσκετ, με τον φίλαθλο κόσμο να απολαμβάνει εξαιρετικούς αγώνες.

Μετά από δύο εβδομάδες πίεσης, προσπάθειας και σκληρών αγώνων, έχουμε πλέον νέα πρωταθλήτρια και το gazzetta.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και κάνει μια αναδρομή σε όσα είδαμε.

  • 1.ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ «ΠΛΗΡΩΝΕΙ» ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Κόντρα σε κάθε πρόβλεψη και κάθε προσδοκία η Εθνική μας ομάδα, έμεινε μακρυά από τα αναμενόμενα για εκείνη. Ένα κακό ημίχρονο κόντρα στους Βραζιλιάνους, για το δεύτερο ματς του ομίλου, έκανε «ζημιά» στην ελληνική ομάδα, κουβάλησε την ήττα στον δεύτερο γύρο και όλα έγιναν δύσκολα για τον Σκουρτόπουλο και τους παίκτες του. Η ήττα από τις ΗΠΑ ήρθε δίχως αντίσταση και το το παιχνίδι... όλα ή τίποτα κόντρα Τσεχία, όπου θέλαμε νίκη με 12 πόντους, δεν είχε την ευτυχή κατάληξη. Η Ελλάδα του MVP, Γιάννη Αντετοκούνμπο, κατατάχθηκε τελικά στην 11η θέση, η επιτυχία που όλοι προσδοκούσαν δεν ήρθε σε αυτό το τουρνουά και σίγουρα απογοήτευση είναι η γεύση που μένει.

  • 2.ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΥΟ ΣΕΡΙ ΗΤΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ

Οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο να θυμίσουν «Dream Team», η ομάδα του Πόποβιτς έδειξε ότι έχει αρκετά τρωτά σημεία και οι αντίπαλοι στο τουρνουά φρόντισαν να τα φέρουν όλα μπροστά. Πρώτα οι Γάλλοι και έπειτα οι Σέρβοι νίκησαν εμφατικά την Αμερική, την πέταξαν εκτός από την ζώνη των μεταλλίων και την υποχρέωσαν σε δύο σερί ήττες, κάτι που είχε να συμβεί από το 2002, ενώ παράλληλα την έστειλαν στην 7η θέση, που είναι η χειρότερη στην ιστορία της.

  • 3.ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑ ΣΑΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

Μπορεί φέτος πολλοί να μην τους είχαν στα πρώτα φαβορί, αλλά έκαναν όλοι λάθος. Μια ομάδα που έχει αποδείξει ότι είναι φτιαγμένη με την χρυσόσκονη της πρωταθλήτριας, δεν γίνεται να μην την υπολογίζει κάποιος. Γλίτωσαν από τα... δόντια της εξαιρετικής Αυστραλίας και έπειτα δεν υπήρχε γυρισμός. Ακόμα μια κούπα ντύθηκε στα κόκκινα και οι Ισπανοί έστειλαν για ακόμα μια φορά το μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι εδώ και έχει καρδιά πρωταθλήτριας.

  • 4.ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ... ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ

Λίγοι περίμεναν την αναγέννηση της, αλλά η Αργεντινή βρέθηκε στην Κίνα με σκοπό να πουλήσει πολύ ακριβά την θέση της και αυτό το κατάλαβαν και οι αντίπαλοι της. Με έναν Σκόλα και έναν Καμπάτσο βγαλμένους από όνειρο η Αργεντινή, έκανε σπουδαίες εμφανίσεις, πήρε μεγάλες νίκες και έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου δεν άντεξε κόντρα στην ποιότητα της Ισπανίας. Τεράστιο τουρνουά, από τους Αργεντινούς, που επισφραγίστηκε με ένα ασημένιο μετάλλιο, που αξίζουν στο έπακρο.

  • 5.ΤΟΝ ΣΚΟΛΑ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΌ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ

Ο Λουίς Σκόλα έκανε αυτό το τουρνουά να ξεχωρίσει. Ο Αργεντίνος παικταράς, στα 39 του ηγήθηκε της ομάδας του και έδειξε πως είναι η ζωντανή ιστορία του μπάσκετ, να βγάζει όλη την ποιότητα της στο παρκέ. Ο Σκόλα έδειξε τον δρόμο, ήταν εκείνος που βγήκε μπροστά για την ομάδα του και στο τέλος της ημέρας εκείνου που η καρδιά και η ψυχή σε συνδυασμό με το ταλέντο του, βοήθησαν την ομάδα του να φτάσει μέχρι τον τελικό. Η αγκαλιά του Σκόλα με τον Τζινόμπιλι στο τέλος του ημιτελικού, είναι ίσως η φωτογραφία του τουρνουά.

  • 6.ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ 5ο ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΕ 6 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Η Γαλλία επέστρεψε και έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι την κορυφή. Η νίκη επί των ΗΠΑ, πήρε λίγο το μυαλό των Γάλλων και σε συνδυασμό με την κούραση από την υπερπροσπάθεια, έκανε τους Γάλλους να μην μπορέσουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο των Αργεντινών. Μετά την αποτυχία του Eurobasket, το μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η εξιλέωση αυτής της ομάδας, η οποία μετά το τέλος της καριέρας του Τόνι Πάρκερ, ψάχνει νέο ηγέτη και νέα διαδρομή. Το χάλκινο μετάλλιο στην Κίνα είναι μια εξαιρετική αφετηρία για την συνέχεια και τον δρόμο μέχρι την κορυφή.

  • 7. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ

Τρομερή ήταν η εμφάνιση της Αυστραλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Με έναν Πάτι Μιλς βγαλμένο από... όνειρο, οι Αυστραλοί έπαιξαν τα ρέστα τους κόντρα στους Ισπανούς, έπαιξαν δύο παρατάσεις την πρόκριση τους, αλλά στο τέλος λύγισαν υπό την ανωτερότητα των μετέπειτα πρωταθλητών. Η πορεία τους δεν μπορεί παρά να είναι πετυχημένη, ενώ ο Μιλς έδειξε ότι την ποιότητα του σε όλο της το μεγαλείο.

  • 8.ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ ΝΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ

Όλοι θεωρούσαν ότι είναι άτρωτη, κουβαλούσε τον τίτλο του φαβορί, είχε ένα από τα καλύτερα ρόστερ που θα μπορούσε να έχει μια ομάδα, αλλά η αποτυχία ήρθε βαριά για τους Σέρβους. Η Αργεντινή πέταξε εκτός και την ομάδα του Τζόρτζεβιτς, έκανε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της φετινής διοργάνωσης και η Σερβία σόκαρε αρκετό κόσμο και κυρίως τους οπαδούς της. Ο προπονητής πλήρωσε το τίμημα, αποτελεί παρελθόν και πλέον θα ήθελε να ξεκινήσει από μια νέα βάση, για νέες επιτυχίες.

  • 9.ΤΟΝ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ... ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ

Μπορεί η Σερβία να μην πέτυχε τους στόχους της στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς όμως έδειξε ότι ήταν σε τρομερή κατάσταση και ήταν ασταμάτητος. Σε συνολικούς πόντους ήταν πρώτος σε ολόκληρο το τουρνουά, με 28 πόντους ανά παιχνίδι και το απίστευτο 53% στο τρίποντο, κάνοντας τον κόσμο να παραμιλά και τις άμυνες να ψάχνουν τρόπο να τον σταματήσουν.

  • 10.ΤΟΝ ΡΟΥΜΠΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ... MVP ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Ο Ρίκι Ρούμπιο είναι ο MVP του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάνοντας και εκείνος με την σειρά του ένα εκπληκτικό τουρνουά, στο οποίο με ωριμότητα οδήγησε την ομάδα του μέχρι το χρυσό. Ο λόγος του μετά το τέλος του αγώνα θα κάνει πάντα ξεχωριστό αυτό το βραβείο και αυτή την διοργάνωση. Μερικά πράγματα ξεπερνούν το παιχνίδι και είναι παντοτινά.

«Προσπάθησα να απολαύσω τη στιγμή γιατί αυτό το τουρνουά θα με "συνοδεύει" για πάντα. Θα είναι πάντα ξεχωριστό για μένα. Υπάρχει ένας άνθρωπος που θα με συνοδεύει για πάντα, έχασα τη μητέρα μου πριν από τρια χρόνια. Ήταν εκείνη που με πίεζε κάθε μέρα ώστε να βγάλω τον καλύτερο εαυτό μου. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να με αγάπησε περισσότερο από εκείνη... Ακόμα με καθοδηγεί κάθε μέρα, δεν είναι εδώ όμως τη νιώθω δίπλα μου... Είμαι υπερήφανος που είχα αυτή τη μητέρα και προχωράω»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.