Μία «δυναστεία» που άρχισε από ένα... fax!

Μία «δυναστεία» που άρχισε από ένα... fax!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Μία «δυναστεία» που άρχισε από ένα... fax!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για την κυριαρχική επιρροή του Πατ Ράϊλι στον οργανισμό των Μαϊάμι Χιτ, που στις μέρες του έχουν κατακτήσει και τα τρία «δαχτυλίδια» τους και παρά την απόσυρση του D-Wade, έχουν ξαναφτιάξει ομάδα για μεγάλα πράγματα.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός με Live Streaming* & σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Η απόφασή του να παραιτηθεί από την τεχνική ηγεσία των Νικς, το καλοκαίρι του 1995 όταν οι Νεοϋορκέζοι δεν ήταν σε καμία περίπτωση του πεταματού (όπως σήμερα), έκανε τεράστια αίσθηση στην κοινωνία του ΝΒΑ, ίσως επειδή ο “Riles” απαρνήθηκε τον πιο εμπορικό οργανισμό του άλλου πλανήτη (ακόμη και τώρα έχουν από τις μεγαλύτερες αγοραστικές αξίες) και το έκανε μέσω ενός απλού fax!

Η έκπληξη μάλιστα ήταν ακόμη μεγαλύτερη επειδή ο λόγος της παραίτησής του, είχε να κάνει με την αποδοχή της προσφοράς των Μαϊάμι Χιτ, μίας ομάδας, που τότε είχε μόλις 7 χρόνια ιστορίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου και μόνο δύο συμμετοχές στα playoffs. Ο λόγος για τον Πατ Ράϊλι, στον οποίο, ο νεόκοπος τότε ιδιοκτήτης, Μίκι Άριζον (είχε μόλις αγοράσει τις μετοχές της), έδωσε τα κλειδιά του οργανισμού, ονομάζοντάς τον πρόεδρο και προπονητή της ομάδας.

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά με την μπασκετική έκδοση του... “Μαγκάϊβερ” (παρατσούκλι που του κόλλησαν οι παίκτες του, λόγω της μοναδικής του ικανότητας να αντέχει στην πίεση) να αποτελεί τον καταλύτη της μεταμόρφωσης των Χιτ σε έναν από τους πλέον first class οργανισμούς!

Στα 24 χρόνια του Ράϊλι στην Φλόριντα (11 σαν προπονητής-πρόεδρος και 13 σαν επικεφαλής του front-office), το Μαϊάμι έχει στην συλλογή του τρία πρωταθλήματα ΝΒΑ (2005, 2012 & 2013), 5 τίτλους στην ανατολική περιφέρεια και 13 στην Southeast Division, ενώ χάρη σ' αυτόν, οι Χιτ προσέλκυσαν τον Σακίλ Ο'Νιλ και αρκετά χρόνια αργότερα τον ΛεΜπρόν Τζέϊμς και τον Κρις Μπος και με την προσθήκη του δικού του παιδιού (Ντουέϊν Ουέϊντ), δημιούργησαν τους “Big Two” του 2006 και τους “Big Three” της τετραετίας 2010-2014!

Ο “Flash” άλλωστε, αποτελεί τον παίκτη που συνέδεσε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το όνομά του με τους Χιτ, φορώντας τη φανέλα τους για 14,5 συνολικά χρόνια και έχοντας την πρωτιά στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες (αγώνες, πόντους, λεπτά συμμετοχής, ασίστ και κλεψίματα). Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, η απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, το περασμένο καλοκαίρι, για πολλούς σηματοδότησε την έναρξη μίας νέας εποχής στην οποία η ομάδα θα έμπαινε αναγκαστικά σε φάση αναδόμησης και θα ξεχνούσε τα playoffs.

Όχι όμως για τον 74χρονο μπασκετάνθρωπο-θρύλο από τη Νέα Υόρκη και τον πρώην προστατευόμενο του και assistant-coach, Έρικ Σπόλστρα, τον οποίο ο ίδιος προβίβασε στην θέση του πρώτου προπονητή το 2008 και τον στήριξε σε όλες τις κόντρες που είχε κατά καιρούς με τον ΛεΜπρόν Τζέϊμς αλλά και τον D-Wade. Ο 49χρονος προπονητής, άλλωστε και ο μέντοράς του, αποτελούν τις δύο πιο ισχυρές φωνές του οργανισμού και η στενή τους σχέση αποτελεί εγγύηση για την πλήρη αρμονία ανάμεσα στο αγωνιστικό τμήμα και την διοίκηση.

Οι δε αποφάσεις τους το περασμένο καλοκαίρι, ήταν αυτές που άλλαξαν τελείως την μοίρα των Χιτ, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την περυσινή χρονιά, μένοντας για 3η φορά στα πέντε τελευταία χρόνια εκτός playoffs. Mετά από το πρώτο μισό της εφετινής σεζόν, όμως, αποτελούν την πιο ευχάριστη έκπληξη στην Ανατολή, έχουν το καλύτερο ρεκόρ εντός έδρας σε όλο το ΝΒΑ (18-1) και μέχρι στιγμής, προβάλλουν ως το πρώτο φαβορί για να κοντράρουν τους Μπακς (είναι η μόνη από την Ανατολή, που φέτος τους νίκησε μέσα στο Μιλγουόκι) στους τελικούς της περιφέρειας.

Η διάθεσή για κάτι καλό είχε διαφανεί από την ετήσια απολογιστική συνέντευξη Τύπου του "Riles", ο οποίος καθησύχασε τους ρεπόρτερ της ομάδας με το γνωστό κι απαράμιλλο στυλ του: «Είτε με πιστεύετε, είτε όχι, θα κάνουμε κάτι πολύ καλό στη νέα σεζόν! Το έχουμε ξανακάνει πολλές φορές στο παρελθόν άλλωστε και ξέρουμε καλά την διαδικασία! Δεν υπάρχουν εμπόδια, παρά μόνο ευκαιρίες! Οπότε μην ανησυχείτε, θα την βρούμε την άκρη!», ήταν τα λόγια πριν σηκώσει τα μανίκια και μαζί με τον 49χρονο προπονητή της ομάδας και τον general manager, Άντι Έλισμπουργκ, στρωθούν στην δουλειά.

Η κίνηση-κλειδί ήταν η απόκτηση ενός superstar που θα μπορούσε να αναλάβει με το... καλημέρα τον ρόλο του ηγέτη και θα ήταν ευχαριστημένος με αυτά τα καθήκοντα. Ο Τζίμι Μπάτλερ των τριών διαφορετικών ομάδων στα τρία τελευταία χρόνια, ήταν ένας αποδεδειγμένα εξαιρετικός παίκτης, που ήθελε να βρει επιτέλους την... Ιθάκη του και να νιώσει ότι μία ένας οργανισμός θέλει να επενδύσει γύρω του!

Αυτό ήταν και το μυστικό ώστε να πειστεί για να μετακομίσει στην Φλόριντα και ο Πατ Ράϊλι, που το είχε ξανακάνει στο παρελθόν, δεν χρειάστηκε πολύωρο meeting για να τον πείσει. Ακολούθησε η ανταλλαγή του Χασαν Ουάϊτσαϊντ στο Πόρτλαντ (το συμβόλαιό του λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι) και η προώθηση του πολλά υποσχόμενου Μπαμ Αντεμπάγιο σε ρόλο βασικού σέντερ (μ.ο. 15,8π., 10,4ρ. & 4,4ασ.), ενώ είχε προηγηθεί η επιλογή του καλύτερου shooting-guard στο draft του περασμένου καλοκαιριού (νο13) από το Κεντάκι, που άκουγε στο όνομα Τάϊλερ Χίροου! (μ.ο. 13,4π. & 2,2ασ. με 38,5% τριπ.)

Εντελώς ξαφνικά, λοιπόν, με δύο κινήσεις οι Χιτ άρχισαν να θεωρούνται άκρως υπολογίσιμοι. Ο πολύς κόσμος, φυσικά, δεν μπορούσε να φανταστεί την επίδραση που θα είχε 24χρονος rookie, Κέντρικ Ναν (δεν επελέγη ποτέ στο draft), ο οποίος ερχόμενος από τα αζήτητα, έχει εξελιχθεί στον 2ο σκόρερ της ομάδας (μ.ο. 15,9π. & 3,6ασ.), ούτε την εξέλιξη του Ντάνκαν Ρόμπινσον, που έχει εδραιωθεί στην βασική πεντάδα επειδή πλέον είναι και με την βούλα ένας από τους καλύτερους σουτέρ του πρωταθλήματος (μ.ο. 11,8π. με 93,1% βολ. & 43,1% τριπ.).

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την «χημεία» που αναπτύχθηκε αμέσως ανάμεσα στον νεοαποκτηθέντα Μπάτλερ (μ.ο. 20,5π., 6,9ρ., 6,4ασ. & 1,9κλ.) με τον πιο παλιό παίκτη του οργανισμού (Γκόραν Ντράγκιτς), «έδεσαν το γλυκό» συντομότερα απ' όσο περίμεναν και οι ίδιοι δημιουργοί του "παζλ"! Πλέον και χωρίς κανείς να το περιμένει το Μαϊάμι βρίσκεται έναν superstar μακριά από το να θεωρηθεί αυτομάτως διεκδικητής του τίτλου.

Γι' αυτό και το καλοκαίρι που μας έρχεται (ή ακόμη και νωρίτερα μίας και με τον Ράϊλι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος), αναμένονται εκπλήξεις. Ο Πατ άλλωστε έχει πλέον εξαφανίσει την όποια αμφιβολία υπήρχε για το μέλλον του οργανισμού και πλέον έχει και έξτρα όπλα για την προσέλκυση του επόμενου στόχου. Υπάρχουν άραγε πολλοί που μπορούν να του αρνηθούν; Η ιστορία έχει δείξει πως όχι, αλλά εξακολουθεί να γράφεται...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!