Ουατάρου Μισάκα: Πέθανε ο πρώτος «μη λευκός» παίκτης του ΝΒΑ (pics & vids)

Ουατάρου Μισάκα: Πέθανε ο πρώτος «μη λευκός» παίκτης του ΝΒΑ (pics & vids)

Gazzetta team
Ουατάρου Μισάκα: Πέθανε ο πρώτος «μη λευκός» παίκτης του ΝΒΑ (pics & vids)

bet365

Ο πρώτος «μη - λευκός παίκτης», όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, Ουατάρου Μισάκα, απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών.

Ήταν ο άνθρωπος που κατέρριψε τις χρωματικές διακρίσεις στην κορυφαία λίγκα, καθώς έγινε ο πρώτος μη - λευκός παίκτης (first non-white athlete ή athlete of color, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα των ΗΠΑ) που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ.

Ο Αμερικανός, με ιαπωνικές ρίζες, Ουατάρου Μισάκα ήταν ο πρώτος Ασιάτης που πάτησε παρκέ στο ΝΒΑ με την φανέλα των Νιου Γιορκ Νικς το 1947-48.

Ο «Ουάτ» γεννήθηκε στις 21/12/1923 στο Όγκντεν της Γιούτα και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών, 40 χιλιόμετρα βορειότερα, στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Ο Μισάκα, που γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της απόρριψης όταν ήταν νέος, λόγω της καταγωγής του, κατάφερε να ξεπεράσει τις διακρίσεις και να αγωνιστεί στην μπασκετική ομάδα του Ogden High School, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων (1940, 1941). Ισάριθμους τίτλους πήρε και με το Weber Junior College, με το βραβείο του MVP να καταλήγει στα χέρια του το 1942 και την επόμενη χρονιά να αναδεικνύεται «Athlete of the Year». Το 1944 κατέκτησε το πρωτάθλημα στο NCAA.

Το 1947 οι Νικς τον επέλεξαν στο draft και αγωνίστηκε σε τρία παιχνίδια μαζί τους. Στη συνέχεια, η ομάδα της Νέας Υόρκης τον «έκοψε» από το ρόστερ, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως αυτό έγινε επειδή υπήρχαν πολλοί γκαρντ. Έκτοτε, δεν έπαιξε ξανά μπάσκετ, ενώ απέρριψε και πρόταση από την ομάδα επειδείξεων, Harlem Globetrotters. Παντρεύτηκε, έκανε δυο παιδιά και δούλεψε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός σε εταιρεία στο Σολτ Λέικ Σίτι, τιμώντας το πτυχίο του. «Ο μισθός του rookie με τον μηχανικό δεν είχε μεγάλη διαφορά», είχε αναφέρει τότε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα