Σούπερ η άμυνα, αλλά να μπαίνει και κάτι

Σούπερ η άμυνα, αλλά να μπαίνει και κάτι

Σούπερ η άμυνα, αλλά να μπαίνει και κάτι

bet365

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την (καλή) άμυνα και την (κακή) επίθεση του Ολυμπιακού, αποθεώνει τα σουτ τριών πόντων που δίνουν πάντα λύσεις και τονίζει τη δουλειά του Σφαιρόπουλου στον τομέα τη ψυχολογίας του Ρόμπερτς.

Τόσα χρόνια φωνάζω για τη αστεία διοργάνωση του Κυπέλλου και δεν αλλάζω γνώμη ούτε τώρα που θα διεκδικήσει το τρόπαιο ο Ολυμπιακός. Για πολλούς είναι ένας τίτλος, αλλά αν έρθει μόνο αυτός, η σεζόν το καλοκαίρι του 2018 θα είναι αποτυχημένη.

Θεσμός με 300 φιλάθλους σε γήπεδα χωρητικότητας 5000 θέσεων δε μπορεί να αποκαλείται σοβαρός.

Θεσμός που ο πρόεδρος της διοργανώτριας Αρχής έχει να εμφανιστεί σε τελικό για να κάνει την απονομή όπως συμβαίνει παντού καμιά δεκαετία τώρα, είναι απλά αστείος.

Συνεπώς θα επικεντρωθώ στο παιχνίδι με τον Άρη και όχι στην παρουσία στον τελικό ενός θεσμού τον οποίο δεν σέβεται ούτε αυτός που τον διοργανώνει.

Δε θυμάμαι χειρότερο παιχνίδι από άποψη ποιότητας. Μάλλον θυμάμαι, αυτά τα 42-40 και τα 45-44 με τον Παναθηναϊκό.

ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δύο ομάδων ήταν η δημιουργία. Τα γκαρντ τους δεν μπορούσαν να φτιάξουν καταστάσεις για τους συμπαίκτες τους ούτε παίζοντας ένας εναντίον ενός, είτε παίζοντας pick 'n' roll.

Για να επικεντρωθώ περισσότερο στον Ολυμπιακό, η αιτία της κακής παραγωγικότητας ήταν η απόδοση του Μπράιαν Ρόμπερτς. Ο Αμερικανός για δεύτερο σερί ματς δε βοήθησε με εξαίρεση ένα πολύ κρίσιμο τρίποντο.

Ο Μάντζαρης παίζει τραυματίας εδώ και 20 μέρες, κάνει ένεση για να αγωνιστεί.

Ο Σπανούλης βρίσκεται ακόμη εκτός κι όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα οι τρεις βασικοί δημιουργοί σου από την περιφέρεια να μη βοηθούν σε αυτό το κομμάτι.

Οι περισσότερες ασίστ είναι από τα χέρια των ψηλών στα τελευταία ματς (Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ, ΜακΛιν) όταν ποστάρουν και βγάζουν τη μπάλα προς τα έξω.

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΜΥΝΑ

Στο σύγχρονο μπάσκετ είναι πολύ σημαντικό για κάθε ομάδα να έχει μία σταθερά στον τρόπο παιχνιδιού της. Για τον Ολυμπιακό είναι η άμυνά του.

Στις δύσκολες επιθετικά βραδιές θα είναι αυτή που θα βγάζει... το φίδι από την τρύπα. Αυτό συνέβη και στο «Nick Galis Hall».

Τραγικό νούμερο οι 56 πόντοι της επίθεσης, αλλά να λέμε και για τους 49 που δέχτηκαν.

Μη βιάζεστε. Θα συμφωνήσω μαζί σας πως η ποιότητα των ξένων του Άρη βοήθησε για να έρθει αυτό το 49, ωστόσο σίγουρα η άμυνα των Πειραιωτών ήταν ο βασικός λόγος που εγκλωβίστηκαν οι Θεσσαλονικείς.

ΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΕΛΥΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Εγώ ειδικά έχω το τρίποντο σε τεράστια εκτίμηση (από τότε που έπαιζα) και θεωρώ πως αποτελούν την καλύτερη λύση μαζί με την άμυνα (την οποία αντιπαθώ, επίσης από τότε που έπαιζα).

Για δεύτερο συνεχόμενο ματς οι παίκτες του Ολυμπιακού έμειναν χαμηλά σε σκορ. Στη Βαρκελώνη 51, στη Θεσσαλονίκη 56. Πολλές κακές και βιαστικές επιλογές κάποιες φορές και πολύ περισσότερο έλλειψη συγκέντρωσης.

Σε ένα κλειστό παιχνίδι 2-3 εύστοχα τρίποντα αλλάζουν τα πάντα στη ροή του ματς. Ο Ολυμπιακός από το 40-38 που βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 33΄βρήκε 5/6 τρίποντα.

Ο Στρέλνιεκς είτε βρήκε χώρο είτε τον δημιούργησε μόνος του και πέτυχε 3/3 για να ακολουθήσουν ένα από τον Μάντζαρη υπό πίεση και ένα από τον Ρόμπερτς (καλή επιλογή).

Αφού αναφέρθηκα στον Αμερικανό να πω και τη δική μου σκέψη. Προσωπικά θεωρώ μαγκιά του Σφαιρόπουλου που τον αφήνει στο παρκέ. Δε θέλει να τον «χάσει» τον παίκτη. Αντιθέτως θέλει να του ανεβάσει την ψυχολογία ώστε να παρουσιαστεί βελτιωμένος και να βοηθήσει.

Η ψυχολογία του παίκτη δε φτιάχνει όταν είναι στον πάγκο, αλλά όταν βρίσκεται στο παρκέ.

Συμφωνώ πως αδικείται ο Τολιόπουλος για την προσπάθεια που κάνει, αλλά στην ομάδα υπάρχουν ρόλοι και προτεραιότητες.

ΥΓ: Πολλές φορές έχω αναφερθεί στην καταπόνηση από τα συνεχή ταξίδια. Δεν είναι τυχαίο ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός εμφανίστηκαν αγνώριστοι και κουρασμένοι. Ειδικά το ταξίδι στην Βιτόρια είναι το χειρότερο της Euroleague και για αυτό οι ομάδες συνήθως βάζουν πτήση τσάρτερ.

ΥΓ 2: Η εικόνα του Ολυμπιακού στη μεγαλύτερη διάρκεια του ημιτελικού μπορεί να αποτυπωθεί σε μία φάση. Στο 31' ο ΜακΛιν έκανε fade away σουτ από τα 6 μέτρα κι ενώ έμεναν 7'' για τη λήξη της επίθεσης. Δεν είχε ιδέα για το χρόνο που απέμενε...

ΥΓ 3: Ο Ολυμπιακός σε δύο παιχνίδια δεν τρέχει, δεν ψάχνει το εύκολο καλάθι.

ΥΓ 4: Πολύ καλή η προσπάθεια του Άρη, αλλά στην επίθεση δε «στρίβει» με τίποτα. Φανερά χρειάζεται ένα γκαρντ που να δημιουργεί.

ΥΓ 5: Η φωτογραφία του κειμένου αποτυπώνει τι εστί «ελληνικός κορμός» σε μία ομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.