Οι Λέικερς και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού

Οι Λέικερς και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού

Οι Λέικερς και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού

bet365

Η μιζέρια που αναδείχθηκε από την περιπλάνηση στα χαμηλά πατώματα της Δυτικής Περιφέρειας ανήκει στο παρελθόν. Πλέον, οι Λέικερς νομιμοποιούνται να κάνουν όνειρα, μπορούν να αναζητήσουν τον … χαμένο θησαυρό και εφαρμόζουν αγωνιστικό πλάνο αντίστοιχο με αυτό που τους οδήγησε στο three-peat στις αρχές του αιώνα.

Είναι η ευδιαθεσία που καλλιεργήθηκε στην επονομαζόμενη Lakerland έπειτα από την απόκτηση του Άντονι Ντέιβις και κυρίως του τέλος ενός διαστήματος που χαρακτηρίστηκε από πισώπλατα μαχαιρώματα και οδήγησε (έως και) την παραίτηση του Μάτζικ Τζόνσον από την προεδρία. Διαδοχικές λανθασμένες επιλογές, αποτυχημένα project, πέντε διαφορετικοί προπονητές σε βάθος οκταετίας και δεκάδες παίκτες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην τελευταία επταετία, οι Λέικερς δεν έφθασαν ούτε το 50% σε ποσοστό νικών σε σεζόν, ένιωσαν το κατάντημα των μόλις 17 νικών σε μια περίοδο και η τελευταία παρουσία τους στα Play Offs ήταν το 2013!

Πλέον οι ευθύνες έχουν συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο, είναι αυτό του GM του franchise, Ρομπ Πελίνκα, ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική για τις κωμικές καταστάσεις που έλαβαν χώρα και την περσινή σεζόν. Στην πραγματικότητα, ο πρώην ατζέντης του Κόμπι Μπράιαντ μετρά μόλις δύο χρόνια στην ηγεσία των Λέικερς και είχε να διαχειριστεί μια ντουζίνα παίκτες οι οποίοι αποδεδειγμένα απέτυχαν να οδηγήσουν την ομάδα στη λεωφόρο των επιτυχιών. Κοινώς η νέα απόπειρα rebuilding ήταν αναγκαία και αυτή τη στιγμή οι Λέικερς έχουν στα χέρια τους δύο (ΛεΜπρον Τζέιμς, Άντονι Ντέιβις) από τους καλύτερους παίκτες του ΝΒΑ.

Έχασαν 152 παιχνίδια σε τρία χρόνια

Οι απόψεις διίστανται για το επίπεδο ωφέλειας των Λέικερς από το trade του Άντονι Ντέιβις. Η αλήθεια είναι ότι, αν ενεργοποιούταν η συμφωνία με τους Πέλικανς πριν από 6-7 μήνες, τότε στη Νέα Ορλεάνη θα μετακόμιζαν οι Λόνζο Μπολ, Μπράντον Ίνγκραμ, Τζος Χαρτ, Κάιλ Κούζμα, Ίβιτσα Ζούμπατς, Κεντάβιους Κάλντουελ Πόουπ, καθώς επίσης και δύο πρώτες επιλογές του ντραφτ. Αυτή η συμφωνία είχε γίνει με τον πρώην GM των Πέλικανς, Ντελ Ντεμπς, ασχέτως του ότι δεν ενεργοποιήθηκε. Η τωρινή συμφωνία περιλαμβάνει την παραχώρηση των Μπολ, Ίνγκραμ, Χαρτ και τέσσερις πρώτες επιλογές στο ντραφτ. Αυτό σημαίνει ότι οι Λέικερς κράτησαν τον Κάιλ Κούζμα που ήταν εκ των βασικών προτεραιοτήτων τους, έχασαν όμως τη δυνατότητα απόκτησης… φρέσκου αίματος κι αυτός είναι ο βασικός λόγος των αμφιβολιών. Όσο για τους Μπολ, Ίνγκραμ και Χάρτ, στα τελευταία τρία χρόνια, έχασαν συνολικά 152 παιχνίδια, επί ημερών τους οι Λέικερς έκαναν βήματα προς τα πίσω, οπότε… δεν θα κλάψει κανείς για την παραχώρησή τους.

Οι βετεράνοι θα καλύψουν το timing του trade

Η ιστορία έχει γράψει ότι, όταν οι Λέικερς κατευθύνθηκαν από τουλάχιστον δύο (μελλοντικούς) Hall of Famers δημιούργησαν και τη δική τους δυναστεία. Ό,τι έγινε με τον Άντονι Ντέιβις, είχε γίνει και στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Και τότε, είχαν μια ντουζίνα νεαρών παικτών, επένδυσαν στον ενθουσιασμό τους αλλά τα διαδοχικά χαστούκια τους υποχρέωσαν σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Υπό την έννοια ότι κανείς από τους Νικ Βαν Έξελ, Έντι Τζόουνς, Άντονι Πίλερ, Βλάντε Ντίβατς, Τζορτζ Λιντς και Σέντρικ Σεμπάλος δεν ήταν στους Λέικερς την εποχή (2000-02) της κυριαρχίας τους. Το project εκείνης της ομάδας μάλλον είναι παρόμοιο με αυτό που επιχειρείται από τον Ρομπ Πελίνκα.

Κόμπι Μπράιαντ και Σακίλ Ο’ Νιλ πλαισιώθηκαν από αρκετούς βετεράνους, κάποιοι από αυτούς αναζήτησαν απελπισμένα το δαχτυλίδι του Πρωταθλητή. Ο Ρόμπερτ Χόρι το είχε κατακτήσει με τους Χιούστον Ρόκετς, το επανέλαβε με τους Λέικερς. Εκείνο το διάστημα οι τελευταίοι απέκτησαν τους Ρίκι Φοξ (1997), Γκλεν Ράις (1998), Ρον Χάρπερ (1999), Μπράιαν Σο (1999) και το three-peat εδραίωσε εκείνη την ομάδα ως μία από τις καλύτερες όλων των εποχών.

Η παρελθοντολογία έχει την αξία της γιατί είναι προφανές ότι οι Λέικερς θα αναζητήσουν από τη δεξαμενή των veterans, 2-3 απελπισμένους για την κατάκτηση του δαχτυλιδιού. Και δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά, καθώς ο ελεύθερος χώρος στο salary cap δεν υπερβαίνει τα 23.7 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά θα αυξηθούν κατά τέσσερις εκατομμύρια εφόσον ο Ντέιβις αρνηθεί να εισπράξει το trade μπόνους.

Ο Πελίνκα επιχείρησε να καθυστερήσει την ανακοίνωση του trade καθώς σε περίπτωση που το έκανε μετά τις 30 Ιουλίου, οι Λέικερς θα εξοικονομούσαν ακόμη πέντε εκατομμύρια δολάρια για να προσεγγίσουν έναν ακόμη All star παίκτη. Οι Πέλικανς αρνήθηκαν έχοντας τους δικούς τους λόγους, το trade θα ανακοινωθεί στις 6 Ιουλίου κι έτσι οι Λέικερς θα αποταθούν σε veterans με τα ονόματα των Τζέι Τζέι Ρέντικ, Ντ’ Άντζελο Ράσελ να βρίσκονται στο τραπέζι. Εκτός κι αν προκύψει κάποια εξαιρετική περίπτωση και από το πουθενά, παρουσιαστεί All Star παίκτης ο οποίος στον βωμό της κατάκτησης τίτλου, θα θυσιάσει κάποια εκατομμύρια δολάρια.

 

NBA Τελευταία Νέα