Νογκέιρα στο gazzetta.gr: «Πέρασα πολύ δύσκολα στο ΝΒΑ, αλλά δεν πίστευα ποτέ ότι θα φύγω»!

Κάτια Πετροπούλου
Νογκέιρα στο gazzetta.gr: «Πέρασα πολύ δύσκολα στο ΝΒΑ, αλλά δεν πίστευα ποτέ ότι θα φύγω»!

bet365

Ο Λούκας Νογκέιρα ανοίγει την καρδιά του στο gazzetta.gr και μιλάει για τις σκοτεινές περιόδους που πέρασε στο διάστημα της θητείας του στο ΝΒΑ, με την ελπίδα πλέον η καριέρα του να πάρει μια άλλη, πιο ευχάριστη τροπή. Από την κουβέντα δεν λείπει, φυσικά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, με τον οποίο ήταν μαζί στο draft του 2013!

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Κάποιες φορές όταν κάνουμε σχέδια, λένε πως ο Θεός γελάει.

Κι όντως έτσι είναι. Μπορεί να ξεκινάμε πράγματα στην ζωή μας με τις καλύτερες προδιαγραφές, αλλά στο τέλος, λες και το σύμπαν συνωμοτεί, να έρχεται το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό.

Έτσι έγινε και στην περίπτωση του Λούκας Νογκέιρα.

Ο Βραζιλιάνος παίκτης στα 17 του άρχισε τα πρώτα του βήματα στην Εστουδιάντες και θεωρούταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του μπάσκετ. Το 2013 συμμετείχε στο draft του ΝΒΑ και το όνομά του ακούστηκε αμέσως μετά από του δικού μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Εκείνο το βράδυ, ο Νογκέιρα μαγνήτισε τα βλέμματα με την... κόμη του, ενώ αμέσως μετά υπέγραψε κατευθείαν επέκταση συμβολαίου δύο ετών με την ισπανική του ομάδα.

Με το τέλος της σεζόν 2013-14 αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός στην Liga Endesa κι έφτιαξε βαλίτσες για τις ΗΠΑ και το Τορόντο. Η καριέρα του στους Ράπτορς, στους οποίους είχαν φτάσει τα δικαιώματά του μέσω trade, άρχιζε και ο ίδιος ήταν γεμάτος ελπίδα και προσδοκίες.

Η εκτόξευση, όμως, που περίμενε και ο ίδιος για τον εαυτό του δεν ήρθε ποτέ. Παιδεύτηκε μεταξύ ΝΒΑ και G-League και φέτος επέστρεψε στην Ευρώπη και στην Ισπανία.

Με την φανέλα της Φουενλαμπράδα έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στην ΑΕΚ και μπορεί να τρόμαξε άπαντες στο ΟΑΚΑ με τον τραυματισμό του - ευτυχώς δεν ήταν τίποτα σοβαρό - ο ίδιος, όμως, μετά το τέλος του αγώνα είχε ένα ζεστό χαμόγελο και άνοιξε την καρδιά του στο gazzetta.gr.


Πώς νιώθεις που επέστρεψες στην Ευρώπη, μετά από το διάστημα που πέρασες στο ΝΒΑ;

Προσπαθώ να συνηθίσω... Δεν τα έχω καταφέρει ακόμα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα φύγω από το ΝΒΑ, νόμιζα πως θα έμενα εκεί για όλη μου τη ζωή! Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν έγινε και τώρα πρέπει να συνηθίσω ξανά στην ιδέα της Ευρώπης. Είναι η πρώτη φορά που έπαιξα και στο BCL. Δεν είχα πάρει μέρος ποτέ σε άλλη ευρωπαϊκή διοργάνωση, μόνο στο ισπανικό πρωτάθλημα είχα αγωνιστεί. Κάθε ημέρα νιώθω καλύτερα, όμως, και το μόνο που πρέπει να σκέφτομαι τώρα είναι η Φουενλαμπράδα. Είμαι ακόμα νέος, οπότε ποιος ξέρει; Ίσως μια ημέρα γυρίσω ξανά στο ΝΒΑ. Τώρα πρέπει να συγκεντρωθώ στο μπάσκετ που μπορώ να παίξω από εδώ και στο εξής.

Οπότε προσπαθείς τώρα να επανέλθεις, ώστε να βρεθείς ξανά στο ΝΒΑ; Ή θα ήθελες και μια επιτυχημένη καριέρα στην Ευρώπη;

Θέλω να παίξω ξανά στο ΝΒΑ, γιατί... Πώς να το πω; Νιώθω πως ταιριάζω καλύτερα στα συστήματά τους εκεί. Η λίγκα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 4-5 χρόνια, οπότε πιστεύω πως μπορώ να ταιριάξω σε αρκετές ομάδες του ΝΒΑ. Αυτό που θα κάνω τώρα είναι να παίξω το καλύτερό μου μπάσκετ στην Ευρώπη και αν έχω την ευκαιρία να επιστρέψω εκεί, θα ήταν ωραία! Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, δεν θα έχω πρόβλημα να είμαι ένας σημαντικός παίκτης στο ρόστερ μιας ευρωπαϊκής ομάδας.

Πώς ήταν το διάστημα που πέρασες στο ΝΒΑ, στους Ράπτορς, την G-League; Πώς έζησες όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα;

Δεν θα πω ψέματα, ήταν δύσκολα, υπήρξαν άσχημες στιγμές! Ωρίμασα, όμως, ως άνθρωπος, παίκτης και πατέρας. Δεν υπήρχαν πολλές χαρούμενες στιγμές, αλλά το είδα σαν ένα μάθημα, για να γίνω καλύτερος στη ζωή μου και στο μπάσκετ. Ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου.

Την βραδιά που έγινες draft το 2013, ήταν εκεί κι ένα δικό μας παιδί...

(χαμογελάει) Ναι, ο Γιάννης!

Ακριβώς! Το όνομά του βγήκε πρώτο (Νο.15) κι έπειτα το δικό σου (Νο.16). Ποια η γνώμη σου για τον δικό μας «Greek Freak»;

Είναι... τέρας! (γέλια) Είναι εκπληκτικός! Δεν τον γνωρίζω, αλλά φαίνεται πολύ καλό παιδί. Ο κόσμος μιλάει μόνο με καλά λόγια για εκείνον, όπως ότι είναι τέλειος συμπαίκτης και σπουδαίος ηγέτης. Και ως παίκτης είναι απίστευτος! Κάθε βράδυ βλέπω ΝΒΑ. Πάω για ύπνο πολύ αργά, γιατί εδώ στην Ευρώπη αρχίζουν οι αγώνες πολύ αργά, αλλά μού αρέσει πολύ να βλέπω ΝΒΑ. Όποτε μπορώ, βλέπω τα παιχνίδια των Μπακς, γιατί ξέρω πως μπορούν να τα πάνε εξαιρετικά φέτος στην Ανατολή. Απολαμβάνω να βλέπω τον Γιάννη όταν παίζει, είναι όντως ένα... τέρας και ηγείται της ομάδας του σχεδόν σε όλα. Είμαι πολύ χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να παίξω εναντίον του όλα αυτά τα 4 χρόνια.

Εκείνο το βράδυ έμεινε στην... ιστορία και το ιδιαίτερο μαλλί σου!

(γέλια) Ήταν όντως ωραία βραδιά! Έχω κάνει και τατουάζ την ημερομηνία που έγινα draft, είναι κάτι ξεχωριστό για εμένα. Αλλά όπως είπα, η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της. Εκείνη η βραδιά ήταν υπέροχη, μετά ήρθαν πολλές άσχημες βραδιές επίσης. Προσπαθώ και θέλω να ζήσω καλές στιγμές και πάλι και το πιο σημαντικό για εμένα τώρα είναι να απολαύσω την ζωή.

Πιστεύεις πως όλα αυτά τα δύσκολα που βίωσες ήταν για καλό στο τέλος και πως σε βοήθησαν πολύ;

Έπαιζα στην Ισπανία, είχα βγει καλύτερος αμυντικός, έγινα draft, πήγα στο ΝΒΑ... Όλα έμοιαζαν τέλεια για εμένα. Όταν πήγα στο ΝΒΑ, υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες, αλλά όλα αυτά τα χρόνια το κίνητρό μου και οι προσδοκίες μου μειωνόντουσαν, έπεφταν. Ήταν πολύ σκληρό για εμένα αυτό, αλλά υπήρχαν και καλές στιγμές. Γνώρισα παίκτες που έγιναν All-Star ή ήταν "θρύλοι"... Γνώρισα τον ΝτεΡόζαν και τον Λάουρι, έπαιξα μαζί τους κι έμαθα πολλά από αυτούς. Ναι, είχα και καλές περιόδους. Έφυγα από την Ευρώπη με πολλή ενέργεια και μεγάλο κίνητρο και όταν είδα πως δεν έπαιρνα χρόνο στο ΝΒΑ, η αυτοπεποίθησή μου έπεφτε μέρα με την μέρα. Τώρα είμαι εδώ και προσπαθώ να ανακτήσω την χαμένη μου αυτοπεποίθηση και αν έχω την ευκαιρία να επιστρέψω, να τα κάνω όλα καλύτερα.

Είπες ότι γνώρισες πολλούς και σημαντικούς ανθρώπους, όπως ο ΝτεΡόζαν και ο Λάουρι. Ήταν αυτοί που κυρίως σε συμβούλευαν το διάστημα που ήσουν εκεί;

Ναι, σχεδόν κάθε ημέρα. Όταν έμαθα πως δεν θα είμαι πια στην ομάδα, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να στείλω ένα μήνυμα στον ΝτεΜαρ και τον Κάιλ και τους ευχαριστήσω για όσα μού έδωσαν αυτά τα 4 χρόνια στην ομάδα, αλλά και για το πόσο ηγετικές φυσιογνωμίες ήταν. Με βοήθησαν πάρα πολύ, εντός κι εκτός παρκέ, για να παίρνω κάποιες αποφάσεις στην ζωή μου.

 

NBA Τελευταία Νέα