Η νύχτα της «κωλοτούμπας» και το «πριμ» του Κάρι!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Η νύχτα της «κωλοτούμπας» και το «πριμ» του Κάρι!

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας ανυπομονεί για το τζάμπολ του «κυρίως πιάτου» του 68ου All Star Game και καταγράφει τις εντυπώσεις του από την πρώτη επίσημη εμφάνιση του “Greek Freak” στην Σάρλοτ, τους διαγωνισμούς και την πλήρη εμπορική εκμετάλλευση των πάντων από το ΝΒΑ.

Η βροχή και η αυξημένη υγρασία σε συνδυασμό με την χαμηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων ημερών στην πρωτεύουσα της βόρειας Καρολίνας, δεν μας επηρέασε σε καμία περίπτωση περισσότερο από το πολύ βάρβαρο πρωινό ξύπνημα. Ωστόσο, το πρόγραμμα των ανοιχτών, στο κοινό (με εισιτήριο γιατί η λίγκα βγάζει χρήματα από παντού) και τα media, προπονήσεων των All Stars, άρχιζε από τις 09.30, οπότε όσο νωρίτερα φτάναμε στο κοντινό “Bojangles Coliseum”, τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρούμαστε από τις ουρές και θα κάναμε καλύτερα τη δουλειά μας.

Στήσαμε, λοιπόν, σε ένα πολύ καλό σημείο δίπλα στο booth που θα μιλούσε ο σημαντικότερος πρεσβευτής του «ελληνικού μπάσκετ» και αφού περιμέναμε καρτερικά να τελειώσει ο Ντέβιν Μπούκερ, έφτασε η ώρα να απολαύσουμε τον ηγέτη των Μπακς, που για 3η συνεχή χρονιά θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ετήσιο εορταστικό τριήμερο του ΝΒΑ.

Δεδομένου ότι για λογαριασμό του gazzetta.gr, από το 2013 μέχρι και σήμερα, παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς την διαδρομή του Αντετοκούνμπο από την Α2 Κατηγορία μέχρι την αρχηγία στο All Star Game, την κορυφή της κατάταξης με το Μιλγουόκι και την διεκδίκηση του MVP, τολμώ να πω ότι η ωριμότητα, η πειθαρχία και η απλότητα του, αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που πέραν των προσόντων και της σκληρής δουλειάς, τον έχουν εκτοξεύσει στην «ελίτ» του μπασκετικού «χρηματιστηρίου».

Χαλαρός, άνετος και χαμογελαστός, με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, αλλά ταυτόχρονα χωρίς να χάσει ουδεμία φορά την ουσία, με την συνολική του παρουσία, ο Γιάννης απέδειξε πιο περίτρανα από ποτέ, γιατί έχει κάνει άλματα στη διάρκεια των σχεδόν 6 χρόνων που βρίσκεται στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ!

Αφού υπερασπίστηκε το «παρατσούκλι» του, δηλώνοντας πλέον ταυτισμένος με το “Greek Freak”, οι αυθόρμητες και ειλικρινείς απαντήσεις του έδωσαν ξεκάθαρη εικόνα για το πώς σκέφτεται και πως είναι σαν χαρακτήρας. Κρατάω τις εξής ατάκες:

Το «Να χτυπήσω ξύλο, θα είμαι στην Κίνα με την Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο!», δεν προέκυψε από ευθεία ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, αλλά από έναν Κινέζο συνάδελφο, που τον ρώτησε τη γνώμη του για την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου!

Η δήλωση «Εκπροσωπώ 13 εκατομμύρια ανθρώπους!», του βγήκε εν τη ρύμη του λόγου μετά από άσχετη, με την συγκεκριμένη ατάκα, ερώτηση, ενώ το highlight της συνέντευξης («το τέλος της καριέρας μου θα με βρει μακριά από τα γήπεδα, αραχτό στο “Greek Freak island”, χωρίς media και δημοσιότητα με μοναδική παρέα την οικογένειά μου!»), καταδεικνύει ότι το μπάσκετ ήταν μεν το πάθος του και το άθλημα που του άλλαξε τη ζωή, δεν είναι θα είναι για πάντα, όμως, η πρώτη προτεραιότητα.

Δώστε βάση σε άλλες δύο πολύ ενδιαφέρουσες κουβέντες. Όταν ο συνάδελφος της Cosmote TV, Ρήγας Δάρδαλης, τον ρώτησε για το αν αισθάνεται… Γιάνναρος, η απάντηση του, ήταν αποστομωτική: «Είμαι ο Γιαννάκης!». Στην δική μας ερώτηση για το πώς ο ίδιος διαχειρίζεται το σημερινό MVP status του, σύμφωνα με το οποίο όλοι πλέον περιμένουν να κάνει συνέχεια την διαφορά, σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, όταν και ξεχώριζε, χωρίς κανείς να τον περιμένει, ήταν αποκαλυπτικός:

«Προσπαθώ να μην σκέφτομαι τι μπορεί να περιμένουν οι άλλοι από μένα και να μην αφήνω όλα αυτά που λέγονται από εσάς τους δημοσιογράφους – καλά ή άσχημα – να με επηρεάζουν και να μου δημιουργούν πίεση! Από τη φύση μου είμαι πολύ ανταγωνιστικός, οπότε έχω πάντα τον πήχη πολύ ψηλά. Όσο καλά και να παίζω, όμως, προσπαθώ να βρίσκω που χρειάζομαι βελτίωση! Είναι ωραίο να το λέω, αλλά πιστέψτε με, στην πράξη δεν είναι καθόλου εύκολο!», υπερθεμάτισε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, από τον οποίο ο Στεφ Κάρι ζήτησε ήδη «πριμ» στην περίπτωση που η Team Giannis νικήσει τον ΛεΜπρόν και την παρέα του.

«Δεν έχω έρθει ακόμη ποτέ στην Ελλάδα για διακοπές, οπότε αν νικήσουμε αυτό θα είναι το δώρο που θα ζητήσω από τον αρχηγό! Καλά που μου το θύμησες, για να του το πω στα αποδυτήρια πριν το παιχνίδι! Τι φιλαράκια έχουμε γίνει αν δεν με ξεναγήσει τις ομορφιές της χώρας αυτό το καλοκαίρι!», είπε στο gazzetta.gr ο κορυφαίος σουτέρ όλων των εποχών στο ΝΒΑ, που μετά τον Μάικλ Τζόρνταν, είναι το πρόσωπο του All Star Weekend.

Η τέχνη του σουτ φάνηκε ότι είναι στο αίμα σύσσωμης της οικογένειας, καθώς πέραν του δεινού σουτέρ μπαμπά Ντελ και των υιών (Στεφ και Σεθ) που πήραν μέρος στον διαγωνισμό τριπόντων, την μπάλα στο διχτάκι ξέρει να στέλνει και η μαμά Σόνια (έπαιξε μπάσκετ αλλά κυρίως βόλεϊ στο κολέγιο), που έκλεψε την παράσταση με… κουτάλα από το κέντρο του γηπέδου.

Η οικογένεια είχε την τιμητική της και πριν την έναρξη του διαγωνισμού τριπόντων καθώς, ο παλαίμαχος άσος και νυν τηλεσχολιαστής των Χόρνετς, σούταρε μαζί με τον Ρέι Άλεν, τον Γκλεν Ράις και τον Μπρεντ Πράις (όλοι του νικητές σε ανάλογους διαγωνισμούς στο παρελθόν) και συγκέντρωσαν 35.000 δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στην έναρξη του άκρως συναρπαστικού φέτος Three Point Contest, στο κατάμεστο “Spectrum” έκαναν την εμφάνισή τους οι αδελφοί Αντετοκούνμπο, με τον Γιάννη να χαιρετάει εγκάρδια όλους τους παίκτες και να κάθεται στην πρώτη γραμμή για να υποστηρίξει τον συμπαίκτη του Κρις Μίντλετον (ήταν άστοχος και συγκέντρωσε το χαμηλότερο σκορ).

Η έκπληξη της βραδιάς ήρθε από το αουτσάιντερ του διαγωνισμού, Τζοε Χάρις, ο οποίος με το καλησπέρα «έγραψε» 25 πόντους κι ανάγκασε τον Κάρι, να φτάσει τους 27 για να προκριθεί στον τελικό. Εκεί που ο γενειοφόρος forward των Νετς (2ος φέτος με 47,1%), ξεπέρασε τον εαυτό του φτάνοντας τους 26, πήρε τη νίκη, παρ’ ότι ο Στεφ ευστόχησε και στα 10 πρώτα σουτ (12 πόντους)!

Και τα καρφώματα, όμως, έβγαλαν ένα απρόβλεπτο σασπένς με τον Χαμίντου Ντιάλο των Θάντερ, να μεταμφιέζεται κυριολεκτικά και μεταφορικά σε νέο superman, καρφώνοντας πρώτα πάνω από τον Σακίλ Ο’Νιλ και εν συνεχεία πάνω από τον ράπερ Quavo. Το πρώτο κάρφωμα, άφησε εκτός τελικού τον Μάιλς Μπρίτζες των Χόρνετς και ήταν ίσως το καλύτερο της βραδιάς και το δεύτερο, χάρισε στον 20χρονο Αφρικανό “rookie” από τη Γουινέα (ανήμερα της ανακοίνωσης για τη νέα αφρικανική λίγκα υπό την αιγίδα του ΝΒΑ) το βραβείο, αφήνοντας δεύτερο τον νεοαποκτηθέντα guard των Νικς, Ντένις Σμιθ τζούνιορ ("απογειώθηκε" πάνω από τον Ουέιντ), που μάλλον «σπρώχτηκε» λίγο από την κριτική επιτροπή.

Το πρόγραμμα είχε αρχίσει με το Skills Challenge, με τον Τζέισον Τέιτουμ να παίρνει την μπουκιά μέσα από το στόμα του Τρέι Γιανγκ με τρίποντο από σχεδόν από το κέντρο και να γνωρίζει την αποθέωση.

Το τέλος των «ορεκτικών» του 68ου All Star Game βρήκε τον “Greek Freak” να πηγαίνει για ξεκούραση. Μπορεί ο ίδιος να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του, τo αποψινό ραντεβού των αστέρων του ΝΒΑ, είναι το «δικό του βράδυ», όπως λένε όλοι όσοι τον ξέρουν και βρίσκονται στη Σάρλοτ. «Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που ο Γιάννης διάλεξε την ομάδα του κι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα ρόστερ, θα γίνει μάχη μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης@ Να ‘στε σίγουροι ότι με τον Αντετοκούνμπο μπροστάρη, θα παίξουμε δυνατά για να νικήσουμε!», μας εξομολογήθηκε ο Νίκολα Γιόκιτς.

Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί και πόσο σοβαροί και συγκεντρωμένοι στο αποτέλεσμα θα φανούν απόψε, καθώς πλησιάζει η ώρα, πάντως, όλοι κρατούν μικρό καλάθι. Με πρώτο και καλύτερο τον Κέβιν Ντουράντ, που λίγες μέρες νωρίτερα είχε αστειευτεί με τις επιλογές του Γιάννη («Δεν είναι από ‘δω, οπότε είναι λογικό να μην ξέρει πως φτιάχνουν σωστά τις All Star ομάδες»), αλλά μόλις του ζητήσαμε να διευκρινίσει τις ακριβώς εννοούσε, έκανε την κωλοτούμπα του: «Ήταν απλά ένα αστείο κι ελπίζω να μην το πήρε στα σοβαρά!», σχολίασε ο “KD”. Ετοιμαστείτε για ξενύχτι! Θα αξίζει τον κόπο…

Υγ.: Εγώ πάντως, το όνειρο το έχω δει: Γιάννης MVP στα 56α γενέθλια του “Air” με το σύμπαν να συνωμοτεί, τον Μάικλ να του δίνει το βραβείο και τους απανταχού Έλληνες μπασκετόφιλους να μην μπορούν να πιστέψουν τι βλέπουν! Ας το ευχηθούμε τουλάχιστον…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!