Φοβού τους Μάβερικς...

Φοβού τους Μάβερικς...

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Φοβού τους Μάβερικς...

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τους Ντάλας Μάβερικς και εξηγεί ότι με τις κινήσεις που κάνουν, δείχνουν ότι δεν έχουν στόχο μόνο τη συμμετοχή στα playoffs, αλλά και στο... κάτι παραπάνω.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Οι Μάβερικς είναι άτυχοι που βρίσκονται στη Δύση. Ειδικά φέτος. Από τη μία ανέκαθεν ήταν η πιο δυνατή περιφέρεια στο ΝΒΑ. Από την άλλη, η τρέχουσα σεζόν φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη στην Δύση η οποία χρόνο με τον χρόνο ολοένα και γίνεται πιο «άγρια» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Από που να το πιάσουμε και που να το αφήσουμε... Από τις δύο ομάδες του Λος Άντζελες που είναι και τα φαβορί για να βρεθούν στους τελικούς της περιφέρειας; Από την Γιούτα που πραγματοποιεί φανταστική σεζόν, όντας ενισχυμένη και με εξαιρετική χημεία; Από τους Νάγκετς που συνεχίζουν από εκεί που είχαν σταματήσει πέρυσι; Από τους Ρόκετς με το δίδυμο των Χάρντεν και Ουέστμπρουκ; Από την Οκλαχόμα και το Μέμφις που αποτελούν τις ευχάριστες εκπλήξεις;

Προσωπικά θεωρώ ότι αν οι Μάβερικς ήταν στην Ανατολή και όχι στη Δύση, αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να πήγαιναν «σώμα με το σώμα» με τους Μιλγουόκι Μπακς για την πρώτη θέση της περιφέρειας. Ακόμα και έτσι, το Ντάλας είναι από τις ομάδες που πρωταγωνιστούν στη Δύση, έχοντας και την προοπτική να πάνε και δυο βήματα πιο μακριά.

Πριν αναφερθώ στο δίδυμο των Ντόντσιτς και Πορζίνγκις που είναι από τα καλύτερα σε ολόκληρο το ΝΒΑ θα σταθώ σε ένα και μόνο γεγονός που αποδεικνύει το... πόσο μακριά σκέφτονται οι Μαβς τη φετινή σεζόν. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντουάιτ Πάουελ υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα και θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν, πιθανόν και το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης. Πριν καλά-καλά περάσουν πέντε ημέρες από τον σοβαρό τραυματισμό του 29χρονου, «εκρηκτικού» φόργουορντ/σέντερ, το Ντάλας φρόντισε να καλύψει το κενό του.

Συμφώνησε με το Γκόλντεν Στέιτ να παραχωρήσει ένα draft pick β' γύρου προκειμένου να αποκτήσει τον Ουίλιαμ Κόλεϊ-Στάιν ώστε να καλύψει άμεσα και χωρίς καμία χρονοτριβή το «κενό» που δημιούργησε ο Πάουελ. Αυτό, για μένα, δείχνει πολλά. Δείχνει ότι «κυνηγάει» να «φτιάξει» το καλύτερο δυνατό ρεκόρ στην regular season ώστε να αποκτήσει σε πρώτη φάση το αβαντάζ της έδρας και να αυξήσει τις πιθανότητες για να κοιτάξει ακόμη πιο μακριά.

Ουσιαστικά ήταν η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσε να κάνει, με τον παίκτη που -ενδεχομένως- να «κουμπώνει» καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον για την συγκεκριμένη θέση. Ο Πάουελ αποτελούσε ένα βασικό «γρανάζι» στο -έτσι και αλλιώς- μικρό rotation του Ρικ Καρλάιλ, έχοντας κατά μέσο όρο 9,4 πόντους, 5,7 ριμπάουντ και 63% στα σουτ εντός παιδιάς. Έδινε αθλητικότητα στους Μαβς, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Γι' αυτόν τον λόγο ο Κόλεϊ-Στάιν ήταν ο ιδανικός για να τον αντικαταστήσει. Ένας εξίσου αθλητικός ψηλός, βασικός στους φετινούς Ουόριορς που πάνε από το κακό στο χειρότερο με αποτέλεσμα και ο ίδιος να μην έχει στόχους, μετρώντας 7,9 πόντους, 6,2 ριμπάουντ 1,2 τάπες και 56% στα σουτ εντός παιδιάς.

Τώρα θα μου πείτε, «μα καλά, ο Κόλεϊ-Στάιν θα κάνει την διαφορά;» Φυσικά και όχι. Απλά τονίζω τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται στο Ντάλας και ότι δεν πρόκειται να παρατήσουν τίποτα. Θα το... παλέψουν όσο μπορούν!

Δεν... εκτροχιάζονται

Ύστερα από τρία χρόνια μακριά από τα playoffs (σ.σ. τελευταία συμμετοχή το 2016 και έχοντας αποκλειστεί από τον α' γύρο), οι Μάβερικς όχι μόνο θα επιστρέψουν στην postseason, αλλά θεωρώ ότι μπορούν να «κοιτάξουν» και ακόμη πιο μακριά. Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι από τις πρώτες δυνάμεις της Δύσης. Και θα εξηγήσω: Μπορεί να μένουν παίκτες εκτός, μπορεί να υπάρχουν απουσίες, αλλά οι Μάβερικς δεν... εκτροχιάζονται. Συγκεκριμένα είχαν 2/4 στα μέσα Δεκεμβρίου χωρίς τον Λούκα Ντόντσιτς και 6/10 χωρίς τον Πορζίνγκις. Και μιλάμε για τους δύο παίκτες οι οποίοι αποτελούν την αρχή και το τέλος της φετινής ομάδας.

Μετα τον τραυματισμό του Πάουελ, ο Καρλάιλ δοκίμασε «small ball» με τον Πορζίνγκις στο «πέντε», τον Φίνεϊ-Σμιθ στο «τέσσερα» και στις τρεις θέσεις της backcourt χρησιμοποίησε τους Ντόντσιτς, Χάρνταγουεϊ Τζούνιορ και Σεθ Κάρι. Είχαν 1/2 νίκες κόντρα σε Μπλέιζερς και Τζαζ πληρώνοντας απέναντι την Γιούτα την αστοχία στα σουτ εντός παιδιάς. Αυτή τη στιγμή το Ντάλας βρίσκεται στην 6η θέση της Δύσης με ρεκόρ 28-17 αλλά θεωρώ ότι θα παλέψει μέχρι το τέλος για την είσοδο στην τετράδα. Και έχω την εντύπωση ότι στο τέλος θα αφήσει πίσω και τους Νάγκετς, αλλά και τους Ρόκετς.

Το να πω και εγώ για τα μυθικά πράγματα του Ντόντσιτς, θεωρώ ότι είναι δώρον-άδωρον. Μετά το βραβείο του rookie της σεζόν, o απίθανος Λούκα δύσκολα θα χάσει και το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που το όνομά του μπαίνει στην κουβέντα και για το βραβείο του MVP. Αν και το εν λόγω βραβείο θεωρώ ότι «κλειδώνει» σιγά-σιγά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο Σλοβένος έχει μέχρι στιγμής 29 πόντους κατά μέσο όρο με 9,5 ριμπάουντ, 8,9 ασίστ, 1,1 κλεψίματα και 46% στα εντός παιδιάς. Μαζί με τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, ο οποίος έχει επιστρέψει πιο δυνατός από ποτέ ύστερα από τον σοβαρό του τραυματισμό (17,1π., 9ριμπ., 1,4ασ.) συνθέτει ένα από τα καλύτερα δίδυμα του ΝΒΑ. Αν και εφόσον ο Κόλεϊ-Στάιν «κολλήσει» στη «χημεία» των Μαβς και δεν υπάρξουν άλλοι τραυματισμοί λόγω και του περιορισμένου, σε γενικές γραμμές, rotation, οι Μάβερικς μπορούν να κοιτάξουν. Τώρα, το πόσο ψηλά, θα εξαρτηθεί και από πολλά άλλα πράγματα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...