Η βραδιά που ο Γιάννης «κλείδωσε» το MVP!

Η βραδιά που ο Γιάννης «κλείδωσε» το MVP!

Η βραδιά που ο Γιάννης «κλείδωσε» το MVP!

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας εξηγεί γιατί ο 24χρονος Έλληνας διεθνής forward θα γίνει ο 4ος μη Αμερικανός και ο 2ος Ευρωπαίος που θα τιμηθεί με την ύψιστη ατομική διάκριση στο ΝΒΑ, αλλά και πως αυτή σχετίζεται με τα «όργια» στη Φιλαντέλφια!

Η 17η Μαρτίου του 2019 θα είναι για πάντα μία ημερομηνία με περίοπτη θέση στην μακρά λίστα με τα κατορθώματά του στον μαγικό κόσμο του αθλήματος. Δεν πετυχαίνουν άλλωστε πολλοί 52 πόντους (με 16 ριμπάουντ και 7 ασίστ σε 36'), ανεβάζοντας κατά 8 πόντους το ατομικό ρεκόρ πόντων τους στο ΝΒΑ!

Γνωρίζοντας λίγο περισσότερο τον Γιάννη, όμως, νιώθω αρκετά πεπεισμένος ότι εκείνο το ματς, ανήκει στην κατηγορία αυτών που «σου κάθονται στο λαιμό» και δεν μπορείς να τα... «χωνέψεις»! Ειδικότερα όταν είσαι από την κορυφή έως τα νύχια μπολιασμένος με το ελιξίριο της νίκης και δεν αντέχεις το συναίσθημα της ήττας. Χωρίς να έχω μιλήσει έκτοτε μαζί του, λοιπόν, διαισθάνομαι ότι το μοναδικό εφετινό ματς των Μπακς, στην «πόλη της αδελφικής αγάπης», ήταν απ' αυτά που είχε «κυκλώσει» στο ημερολόγιό του ή από εκείνα που είχαν «σφηνώσει» στο μυαλό του.

Του Αντετοκούνμπο, δώστου μεγάλα ματς, τεράστιες προκλήσεις και superstars αντιπάλους και πάρτου την καρδιά! Γι' αυτά τα ματς ζει κι αναπνέει και κακά τα ψέματα αυτά τα μεγάλα παιχνίδια (μαζί με τους τίτλους) καθορίζουν και το... legacy λένε και οι Αμερικανοί. Οι Σίξερς, λοιπόν, με τις προσθήκες του Μπάτλερ και του Χάρις μεσούσης της περιόδου, με τον κυρίαρχο Τζοέλ Εμπίντ και τον περυσινό "rookie" της χρονιάς Μπεν Σίμμονς να έχει... εξοκείλει μπασκετικά (με την καλή έννοια), μοιάζουν σαν η πλέον ανερχόμενη απειλή στην Ανατολική περιφέρεια και εκείνη η εντός έδρας ήττα με 130-125, πρέπει να πόνεσε αρκετά.

Και όταν ο Γιάννης «πονάει», πηγαίνει στο γήπεδο και προπονείται ακόμη περισσότερο! Αυτό είναι το φάρμακό του! Στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου έχει μάθει να ξεπερνάει τις στενοχώριες του. Εκεί βρισκόταν πιο μικρός στα Σεπόλια και στου Ζωγράφου, εκεί βρέθηκε (μαζί με τα αδέρφια του) την μέρα που η καρδιά του αγαθού γίγαντα, Τσαρλς, «φτερούγισε» για το μακρύ ταξίδι. Κι όταν προπονείται τόσο πολύ, γίνεται σοκαριστικά καλός! Τόσο πολύ, που το "killer instict" που τον διακρίνει σε άμυνα κι επίθεση, είναι ικανό να παρασύρει συμπαίκτες και αντιπάλους και να οδηγήσει σε αυτό που είδαμε τα ξημερώματα.

Τι συνέβη λοιπόν στο "Wells Fargo Center" και γιατί αυτό το stat line (45π., 13ρ., 6ασ. & 5κοψ. με μηδέν λάθη σε 35') σε συνδυασμό με την νίκη (128-122) με ανατροπή στο τελευταίο 3λεπτο, φέρνει τον "Greek Freak" αγκαλιά με το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου;

* Πρώτον, οι Μπακς εξασφάλισαν το καλύτερο ρεκόρ του πρωταθλήματος (59-20) και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας για τα playoffs σε Ανατολή και τελικούς (αν φτάσουν) κι απέχουν μία νίκη από το φράγμα των 60 νικών (για πρώτη φορά μετά 38 χρόνια!) και 3 νίκες (αν τελειώσουν με 3/3) από το 3ο καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας του (62-20).

* Δεύτερον, οι Μπακς με τον Γιάννη ως αδιαμφισβήτητο ηγέτη στο παρκέ και απόλυτο "game changer" της όλης πορείας τους, έχουν ρεκόρ 10-4 κόντρα στις 4 πιο επικίνδυνες ομάδες στην Ανατολή (Τορόντο 3-1, Φιλαντέλφια 2-1, Βοστώνη 2-1 και Ιντιάνα 3-1) και 7-3 απέναντι στις 5 πρώτες αντίστοιχες στην κατάταξη της Δυσης (Γκόλντεν Στέιτ 1-1, Ντένβερ 2-0, Χιούστον 2-0, Πόρτλαντ 1-1 και Γιούτα 1-1)

* Τρίτον, είναι πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης PER (Player Efficiency Rate) με 30,81 βαθμούς (2ος ο Χάρντεν με 30,69) και 3ος με 6,19 (1oς ο Τζορτζ και 2ος ο Χάρντεν) στην σχετική κατάταξη του plus/minus (+/-), παίζοντας όμως κατά μ.ο. σχεδόν 4 λεπτά (32,9') λιγότερα και από τους δύο.

* Τέταρτον, είναι 3ος σκόρερ του πρωταθλήματος (μ.ο. 27,7π.), 6ος ριμπάουντερ (μ.ο. 12,5ρ.), και 11ος πιο εύστοχος παίκτης (57,7% εντός πεδιάς), ενώ βρίσκεται στην πρώτη 20άδα σε άλλες δύο στατιστικές κατηγορίες: 13ος στα κοψίματα (μ.ο. 1,5) και 20ος στις ασίστ (μ.ο. 5,9), έχοντας ανεβάσει τους περυσινούς μέσους όρους σε πόντους, ασίστ, ριμπάουντ και τάπες! Κι όλα αυτά ενώ αγωνίζεται κατά 3,8 λεπτα λιγότερο απ' ό,τι πέρυσι.

* Πέμπτον, έχει επικρατήσει σε όλες τις προσωπικές μονομαχίες με τους υπόλοιπους superstars του ΝΒΑ και τους συνυποψηφίους του για το MVP (πλην του Πολ Τζορτζ, ο οποίος όμως, έχει μείνει πιο πίσω λόγω της πτώσης των Θάντερ μετά το All Star Game και θα τον αντιμετωπίσει για 2η φορά στο τελευταίο ματς της regular season στο Μιλγουόκι).

* Έκτον, στο χθεσινό ματς πρωταγωνίστησε - ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙ - σε ένα εκπληκτικό σερί 15-4, με το οποίο οι Μπακς ολοκλήρωσαν τα τελευταία 2'54" του αγώνα. Τι έκανε σ' αυτά τα τελευταία 174 δευτερόλεπτα; Τρία ριμπάουντ, τρεις ασίστ κι ένα μπλοκ-ποίημα στον Εμπίντ (συνολικά του έριξε άλλα τρία)! Κι όλα αυτά σε ένα ματς που έβαλε 45 πόντους!

* Έβδομον, κάνει όλους τους συμπαίκτες του να φαίνονται καλύτερους! Δίπλα του ο Μάλκολμ Μπρόγκντον που επελέγη στον 2ο γύρο του ντραφτ του 2016 (νο36), αναδείχτηκε "rookie" της χρονιάς, πάνω από τον Εμπίντ! Ο Έρικ Μπλέντσο μοιάζει με superman, ο Κρις Μίντλετον έγινε All Star και βρέθηκε στο εξώφυλλο του Sports Illustrated, ενώ ο Μπρουκ Λόπεζ παίζει λες και είναι ο σέντερ με την 6η αίσθηση! Οι ρολίστες Πατ Κόναγκτον και D.J. Ουίλσον, δείχνουν άλλοι παίκτες σε σχέση με την προηγούμενη προϋπηρεσία τους, ενώ το τελευταίο διάστημα - λόγω της απουσίας των Μίροτιτς και Μπρόγκντον - το step-up του Στερλινγκ Μπράουν και του Τζορτζ Χιλ, δεν έχει προηγούμενο.

* Όγδοον, έχει κλέψει την παράσταση σε όλα τα ματς που έχουν μεταδοθεί σε εθνικό δίκτυο (όπως το χθεσινοβραδινό) κι έχει πλέον «κερδίσει» την εκτίμηση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, σαν ένας τρομερά προικισμένος αθλητής, που δουλεύει σκληρά, ένας old school παίκτης που δεν κάνει δημόσιες σχέσεις με αντιπάλους και δεν του αρέσει να χάνει παιχνίδια για ξεκούραση, ενώ ταυτόχρονα είναι ο πιο fun to watch!

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Σακίλ Ο'ΝιλΟ Γιάννης είναι καλύτερος απ' όσο ήμουν εγώ στα 24") και του Άλεν ΆϊβερσονΟ τύπος είναι τρελός!»), καθώς το χθεσινοβραδινό στατιστικό του κατόρθωμα, που τον έβαλε στην ίδια πρόταση με τον "Air Michael", νομίζω ότι του έχουν ήδη δώσει την αυτοδυναμία. Η σύγκριση με τον «Μούσια», άλλωστε (δεν είναι καν αποδεκτός σε όλη την Αμερική), είναι άνιση τόσο σε ατομικό (Giannis vs James), όσο και σε ομαδικό επίπεδο (Μπακς vs Ρόκετς).

Για όλα τα παραπάνω και ενδεχομένως και για ακόμη περισσότερα, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος θα είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της εφετινής κανονικής περιόδου! Το όνομά του είναι ήδη γνωστό: τον λένε Γιάννη Αντετοκούνμπο, είναι Έλληνας με νιγηριανή καταγωγή και θα γίνει ο δεύτερος Ευρωπαίος (μετά τον Ντιρκ Νοβίτσκι το 2006) και ο 4ος μη Αμερικανός (μετά τους Στιβ Νας και Χακίμ Ολάζουον), που βραβεύονται με το σπουδαίο αυτό βραβείο.

Αυτό που πλέον εκκρεμεί, είναι η επιτυχία στα playoffs! Από το 2001 και μετά, άλλωστε, τα «ελάφια» είναι η ομάδα με τις περισσότερες συμμετοχές στην post-season (8), χωρίς να έχουν περάσει ποτέ στον 2ο γύρο! Και προσέξτε όχι μόνο στο ΝΒΑ, αλλά σε όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, όλων των αθλημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επόμενη πρόκληση, λοιπόν, είναι η σειρά που θα αρχίσει το άλλο Σαββατοκύριακο. Με αντίπαλο το Ορλάντο, το Μαϊάμι, το Μπρούκλιν ή ακόμη και το Ντιτρόιτ. Αν βγάλει αυτό το "βάρος" από την καμπούρα του (που θα το βγάλει), τότε, ποιος τον πιάνει! Αν η δήλωση του Τζορτζ Χιλη αίσθησή μου είναι ότι θα κάνει ασύλληπτα πράγματα στα playoffs», είπε λίγες ώρες πριν), βγει προφητική, τότε θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές στην post-season. Όπως και να 'χει, θα 'χει πλάκα και θα μας ταξιδέψει! Οπότε προσδεθείτε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!