Αλήθεια, υπάρχει ταβάνι για τον Αντετοκούνμπο;

Αλήθεια, υπάρχει ταβάνι για τον Αντετοκούνμπο;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Αλήθεια, υπάρχει ταβάνι για τον Αντετοκούνμπο;

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας μετράει τα «άλματα» του 21χρονου διεθνούς άσου των Μπακς, από το φθινόπωρο του 2012 μέχρι και σήμερα και πραγματικά, χάνει το... μέτρημα! Από τα 300 Ευρώ το μήνα στα 115 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν από περίπου 4 χρόνια, όταν πρωτοείδα τον Γιάννη να παίζει στο εφηβικό και το ανδρικό τμήμα του Φιλαθλητικού, δεν δυσκολεύτηκα να φανταστώ οτι ο υπερ-αθλητικός και ταλαντούχος αυτός πιτσιρικάς είχε όλα τα φόντα να αφήσει εποχή... Μαθαίνοντας, όμως, λεπτομέρειες για το πως είχε εξελιχθεί μέχρι τότε η ζωή του, για το ότι ετοιμαζόταν να τελειώσει το σχολείο χωρίς να έχει καμία... υπόσταση (δεν είχα χαρτιά ούτε υπήρχε σε κάποιο μητρώο) σαν Έλληνας πολίτης, αντιμετώπισα δυσκολίες, σκεπτόμενος το πως θα μπορέσει αυτό το άβγαλτο παιδί από του Ζωγράφου και τα Σεπόλια, να σηκώσει το βάρος της λαμπρής διεθνούς καριέρας, που φαινόταν να ανοίγεται μπροστά του...

Από τότε, όμως, ο Γιαννάκης που γρήγορα έγινε Γιάνναρος, βάλθηκε να τρελάνει – με τον κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο – ακόμη και τους πιο αισιόδοξους υποστηρικτές του! Δώστε βάση γιατί θα χαθεί το μέτρημα:

  • Τον Δεκέμβριο του 2012, σε ηλικία 18 ετών, παίρνει μετεγγραφή στην ισπανική Σαραγόσα, που λόγω της άρνησης των δύο «αιωνίων» να σκάσουν 200 χιλιάρικα, πρόλαβε και τον αγόρασε, πιστεύοντας στα ΝΒΑ προσόντα του.

  • Παραμένει στον Φιλαθλητικό μέχρι το τέλος της σεζόν 2012-13, με μηνιαίο μισθό 300 Ευρώ και απλά εισπράττει ένα bonus κάτω των 5 χιλιάδων Ευρώ, για την υπογραφή του.

  • Τον Ιούνιο του 2013 κι ενώ μόλις έχει εξασφαλίσει ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο, γίνεται η υψηλότερη επιλογή (νο15) Έλληνα μπασκετμπολίστα στο ντραφτ του «άλλου πλανήτη» του αθλήματος και με συνοπτικές διαδικασίες υπογράφει 4ετές συμβόλαιο (2+2 χρόνια) με απολαβές, που συνολικά, είχαν την προοπτική να φτάσουν στα 8,6 εκατομμύρια δολάρια.

  • Κινεί γή και ουρανό για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των δικών του και να φέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες τους γονείς και τα αδέρφια του και μέσα σε λίγους μήνες, η οικογένειά του εγκαθίσταται στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν.

  • Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο ψηλώνει κατά 5 πόντους κι έτσι από 2,06 που μετρήθηκε πριν το ντραφτ, πριν τελειώσει η πρώτη του χρονιά, φτάνει στα 2,11!

  • Δίνει το παρών στην προετοιμασία των «ελαφιών» ως ένας “rookie” που δεν υπολογίζεται για την πρώτη αναγνωριστική χρονιά και από ‘κει που αρκετοί θεωρούν το NBDL ως πιθανό προορισμό, κερδίζει αμέσως σημαντικό ρόλο στο rotation της ομάδας, ξεκινά σε 23 παιχνίδια βασικός (μ.ο. 6,8π., 4,4ρ. & 1,9ασ. σε 24,6’) και ο εντυπωσιακός τρόπος του παιχνιδιού του (καρφώματα, τάπες και κλεψίματα) τον βάζει αμέσως στις καρδιές των φιλάθλων της ομάδας του, που τον «βαφτίζουν»... “The Greek Freak”, δηλαδή το ελληνικό θεριό!

  • Μέσα σε λίγους μήνες εξελίσσεται στον πιο δημοφιλή παίκτη των Μπακς και όλο το marketing και οι πωλήσεις του οργανισμού, αρχίζουν σταδιακά να στηρίζονται πάνω του.

  • Παίρνει μέρος στο All-Star Game της Νέας Ορλεάνης (2014) και της Νέας Υόρκης (2015), συμμετέχοντας δύο φορές στο Rising Stars Game το Skills Challenge και μία φορά στον διαγωνισμό καρφωμάτων.

  • Τα νούμερά του εκτοξεύονται με γεωμετρική πρόοδο στην 2η (μ.ο. 12,7π., 6,7ρ. & 2,6ασ. σε 31,4’) και την 3η σεζόν του (μ.ο. 16,9π., 7,7ρ. & 4,3ασ.) στις οποίες πλέον είναι βασικός κι αναντικατάστατος, παίζοντας κατά κύριο λόγο στην θέση του point-guard με το ύψος ενός σέντερ!

  • Μέσα σε ένα διάστημα 11 παιχνιδιών και 20 ημερών, η στατιστική του «καταγράφει» τέσσερα “triple-doubles”, κάτι που – στην ιστορία του ΝΒΑ – έχουν πετύχει μόλις άλλοι τρεις παίκτες κάτω των 22 ετών (Μάτζικ, ΛεΜπρον και Γουέστμπρουκ).

  • Ολοκληρώνει τη σεζόν με ατομικό ρεκόρ πόντων κόντρα στους Μπουλς (34π.), ενώ νωρίτερα στην 3η του χρονιά, αναγκάζει τον τεράστιο Κόμπι Μπράϊαντ να αναγνωρίσει την προοπτική του, μετά από ένα ακόμη show κόντρα στους Λέϊκερς (27π., 12ρ. & 10ασ.) και συμβάλλει τα μέγιστα (11π., 12ρ. & 8ασ.) στην πρώτη ήττα των πρωταθλητών Γουόριορς στην κανονική περίοδο.

  • Η παρουσία του στα Top-10 του ΝΒΑ γινεται πλέον καθημερινή υπόθεση και δεν είναι λίγες οι φορές που στις 10 καλύτερες φάσεις της βραδιάς, συμπεριλαμβάνονται περισσσότερες από μία ενέργειές του.

  • Το περασμένο καλοκαίρι, παρ’ ότι γνωρίζει τις αρνητικές προθέσεις του προπονητή του, που του ζητάει να απουσιάσει από τις υποχρεώσεις της Εθνικής Ελλάδας, παίρνει την πρωτοβουλία και πείθει τους ιδιοκτήτες του Μιλγουόκι, να του επιτρέψουν να ενισχύσει την προσπάθεια της επίσημης αγαπημένης στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο.

  • Πριν από λίγες ώρες, οι Μπακς ανακοινώνουν ότι θα υπογράψει τετραετή επέκταση του συμβολαίου του, από το 2017 έως και το 2021, με συνολικές απολαβές που μαζί τα bonus (αν ξεπεράσει τα 70 παιχνίδια τη σεζόν κι αν κληθεί σε All-Star Game), θα αγγίξουν τα 100+6 εκατομμύρια δολάρια!

  • Το συμβόλαιο αυτό τον κατατάσσει στην 13η θέση των μεγαλύτερων συμβολαίων που υπογράφηκαν στην ιστορία του πρωταθλήματος (2ος Ευρωπαίος πίσω από το Νικολά Μπατούμ), ενώ σε μέσο όρο ετήσιων απολαβών (25 εκ.$), έπιασε τον Ντιρκ Νοβίτσκι, σε πολύ μικρότερη ηλικία, όμως και μοιράζεται μαζί του την πανευρωπαϊκή πρωτιά.

  • Το νέο συμβόλαιο του Αντετοκούνμπο, είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της ομάδας, αφήνοντας πίσω του το 6ετές για 91 εκατομμύρια που είχε υπογράψει ο Μάϊκλ Ρεντ το 2005, το 5ετές για 70 που υπέγραψε πέρυσι ο συμπαίκτης του Κρις Μίντλετον και για τα 60 το 2008, ο Άντριου Μπόγκουτ, αλλά και το τριετές για 50, που επίσης υπέγραψε πέρυσι ο Γκρεγκ Μονρό.

  • Τα ευχάριστα νέα, ενθουσίασαν τόσο πολύ τον συνιδιοκτήτη των Μπακς, που ούτε λίγο ούτε πολύ συσχέτισε την επέκταση του Γιάννη με την κατάκτηση του πρωταθλήματος! «Απίστευτα νέα για μας, σήμερα! Δεν υπάρχει καλύτερο παιδί, πιο δουλευταράς, πιο συμπαίκτης! Τώρα πάμε για το τρόπαιο!», τιτίβισε ο Μαρκ Λάσρι.

  • Από τον ετήσιο μισθό των 3.000 Ευρώ (300 το μήνα) στην τρυφερή ηλικία των 18 ετών, μέσα σε 7 χρόνια, δηλαδή το 2021, στον τραπεζικό του λογαριασμό θα έχουν μπει συνολικά κοντά στα 115 εκατομμύρια δολάρια. Και τότε, καλά να είναι το παλικάρι, θα είναι μόλις 25 ετών!

Αυτά που διαβάσατε είναι όλα όσα έχει κάνει μέχρι τώρα, χωρίς καν να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει σε αγωνιστικό επίπεδο η τετραετία που έρχεται στο ΝΒΑ αλλά και στην Εθνική ομάδα. Κρίνοντας, από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του, καλό είναι να κρατήσουμε όλοι την αναπνοή μας, γιατί ο Γιάννης το βλέπει το... καλάθι, όλο και περισσότερο ως βαρέλι!

Υ.Γ.: Για το τέλος, άφησα μία γνωστή αλλά ξεχασμένη ιστορία, που πιστεύω ότι ταιριάζει γάντι στο άκουσμα του μυθικού συμβολαίου που θα υπογράψει ο Έλληνας άσος των Μπακς. Πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, το Νοέμβριο του 2013, ο “rookie” τότε, Αντετοκούνμπο πήγε στην τράπεζα για να εισπράξει το πρώτο του μηνιάτικο στο ΝΒΑ. Αφού ζήτησε στην υπαλληλο να μεταφέρει όλα τα χρήματα (κάποιες δεκάδες χιλιάδες δολάρια) στον λογαριασμό της οικογένειάς του στην Ελλάδα, συνειδητοποίησε ότι δεν κράτησε ούτε ένα 100δόλαρο για να πάρει ταξί και να πάει στην προπόνηση. Βγήκε λοιπόν από το κατάστημα και μέσα στο κέντρο της πόλης, άρχισε να τρέχει σαν τη γαζέλα με προορισμό το γήπεδο. Για καλή του τύχη, μετά από μερικά τετράγωνα, ένα ζευγάρι τον αναγνώρισε και τον μετέφερε με το αυτοκίνητο στο «Bradley Center» και αργότερα αποκάλυψε την απίστευτη αυτή ιστορία στα social media. Ναι αυτός ο τύπος, έγινε πολυεκατομμυριούχος! Καμιά φορά τα όνειρα, γίνονται πραγματικότητα στα σωστά άτομα. Όχι μόνο στις ταινίες! Έστω κι αν η δική του ζωή, είναι για ταινία... Προσεχώς!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!