Έτσι ναι, θα γίνει η δουλειά! (gTV)

Έτσι ναι, θα γίνει η δουλειά! (gTV)

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Έτσι ναι, θα γίνει η δουλειά! (gTV)
Ο Αντώνης Καλκαβούρας ξεπροβόδισε την αποστολή της Εθνικής και περιγράφει εικόνες με συμβολική αξία. Το χαμόγελο του Αθηναίου, ο Σλούκας και η «μάχη» Κόνιαρη-Μάντζαρη, το 3ο στάδιο προετοιμασίας στην Κίνα και bonus το video της «σωτηρίας» μου από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

ΑΕΚ - Τράμπζονσπορ με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεση απόδοση κερδών*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές η αποστολή της «γαλανόλευκης» θα έχει πατήσει το πόδι της επί κινεζικού εδάφους και θα βρίσκεται καθ' οδόν για την πόλη Σουτσόου, που θα φιλοξενήσει το διεθνές τουρνουά “Atlas”, το οποίο διοργανώνει η κινεζική ομοσπονδία. Εκεί, στην πολυπληθέστερη (11 εκατομμύρια κατοίκους) πόλη του κόσμου (από το 1400 έως το 1850) που δεν έγινε ποτέ πρωτεύουσα κράτους και που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από την Σανγκάη, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος θα καταστρώσει τα τελευταία πλάνα και θα βάλει τις τελευταίες πινελιές ενόψει της συμμετοχής της Εθνικής μας ομάδας στο 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το εφετινό μέχρι πρότινος Μουντομπάσκετ είναι αλήθεια ότι το περιμένουμε με ίσως λίγο περισσότερη προσμονή απ' ότι προηγούμενες διοργανώσεις. Όχι μόνο γιατί θα διεξαχθεί – για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού – με απόσταση πενταετίας από το προηγούμενο (2014), ούτε γιατί συμπληρώσαμε δέκα χρόνια από την τελευταία διάκριση (χάλκινο μετάλλιο στο Eurobasket του 2009 στην Πολωνία)...

Μα πιο πολύ γιατί η πολυπόθητη επιστροφή του “Greek Freak” ξαναβάζει αυτομάτως την «επίσημη αγαπημένη» στη συζήτηση της διάκρισης και συνάμα εξιτάρει τον μέσο Έλληνα φίλαθλο, που «γουστάρει» να δει τον MVP του ΝΒΑ να κυριαρχεί απέναντι στους κορυφαίους παίκτες του κόσμου και μοιραία να κάνει όνειρα για κάτι μεγάλο! Όπως στην πενταετία 2004-2009, όταν κατακτήσαμε τρία μετάλλια (χρυσό το 2005 στο Βελιγράδι, αργυρό το 2006 στην Σαϊτάμα και χάλκινο το 2009 στο Κατοβίτσε), μία 4η θέση σε Eurobasket (το 2007 στην Μαδρίτη) και δύο φορές την 5η σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2004 και 2008)!

Έφτασε, λοιπόν, η ώρα για την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης ενός μεγάλου ραντεβού για το ελληνικό μπάσκετ και οι εικόνες που καταγράψαμε με τον Βασίλη Τσίγκα στο κλειστό του ΟΑΚΑ (λίγο πριν την αναχώρηση του πούλμαν της Εθνικής ομάδας για το αεροδρόμιο), ήταν πέρα για πέρα ενθαρρυντικές για το κλίμα που επικρατεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και την θετική ενέργεια που χαρακτηρίζει τους παίκτες και τα μέλη του staff.

Ο απρόσμενος επισκέπτης

Στο σημείο αυτό, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ ξεχωριστά στον Γιάννη Αθηναίου, από το νικητήριο τρίποντο του οποίου (στο Λέστερ κόντρα στην Αγγλία) «πρωτοκύλησε το νερό στο αυλάκι» της πρόκρισης. Ο μεγάλος άτυχος της προετοιμασίας είχε «κερδίσει» πλήρως την εμπιστοσύνη του ομοσπονδιακού τεχνικού και η θέση του στην 12άδα φαινόταν «κλειδωμένη» μέχρι και την καταραμένη στιγμή του σοβαρού τραυματισμού του (ρήξη πρόσθιου χιαστού) στο φιλικό με την Σερβία, που θα του στερήσει την παρθενική του συμμετοχή σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης με την Εθνική και φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς που μας έρχεται με τα χρώματα του Παναθηναϊκού.

Παρά τη μνημειώδη ατυχία του, όμως και παρά το γεγονός ότι για σχεδόν 24 ώρες είχε χάσει τη γη κάτω από το πόδια του, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει το κακό που τον βρήκε (όπως εξήγησε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr), o 31χρονος διεθνής guard βρήκε τη δύναμη να οδηγήσει μέχρι το ΟΑΚΑ για το καλό κατευόδιο.

Στηρίχτηκε στην πατερίτσα του, «φόρεσε» το πιο αστραφτερό του χαμόγελο, προσπέρασε το πούλμαν στο οποίο υπό διαφορετικές συνθήκες θα επιβιβαζόταν και ο ίδιος και εισχώρησε στα έγκατα του γηπέδου για να αγκαλιάσει όλους τους μέχρι πρότινος συνοδοιπόρους του. Από τις λίγες φορές που μια πολύ άσχημη στιγμή που ράγισε καρδιές, αποτέλεσε αφορμή για να γίνει ακόμη πιο σφιχτή η «γροθιά» του ελληνικού συνόλου!

Η δουλειά στην Κίνα και τα παρεπόμενα της απόφασης για Σλούκα

Είναι ίσως μία από τις ελάχιστες φορές (είχε συμβεί και πριν τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου) που η αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος αναχωρεί κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν το τζάμπολ ενός τόσο σπουδαίου τουρνουά. Το πρόγραμμα, όμως, είχε καταρτιστεί μήνες νωρίτερα όταν το τεχνικό επιτελείο κλήθηκε να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή μας στο ετήσιο διεθνές τουρνουά που διοργανώνουν οι Κινέζοι για να συνηθίσουν τις κλιματολογικές συνθήκες και τους βιορυθμούς που επικρατούν στην διοργανώτρια χώρα και να ολοκληρώσουν εκεί την προετοιμασία τους.

Το εξαήμερο της παραμονής στη Σουτσόου (22-28/08), λοιπόν, πέρα από τους τρεις αγώνες (με Ιορδανία, με Κίνα ή Δομηνικανή Δημοκρατία και με αντίπαλο που θα προκύψει την προτελευταία μέρα), ο 53χρονος τεχνικός θα έχει την ευκαιρία να δει κάποια νέα πράγματα, τα οποία δεν δοκίμασε στα πρώτα πέντε φιλικά επί ελληνικού εδάφους και το κυριότερο να δει την ελληνική ομάδα να αντιδρά σε «κομμάτια» που σχετίζονται με τις βοήθειες που θα στέλνουν οι αντίπαλες άμυνες στον Αντετοκούνμπο, ειδικότερα στο set παιχνίδι (καταστάσεις πέντε εναντίον πέντε).

Το μυαλό του Θανάση Σκουρτόπουλου, βέβαια, θα βρίσκεται και στην Αθήνα, όπου την ίδια ώρα ο Κώστας Σλούκας θα δίνει τον δικό του αγώνα για να προλάβει την μάχη με τον χρόνο και να εδραιώσει την συμμετοχή του στο Παγκόσμιο. Την αισιοδοξία που προέκυψε από το αποτέλεσμα της 2ης μαγνητικής τομογραφίας στην οποία υπεβλήθη ο 29χρονος Θεσσαλονικιός guard, συμμερίστηκε στις δηλώσεις του και ο προπονητής της «επίσημης αγαπημένης», που δεν βλέπει την ώρα για την ερχόμενη Δευτέρα (26/08).

Τότε δηλαδή, που βάσει προγραμματισμού, ο "Slouky Luke" θα δοκιμάσει να προπονηθεί και σε περίπτωση που δεν νιώσει ενοχλήσεις, θα ανάψει οριστικά το «πράσινο φως» για να μπει στο αεροπλάνο και να συναντήσει την υπόλοιπη αποστολή στην Ναντζίνγκ. Στην πόλη που θα διεξαχθούν οι αγώνες του 6ου ομίλου, η Ελλάδα θα κάνει τουλάχιστον τέσσερις προπονήσεις, αριθμός που κρίνεται αρκετά ικανοποιητικός ώστε ο έμπειρος άσος της Φενερμπαχτσέ να έχει αποκτήσει ρυθμό και να θεωρηθεί ετοιμοπόλεμος για την πρεμιέρα της 1ης Σεπτεμβρίου.

Στο αεροδρόμιο, βέβαια, σε περίπτωση που όλα πάνε καλά, ο Σκουρτόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προστατευθεί τουλάχιστον κόντρα στο Μαυροβούνιο, αλλά ας ταξιδέψει κανονικά ο Σλούκας και ας συμπεριληφθεί στην 12άδα και ας λείψει και από το δεύτερο ματς (που δεν το νομίζω αν ο ίδιος νιώθει καλά).

Το 50%-50% της «μάχης Κόνιαρη-Μαντζαρη!

Σ' αυτή την περίπτωση, το τεχνικό επιτελείο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, μοιραία θα κληθεί να αποφασίσει για το ποιος εκ των Κόνιαρη ή Μάντζαρη (η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο πρώτος διαδέχτηκε τον δεύτερο στον Ολυμπιακό) θα κοπεί από τους δώδεκα που θα δηλωθούν 48 ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ (31/08).

Οι πληροφορίες του gazzetta.gr αναφέρουν ότι ο Περιστεριώτης point-guard της Ούνικς Καζάν δεν είχε καλή εικόνα στο ξεκίνημα της προετοιμασίας και η αισθητή διαφορά που είχε από τους Αθηναίου και Κόνιαρη, ώθησε τον Θανάση Σκουρτόπουλο στην απόφαση του πρόωρου αποκλεισμού του από την προετοιμασία. Το απρόοπτο με τον Σλούκα και η ατυχία με τον Αθηναίου, όμως, τον ανάγκασαν να τον ξαναφωνάξει, ζητώντας του να επιστρέψει στις προπονήσεις και να τον πείσει ότι αξίζει την θέση στην 12άδα.

Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες και των δύο είναι εντελώς μοιρασμένες! Σύμφωνα με την προσωπική μου αίσθηση, όμως, στο σημείο που φτάσαμε και όπως ήρθαν τα πράγματα, τολμώ να προβλέψω ότι η εμπειρία και οι παραστάσεις του Βαγγέλη δίνουν στον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού ένα αρχικό, μικρό προβάδισμα του οποίου η ψαλίδα θα ανοίξει, αν και εφόσον σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και παρουσιάσει βελτίωση σε σχέση με τις αρχικές προπονήσεις σε ΟΑΚΑ και Ηράκλειο. Ακόμη πάντως, τίποτε δεν έχει κριθεί.

Υγ.1: Στο εξαιρετικό κλίμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο Γιάννης Αθηναίου και έχουμε εισπράξει από τις εικόνες των αγώνων αλλά και από τις δηλώσεις των διεθνών, ήρθαν να προστεθούν οι φωτογραφίες που ανήρτησαν οι Έλληνες παίκτες από τον ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού (Φρανκφούρτη) προς την Κίνα. Τα αισιόδοξα ποσταρίσματα, τα διάπλατα χαμόγελα, ο χαβαλές των Μπουρούση-Πρίντεζη, οι γκριμάτσες των Antetokounbros, οι αγκαλιές των «αιωνίων» αντιπάλων (Παπανικολάου με Καλάθη), ακόμη και η γειτνίαση στα καθίσματα του Μάντζαρη με τον Κόνιαρη (ένας από τους δύο είναι πιθανό να κοπεί), δείχνουν ότι η ομάδα είναι κάτι περισσότερο από μία γροθιά.

Υγ.2: Να πω την μαύρη αλήθεια δεν θέλω να ασχολούμαι με πράγματα που χαλάνε όχι μόνο εμένα, αλλά οποιονδήποτε ευσυνείδητο άνθρωπο του αθλητισμού την σήμερον ημέραν! Μήπως ξέρετε που χάθηκε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ στον δεύτερο ημίχρονο του αγώνα Σερβίας-Τουρκίας; Αν όχι, να σας βοηθήσω εγώ! Ο Σέρβος διεθνής σέντερ συνόδευσε με ταξί τον άτυχο συμπαίκτη του Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς (υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού) στο "Metropolitan" επειδή η διοργανώτρια του τουρνουά «Ακρόπολις», ΕΟΚ, δεν είχε προβλέψει όχημα για την μεταφορά ενός τραυματία από ξένη αποστολή σε νοσοκομείο. Σαν να μην έφτανε αυτό, ελλείψει ανθρώπου από τους διοργανωτές, ο «Μίλου» προσφέρθηκε να πληρώσει από την τσέπη του τις εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη ο άτυχος συμπαίκτης του, με τον λογαριασμό να καλύπτεται τελικά από την ΚΑΕ Ολυμπιακός (!), επειδή οι αδελφοί Αγγελόπουλοι απαίτησαν να χρεωθεί το ποσό στο πρόγραμμα περίθαλψης που έχουν με την συγκεκριμένη κλινική... Τα ξέρει αυτά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας;

Υγ.2α: Εκ παραδρομής έγραψα ότι η «ερυθρόλευκη» ΚΑΕ έχει συνεργασία με το "Metropolitan", κάτι που δεν ισχύει καθώς οι Πειραιώτες συνεργάζονται με το Ιατρικό Κέντρο.

Υγ.3: Ε, αυτό δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου συμβεί. Έχοντας χαιρετήσει τα μέλη της αποστολής κι ενώ το λεωφορείο της Εθνικής ομάδας ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το αεροδρόμιο, κατευθύνθηκα προς το εσωτερικό του ΟΑΚΑ για να αναζητήσω τον Γιάννη Αθηναίου. Ξαφνικά ακούω το όνομά μου από μία γνώριμη φωνή και βλέπω τον MVP του ΝΒΑ να με πλησιάζει με βλοσυρό ύφος! «Φίλε, έτσι δεν γίνεται δουλειά!», μου λέει και σκάει ένα χαμόγελο, βγάζοντας από την τσέπη του την πιστωτική μου κάρτα! Μου είχε πέσει μπροστά από την πόρτα του πούλμαν και ο Γιάνναρος την εντόπισε λίγο πριν επιβιβαστεί και την «σκάναρε» με συνοπτικές διαδικασίες. Το ευχαριστώ ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα να πω για τα μπλεξίματα από τα οποία με γλίτωσε ο γούρικος "Greek Freak". Το video που ακολουθεί και το οποίο «τράβηξε» ο πανταχού παρών Βασίλης Τσίγκας, είναι άκρως αποκαλυπτικό:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!