Τα παιδιά της Ζαλγκίρις δεν αντέχουν μακριά από το Κάουνας

Τα παιδιά της Ζαλγκίρις δεν αντέχουν μακριά από το Κάουνας

Βασίλης Βλαχόπουλος
Τα παιδιά της Ζαλγκίρις δεν αντέχουν μακριά από το Κάουνας
Με την επιστροφή του στο Κάουνας, ο Λούκα Λεκαβίτσιους βρήκε και πάλι τον μπασκετικό παράδεισό του και η Euroleague Greece καταπιάνεται με τους Λιθουανούς οι οποίοι δεν άντεξαν μακριά από τη Ζαλγκίρις…

Το περιβάλλον παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη κάθε αθλητή. Στην περίπτωση της Ζαλγκίρις, είναι αρκετές οι περιπτώσεις παικτών οι οποίοι ένιωσαν εξαιρετικά άνετα και ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους, «χρησιμοποιώντας» τη λιθουανική ομάδα ως σκαλοπάτι για την περαιτέρω πορεία της στην Euroleague. Γι’ αρκετούς Λιθουανούς είναι… σαν στο σπίτι τους. Κι όταν έφυγαν από αυτό, δεν κατάφεραν να αποδείξουν το επίπεδο ικανότητά τους και να διαχειριστούν τις ιδιαιτερότητες ενός άλλου περιβάλλοντος.

Τελευταία και μάλλον πιο ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή του Λούκα Λεκαβίτσιους. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Λιθουανός έκλεισε έναν κύκλο της μπασκετικής καριέρας του καθώς μετά από μια διετία στον Παναθηναϊκό, επέστρεψε στη Ζαλγκίρις. Με τη φανέλα των «πράσινων» ουδέποτε κατάφερε να καταξιωθεί. Κατά βάση αναλάμβανε ειδικές αποστολές και ήταν σημείο αναφοράς όταν πρόσφερε περισσότερα από αυτά που περίμενε ο κόσμος. Μοιραία ο 26χρονος γκαρντ περιορίστηκε στους 3.9 πόντους και συνολικά σε 48 ασίστ σε σύνολο 31 αγώνων στην πρώτη του θητεία (σεζόν 2017-18) και η δεύτερη δε περιλάμβανε κάτι διαφορετικό. Τέσσερις πόντοι κατά μέσο όρο, 44 ασίστ (στο σύνολο) και μόλις 111 σουτ σε 33 αγώνες. Αυτό που σίγουρα βελτίωσε ήταν η αποτελεσματικότητά του στο μακρινό σουτ καθώς την πρώτη χρονιά σούταρε με 48.6% ποσοστό ευστοχίας και στη δεύτερο με 40.5%.

Η επιστροφή του στη Ζαλγκίρις μάλλον θύμισε και τον παίκτη, προ μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό. Ο βραχύσωμος γκαρντ είναι από τους ηγέτες της ομάδας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχοντας 10.8 πόντους, ήδη μοίρασε 51 ασίστ σε σύνολο 19 αγώνων και εκτελεί με 40% στο τρίποντο. Προφανώς ο ρόλος του στη Ζαλγκίρις είναι αναβαθμισμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο που είχε στον Παναθηναϊκό, είναι εξίσου πασιφανές όμως ότι νιώθει πιο άνετα λειτουργώντας στο περιβάλλον της λιθουανικής ομάδας.

Ζαλγκίρις για μια ζωή…

Ο χρόνος θα δείξει αν ο Λεκαβίτσιους θα… γεράσει με τη φανέλα της Ζαλγκίρις, όπως έκανε για παράδειγμα ο Παούλιους Γιανκούνας. Διανύει το 36ο της ηλικίας του κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στο βιογραφικό του θα διαπιστώσει ότι δεν άντεξε μακριά από το Κάουνας για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου. Για την ακρίβεια ήταν η σεζόν 2009-10 όταν μετακόμισε στη Ρωσία για λογαριασμό της Χίμκι. Δεν είχε άσχημους αριθμούς, δεν ‘άντεξε όμως και περισσότερο μακριά από το Κάουνας. Στην περίπτωση του έμπειρου φόργουορντ πρέπει να σημειωθεί ότι είχε τις ευκαιρίες «απόδρασης» από τη Λιθουανία, ουδέποτε όμως αντιμετώπισε με τη συγκεκριμένη λογική όλες τις προτάσεις που είχε στα χέρια του. Προτίμησε να παραμείνει στην ομάδα της καρδιάς του και φέτος συμπληρώνει 16 σεζόν παρουσίας στη Ζαλγκίρις.

Περίπτωση «καρμπόν» είναι και αυτή του Αρτούρας Μιλάκνις. Ο 33χρονος φόργουορντ διανύει τη 10η σεζόν του στη Ζαλγκίρις κι αν ρίξει κανείς μια ματιά στην επαγγελματική καριέρα του θα διαπιστώσει ότι μόλις δύο σεζόν άντεξε μακριά από αυτή. Εκτός Λιθουανίας αγωνίστηκε μόλις μία σεζόν. Περίοδος 20015-16, τότε συνεργάστηκε με την Ούνικς Καζάν αλλά η αποτελεσματικότητά του ήταν χαμηλή. Στο τέλος αυτής της σεζόν επέστρεψε στο Κάουνας και το πιθανότερο είναι να συνταξιοδοτηθεί εκεί…

Ο Εντγκάρας Ουλάνοβας δεν μπορεί να μπει στη συγκεκριμένη λίστα γιατί πολύ απλά δεν έχει δοκιμαστεί μακριά από το Κάουνας. Πρόσφατα έκλεισε το 28ο έτος της ηλικίας του, η φετινή χρονιά είναι η έκτη διαδοχική στη Ζαλγκίρις και στα χρόνια που προηγήθηκαν αυτής της μακροημέρευσης, ουσιαστικά έκανε το… αγροτικό του σε Λιετκαμπέλις και Νεπτούνας.

Τέλος, η περίπτωση του Μάριους Γκριγκόνις είναι διαφορετική διότι εδώ υπερισχύει το λάθος της Ζαλγκίρις. Ο 26χρονος φόργουορντ είναι γέννημα θρέμμα της λιθουανικής ομάδας, αλλά η τελευταία δεν του πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο όταν απέκτησε δικαίωμα υπογραφής με συνέπεια να μεταναστεύει στην Ισπανία. Ουέσκα, Μανρέσα, Τενερίφη και Άλμπα Βερολίνου είναι οι ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε και φέτος επέστρεψε στο αγαπημένο του Κάουνας. Προέρχεται εξάλλου από τα τμήματα υποδομής της Ζαλγκίρις και πιο συγκεκριμένα από την ακαδημία του Άρβιντας Σαμπόνις.