Ο Ρούμπιο παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του και υπάρχει εξήγηση

Ο Ρούμπιο παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του και υπάρχει εξήγηση

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ο Ρούμπιο παίζει το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του και υπάρχει εξήγηση
Το gazzetta.gr γράφει για τον Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος είχε 2/22 τρίποντα στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2010 και 2014 και πλέον θέλει να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου ως ηγέτης της «ρόχα»! Οι λόγοι της εκτόξευσης και οι συγκρίσεις με τις προηγούμενες διοργανώσεις.

Ο Μαρκ Γκασόλ και ο Ρούντι Φερνάντεθ είναι πλέον οι μοναδικοί συνδετικοί κρίκοι με τη «ρόχα» που αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2006 στη Σαϊτάμα, από τη στιγμή που ο κορυφαίος Ισπανός NBAer όλων των εποχών, Πάου Γκασόλ υποβλήθηκε σε επέμβαση για να ξεπεράσει το κάταγμα κόπωσης και τέθηκε off. Oι Ίβηρες πορεύονται δίχως τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ ενώ ουδείς εκ των Σερτζ Ιμπάκα ή Νίκολα Μίροτιτς κλήθηκε από τον Σέρτζιο Σκαριόλο σε αυτή τη μεταβατική εθνική Ισπανίας που παρατάχθηκε για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση δίχως εκπρόσωπο της γενιάς του '80 που σάρωσε τα πάντα στον διάβα της τα προηγούμενα χρόνια. Ο Μαρκ ήταν το πιο λαμπρό όνομα στη... μαρκίζα ως πρωταθλητής στο ΝΒΑ με τους Ράπτορς ωστόσο ο παίκτης που έχει εξελιχθεί σε βαρόμετρο για την πιο πετυχημένη ευρωπαϊκή εθνική ομάδα των τελευταίων 15 ετών είναι ο Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος θα αγωνίζεται πλέον με τη φανέλα των Φοίνιξ Σανς, έχοντας προϋπηρεσία οκτώ ετών στο NBA.

Το «δικό» του Παγκόσμιο Κύπελλο

Τον περασμένο Αύγουστο, μάλιστα ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα. «Αισθάνομαι ότι αυτό θα είναι το "δικό" μου Παγκόσμιο Κύπελλο! Δίχως αμφιβολία...» εξήγησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην As. Ο Ρούμπιο παίζει ενδεχομένως το καλύτερο και πιο ώριμο μπάσκετ της καριέρας του, αποτελώντας την απάντηση σε κάθε ερώτηση που αφορά την πορεία της Ισπανίας ως τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε έξι συμμετοχές μετράει 15.3 πόντους, 5.5 ασίστ και 3.8 ριμπάουντ , αποτελώντας πλέον τον πρώτο πασέρ στην ιστορία του θεσμού με 125 ασίστ, ξεπερνώντας τον Πάμπλο Πριχιόνι (106). Το πιο χαρακτηριστικό σε ό,τι αφορά την εκτόξευση του Ρίκι είναι οι επιδόσεις του πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, βελτιώνοντας σιωπηλά ένα όπλο που τον έχει κάνει ακαταμάχητο κι έναν εκ των υποψηφίων για την κατάκτηση του τίτλου του MVP, μαζί με τους Λουίς Σκόλα, Φακούντο Καμπάτσο, Πάτι Μιλς και Ρούντι Γκομπέρ!

Η εξήγηση

Ο βασικότερος λόγος της εκτόξευσης σε σχέση με τα προηγούμενα τουρνουά είναι ότι η Ισπανία έχει λιγότερους ball - handlers. Επί της ουσίας, όλο το βάρος πέφτει στον Ρίκι και τον Γιουλ, επομένως ο Ρούμπιο έχει αρκετά την μπάλα στα χέρια του, ειδικά στο τέλος των επιθέσεων. Συνολικά, όταν παίζει ο Μαρκ Γκασόλ, η Ισπανία παίζει αργά και του δίνει συχνά τη μπάλα, αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία για τον Ρούμπιο.

Η άλλη βασική διαφορά είναι ότι ο άσος των Σανς σουτάρει πολύ καλύτερα σ' αυτό το τουρνουά, από ό,τι σουτάρει συνολικά στην καριέρα του. Έχει βελτιωμένα ποσοστά (οφείλεται και στην αυτοπεποίθηση που νιώθει - 2ος συνολικά σε χρόνο συμμετοχής, 1ος μεταξύ των γκαρντ) και στα στατικά σουτ, αλλά και μετά από ντρίμπλα που ήταν η αδυναμία του.

Από εκεί και πέρα σκοράρει αρκετά με προσωπικές φάσεις και σουτ, ενώ είναι πάντα δυνατός στο drive που ήταν το φόρτε του, πηγαίνοντας κατά κύριο λόγο δεξιά.

Τα τρίποντα του Ρούμπιο στα Παγκόσμια Κύπελλα

2010 και 2014: 2/22

2019: 10/21

Το ποσοστό του Ρούμπιο στο τρίποντο με την εθνική Ισπανίας

2008: 16%
2009: 28%
2010: 11%
2011: 6%
2013: 44%
2014: 0%
2016: 26%
2017: 37%
2019: 47.6%

Ο Ρούμπιο μεγαλώνει ωραία και παρασύρει τους συμπαίκτες του, με τον Σκαριόλο να παραδέχεται ότι τα καλύτερα δεν έχουν έλθει ακόμα για τον 28χρονο NBAer: «Πριν έλθουμε στην Κίνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έβλεπα μια φωτογραφία από την απονομή στο EuroBasket του 2009 (σ.σ. η Ισπανία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο επικρατώντας στον τελικό της Σερβίας του Ντούσαν Ίβκοβιτς). Έβλεπα τα κεφάλια των παικτών και ο Ρίκι ήταν πραγματικά παιδάκι! Φαινόταν σαν να ήταν 10 χρονών ήταν ήταν 18. Ο Ρούμπιο είναι ξεχωριστός, μπορεί να κάνει πολλά σπουδαία πράγματα στην επίθεση και την άμυνα. Συνεχίζει να βελτιώνεται και να ωριμάζει. Είναι πολύ κοντά στο να φτάσει στην απόλυτη μπασκετική ωριμότητα και σίγουρα τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του δεν έχουν έλθει ακόμα».

Οι μ.ό. πόντων του 28χρονου πόιντ γκαρντ στο σκοράρισμα με τη «ρόχα»
2008
: 4.8
2009: 5.9
2010: 4.4
2011: 1.5
2013: 7.2
2014: 5.4
2016: 5
2017: 9.4
2019: 15.3

Η αυτοπεποίθηση

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του, τις κινήσεις του, στους συμπαίκτες του και το σουτ. Πιο ώριμος, πιο συνεπής έπειτα από λάθη (σ.σ. το ξέσπασμα κόντρα στην Πολωνία ήλθε έπειτα από τρία χαμένα σουτ), ο Ρούμπιο δούλεψε το καλοκαίρι μαζί με τον Ραούλ Λόπεθ και πλέον βρίσκεται στην καλύτερη σωματική και πνευματική κατάσταση.

Το κίνητρο

Στα 18 του χρόνια, ήταν ασημένιος Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Πεκίνου. Στα 20 του αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα, αποτελώντας μέλος μια από τις καλύτερες ομάδες που εμφανίστηκαν στην EuroLeague. Στα 28 του, θέλει να κατακτήσει τον κόσμο ως ηγέτης της «ρόχα», αντιμετωπίζοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας ως κάτι πραγματικά ξεχωριστό. «Έβλεπα με... ζήλια ό,τι πέτυχε η εθνική το 2006 και τώρα είμαστε εδώ. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε η πιο ταλαντούχα ομάδα του τουρνουά, όμως έχουμε τεράστια καρδιά που μας έφερε ως τα ημιτελικά. Ποιος ξέρει... Στα προηγούμενα δυο Παγκόσμια Κύπελλα αποτύχαμε. Πλέον μιλάμε με τον Γιουλ και τον Κλαβέρ, λέμε μεταξύ μας πως είμαστε η γενιά που δεν έχει πετύχει κάτι σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε».