Η επιστροφή των Ουόριορς στον… θρόνο! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Η επιστροφή των Ουόριορς στον… θρόνο! (pics & vids)

bet365

Το 2017 φεύγει και το gazzetta.gr συγκέντρωσε τις ομάδες και τα πρόσωπα που σημάδεψαν την σεζόν. Δείτε την ανασκόπηση του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη.

Μπορεί να μετράμε αντίστροφα πλέον και να περιμένουμε το 2018, όμως δεν γίνεται ένας λάτρης του ΝΒΑ που σέβεται τον εαυτό του να ξεχάσει τις κορυφαίες στιγμές του 2017. Οι Ουόριορς που επέστρεψαν στην κορυφή, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που έπαιξε στο πρώτο του All Star Game (Ανατολή vs Δύση) και οι ασταμάτητοι MVP, Ράσελ Ουέστμπρουκ (regular season) και Κέβιν Ντουράντ (playoffs).

«Πολέμησαν» κι επέστρεψαν στην κορυφή

H αλήθεια είναι πως το να χάνεις τους τελικούς του 2016 ενώ προηγείσαι με 3-1 νίκες είναι πολύ βαρύ. Σε στοιχειώνει, το κουβαλάς μαζί σου, ζεις με τον φόβο μήπως ξαναγίνει. Οι Ουόριορς όμως πραγματικά ήταν τόσο καλοί για να χάσουν τον τίτλο του 2017 και τον δεύτερο μέσα σε μια τριετία.

Η… αρμάδα από το Γκόλντεν Στέιτ άρχισε να σκορπάει τρόμο από τους πρώτους γύρους των playoffs και πήγε στον τελικό σαν έτοιμη από καιρό. Η παρέα του Κάρι, του Ντουράντ, του Γκριν, του Τόμπσον δεν είχε κανένα πρόβλημα να… σκουπίζει τους πάντες στο πέρασμα της. Στην αρχή ήταν οι κλασικοί αντίπαλοι στον πρώτο γύρο της postseason, Μπλέιζερς. Μετά σειρά πήραν οι Τζαζ, οι οποίοι δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν το τρένο.

Πολλοί θα πίστευαν πως στους τελικούς της Δύσης τα πράγματα θα ήταν δύσκολα, αφού περίμεναν οι Σπερς. Παρόλα αυτά οι… πολεμιστές έκαναν ένα πειστικότατο 4-0 και έκλεισαν τα εισιτήρια για τους τελικούς. Βέβαια η πρόκριση τους να μην ήταν τόσο άνετη, αν ο Καουάι Λέοναρντ δεν τραυματιζόταν από το απλωμένο πόδι του Πατσούλια. Ο Κlaw ήταν ανήμπορος να βοηθήσει την ομάδα του και το χαλί στρώθηκε για τους Ουόριορς.

Στους τελικούς περίμεναν οι Καβαλίερς. Ένα ζευγάρι που τείνει να γίνει η συνήθεια που έγινε λατρεία. Από το 2015 μέχρι και πέρυσι δεν έχουν αφήσει κανέναν άλλο να παίξει τελικούς. Το 2015 οι Ουόριορς το σήκωσαν, το 2016 οι Καβς έγιναν η μοναδική ομάδα στην ιστορία των τελικών που επιστρέφει από το 3-1 για να φτάσει στο δαχτυλίδι.

Το 2017 θα ερχόταν και πάλι η σειρά των Ουόριορς. Oι Καβς δεν βρήκαν σθεναρή αντίσταση στην πορεία τους μέχρι τον τελικό, καθώς η μόνη ομάδα που τους πήρε νίκη ήταν οι Σέλτικς με ένα winning shot του Μπράντλεϊ.

Στους τελικούς όμως το Γκόλντεν Στέιτ ήταν αποφασισμένο να επιστρέψει στον θρόνο και τα κατάφερε. Το 4-1 δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το ποιος είναι ο κορυφαίος στο ΝΒΑ.

Ντουράντ εσύ superstar

H προσθήκη του Ντουράντ από την Οκλαχόμα το καλοκαίρι ήταν καθοριστική για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο KD έκανε… παπάδες στα 2 πρώτα ματς (38 πόντους στο πρώτο και 33 στο δεύτερο) και οι Ουόριορς έφτασαν ξεκούραστα στο 2-0 μετά τις νίκες με 113-91 και 132-113.

Ωστόσο το ματς που έκρινε εν πολλοίς τη σειρά ήταν το τρίτο. Οι Καβς το πάλεψαν στην έδρα τους, όμως και πάλι ο Ντουράντ τους εκτέλεσε, αφού ευστόχησε σε τρίποντο για το 114-113, 45 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Το συγκεκριμένο καλάθι έκοψε τα πόδια των Καβαλίερς και οδήγησε τους Ουόριορς στον θρίαμβο. Λίγο αργότερα έβαλε και 2 κρίσιμες βολές, ενώ ο Ιγκουντάλα με το clutch μπλοκ του πάνω στον ΛεΜπρόν υπέγραψε το διπλό και το 3-0.

Στο Game 4 η 40άρα του Ίρβινγκ ήταν αρκετή για να κάνει το 3-1 στη σειρά, όμως οι Ουόριορς έμαθαν από το λάθος τους και δεν το ξαναέπαθαν. Πήγαν στο 5ο ματς πανέτοιμοι, o Nτουράντ έβαλε 39, ο Κάρι έκανε double double με 34 και 10 ριμπάουντ και το πρωτάθλημα επέστρεφε στο Γκόλντεν Στέιτ.

Η σεζόν στο τέλος άνηκε στον Κέβιν Ντουράντ. Άφησε την Οκλαχόμα για να πάρει το πρώτο πρωτάθλημα στην καρίερα του με τους Ουόριορς και τα κατάφερε. Μάλιστα το έκανε με εμφατικό τρόπο, καθώς αναδείχθηκε MVP των playoffs. Tα νούμερα του εκπληκτικά. Στα πέντε ματς με τους Καβς είχε 39.8 πόντους, 8.4 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ και 1.6 μπλοκ ανά αγώνα. Πως να μην βγει MVP; To πρωτάθλημα του Γκόλντεν Στέιτ έχει φαρδία πλατιά την υπογραφή του. Βέβαια θα ήταν άδικο να μην σταθούμε στην συγκλονιστική προσπάθεια του ΛεΜπρόν (33.6 πόντοι, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ ανά αγώνα στη σειρά), όμως ο Βασιλιάς δεν είχε την κατάλληλη συμπαράσταση από τους συμπαίκτες του. Πάντως τα όσα έκανε στους τελικούς δεν ξεχνιούνται. Ήταν συγκινητικός!

Τα διέλυσε όλα ο Mr Triple Double

Aν στα playoffs ο Ντουράντ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, τότε στη regular season o Ράσελ Ουέστμπρουκ μπορούμε να πούμε πως ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Πήρε τον τίτλο του MVP (άφησε πίσω του τον Χάρντεν), αφού οι αριθμοί του με την Οκλαχόμα ήταν εντυπωσιακοί. Αρχικά σημείωσε το 42ο triple-double στη σεζόν κι έγραψε ιστορία μ’ ένα περισσότερο απ’ το μέχρι πρότινος ρεκόρ του Όσκαρ Ρόμπερτσον (1962).

Επιπλέον έγινε ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που ολοκληρώνει την regular season με μέσο όρο triple double. O Russ είχε μέσο όρο πόντων (31,6), ριμπάουντ (10,7) και ασίστ (10,4). Έτσι μπήκε στη λίστα μαζί με τον Όσκαρ Ρόμπερτσον που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Ο «Βig Ο» είχε μετρήσει 31.6 πόντους, 10.7 ριμπάουντ, 10.4 ασίστ στο παρελθόν. Mπορεί οι Θάντερ να αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο της Δύσης από τους Ρόκετς, όμως η σεζόν 2016-17 θα μείνει αξέχαστη στον ηγέτη της Οκλαχόμα.

All Star Giannis και πιο βελτιωμένος παίκτης

Η χρονιά που ολοκληρώνεται ήταν… μαγική και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Greek Freak έκανε πράματα και θάματα, κάτι που του επέτρεψε να ανακηρυχθεί πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς, ενώ ήταν μέλος της βασικής πεντάδας της Ανατολής στο All Star Game! Ο Έλληνας φόργουορντ μέτρησε 22.9 πόντους (56.3% στα δίποντα, 27.2% στα τρίποντα, 77% στις βολές), 8.8 ριμπάουντ, 5.4 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 1.9 κοψίματα ανά 35.6 λεπτά συμμετοχής σε 80 αγώνες της regular season, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό.

Ήταν πρώτος στους Μπακς και στις πέντε βασικές στατιστικές κατηγορίες, μια επίδοση που είχαν πετύχει μόλις τέσσερις παίκτες στην ιστορία της λίγκας. Οι Κόουενς, Πίπεν, Γκαρνέτ και Τζέιμς.

To κερασάκι στην τούρτα σε ατομικό επίπεδο το έβαλε με άλλο ένα μοναδικό επίτευγμα. Ο Γιάνναρος βρέθηκε στο Top-20 του ΝΒΑ και στις 5 βασικές στατιστικές κατηγορίες, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην ιστορία της λίγκας.

Ο Human Alphabet πήρε και το βάπτισμα του πυρός στα playoffs, όμως το Μιλγουόκι δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Τορόντο (4-2). Kανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ηρωική του προσπάθεια στο Game 6 της σειράς, εκεί όπου σχεδόν αγωνίστηκε σε όλο το ματς. Ο Γιάννης σε 4 ματς με τους Ράπτορς είχε 24.8 πόντους, 9.5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1.7 μπλοκ και 2.2 κλεψίματα. Μια χρονιά-όνειρο για τον Γιάνναρο.

Οι υπόλοιποι που ξεχώρισαν

Όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2017 δόθηκαν τα βραβεία στους κορυφαίους της σεζόν. Εκτός του Ουέστμπρουκ (MVP) και Γιάννη (πιο βελτιωμένος), βραβεία πήραν οι Ντρέιμοντ Γκριν (αμυντικός της χρονιάς), Έρικ Γκόρντον (6ος παίκτης), Μάλκολμ Μπρόγκντον (rookie της σεζόν) και Μάικ Ντ’Αντόνι (προπονητής της χρονιάς).

Ας ελπίσουμε το καινούριο έτος να φέρει περισσότερες συγκινήσεις από το προηγούμενο!

 

NBA Τελευταία Νέα