Τον Γιάννη μην τον φοβάστε!

Τον Γιάννη μην τον φοβάστε!

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας παρακολούθησε την ολική επαναφορά των Μπακς στο Game 2 με τους Σέλτικς και λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Βοστώνη, γράφει για τις προσαρμογές του Μπουντενχόλτζερ, το "step up" του Μίντλετον και του Μπλέντσο και την σπάνια μπασκετική ευφυΐα του Αντετοκούνμπο.

Η αλήθεια είναι ότι έχοντας παρακολουθήσει τι έκαναν οι Σέλτικς στους Πέισερς στον 1ο γύρο (4-0), ήμουν πεπεισμένος ότι η μάχη τους με τους Μπακς, στην ημιτελική φάση της Ανατολικής περιφέρειας, θα ήταν «αίμα κι άμμος» και πίστευα (και πιστεύω ακόμη) ότι θα κριθεί στα επτά παιχνίδια!

Παίζοντας χωρίς τον τραυματία και υπερπολύτιμο Μάρκους Σμαρτ (μ.ο. 8,9π., 4,0ασ. & 1,8κλ.), η Βοστώνη «κατέβασε» κατά 16 και κάτι πόντους την παραγωγικότητα της Ιντιάνα (από μ.ο. 108 στους μ.ο. 91,7) και «σκούπισε» την καλύτερη άμυνα της κανονικής περιόδου (η ομάδα του ΜακΜίλαν δεχόταν κατά μ.ο. 104,7π.), ολοκληρώνοντας ένα εφετινό 7-1 απέναντι στον Μπογκντάνοβιτς, τον Σαμπόνις και την παρέα τους.

Οι Κέλτες, βλέπετε, πέραν της μεγαλύτερης ατομικής ποιότητας (πλην του «εξωγήινου» Γιάννη, τα «ελάφια» δεν έχουν παίκτη ανάλογου βεληνεκούς με τον Ίρβινγκ, αλλά ούτε και Χόρφορντ, Τέιτουμ και Μπράουν), έχουν στην άκρη του πάγκου έναν από τους λίγους προπονητές της σύγχρονης εποχής, που καταφέρνουν να παρουσιάζουν στο παρκέ, το υψηλότερο δυνατό ποσοστό του πλάνου που ετοιμάζουν στην προπόνηση και σχεδιάζουν στην θεωρία.

Η επίδραση του Μπραντ Στίβενς στους παίκτες του και ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνει να τους πείσει να βγάλουν... συκώτια στην άμυνα και να προσαρμοστούν σε πολλών ειδών τακτικές, είναι σεμιναριακού επιπέδου και τον καθιστούν μακράν ως τον πλέον ανερχόμενο προπονητή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τι είπε λοιπόν, μετά το Game 1, ο 42χρονος πρώην προπονητής του Μπάτλερ, που πριν κλείσει τα 37 του χρόνια, υπέγραψε επταετές συμβόλαιο (συνολικής αξίας 22 εκατομμυρίων δολαρίων!) με μία από τις ιστορικές ομάδες του ΝΒΑ;

«Στα δικά μου μάτια, ο Γιάννης είναι ξεκάθαρα ο MVP του εφετινού πρωταθλήματος!», σχολίασε δίχως δισταγμό ο γεννημένος και μεγαλωμένος στην μπασκετομάνα Πολιτεία της Ιντιάνα (στο προάστιο Ζίονσβιλ της Ιντιανάπολις), γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι να τον σταματήσει κανείς!

Ή μάλλον καλύτερα να τον περιορίσει αισθητά. Να τον κάνει να νιώσει άβολα, να τον βγάλει από την ρακέτα και να του κλείσει τους χώρους και μοιραία να τον αναγκάσει να σκέφτεται... Να αγχώνεται, να πιέζεται για να βρει λύση με άλλους τρόπους απ' αυτούς που είχε συνηθίσει στην επίθεση και να μην αφήνει το παιχνίδι να έρθει σ' αυτόν. Γιατί αυτό πέτυχαν οι Σέλτικς στο Game 1, όπου ο "Greek Freak" τελείωσε το ματς με 22 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 5/10 βολές και 7/21 σουτ σε 34 λεπτά συμμετοχής!

Τι μεσολάβησε στις 48 ώρες που ακολούθησαν την απογοητευτική εμφάνιση των Μπακς και την ήττα με 90-112; Πολλές ώρες video και meeting των προπονητών, αρκετή ξεκούραση και αποφόρτιση των παικτών και αναμφίβολα ουκ ολίγες προσαρμογές από τον Μάικ Μπουντελνχόλτζερ, που από την πρώτη στιγμή στήριξε τον ηγέτη της ομάδας του, προσφέροντας του μία μεγάλη αγκαλιά με φόντο το Game 2.

Αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης, αν και εμφανώς στενοχωρημένος, στις δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου, δεν έχασε ποτέ την ελπίδα και την αισιοδοξία του για καλύτερη συνέχεια και μάλιστα όταν κάποιος συνάδελφος τον ρώτησε τι πρέπει να συμβεί για να ανακτήσουν τα «ελάφια» το πλεονέκτημα της έδρας, «σκλήρυνε» την έκφραση του προσώπου του και σχολίασε ότι «το σκορ είναι απλά 0-1 και το πλεονέκτημα χάνεται όταν παίζεις εκτός και με ήττα αποκλείεσαι! Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο και δεν χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά! Αρκεί να είμαστε όπως στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν!», είπε χωρίς περιθώρια αντιλόγου...

Οι προσαρμογές του Μπουντενχόλτζερ

Και δεν είχε καθόλου άδικο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι ο 49χρονος προπονητής του, «απόφοιτος» της σχολής... Γκρεγκ Πόποβιτς (θήτευσε 17 χρόνια στο πλευρό του "Pop" στο Σαν Αντόνιο), δεν προχώρησε σε κάποιες τακτικές αλλαγές που συνέβαλαν τόσο στην βελτίωση της επιθετικής λειτουργίας και κίνησης των παικτών, όσο και στην δημιουργία περισσότερων χώρων για τον Αντετοκούνμπο.

Τουναντίον! Ο απόφοιτος του Πομόνα Κόλετζ που έπαιξε έναν χρόνο μπάσκετ στην Δανία (!), αναγνώρισε το λάθος που έκανε ξεχνώντας τον Μίροτιτς (με 9π. και 3/3 τριπ. στην 2η περίοδο, άνοιξε την άμυνα των Σέλτικς και συνέβαλε τα μέγιστα στην ολική επαναφορά από το -15 στο +2, λίγο πριν την ανάπαυλα) στο 2ο μέρος του Game 1!

Ο 28χρονος Μαυροβούνιος με την ισπανική υπηκόοτητα, που είναι τρομερός spot shooter, ξεκίνησε βασικός στο Game 2 και η παρουσία του στο παρκέ, αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους, για τους οποίους το Μιλγουόκι σούταρε με 11/26 τρίποντα (42,3%) στο πρώτο ημίχρονο και 20/47 στο σύνολο (42,6%).

Από πλευράς ευστοχίας, ο ίδιος μπορεί να μην ήταν τόσο αποτελεσματικός (9π., 9ρ., 2ασ. & 3κλ. με 1/5 τριπ.) όσο στο πρώτο ματς (13π. & 4ρ. με 3/4 τριπ.), αλλά πλησίασε στο double-double κι έκανε πολλές δουλειές, κυρίως όμως, απασχολούσε μόνιμα έναν αμυντικό ψηλά στην περιφέρεια, ανοίγοντας περισσότερο χώρο για την ρακέτα.

Το σπάνιο μπασκετικό IQ του Γιάννη το κομβικό 3ο 12λεπτο!

Η σημαντικότερη διαφορά του Game 2 για τους Μπακς, όμως, είχε να κάνει με την πνευματική προσέγγιση του αγώνα από τον ηγέτη, που είναι απόρροια της σπάνιας μπασκετικής ωριμότητας και αντίληψης, που χαρακτηρίζει τον 24χρονο Έλληνα διεθνή forward. Ο Γιάννης μπήκε στο ματς ήρεμος και χωρίς πίεση να αποδείξει με το «καλησπέρα» ότι το Game 1 ήταν μία κακή παρένθεση!

Άφησε το παιχνίδι να έρθει σ' αυτόν και βρήκε τον ελεύθερο Λόπεζ για το πρώτο εύστοχο μακρινό σουτ. Παρ' ότι στην 1η περίοδο, δεν «μάτωσε» το καλάθι των Κελτών με σουτ εντός πεδιάς (0/3), μπήκε δύο φορές με πίεση μέσα στο «ζωγραφιστό» κι αστόχησε υπό δύσκολες προϋποθέσεις, ενώ πήγε 8 φορές στην γραμμή του φάουλ, αστοχώντας στις τρεις. Συνολική στατιστική: 5π., 3ρ., 1ασ., 1κλ. & 1λ. με 5/8 βολ. και 0/3 σουτ.

Στην 2η περίοδο, η σταδιακή κυριαρχία των γηπεδούχων στα ριμπάουντ (54-45) τον βοήθησε να πάρει την μπάλα από την αρχή της επίθεσης, να βρει χώρους κίνησης και να τρέξει, βρίσκοντας παράλληλα διαδρόμους για lay-up και κάρφωμα και συμβάλλοντας σε ένα σερί 11-0 της ομάδας, που μετέτρεψε το -5 (33-38) σε +6 (44-38). Απολογισμός: 8π., 1ρ., 1ασ. & 1κλ. με 2/2 βολ. και 3/5 σουτ (στο σύνολο 13π., 4ρ., 2ασ. & 2κλ. με 7/10 βολ. και 3/8 σουτ).

Την μεγάλη διαφορά, όμως, την έκανε στο 3ο δωδεκάλεπτο, όπου είχε την περισσότερη ώρα την μπάλα στα χέρια του και με τις ψύχραιμες, αποφασιστικές και αποτελεσματικές του αποφάσεις σαν point-forward, έδωσε στους Κέλτες την χαριστική βολή και συνυπέγραψε ένα σερί 28-2 (από το 74-71 στο 102-73) και πήγε την διαφορά μέχρι και το +30 (105-75).

Σ' αυτό το διάστημα, ο Αντετοκούνμπο είχε 15 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ με 5/6 βολές, 2/5 τρίποντα και 2/2 τρίποντα (παρεμπιπτόντως, συνολικά έχει 5/9 στους δύο πρώτους αγώνες και σουτάρει με 55,5% στη σειρά), ενώ η σημασία και κρισιμότητας της 3ης περιόδου, φαίνεται από την τεράστια διαφορά μεταξύ Game 1 (21-36) και Game 2 (39-18)!

Έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς, στην 4η περίοδο ο Γιάννης έπαιξε μόλις 1'55", ευστοχώντας μόλις σε μία βολή και είχε την ευκαιρία να ξεκουραστεί, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με ένα double-double (29π., 10ρ., 4ασ., 2κλ. 1κοψ. & 1λ. με 13/18 βολ. & 7/16 σουτ) σε μόλις 31 λεπτά!

Ο ίδιος ξέρει καλά ότι στη Βοστώνη, πέραν της πλήρως προσαρμοσμένης άμυνας των Σέλτικς επάνω του, θα έχει να αντιμετωπίσει και ένα πολύ θορυβώδες και εχθρικό κοινό! Το έζησε άλλωστε και πέρυσι στον 1ο γύρο των playoffs. Η αντίδρασή του όμως και ο τρόπος που διαχειρίστηκε το δεύτερο παιχνίδι (123-102), δείχνει πάστα elite παίκτη, που αξίζει το MVP της κανονικής περιόδου. Τον Γιάννη λοιπόν, μην τον φοβάστε! Αυτός θα είναι εκεί και θα είναι εκείνος που πρέπει. Ίσως και ακόμη καλύτερος. Η πρόκριση όμως, θα κριθεί και από τους υπόλοιπους παίκτες-κλειδιά της ομάδας, που τα ξημερώματα «δικαιολόγησαν και με το παραπάνω τον μισθό τους»...

Το πολυπόθητο "step-up" από Μίντλετον και Μπλέντσο

Στο ημίχρονο του αγώνα με το σκορ στο 59-55 υπέρ των γηπεδούχων, ο Μπάρκλεϊ και Σακίλ Ο'Νιλ στα κεντρικά του ΤNT στην Ατλάντα (στο πλαίσιο της εκπομπής "Inside the NBA"), τα είπαν όπως έπρεπε! «Σ' αυτό το επίπεδο, δεν γίνεται να κερδίσεις παίζοντας ένας εναντίον πέντε! Αυτό ούτε ο Τζόρνταν μπορούσε να το κάνει στα ντουζένια του, ούτε ο Ντουράντ, που είναι ο πιο προικισμένος επιθετικός παίκτης στη σημερινή εποχή!», είπε o "Chuck", για να συμπληρώσει με χιούμορ ο "Shaq":

«Κανένας δεν κέρδισε παίζοντας μόνος του εναντίον ενός... τοίχου! Γιατί με... τοίχο μοιάζει η άμυνα των Σέλτικς με τρεις παίκτες να απλώνουν τα χέρια για να εμποδίσουν την διείσδυση του Γιάννη. Το παιδί είναι απίστευτος παίκτης, η ομάδα του όμως, πρέπει να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάρει το μάξιμουμ απ' αυτόν και φυσικά να βγουν μπροστά και άλλοι!», πρόσθεσε ο "Big Fella".

Και πράγματι, ο Μίντλετον (28π. & 7ρ. με 7/10 τριπ.) με τον Μπλέντσο (21π., 5ασ. & 2κοψ. με 3/5 τριπ.) ήταν αυτοί που εκτός του παράγοντα Giannis, έκαναν την διαφορά και δεν επέτρεψαν στο προβάδισμα να κατέβει από τα επίπεδα του +20! Που έχει κι αυτό την ψυχολογική αξία του ενόψει της συνέχειας... Η "σούμα" της παραγωγικότητας και της ευστοχίας τους (49π. με 17/30 σουτ) και η σύγκριση με την αντίστοιχη στο Game 1 (19π. με 6/21 σουτ), δίνει πολλές απαντήσεις.

Αν στην εξίσωση προσθέσετε και τον Λόπεζ (10π. & 4ρ. με 3/8 τριπ.), που στο εναρκτήριο ματς ήταν άφαντος (3π. & 3ρ. με 1/4 τριπ.), έχετε πλέον μία πλήρη εικόνα για το τι άλλαξε.

Η συνέχεια της σειράς και η «παράμετρος» Μπρόγκντον!

Παρ' ότι ο Τζορτζ Χιλ δεν τα έχει πάει καθόλου άσχημα σε όλο το διάστημα της απουσίας του "rookie της χρονιάς" για το 2017 (έπαιξε για τελευταία φορά στις 16 Μαρτίου), αλλά και στα δύο πρώτα ματς της σειράς (μ.ο. 9,5π. & 2ασ. με 42,8% στα τριπ.), ο Μάλκολμ Μπρόγκντον (μ.ο. 15,6π., 4,5ρ. & 3,2ασ.) είναι κατά την άποψή μου ο πιο καθοριστικός παίκτης των «ελαφιών» μετά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο 26χρονος απόφοιτος του Βιρτζίνια κινείται πάρα πολύ με και χωρίς την μπάλα και ο τρόπος που παίζει αλλά και η αποτελεσματικότητά του στο ένας εναντίον ενός, είναι δεδομένο ότι θα ανοίξει ακόμη περισσότερο την άμυνα των Σέλτικς. Ο Μπρόγκντον είναι πολύ κοντά στην επιστροφή (προπονήθηκε σε φουλ ρυθμούς πριν το ματς) και η ενδεχόμενη επανενεργοποίησή του, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερους πονοκεφάλους στον Στίβενς.

Το μεγάλο και δυνατό του κορμί τον βοηθάει πολύ στην άμυνα και θα δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια στο μαρκάρισμα του Καϊρί Ίρβινγκ, που πάντως ήταν κακός στο Game 2 (9π., 5ρ. & 4ασ. με 4/18 σουτ), ενώ η σπουδαία ικανότητά του στο να "τρυπάει" τις άμυνες και να φτάνει στο lay-up, σε συνδυασμό με την ευκολία με την οποία κερδίζει φάουλ και ευστοχεί στις βολές (φέτος σουτάρει με 92,8% και έχει ποσοστό καριέρας 89,5%), αντιλαμβάνεστε πόσο αλλάζουν τα δεδομένα για το Game 3 και 4, αν κι εφόσον καταφέρει να είναι διαθέσιμος. Κάτι που για την ώρα δείχνει αρκετά πιθανό.

Τα ξαναλέμε από το "TD Garden"!

Χάρη στην υποστήριξη του SΤR8 Ahead, που είναι το πρώτο άρωμα που λανσάρεται με το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο Βασίλης Τσίγκας και ο υπογράφων θα ταξιδέψουμε σε λίγες ώρες στην Βοστώνη, απ' όπου θα σας μεταδώσουμε τον παλμό, το κλίμα και όλα τα παραλειπόμενα της τρομερά αμφίρροπης σειράς των Μπακς με τους Σέλτικς, που βρίσκεται στο επίκεντρο των playoffs στο ΝΒΑ.

Σε μία ακόμη σπουδαία αποστολή του gazzetta.gr στον «άλλο πλανήτη» του μπάσκετ, θα σας μεταφέρουμε την σπάνια μπασκετική ατμόσφαιρα που αποπνέει το ιστορικό "TD Garden" και την πλούσια κληρονομιά ενός εκ των πιο ιστορικών οργανισμών του παγκοσμίου μπάσκετ (Σέλτικς). Όλα αυτά σε συνδυασμό με την διαρκώς αυξανόμενη "Antetokounmpo-mania" που επικρατεί σε όλο το ΝΒΑ, με βασικό πυρήνα το Μιλγουόκι, το οποίο θα επισκεφτούμε για το Game 5! Τα ξαναλέμε από αμερικανικού εδάφους! Stay tuned (μείνετε συντονισμένοι) που λένε και οι Αμερικανοί...

Υγ.: Επειδή είχε πέσει μεγάλη κατήφεια μετά την ήττα στο πρώτο ματς, στα παιδιά στο γραφείο, είχα πει ότι ο Γιάννης θα βάλει 35+ στο 2ο ματς και οι Μπακς θα νικήσουν εύκολα στο Game 2. Τι να κάνουμε Μιχάλη μου, με ούτε 2 λεπτά στην 4η περίοδο, πιάσαμε την πιο σημαντική πρόβλεψη και χάσαμε αυτή της στατιστικής φύσεως. Επιφυλάσσομαι για την Βοστώνη και το Garden που είναι από τα αγαπημένα γήπεδα του "Greek Freak"...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!