Ο Μάικ Τζέιμς των Σανς και η «μαύρη τρύπα» των Ουόριορς!

Ο Μάικ Τζέιμς των Σανς και η «μαύρη τρύπα» των Ουόριορς!

bet365

Λίγο πριν αρχίσει να ετοιμάζει βαλίτσες για το μακρύ ταξίδι της επιστροφής, ο Αντώνης Καλκαβούρας καταθέτει τις ενστάσεις του για την αμυντική διάθεση των Ουόριορς και καταπιάνεται με τo πέρασμα του 27χρονου Αμερικανού guard του «τριφυλλιού» από το ΝΒΑ.

Την ώρα που όλη η μπασκετική κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες ασχολείται με το «άστρο» της Αρίκε Ογκουνμπογουάλε, που με δύο νικητήρια σουτ στην εκπνοή (στον ημιτελικό και τον τελικό του Final 4 του κολεγιακού πρωταθλήματος γυναικών), χάρισε τον τίτλο στο Notre Dame και «προθερμαίνεται» για την αυριανή μεγάλη μάχη στους άνδρες, ανάμεσα στο Μίσιγκαν (του φοβερού και τρομερού Γερμανού power-forward, Μόριτζ Βάγκνερ) και το Βιλανόβα, ο υπογράφων και ο Βασίλης Τσίγκας, αρχίζουμε πλέον να μπαίνουμε σε “mood” επιστροφής.

Μπορεί το εφετινό ταξίδι του gazzetta.gr στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, με την υποστήριξη του νο1 ανδρικού αρώματος STR8 (που φέρει και την υπογραφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο), να πλησιάζει στο τέλος του, αλλά μην ανησυχείτε! Χρόνο να έχετε και σας ετοιμάζουμε ακόμη πολλές εκπλήξεις, μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Μετά από ένα διήμερο στο καταπράσινο κι ομορφότερο του αναμενόμενου Σακραμέντο (ιδανικό για μία χαλαρωτική απόδραση από την πολύβουη Bay area), επιστρέψαμε στην βάση μας, το Όκλαντ, για το τελευταίο παιχνίδι της 15ήμερης περιοδείας μας στην Αμερικής. Μέσα σε μία εβδομάδα στην δυτική ακτή, λοιπόν, παρακολουθήσαμε τόσες φορές τους παγκόσμιους πρωταθλητές, που θα ‘λεγε κανείς ότι τους χορτάσαμε για τα καλά.

Αυτόν που σίγουρα δεν χορτάσαμε καθόλου, ήταν ο μεγάλος Στεφ Κάρι, που λόγω του τελευταίου τραυματισμού του (α ρε Τζαβέλ, τι μας έκανες!), περνούσε τη μισή μέρα του σε εντατικές θεραπείες και την άλλη μισή στο σπίτι του, αξιοποιώντας την σπάνια ευκαιρία της ξεκούρασης.

Οι Ουόριορς ελάχιστα θυμίζουν… πρωταθλητές!

Τα τέσσερα ματς που είδαμε δια ζώσης (εκ των οποίων, το ένα χωρίς κανέναν εκ των All-Stars και τα δύο με τους Ντουράντ, Τόμπσον και Γκριν μαζί στο παρκέ), πάντως, δεν αποτελούν ασφαλές δείγμα για να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα. Οι «πολεμιστές» είχαν 0/2 απέναντι σε δύο ομάδες playoffs από την ανατολική περιφέρεια (Ιντιάνα και Μιλγουόκι) και 2/2 κόντρα σε δύο αντιπάλους (Σακραμέντο και Φίνιξ), που εδώ και καιρό παίζουν με τα «δεύτερα», δίνοντας χρόνο συμμετοχής στους νέους παίκτες και σχεδιάζοντας τη νέα χρόνια, με φόντο το draft της 21ης Ιουνίου.

Με βάση όσα είδαμε, λοιπόν, το Γκόλντεν Στέιτ δεν θυμίζει σε τίποτε την περυσινή ομάδα που κατέκτησε «περπατώντας» (με ρεκόρ 16-1 στα playoffs) τον 3ο τίτλο στην ιστορία του. Για την ώρα, έχει την 17η άμυνα σε όλο το ΝΒΑ (9η στην Δύση) με παθητικό που αγγίζει τους 107 πόντους ανά παιχνίδι. Χωρίς τους τέσσερις All-Stars έχασε εύκολα από τους Πέϊσερς, με τον “KD” και τον “Dray” στην πεντάδα, ηττήθηκε καθαρά από τους Μπακς, ενώ στα δύο ματς που έπαιξε ο Κλέϊ, χρειάστηκε συνολικά 52 πόντους από το δίδυμο Ντουράντ-Τόμπσον ανά παιχνίδι, για να κάμψει την αντίσταση ομάδων (Κινγκς και Σανς), που με τα βίας «βλέπονται»!

Πέραν της 13ης σερί νίκης (117-107) επί των «ήλιων», τα καλά νέα για τους Ουόριορς ήρθαν νωρίς το πρωί με το εξιτήριο του μεγάλου άτυχου της αναμέτρησης με τους Κινγκς, Πάτρικ ΜακΚο, από το νοσοκομείο, με την ιατρική διαβεβαίωση ότι η άτσαλη πτώση του δεν του προκάλεσε καμία ζημιά. Ο Στιβ Κερ χαρακτήρισε το περιστατικό ως την πιο τρομακτική στιγμή που έχει βιώσει ποτέ μέσα σε γήπεδο και σίγουρα τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, βλέποντας την εντυπωσιακή επιρροή που έχει ο Κρις Κουίν στο παιχνίδι της ομάδας του, απόντος του Κάρι!

Ο 25χρονος βραχύσωμος point-guard που δεν επελέγη ποτέ στο ντραφτ, είναι παιδικός φίλος του Κέβιν Ντουράντ και ήρθε από την θυγατρική ομάδα των Ουόριορς στην G-League (Σάντα Κρουζ), στα 10 τελευταία ματς προσφέρει κατά μ.ο. 19,6 πόντους, 4,2 ριμπάουντ και 4,6 ασίστ με 50% στα τρίποντα, έχοντας κλέψει την καρδιά της κερκίδας και κερδίσει με το σπαθί του θέση βασικού. Μέχρι να επιστρέψει ο Στέφ βέβαια…

Η αποκαρδιωτική εικόνα των Σανς και το μεγάλο δίλημμα!

Μπαίνοντας στα αποδυτήρια του Φίνιξ, παρακολουθώντας την προθέρμανση των παικτών του και μαθαίνοντας ότι οι βετεράνοι Τάϊσον Τσάντλερ και Τζάρεντ Ντάντλεϊ, αλλά και ο πρώτος σκόρερ, Ντέβιν Μπούκερ (μ.ο. 24,9π.), ταξίδεψαν στο Όκλαντ απλά για… βόλτα, αναρωτήθηκα τι σόι ματς θα γίνει... Συζητώντας με τους ρεπόρτερ της ομάδας, όμως, ενημερώθηκα ότι ο οργανισμός από την πολιτεία της Αριζόνα, έχει πλέον το μυαλό μόνο στο draft του Μπρούκλιν.

Ενδεικτικό του πόσο απέχει η εποχή που η ομάδα έχανε από τους Μπουλς στους τελικούς του ΝΒΑ (1993), εδώ και λίγες μέρες, βασικό θέμα συζήτησης στα media της Αριζόνα, είναι η επιλογή τριών πρώην παικτών των Σανς (Κιντ, Νας και Γκραντ Χιλ) για την είσοδο στο Hall of Fame του 2018! Περασμένα μεγαλεία... Γι' αυτό το λόγο την τιμητική τους για συνεντεύξεις, είχαν οι νυν παίκτες (Τσάντλερ και Ντάντλεϊ), που κάποια στιγμή, είχαν θητεύσει δίπλα στους προαναφερθέντες μελλοντικούς Hall of Famers.

Οι Σανς θα τελειώσουν την εφετινή κανονική περίοδο με το χειρότερο ρεκόρ (για την ώρα έχουν 19-59) του εφετινού πρωταθλήματος και θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για το νο1 του draft στη λοταρία της 15ης Μαϊου. Με σύνθεση ανάγκης στα τελευταία παιχνίδια, όλη η συγκέντρωση του front-office του οργανισμού είναι στη λήψη της σωστής απόφασης σχετικά με τον παίκτη που θα διαλέξει στις 21 Ιουνίου. Ειδικότερα αν κερδίσει το δικαίωμα της πρώτης επιλογής.

Το δίλημμα, λοιπόν, έχει ως εξής: ΝτιΆντρε Έιτον ή Λούκα Ντόντσιτς; Ο πρώτος είναι ο πιο κυριαρχικός ψηλός (19χρ., 2,16) του κολεγιακού πρωταθλήματος (μ.ο. 20,1π., 11,6ρ. & 1,9κοψ. με τη φανέλα του Αριζόνα) και ο δεύτερος, ο πιο ταλαντούχος δίμετρος point-guard που έχει βγάλει το ευρωπαϊκό μπάσκετ στην τελευταία 25ετία.

Από που το ξέρω; Απλά, αυτή ακριβώς την ερώτηση έκανε ένας ρεπόρτερ από το Φίνιξ στον τηλεσχολιαστή και παλαίμαχο άσο της ομάδας, Έντι Τζόνσον, μόλις εμφανίστηκε στην αίθουσα εργασίας των δημοσιογράφων. Ο “Fast Eddie” δεν απάντησε αμέσως, ζητώντας την άποψή μας (ως πιο ειδικών λόγω ευρωπαϊκής προέλευσης) για τον 18χρονο Σλοβένο guard της Ρεάλ Μαδρίτης και στη συνέχεια, εξέφρασε την προτίμησή του στο πρόσωπο του σέντερ από τις Μπαχάμες και τέθηκε στην διάθεσή του gazzetta.gr για συνέντευξη αλλά και για κουβεντούλα (μέχρι και τo θρυλικό club της εποχής, “La mamounia” και τις εξόδους του με τον Ριτς Ρέλφορντ θυμήθηκε!)…

Το κεφάλαιο Μάικ Τζέιμς

Η συζήτηση με τον 58χρονο παλαίμαχο άσο του Ολυμπιακού, που το 1989 αναδείχτηκε καλύτερος 6ος παίκτη του «άλλου πλανήτη», δεν μπορούσε να μην περιστραφεί και γύρω από τον 27χρονο άσο του Παναθηναϊκού, που δεν άρχισε απλά τη σεζόν στο ρόστερ των Φίνιξ Σανς, αλλά έκανε και αρκετές σπουδαίες εμφανίσεις.

Ο Έντι Τζόνσον μας είπε ότι ο Μάικ Τζέιμς «πλήρωσε» το μονοδιάστατο παιχνίδι του (κοιτούσε μόνο πως θα σκοράρει), καθώς επίσης και την αδυναμία του να συγκρατήσει τα συναισθήματά του και να μην διαμαρτύρεται και να μην γκρινιάζει, όταν δεν έπαιρνε τον χρόνο συμμετοχής που πίστευε ότι δικαιούνταν. Συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε έναν rookie και που σίγουρα δεν άρεσε σε πολλούς συμπαίκτες του.

Ο κορυφαίος σουτέρ που έπαιξε ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα, παραδέχτηκε την επιθετική δεινότητα του βραχύσωμου scoring-guard των «πρασίνων», τονίζοντας ότι τα στοιχεία που διαθέτει, είναι ικανά για να τον επαναφέρουν στον «μαγικό κόσμο»! «Ελπίζω ότι θα έχει μάθει από τα λάθη του, όταν θα του ξαναπαρουσιαστεί η ευκαιρία, γιατί έχει αξιοσημείωτο επιθετικό ταλέντο, που του επιτρέπει να απέναντι στους καλύτερους!», σχολίασε το «γρήγορο πιστόλι», που δεν παρέλειψε να τον ψέξει για την λάθος επιλογή ομάδας στην Ελλάδα (sic)!

Υγ.1: Η περίπτωση της Αρίκε Ογκουνμπογουάλε έχει ομοιότητες με την αντίστοιχη του “Greek Freak”. Γεννήθηκε στο Μιλγουόκι από Νιγηριανό πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα, ενώ μετά από το νικητήριο buzzer-beater στον ημιτελικό με το Κονέκτικατ, έτυχε της αποθέωσης του Κόμπι Μπράιαντ, που μέσω του twitter, την προκάλεσε να το ξανακάνει στον τελικό! Κι εκείνη απλά το ξανάκανε με τρίποντο κι ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε 5/20 σουτ! Είναι αυτό που λέμε “cojones”…

Υγ.2: Με ανάλογο τιτίβισμά του, στην διάρκεια του ημιτελικού των ανδρών, Μίσιγκαν-Λογιόλα, ο Ντιρκ Νοβίτσκι «αναγνώρισε» στο πρόσωπο του 20χρονου power-forward (2,11), τον επόμενο Γερμανό ψηλό που θα αφήσει το αποτύπωμά του στο ΝΒΑ. Με τους 24 πόντους που πέτυχε και τα 15 ριμπάουντ που μάζεψε εναντίον των Ράμπλερς, ο Μόριτζ Βάγκνερ των Γούλβερινς, έγινε ο 3ος παίκτης στην ιστορία του NCAA (μετά τον Χακίμ Ολάζουον και τον Λάρι Μπερντ) που καταγράφει τουλάχιστον 20π. + 15ρ. σε ημιτελικό Final 4. Μιλάμε για μεγάλο παλικάρι που έχει όλο το πακέτο…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!