Τόνι Πάρκερ: Ένα ταξίδι πίστης και επιτυχίας πάνω σε ένα δρόμο από χρυσάφι

Τόνι Πάρκερ: Ένα ταξίδι πίστης και επιτυχίας πάνω σε ένα δρόμο από χρυσάφι

Αντωνία Σπανού
Τόνι Πάρκερ: Ένα ταξίδι πίστης και επιτυχίας πάνω σε ένα δρόμο από χρυσάφι

bet365

Ο Τόνι Πάρκερ ανακοίνωσε το τέλος της πλούσιας καριέρας του και το gazzetta.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω σε μια ρομαντική διαδρομή στρωμένη με χρυσαφένιους δρόμους.

Ελλάδα - Αρμενία με αξεπέραστο Live Στοίχημα και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+)

«Φανταστείτε αυτό. Να έχετε μια εξαιρετική συνέντευξη για δουλειά. Να δουλεύεις όλη σου την ζωή για να τα καταφέρεις. Και να έρχεται αυτή η εταιρεία, να σου δίνει αυτή την δουλειά, σε αυτή την βιομηχανία; Πρέπει να είναι ένα από τα κορυφαία μέρη για να δουλέψεις. Η συνέντευξη είναι στην άλλη άκρη του κόσμου, αλλά να μην σε νοιάζει. Μπαίνεις στο αεροπλάνο, πετάς πάνω από τον Ωκεανό για να συναντηθείς με τα αφεντικά. Ακούγεται ωραίο ε;

Μόνο που εδώ τα πράγματα περιπλέκονται. Ίσως να είναι το jet lag, ή το άγχος, αλλά ότι και αν είναι, όταν φτάνεις εκεί δεν νιώθεις σαν τον εαυτό σου. Σε περνούν από ασκήσεις και είναι... εξοργιστικό. Επειδή όσο πολύ και να προσπαθήσεις, σήμερα είσαι ένα βήμα πίσω. Μοιάζεις πνιγμένος στα συναισθήματα σου και όχι αρκετά καλός. Και μετά από 10 λεπτά, το μεγάλο αφεντικό σου λέει ότι είδε ότι χρειαζόταν. Αυτό ήταν. Τελείωσες. Ευχαριστούμε που ήρθες. Ακούγεται σαν εφιάλτης;

Όπως καταλάβατε αυτή είναι η δική μου ιστορία. Αυτό ήταν το πρώτο μου workout με ομάδα ΝΒΑ, πριν το ντραφτ το 2001 και ήταν καταστροφή. Ήμουν χάλια. Και όταν τελείωσε ήμουν σίγουρος ότι το όνειρο του ΝΒΑ έχει τελειώσει και αυτό μαζί. Μπορεί να μαντέψατε ότι αυτή είναι δική μου ιστορία, όμως βάζω στοίχημα ότι δεν μαντέψατε με ποια ομάδα είχα αυτό το εφιαλτικό δοκιμαστικό.

Ήταν με τους Σπερς...»

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Ο Τόνι Παρκέρ δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό των παικτών του ΝΒΑ. Τίποτα δεν τον συνδέει με αυτόν τον κόσμο. Αλλιώς ξεκίνησε η πορεία και κατέληξε να είναι πασπαλισμένος μέσα στο χρυσάφι των τίτλων και συνδεδεμένος με μια ομάδα και τα χρώματα της Γαλλίας. Γεννήθηκε στο Βέλγιο και μεγάλωσε στην Γαλλία, με τον πατέρα του να παίζει μπάσκετ και την μητέρα του να είναι μοντέλο. Δεν έχει την... θλιβερή ιστορία που κουβαλούν αρκετοί παίκτες του ΝΒΑ, αλλά όλα όσα κατάφερε στον μαγικό κόσμο μιλούν από μόνα τους. Είναι ακόμα μια περίπτωση παίκτη που οι λέξεις φτωχαίνουν μπροστά στο μεγαλείο της καριέρας του.

Ξεκίνησε να αγαπά το ποδόσφαιρο, αλλά η επιρροή του Τζόρνταν δεν τον άφησε ανεπηρέαστο και άρχισε να αλλάζει την σκέψη του και την επιθυμία του. Μετά από μερικά χρόνια στο Γαλλικό μπάσκετ όταν ήταν νεαρός το ντραφτ του 2001 θα ήταν εκείνο που άλλαζε την ζωή του και η μοίρα τον ήθελε στο Σαν Αντόνιο να γράφει ιστορία. Όπως παραδέχεται και ο ίδιος παραπάνω το δοκιμαστικό του ήταν κακό και ο Πόποβιτς ήθελε να τον διώξει. Είδε ξανά την ταινία του και αποφάσισε να του δώσει άλλη μια ευκαιρία και ο Πάρκερ ήταν αποφασισμένος να μην αποτύχει ξανά. Οι Σπερς θα διαλέξουν τον νεαρό στο ντραφτ στην θέση 28 και τα υπόλοιπα είναι μια πανέμορφη ιστορία.

Ο Πάρκερ πέρασε μια ολόκληρη ζωή στο Σαν Αντόνιο και έφτασε στο καλύτερο του σημείο. Έγινε ένας εκ των κορυφαίων που έχει περάσει ποτέ τον Ατλαντικό και έδωσε στο παιχνίδι χρώμα και προσωπικότητα. Το 2001 βρέθηκε στους Σπερς και από τότε η μοίρα του συνδέθηκε μαζί τους.

«Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν όταν ως νεαρός πας σε μια ομάδα βετεράνων, που έχουν ήδη κερδίσει πρωταθλήματα και έχει ως στόχο να κερδίσει κι άλλα, είναι ότι δεν υπάρχει χώρος για λάθη, που μπορείς να κάνεις αν πας σε μια ομάδα που σου λέει, ''ΟΚ μην ανησυχείς για τα υπόλοιπα, θα ασχοληθούμε με την ανάπτυξη σου φέτος''. Και είναι αλήθεια. Με τους Σπερς, είχαμε χτιστεί για να κερδίζουμε. Η νίκη ήταν το πιο σημαντικό πράγμα. Αλλά αυτό που πάντα θα θυμάμαι και θα είμαι ευγνώμον είναι ότι κάπως η εξέλιξη μου δεν έμεινε ποτέ πίσω».

Με τους Σπερς ο Πάρκερ έγραψε ιστορία. Κέρδισε 4 Πρωταθλήματα ΝΒΑ, βγήκε MVP των Τελικών του 2007, ήταν All Star και έλαμψε μέσα από τις επιτυχίες. Έγινε ο τρίτος Γάλλος παίκτης που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ και άρχισε να γράφει ιστορία με το που βρέθηκε στους Σπερς.

Αμέσως πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα και η συνέχεια ήταν ανάλογη. Ο νεαρός τότε γκαρντ, παρόλο που υπήρχε προβληματισμός στην ομάδα του, αποφάσισε να μιλήσει στον Πόποβιτς και να τον πείσει ότι αξίζει να ηγηθεί της ομάδα τους ως ο βασικός γκαρντ. Ο Πάρκερ έπαιξε και μπορεί να μην κατάφερε η ομάδα να πάρει το back to back πρωτάθλημα της, αλλά η επόμενη θα είναι εξαιρετική. Τζινόμπιλι, Ντάνκαν και Πάρκερ οδήγησαν την ομάδα τους και σε άλλους τίτλους και έγραψαν τα ονόματα τους στην χρυσή ιστορία του ΝΒΑ.

Ο Πάρκερ συνέχισε να ανεβάζει τους αριθμούς του και να καταξιώνεται μεταξύ των κορυφαίων. Την σεζόν 2005/06 έγινε για πρώτη φορά MVP, ενώ και πάλι μετά από μια εξαιρετική σεζόν οι Σπερς δεν κατάφεραν να πάρουν τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο τους. Το 2007 θα έρθει ακόμα ένα πρωτάθλημα με τον Γάλλο να γράφει ιστορία. Έγινε ο πρώτος MVP Τελικών γεννημένος στην Ευρώπη, με τον Πάρκερ να είναι σε τρομερή φόρμα και να κάνει απίστευτες εμφανίσεις.

Τα χρόνια περνούσαν και ο Γάλλος γκαρντ γινόταν όλο και καλύτερος. Μπορεί η ομάδα του Σαν Αντόνιο να έμεινε για αρκετά χρόνια μακρυά από τίτλους, αλλά το 2014 επέστρεψαν πιο δυνατοί και εντυπωσιακοί από ποτέ. Το τρίο των Τζινόμπιλι, Ντάνκαν και Πάρκερ έκαναν «μυθικά» πράγματα στο παρκέ και έφτασαν στην κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου κόντρα στους Χιτ. Οι Σπερς στα επόμενα χρόνια άρχισαν να αποχαιρετούν τους «μύθους» τους και ο Πάρκερ έμεινε εκεί μέχρι και την προτελευταία του σεζόν της καριέρας του. Το 2018 αποφάσισε να δοκιμάσει για μια σεζόν να αγωνιστεί αλλού, με τους Χόρνετς να είναι ο τελευταίος του σταθμός λίγο πριν ανακοινώσει το τέλος.

«Είναι πολλά τα συναισθήματα που αποχωρώ από το μπάσκετ, ήταν ένα εκπληκτικό ταξίδι! Ακόμα και στα πιο άγρια όνειρά μου, ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα ζήσω όλες αυτές τις απίστευτες στιγμές στο ΝΒΑ και την εθνική ομάδα Γαλλίας. Σας ευχαριστώ για όλα!», αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα που κλείνει μια μοναδική καριέρα.

'Εναν χρόνο πριν είχε αποχαιρετήσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το... σπίτι του.

«Ευχαριστώ Σπερς, από την κορυφή μέχρι το τέλος για την πιο απίθανη ευκαιρία της ζωής μου και για τα 17 χρόνια με την καλύτερη δουλειά του κόσμου. Ευχαριστώ τους οπαδούς των Σπερς, παντού, που πάντα ήταν εκεί, πάντα με την φωνή τους και πάντα έχοντας με υπό την προστασία τους. Ευχαριστώ την πόλη του Σαν Αντόνιο, που είναι το μόνο μέρος που μπορώ να αποκαλώ σπίτι».

Το εκπληκτικό ταξίδι του Πάρκερ φτάνει στο τέλος του και πίσω του αφήνει βαριά κληρονομιά. Ελάχιστοι έχουν καταφέρει, όλα αυτά που έχει καταφέρει εκείνος και κατάφερε να βάλει το όνομα του στην ιστορία του ΝΒΑ με ολόχρυσα γράμματα.

ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΟ ΝΒΑ, ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ Η ΕΥΡΩΠΗ

Ο Τόνι Πάρκερ μπορεί να έγραψε ιστορία με το ΝΒΑ, αλλά πάντα είχε κάτι να τον τραβάει... σπίτι του στην Γαλλία. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της Εθνικής του ομάδας, ενώ αγωνίστηκε την χρονιά του lock out στην Βιλερμπάν, ενώ πλέον είναι πρόεδρος της και θα μπορεί να αφοσιωθεί στην ομάδα του που θα παίξει και στην Euroleague. Με τα μπλε έχει γράψει και εκεί ιστορία. Έχει κερδίσει ένα χρυσό μετάλλιο σε Eurobasket το 2013 σε ένα εκπληκτικό τουρνουά από εκείνον, αργυρό το 2011, ενώ έχει και δύο χάλκινα το 2005 και το 2015.

Υπηρέτησε την εθνική του ομάδα όσο ελάχιστοι και ήταν πιστός σε αυτήν σε όποια φάση της καριέρας του και αν βρισκόταν. Κράτησε την επαφή του με την Ευρώπη και σε καμία περίπτωση δεν αποφάσισε ποτέ με προσωπικό κριτήριο όντας από τους ελάχιστους τόσο πιστούς παίκτες.

The End...

Πλέον, ο Πάρκερ αποχαιρετά το αγαπημένο του άθλημα και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος είναι τα δικά του λόγια στο «theplayerstribune», από το αποχαιρετιστήριο γράμμα του στην ομάδα που λάτρεψε και λατρεύτηκε.

«Η αλήθεια είναι ότι είναι αδύνατον να πω πόσα σημαίνει για εμένα αυτά που πέρασα στους Σπερς, σε ένα γράμμα σαν και αυτό. Και νομίζω ότι είναι και αυτό μέρος της ομορφιάς του μπάσκετ και της ζωής. Πως μειώνονται αυτά που έχει να πεις και αυξάνονται οι στιγμές. Πως γίνεσαι αυτές οι στιγμές και ξέρετε τι εννοώ;

Όλες αυτές οι σχέσεις και οι κουβέντες και τα μαθήματα και οι αποφάσεις. Όλα αυτά τα μικρά πράγματα που μπαίνουν μέσα σου και σε διαμορφώνουν και αν είσαι τυχερός τελικά σε ορίζουν. Και καθώς δεν θα προσπαθήσω να ορίσω τι έχω γίνει αυτά τα 17 χρόνια σε ένα γράμμα... Μπορώ να πω με σιγουριά: Ευχαριστώ τους Σπερς και το Σαν Αντόνιο. Θα κουβαλάω τα πάντα με υπερηφάνεια».

ΤΟP 5 ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟ.9 ΤΟΥ ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ

  • Ήταν το 2004 όταν ο Γκάρι Πέιτον θεωρούνταν ένας από τους πιο σκληρούς αμυντικούς της λίγκας. Για δύο παιχνίδια στους ημιτελικούς της Ανατολής ο 21χρονος τότε Πάρκερ τον... έφαγε ζωντανό. Στο Game 1 είχε 20 πόντους και στο Game 2 30 κάνοντας την δική του έκρηξη. Η συνέχεια μπορεί να μην ήταν η ίδια εκείνη την σεζόν, οι Λέικερς προσάρμοσαν την άμυνα τους πάνω στον νεαρό και τον περιόρισαν για την συνέχεια της σειράς.

  • Μέχρι το 2007 ο Πάρκερ ήταν πλέον ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της λίγκας. Στους Τελικούς έγινε ασταμάτητος. Κόντρα στους Καβαλίερς και τον ΛεΜπρον ήταν ο καλύτερος παίκτης του παρκέ. Είχε κατά μέσο όρο 24.5 πόντους και 5 ασίστ σουτάροντας με 57.5 % από μέσα. Δεν μπορούσε κανείς να τον σταματήσει. Η σειρά τελείωσε με το 4ο τρόπαιο του Σαν Αντόνιο .

  • .Το 2008 ο Πάρκερ είχε ακόμα μια στιγμή δόξας από τις πολλές. Μια νύχτα του Νοεμβρίου στην Μινεσότα σε διπλή παράταση οι Σπερς νίκησαν με 129-125. Εκείνο το βράδυ είχε 55 πόντους και 10 ασίστ γράφοντας ιστορία για τον εαυτό του και τον οργανισμό.

  • Ήταν η σεζόν 2012/13 όταν οι Σπερς αντιμετώπισαν τους Θάντερ, που τους είχαν πετάξει εκτός playoffs μερικούς μήνες πριν. Το παιχνίδι έφτασε στην κόψη του ξυραφιού πριν ο Πάρκερ ευστοχήσει σε σουτ και δώσει την νίκη στην ομάδα του. Αυτό ήταν το πρώτο buzzer beater της καριέρας του.

  • Μετά τους Τελικούς του 2007 πήρε στους Σπερς 6 σεζόν να επιστρέψουν. Ο Τζέιμς ήταν και πάλι απέναντι τους, με τους Χιτ αυτή την φορά. Οι Σπερς «έκλεψαν» το Game 1 του 2013 με σουτ του Πάρκερ. Οι Χιτ κέρδισαν αυτή την σειρά, αλλά οι Σπερς πήραν εκδίκηση έναν χρόνο μετά. Το πρωτάθλημα του 2014 είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα των Ντάνκαν, Τζινόμπιλι και Πάρκερ.

 

NBA Τελευταία Νέα