Σφαιρόπουλος: «Το μυαλό υπερτερεί των αθλητικών προσόντων»

Σφαιρόπουλος: «Το μυαλό υπερτερεί των αθλητικών προσόντων»

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Σφαιρόπουλος: «Το μυαλό υπερτερεί των αθλητικών προσόντων»
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε για το που οδηγείται το μπάσκετ και τον ρόλο μυαλού και σώματος.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Euroleague για το σύγχρονο μπάσκετ.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Έλληνας τεχνικός της Μακάμπι Τελ Αβίβ, «Νομίζω πως το παιχνίδι έχει πάει πιο πολύ στα αθλητικά προσόντα. Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με μία πενταετία ή μία δεκαετία πριν είναι η αθλητικότητα των παικτών. Οι παίκτες διαθέτουν καλύτερα σωματικά προσόντα. Σίγουρα υπάρχουν ομάδες που προτιμούν να... διαβάζουν το παιχνίδι, να παίζουν έξυπνα, αλλά ακόμη κι αυτό οδηγεί σε πιο γρήγορες αποφάσεις.

Η αλλαγή του χρόνου επίθεσης στα 24 δευτερόλεπτα και εν συνεχεία τα 14'' μετά από επιθετικό ριμπάουντ, ανάγκασαν τους παίκτες να αποφασίζουν πιο γρήγορα πως θα επιτεθούν, πότε θα κινηθούν, πότε θα πασάρουν.

Για την τακτική τη σημερινή εποχή: «Αυτό που λέω στους παίκτες μου είναι πως αν κάτι στην τακτική δε λειτουργεί σωστά, μπορείτε να το διορθώσετε με την προσπάθεια και τις αθλητικές σας ικανότητες».

Για τον ρόλο του προπονητή: «Η αθλητικότητα μπορεί να έρθει κατόπιν προπόνησης μέχρι ενός βαθμού. Το μυαλό υπερισχύει της αθλητικότητας. Αν πνευματικά δεν είσαι έτοιμος, αν το μυαλό σου δεν σπρώξει το σώμα δεν μπορείς να βασιστείς στα αθλητικά σου προσόντα για πέντε σερί αγώνες.

Μπορεί να πηδάς ψηλά, να έχει μυς αλλά αν ξεκινάς να σκέφτεσαι πως... είμαι κουρασμένος και δεν είμαι έτοιμος να παίξω συνεχόμενα παιχνίδια, να ταξιδεύω κλπ, τότε δε θα σε βοηθήσει η αθλητικότητά σου στο παρκέ.

Το μυαλό είναι πιο σημαντικό πλέον. Σε βοηθά να ελέγχεις και να κατευθύνεις τον εαυτό σου όταν υπολείπεσαι σε σωματικά προσόντα. Οι παίκτες είναι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ. Κάποιες φορές θα πρέπει να παίξουν τρία ματς σε έξι μέρες και να έχουν και ταξίδια. Μαθαίνουν όμως να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.